Rss title here https://kulturosupa.gr:443/greece/ put the rss description here. +Mon, 05 Jun 2023 12:39:00 +0300 en hourly 1 https://kulturosupa.gr:443/ https://kulturosupa.gr:443/upload/logo.png Rss title here https://kulturosupa.gr:443/ <![CDATA[Κάστρο της Μυτιλήνης: Στο φως νέα ευρήματα από τις εργασίες αποκατάστασης του βορειοανατολικού περιβόλου]]> https://kulturosupa.gr:443/greece/kastro-mitilinis-49985/ https://kulturosupa.gr:443/greece/kastro-mitilinis-49985/#comments +Mon, 05 Jun 2023 12:39:00 +0300 44 https://kulturosupa.gr:443/greece/kastro-mitilinis-49985/  Ολοκληρώθηκε το έργο της αποκατάστασης του βορειοανατολικού περιβόλου του μεγάλου κάστρου της Μυτιλήνης, μήκους περί τα 800 μέτρα. Και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Βορείου Αιγαίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «γιόρτασε» την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου. Με άνοιγμα του κάστρου με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανακατασκευάζοντας το κάστρο της Μυτιλήνης» και με μια μεγάλη συναυλία το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 31 Μαΐου, στο Άνω Κάστρο με τη Σαββίνα Γιαννάτου. Το έργο της αποκατάστασης του βορειοανατολικού περιβόλου του μεγάλου κάστρου της Μυτιλήνης διήρκεσε περί τα οκτώ χρόνια και συμπληρώνει ως τμήμα το μεγαλόπνοο και πολύπλευρο έργο που επί σειρά ετών γίνεται για την ανάδειξη του μεσαιωνικού πυρήνα της πόλης της Μυτιλήνης.Πολύ σημαντικά είναι όμως τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, κατά τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τις αναστηλωτικές προκειμένου να ελεγχθούν και στερεωθούν τα θεμέλια του περιβόλου.

Δεδομένου του ότι το κάστρο της Μυτιλήνης, ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου, βρίσκεται στον υπερυψωμένο και περίοπτο, βραχώδη λόφο που μεγάλο τμήμα του περιβάλλεται από τον βόρειο λιμένα της αρχαίας πόλης, πάντοτε εθεωρείτο ότι ταυτίζονταν με την αρχαία ακρόπολη σε συνεχή χρήση από τα χρόνια της αρχαιότητας μέχρι και τα ύστερα οθωμανικά χρόνια.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τμήματα του τείχους της Μυτιλήνης των κλασικών χρόνων, που κατεδαφίστηκε από τους Αθηναίους κατά τη διάρκεια της αποστασίας των Μυτιληναίων από την Αθηναϊκή Συμμαχία στον πελοποννησιακό πόλεμο. Αλλά και τμήματα των Bυζαντινών και Γενουάτικων τειχών πάνω στα οποία «πάτησαν» οι διάφορες φάσεις των Οθωμανικών τειχών επί 500 χρόνια. Από το 1462 όταν το κάστρο κατελήφθη από τον Μωάμεθ τον πορθητή μέχρι και την απελευθέρωση της Μυτιλήνης το 1912! Ιδιαίτερης σημασίας η αποκάλυψη στα Γατελούζικα τείχη (13ος - 15ος αιώνας) επιγραφών και άλλων οικοδομικών υλικών των Ρωμαϊκών χρόνων που ανήκουν σε κάποιο δημόσιο κτήριο, Γυμνάσιο ή Αμφιθέατρο που υπήρχε εκεί. Ανάμεσα τους και ένας κατάλογος εφήβων της πόλης των πρώιμων Ρωμαϊκών χρόνων. Επίσης, το ανάγλυφο ενός ψαρά που βρέθηκε ενσωματωμένο στα τείχη και προέρχεται μάλλον από ιερό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα. Ας σημειωθεί ότι κατάλληλα διαμορφωμένη πρόσβαση επιτρέπει στον επισκέπτη να δει από κοντά το σύνολο αυτών των ευρημάτων.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα πρόσφατα ευρήματα κοντά στο συνεχιζόμενο έργο της αναστήλωσης της βυζαντινής πυλίδας του πάνω κάστρου, είναι αυτό μιας ομαδικής ταφής του πρώτου μισού του 19ου αιώνα. Εύρημα που αποδεικνύει τις τραγικές στιγμές για τους κατοίκους της πόλης κατά την επιδημία πανώλης που είχε πλήξει τη Μυτιλήνη το 1832. Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του κάστρου έθαβαν τους νεκρούς τους σε ελεύθερο χώρο δίπλα στην πυλίδα μην μπορώντας να τους θάψουν στα μεγάλα μουσουλμανικά νεκροταφεία εκτός των τειχών! Το εύρημα θυμίζει την ιστορία του θαύματος του νεομάρτυρα Αγίου Θεοδώρου του Βυζάντιου. Τη λιτάνευση του λειψάνου επέτρεψαν οι Τούρκοι μόλις 37 χρόνια μετά το μαρτύριό του και μάλιστα, με την κατηγορία του αρνητή του Ισλάμ. Κόντρα στις οδηγίες των γιατρών του Σουλτάνου που δεν επέτρεπαν συγκεντρώσεις ώστε να αποφευχθεί η διάδοση της νόσου επέτρεψαν μέχρι και λιτανείες προκειμένου να σωθεί το νησί. Η περιφορά του λειψάνου θεωρείται ότι έσωσε την πόλη και τους ανθρώπους του νησιού από την επιδημία.

