Ένα πλούσιο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει μια σειρά από θεατρικές, μουσικές και δημιουργικές εκδηλώσεις, θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Φιλίππων, που τη φετινή χρονιά είναι αφιερωμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, τη μεγάλη αυτή ποίηση που μας διδάσκει με μοναδικό τρόπο την τέχνη της επιβίωσης.
Αντικείμενό της δεν είναι η περιπλάνηση του Οδυσσέα, καθώς δεν αποτελεί, πια, τον παλιό κυνηγό της περιπέτειας. Εκείνος που πρωτοστατεί είναι ο Νόστος, καθώς, όταν η ανάγκη μας οδηγεί στη μακρινή και σκληρή ξενιτιά, αποσπώντας μας από τις ρίζες μας, ο γυρισμός στο σπίτι και την πατρίδα σημαίνει συνάμα την επιστροφή στον ίδιο μας τον εαυτό.
Φέτος, το φεστιβάλ θα απλωθεί πέρα από το αρχαίο θέατρο, στον παράλιο χώρο της Καβάλας, στους κόρφους της, στις αμμουδιές της, στα λιμανάκια, στον Φάρο, στον λιμενοβραχίονα και σε κάθε γωνιά της, παρουσιάζοντας θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αναλόγια, performance, αναγνώσεις, συζητήσεις, προβολές και ολόκληρο το 3ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, αντλώντας τη θεματική τους από την «Οδύσσεια» του Ομήρου.
Τιμώντας τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων θα ακουστεί στο θέατρο των Φιλίππων η «Οδύσσεια» στην ποντιακή διάλεκτο σε μετάφραση Παύλου Κοτανίδη από τον ηθοποιό Γιώργο Κοτανίδη και τον δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας Παναγιώτη Κογκαλίδη.
Στο Καρνάγιο, στην πόλη της Καβάλας, τον χώρο που την περσινή χρονιά εγκαινίασε θεατρικά το φεστιβάλ, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Φιλίππων θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο Οδυσσέας ποιητής και ραψωδός», όπου ο Άρης Λεμπεσόπουλος θα έχει τον ρόλο του Οδυσσέα, του αφηγητή και του ραψωδού.
Στον ίδιο χώρο, το κοινό θα απολαύσει για ακόμη μια χρονιά τη Βάρδα Μπένε, μια παράσταση που έχει ως θέμα της τα ψαροκάικα της Καβάλας και την ιστορία τους, που με τα χρόνια κινδυνεύει να σβήσει.
Με αφορμή τη μετάφραση της «Οδύσσειας» στο κρητικό ιδίωμα από τον Γεώργιο Ψυχουντάκη, οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης παρουσιάζουν στον Φάρο, τον προαύλιο χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, το επεισόδιο με τον Πολύφημο και τους Κύκλωπες από τη Ραψωδία Ι, ενώ παράλληλα τραγουδούν από τον «Ερωτόκριτο» τις ιστορίες του Καραμανίτη και όλων των άλλων αρχοντόπουλων που μάχονται για την αγάπη της Αρετούσας, συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων.
Στον ίδιο χώρο, ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης και ο Κώστας Ακρίβος, δύο συγγραφείς και μελετητές της «Οδύσσειας», με τίτλο «Γιατί ο Όμηρος σήμερα;» μας εξηγούν τους λόγους για τους οποίους η ανάγνωση και η μελέτη του Ομήρου θεωρείται επιβεβλημένη, ενώ παράλληλα οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Ρήγα, παρουσιάζουν στο κοινό μια παράσταση που βασίζεται στις περιπέτειες του Οδυσσέα στη χώρα των Κυκλώπων, «ξαφνιάζοντας» τους περαστικούς στους δρόμους της πόλης, με απρόσμενες δράσεις γύρω από την «Οδύσσεια».
Το φεστιβάλ, όμως, αναζητά τον Οδυσσέα και στη σημερινή εποχή των social media! Έτσι, ο ποιητής Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος θα παρουσιάσει σε έναν εναλλακτικό χώρο την performance «Οδυσσέα κάνε μου like», ενώ στον λιμενοβραχίονα, απέναντι από το Μονόπετρο, δύο ηθοποιοί διαβάζουν το νέο έργο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη «The Golden Odyssey», που γράφτηκε ειδικά για το φετινό φεστιβάλ.
Στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο», σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και την Κινηματογραφική Λέσχη Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, το κοινό θα απολαύσει το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε» με την παραγωγό και ιστορική σύμβουλο Ειρήνη Σαρίογλου να προλογίζει το έργο.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, που αποτελεί και τον ιστορικό πυρήνα του φεστιβάλ, θα απολαύσουμε τις σπουδαίες παραστάσεις αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παραγωγές των Εθνικού, ΚΘΒΕ, ΔΗΠΕΘΕ αλλά και του ελεύθερου θεάτρου.
Το πρόγραμμα φέτος ανοίγει με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, ενώ ακολουθεί συναυλία της Ορχήστρας Κυκλάδων και της χορωδίας της Καβάλας «ΣυνΩΔΗπόροι», σε έργα του Νίκου Κυπoυργού.
Το φεστιβάλ κλείνει με ένα μεγάλο αφιέρωμα του Γιώργου Νταλάρα στον Μάνο Ελευθερίου. Τον σπουδαίο ποιητή, πεζογράφο, στιχουργό και συλλέκτη που, φεύγοντας πέρσι το καλοκαίρι από τη ζωή, άφησε ένα τεράστιο κενό στις καρδιές μας και στον ελληνικό πολιτισμό.
INFO
Από 10.7 έως 31.8.2019
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα
Πληροφορίες / Κρατήσεις: philippifestival/facebook
Φωτογραφικό υλικό