Οι αναστηλωτικές εργασίες στο κάστρο συνεχίζονται. Ήδη, έχουν ξεκινήσει εργασίες του ιεροδιδασκαλείο - Μεντρεσέ του 16ου αιώνα, ενώ εντάσσεται σε πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021 - 2027 η αναστήλωση του λεγόμενου μεγάλου περιβόλου που περιλαμβάνει και την αναστήλωση του μεσαιωνικού ανακτόρου. Τέλος, εντάσσεται και η αναστήλωση του επιθαλάσσιου τείχους της πόλης, η ανασκαφή στο κάτω κάστρο όπου βρίσκεται θα αναδείξει τα υπολείμματα του βυζαντινού Μελανουδίου, του περιτειχισμένου προαστίου της ύστερης βυζαντινής Μυτιλήνης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/greece/kastro-mitilinis-49985/feed/
<![CDATA[Ελένη Ουζουνίδου: Μεταμορφώνεται σε Μαρίκα Νίνου στη σκηνή του Πολυχώρου Vault]]> https://kulturosupa.gr:443/greece/ouzounidou-49984/ https://kulturosupa.gr:443/greece/ouzounidou-49984/#comments +Mon, 05 Jun 2023 12:16:00 +0300 44 https://kulturosupa.gr:443/greece/ouzounidou-49984/  Στην πολυτάραχη ζωή της Μαρίκας Νίνου είναι βασισμένη η παράσταση παράσταση «Η Τουρκομερίτισσα» που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή, στον Πολυχώρο Vault, σε κείμενο - σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την Ελένη Ουζουνίδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρόκειται για μια γλυκόπικρη παράσταση - φόρο τιμής στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και ειδικότερα στην Αρμένισσα τραγουδίστρια Ευαγγελία Αταμιάν, που ξεριζώθηκε από την πατρίδα της στην Μικρά Ασία, μεγάλωσε στην προσφυγούπολη της Κοκκινιάς, ξαναβαφτίστηκε Μαρίκα Νίνου και δοξάστηκε όσο καμία άλλη στην εποχή της.

Το έργο διακρίθηκε στον 41ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της ΠΕΛ και βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Η Μαρίκα Νίνου και ο Τζίμης Μάρκου συναντιούνται ξανά στην θρυλική ταβέρνα «Τζίμης ο Χονδρός» και μαζί ξεδιπλώνουν την μυθιστορηματική ζωή της Τουρκομερίτισσας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η σκηνή μετατρέπεται σε ταβέρνα και οι θεατές σε θαμώνες και μάρτυρες των σημαντικότερων γεγονότων και των άγνωστων πτυχών της τραγικής ζωής της τραγουδίστριας.

Όλα αυτά με φόντο μια Ελλάδα που προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική Καταστροφή. Πριν την διαλύσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος, με την Κατοχή, το λοιμό, τον εθνικό διχασμό, τον Εμφύλιο. Μια Ελλάδα όμως που ποτέ δεν σταματά να διασκεδάζει. Και να τραγουδάει. Γιατί η ζωή της Νίνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του λαϊκού τραγουδιού, με την νυχτερινή ζωή της Αθήνας, το ρεμπέτικο και τα τραγούδια με τα οποία διασκεδάζουμε μέχρι και σήμερα.

Η Μαρίκα Νίνου, έζησε μια σύντομη αλλά ταραχώδη ζωή. Ερωτεύτηκε πολύ, αγάπησε πολύ, πόνεσε πολύ. Ήταν μια γυναίκα ξεχωριστή, που η ζωή την σμίλεψε. Ένα μοναδικό κράμα εκρηκτικής προσωπικότητας και τρομερής ευαισθησίας. Κι άφησε πίσω της μια κληρονομιά που αξίζει να αναγνωριστεί και να την μάθουν οι νεότερες γενιές.

Τον ρόλο του Τζίμη Μάρκου ερμηνεύει ο Δημήτρης ΚαρατζιάςΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη 21:00

Πέμπτη 21:00

Παρασκευή :18:00

Σάββατο 18:00

Κυριακή 21:00

Προπώληση εισιτηρίων 
ΕΔΩ

]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/greece/ouzounidou-49984/feed/
<![CDATA[Ένα ξεχωριστό έργο χορού με τίτλο «Οι ονειροπόλοι» παρουσιάζει η ομάδα «Εν Δυνάμει»]]> https://kulturosupa.gr:443/greece/oneiropoli-49969/ https://kulturosupa.gr:443/greece/oneiropoli-49969/#comments +Sun, 04 Jun 2023 14:02:00 +0300 44 https://kulturosupa.gr:443/greece/oneiropoli-49969/  7 έως 9 Ιουνίου

 
Ένα ξεχωριστό έργο χορού με τίτλο «Οι ονειροπόλοι» παρουσιάζει η ομάδα «Εν Δυνάμει» στον Χώρο Β της Πειραιώς 260 (7-9 Ιουνίου) σε συνεργασία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Βιεννέζο χορογράφο Μίκαελ Κλίεν.
 
Τέσσερα χρόνια μετά τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ του 2019 με την παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα», που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη επιστρέφειγια να παρουσιάσει ένα έργο κοινωνικής χορογραφίας σε χορογραφία MichaelKlienκαι καλλιτεχνική διεύθυνση Ελένης Δημοπούλου.
 
Λίγα λόγια για το έργο
 
Στο έργο «Οι ονειροπόλοι», που ανοίγει δυναμικά το ελληνικό πρόγραμμα χορού της Πειραιώς, οι «Εν Δυνάμει», ομάδα χορευτών με και χωρίς αναπηρία, προσκαλούν τους θεατές να συμμετέχουν και να γίνουν και οι ίδιοι μέρος του έργου.
 
Σε μια πρωτότυπη χορογραφική ιδέαπου εμπνέεται από το θεατρικό έργο DieSchwärmer του Ρόμπερτ Μούζιλ, σε ένα βιομηχανικό σκηνικό χώρο που συντίθεται από έναηλεκτροακουστικόηχοτοπίο και ανάλογο φωτισμό, μια ομάδα από περίπου 40 ανθρώπους με φαινομενικά μεικτές ικανότητες κινούνται στον χώρο σε προσωπικές πορείες που οι ίδιοι δημιουργούν. «Οι ονειροπόλοι» υπάρχουν σε έναν κόσμο που ζουν άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία, και δημιουργούν ένα σύμπαν που προσκαλεί τη συνύπαρξη της λογικής και του ονείρου.
 
Μίκαελ Κλίεν και κοινωνική χορογραφία
 
Ο Βιεννέζος καλλιτέχνης είναι μια από τις κορυφαίες μορφές στη σύγχρονη χορογραφία. Η κοινωνική χορογραφία, στην οποία ειδικεύεται ο Κλίεν εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί ένα αναδυόμενο διακαλλιτεχνικό πεδίο που διερευνά την εμπειρία της κοινωνικοποίησης αναδεικνύοντας μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία πιθανές πραγματικότητες, ικανές να προτείνουν νέους τρόπους συνύπαρξης.
 
Είναι εφικτό να αψηφήσουμε τα στενά όρια της προσωπικής μας ταυτότητας, να ανακαλύψουμε νέα πεδία σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων για μια συμβίωση επί ίσοιςόροις;
 
Η χορογραφική πρακτική του Μίκαελ Κλίενπεριελάμβανε πάντα έρευνα για νέες μορφές που ενσωματώνουν μια εκτεταμένη κατανόηση του χορού. Ο ίδιος άλλωστε έχει ιδρύσει το 2020 το Εργαστήριο Κοινωνικής Χορογραφίας του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ.
 
Μια ιδανική συνεργασία
 
Η παράσταση «Ονειροπόλοι» (στα αγγλικά «Utopians») είναι το αποτέλεσμα μιας αρμονικής καλλιτεχνικής συνύπαρξης της ομάδας «Εν Δυνάμει» και του Μίκαελ Κλίεν.
 
Περιγράφοντας με λίγα λόγια το έργο, ο Κλίεν τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι Ονειροπόλοι δημιουργούν την προϋπόθεση για μια δημοκρατία ψυχών. Σε όλη τη διάρκεια του έργου, οι μοναδικές αντιληπτικές ικανότητες του καθενός φανερώνονται και υφαίνονται σε μια συλλογική μήτρα κίνησης και συσχετισμού. Για μια φευγαλέα στιγμή, δημιουργούμε μια διευρυμένη αίσθηση της ανθρωπότητας (“ένας μόνος του είναι ανόητος, οι δύο αποτελούν μια νέα ανθρωπότητα”, όπως το θέτει ο Ρόμπερτ Μούζιλ) που μεταμορφώνει τις προκαθορισμένες ιδέες μας για την κοινωνία σε ένα ζωντανό μεγαλοπρεπές ερωτηματικό».
 
Αναφερόμενος στους Εν Δυνάμει ο Κλίεν λέει: «Πιθανότατα να υπάρχει μόνο ένα σύνολο σε αυτόν τον κόσμο που μπορεί να θέσει ως στόχο μια τέτοια πανδαισία. Οι Εν Δυνάμει βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αναδίπλωσης των αντιληπτικών ικανοτήτων και των διαφορών σε καλλιτεχνικές προσπάθειες. Το πρότυπό τους ήταν πάντα μια άφοβη, θαρραλέα συνάντηση και υποστήριξη όσων εμφανίζονται, αντιλαμβάνονται και σκέφτονται διαφορετικά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των “Ονειροπόλων”, περάσαμε όλες τις διαδικασίες συλλογικά, παραμερίζοντας εσκεμμένα τις προκαθορισμένες κατηγορίεςαναπηρίας για να δημιουργήσουμε μια κατάσταση που δείχνει προς τη δυνατότητα ενός άλλου κόσμου».
 
Ο Μίκαελ Κλίεν θέλησε να περιγράφει με απλά λόγια το σύμπαν της παράστασης «Οι ονειροπόλοι»: «Η δημοκρατία δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί αν δεχόμαστε μόνο ένα στενό φάσμα αποδεκτής ευαισθητοποίησης στο δημόσιο διάλογο και στη διακυβέρνηση των υποθέσεών μας. Ο καθένας έχει μοναδικές και δυναμικές προσλήψεις της πραγματικότητας, και πιστεύω με πάθος, ότι χρειαζόμαστε αυτό το πλήθος μυαλών για να πλοηγηθούμε προς μια καλύτερη, πιο όμορφη και πιο υγιή κοινωνία».
 
Με την ευγενική υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας

 
Η παράσταση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικής Χορογραφίας του Ινστιτούτου Δεοντολογίας Kenan, που εδράζεται στο DukeUniversity στη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

 
Πληροφορίες εισιτηρίων:http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/ 
Αγορά εισιτηρίων:aefestival.gr, viva.gr&public.gr  
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/greece/oneiropoli-49969/feed/
<![CDATA[9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας: Οι παράλληλες δράσεις]]> https://kulturosupa.gr:443/greece/alexand-49961/ https://kulturosupa.gr:443/greece/alexand-49961/#comments +Sun, 04 Jun 2023 10:55:00 +0300 44 https://kulturosupa.gr:443/greece/alexand-49961/ 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας:  Οι παράλληλες δράσεις

]]>
Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας ως εδραιωμένος και σημαντικός πολιτισμικός και κοινωνικός φορέας στην ευρύτερη περιοχή, γίνεται σημείο συνάντησης τέχνης και κοινωνικής δράσης. Φέτος, θα λάβει χώρα για πρώτη φορά τόσο διευρυμένο από 19 έως 24 Ιουνίου 2023, με ένα πρόγραμμα που καλύπτει πολλαπλές θεματικές και εκδηλώσεις. Σε συνεργασία με καταξιωμένους φορείς και επαγγελματίες του χώρου, το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στο κοινό να συμμετέχει σε μία πολυδιάστατη εμπειρία κινηματογράφου, τέχνης και κοινωνικής συνέργειας. 


Το Φεστιβάλ εκκινεί με μία προ-φεστιβαλική εκδήλωση για την κινηματογραφική εκπαίδευση την Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 18:00, στο χώρο της λέσχης “Κινηματόδρασις”. Σε συνεργασία με το φεστιβάλ Χανίων, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο (workshop) κινηματογραφικής εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς. Στο εργαστήρι θα προβληθούν κινηματογραφικές ταινίες, θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν δραστηριότητες - παιχνίδια με τις οποίες τα παιδιά (από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο) απολαμβάνουν τη θέαση της ταινίας και ταυτόχρονα, παίζοντας, ανακαλύπτουν τους κινηματογραφικούς κώδικες. Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί από τον κ.  Σταύρο Γρόσδο, Διδάκτωρ Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση - Επιστημονικός Συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Ημέρα έναρξης του οργανικού προγράμματος του Φεστιβάλ Δευτέρα 19 Ιουνίου, ανοίγει με εργαστήριο (workshop) που αφορά τα έμφυλα στερεότυπα, ως μία υποθεματική του προγράμματος. Ειδικότερα, σε συνεργασία με το Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα ΔΙΟΤΙΜΑ, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο “Μιλώντας για τα έμφυλα στερεότυπα και τους ρόλους”, στις 19:00, στο χώρο της λέσχης “Κινηματόδρασις”. Το εργαστήριο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους έμφυλους ρόλους και στερεότυπα, και πώς αυτά διαμορφώνουν τις στάσεις και τις συμπεριφορές μας. 
.
Το πανί του Φεστιβάλ θα φωτιστεί για πρώτη φορά την Τρίτη 20 Ιουνίου στις 21:00, στο χώρο της λέσχης “Κινηματόδρασις”, με την προβολή της ταινίας “ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ” του Δημήτρη Κατσιμίρη η οποία απέσπασε Βραβείο Κοινού στο 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Παρόντες για την προβολή θα είναι ο σκηνοθέτης και ο διευθυντής φωτογραφίας Βασίλης Σταυρόπουλος,  ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται η ταινία και αφορά την τρίτη ηλικία, “πώς μεγαλώνεις και φτάνεις σε μια ηλικία όπου ανήμπορος πλέον να αυτοεξυπηρετηθείς, ζεις και πορεύεσαι σαν σκιά του εαυτού σου”.

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου στις 18.30, στο χώρο της λέσχης “Κινηματόδρασις”, ο Δομήνικος Ιγνατιάδης σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας ντοκιμαντέρ “Village Potemkin” στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,  θα παρευρεθεί για ένα Masterclass με θέμα την σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινίας. 
.
Το Περιβάλλον για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι το “καυτό” θέμα του προγράμματος. Αλλάζουμε τις λειτουργίες του Φεστιβάλ και δίνουμε ειδικό χώρο στο πρόγραμμά του για το θέμα του Περιβάλλοντος. Για την τελευταία μέρα των Παράλληλων Δράσεων το πρόγραμμα κλείνει με Zero Waste Workshop. Το Σάββατο 24 Ιουνίου στις 19:00, στο χώρο της λέσχης “Κινηματόδρασις”, γνωστές και άγνωστες λέξεις, σύμβολα και διαδικασίες, οι καθημερινές μας συνήθειες αλλά και οι πιο απίθανες περιστάσεις, μπαίνουν στο τραπέζι συζήτησης σε ένα εργαστήριο για το μηδενικό αποτύπωμα.  

Στο πλαίσιο της θεματικής του Περιβάλλοντος, θα υλοποιηθεί προβολή επιλεγμένων περιβαλλοντικών ταινιών, ανάμεσα σε άλλες, καθ’ όλες τις μέρες του προγράμματος. Επιπλέον, με συναίσθηση ευθύνης, ο τρόπος λειτουργίας του Φεστιβάλ μετασχηματίζεται για να γίνει σταδιακά οικολογικότερος. 

Η παρουσία των δημιουργών και η συμμετοχή του κοινού στις προβολές και στις παράλληλες δράσεις, είναι η σημαντικότερη εμπειρία που προσφέρει το Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας. Σας καλούμε να απολαύσετε μία ξεχωριστή εμπειρία κινηματογράφου, να συμμετέχετε στις πολιτισμικές και κοινωνικές δράσεις του Φεστιβάλ. 
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/greece/alexand-49961/feed/
<![CDATA[Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη, στον «Θάνατο του Εμποράκου»]]> https://kulturosupa.gr:443/greece/nano-vla-49938/ https://kulturosupa.gr:443/greece/nano-vla-49938/#comments +Wed, 31 May 2023 22:18:00 +0300 44 https://kulturosupa.gr:443/greece/nano-vla-49938/  


Ο Γιώργος Νανούρης θα σκηνοθετήσει τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη στο βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο“Ο Θάνατος του Εμποράκου”, του Άρθουρ Μίλερ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο καλλιτέχνες συνεργάζονται, ενώ ο σκηνοθέτης καταπιάνεται για δεύτερη φορά με τον Αμερικάνο συγγραφέα, μετά την μεγάλη επιτυχία του “Ψηλά απ’ τη Γέφυρα”.

"Ο Θάνατος του Εμποράκου" θεωρείται το κορυφαίο έργο του συγγραφέα. Γραμμένο το 1949, περιστρέφεται γύρω απ’ τον εμβληματικό ήρωα Γουίλι Λόμαν, ο οποίος προσπαθώντας να κατακτήσει το “αμερικάνικο όνειρο” διαλύει ολόκληρη τη ζωή του.

Μαζί με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη πρωταγωνιστούν η Έφη Μουρίκη, ο Κωνσταντίνος Γώγουλος, ο Ρένος Ρώτας, ο Δημήτρης Γεροδήμος, η Κατερίνα Μάντζιου, ο Λευτέρης Δημηρόπουλος και ο Θεοδόσης Τανής.

Μια παραγωγή των Θεατρικών Επιχειρήσεων Τάγαρη, στο Θέατρο Ζίνα, από τον Οκτώβριο του 2023.

]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/greece/nano-vla-49938/feed/
<![CDATA[Το τελικό πρόγραμμα του 43ου River Party!!]]> https://kulturosupa.gr:443/greece/43-river-party-49930/ https://kulturosupa.gr:443/greece/43-river-party-49930/#comments +Tue, 30 May 2023 22:46:00 +0300 44 https://kulturosupa.gr:443/greece/43-river-party-49930/  3-6 Αυγούστου 2023Ολοκληρώθηκε το line-up με την προσθήκη της Έλενας Παπαρίζου. Πάντα «Υπάρχει λόγος» το απόλυτο «Number One», να δίνει «Φως στην Ψυχή» και να φέρνει πολύ πάθος στα καλοκαίρια μας, καθώς κάθε εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου είναι ξεχωριστή.

Και το φετινό καλοκαίρι η μοναδική, pop star, Έλενα Παπαρίζου θα δώσει μία σειρά επιλεγμένων συναυλιών ερμηνεύοντας τις μεγάλες της επιτυχίες αλλά και τραγούδια που αγαπά.

Ραντεβού στο ποτάμι για το πιο όμορφο πάρτι του καλοκαιριού!

Line-up

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε το τελικό πρόγραμμα του 43ου River Party:

Πέμπτη 3 Αυγούστου
ΧΑΤΖΗΦΡΑΓΚΕΤΑ, 1.000MODS, BAD MOVIES
PANX ROMANA, JOEY

Παρασκευή 4 Αυγούστου
ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ, LOCOMONDO, ΚΟΙΝOI ΘΝΗΤΟΙ, ΣΤΙΧΟΙΜΑ, VAGINA LIPS

Σάββατο 5 Αυγούστου
ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΛΙΟΥ, ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ, DANI GAMBINO & DJ THE BOY και MAZOHA 

Κυριακή 6 Αυγούστου
ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ, ΜΙΚΡΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ x TSAKI, WALKMAN, ΚΟΥΠΕΣ και ΤΑΚΙ ΤSAN με guests BUE & GOT. 


BAND CONTEST
Επιλέχθηκαν οι δώδεκα φιναλίστ του διαγωνισμού και θα ανέβουν στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ σύντομα. Η μπάντα η οποία θα συγκεντρώσει τα περισσότερα like και share, θα είναι και αυτή που θα ανέβει στη κεντρική σκηνή του River Party - Reboot το Σάββατο 5 Αυγούστου παρέα με την Νατάσσα Μποφίλιου, Φοίβο Δεληβοριά και Dani Gambino & DJ The Boy

Σας έχουμε και άλλα ευχάριστα νέα, τα μάθατε;

Αν δεν τα μάθατε, μπορούμε να σας πούμε με μεγάλη χαρά, πως φέτος θα έχουμε στην παρέα μας για πρώτη φορά τον Μιχάλη Χωρινό (Comedy Masters), γνωστός σε όλους ως Sotirakis The Hustla.

Από τις 3 έως και τις 6 Αυγούστου 2023, θα κοιμόμαστε σε σκηνές και θα ξυπνάμε στην φύση, ότι ώρα αφήνει ή πιάνει το μικρόφωνο της κεντρικής σκηνής ο φίλος μας ο Sotirakis…

Όλα αυτά που;

Μα φυσικά στο Νεστόριο, Καστοριάς!
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/greece/43-river-party-49930/feed/
<![CDATA[Ο Μάνος Καρατζογιάννης «Όταν μεγαλώσει, θα γίνει Νάνα Μούσχουρη»...]]> https://kulturosupa.gr:443/greece/karatzo-mousxourh-49927/ https://kulturosupa.gr:443/greece/karatzo-mousxourh-49927/#comments +Tue, 30 May 2023 21:47:00 +0300 44 https://kulturosupa.gr:443/greece/karatzo-mousxourh-49927/ ...

]]>

Πρώτη παράσταση στην Αθήνα 14/7 στο Θέατρο Βράχων «Άννα Συνοδινού»

«Εγώ δεν μεταμφιέζομαι, είμαι. Η μεταμφίεση δεν είναι παιδικό παιχνίδι, είναι η μεταμόρφωση προς την ενηλικίωση»

Ο Μιλού, ένας Γάλλος που μεγαλώνει σε μια επαρχιακή πόλη τη δεκαετία του ’80, ανέκαθεν διέφερε από τους συνομηλίκους του. Στα οκτώ του τρελαινόταν να μεταμφιέζεται σε πριγκίπισσα και να παριστάνει τη βασίλισσα της Αιγύπτου, ενώ απεχθανόταν τα παιχνίδια με τη μπάλα και καθετί αγορίστικο. Στα δεκατέσσερα, ακούγοντας στην τηλεόραση της φωνή της Νάνας Μούσχουρη αποφασίζει: «Θα γίνω Νάνα Μούσχουρη!».

Η διάσημη τραγουδίστρια, που μεσουρανεί στη Γαλλία εκείνη την εποχή, γίνεται το ίνδαλμά του σε σημείο να ονειρεύεται να της μοιάσει απόλυτα. Ο δρόμος του, βέβαια είναι γεμάτος εμπόδια: δεν είναι Έλληνας, ούτε μιλάει ελληνικά, δεν φοράει γυαλιά και τουαλέτες με στρας και παγιέτες, ούτε ξέρει να τραγουδά. Και το χειρότερο: είναι αγόρι…

Τίποτα παρόλα αυτά δεν είναι ικανό να τον σταματήσει. Από τα δεκατέσσερά του, ο θαυμασμός και η ταύτισή του στο πρόσωπο της Ελληνίδας σταρ του δίνουν κουράγιο, τον οδηγούν να ξεπεράσει οποιεσδήποτε δυσκολίες και να βρει τελικά αυτό που πραγματικά ο ίδιος είναι.Μια αληθινή ιστορία, ένας ύμνος στη δύναμη των ονείρων

Η αληθινή ιστορία του συγγραφέα Νταβίντ Λελαί-Ελό, ειπωμένη με ειλικρίνεια, χιούμορ και ανθρώπινη ζεστασιά, ξεδιπλώνεται σ’ έναν γοητευτικό μονόλογο, ενώ μέσα από το έργο ανασυντίθεται η εικόνα της Ελληνίδας καλλιτέχνιδας με τη διεθνή ακτινοβολία, της οποίας η μουσική διαδρομή, εκτός από αξιοθαύμαστο καλλιτεχνικό επίτευγμα, έχει αποτελέσει όχημα προβολής της ελληνικότητας σε όλο τον κόσμο.

Tαυτότητα παράστασης
Τίτλος παράστασης: «Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη»
Συγγραφέας: Νταβίντ Λελαί-Ελό
Μετάφραση: Αγγελική Βουλουμάνου
Ερμηνεία: Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνοθεσία: Ελισσαίος Βλάχος
Σκηνικά – κοστούμια: Σεμίραμις Μοσχοβάκη
Μουσική σύνθεση & επιμέλεια: Νίκος Κολλάρος
Κινησιολογία - χορογραφία: Ματίνα Κωστιάνη
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Αθηνά Λιάσκου
Γραφιστική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
Οργάνωση παραγωγής – Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Βουλουμάνου
Παραγωγή: «Ξανθίας» ΑΜΚΕ
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Instagram @tha.ginw.nana.mouskouri

Πρώτη παράσταση στην Αθήνα
Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» 2023 – Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού
Πού: Θέατρο Βράχων «Άννα Συνοδινού», Βύρωνας
Πότε: Παρασκευή 14 Ιουλίου στις 21:00
Προπώληση: VIVA.GR
Τιμή εισιτηρίου: 15 € (γενική είσοδος) και 12 € (μειωμένο).

Η Νάνα Μούσχουρη, φίλη και συνεργάτης πλέον του συγγραφέα, σημειώνει για το έργο:
«Ο Μιλού, το μικρό αγόρι που ζει το όνειρό του, συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο του με ενθουσιασμό και σεβασμό για να καταφέρει να υπάρξει, μέχρι τα όρια της ζωής του. Γιατί το όνειρό του είναι η ελπίδα για το μέλλον του. Είμαι ευτυχής που μοιράζομαι ένα μέρος της διαδρομής του, συγκινημένη που του απλώνω το χέρι και του δανείζω τη φωνή μου. Και νιώθω ότι μου δίνει και αυτός το χέρι του και μοιραζόμαστε μυστικά τη μεγάλη ευθύνη να βρούμε την Αλήθεια μας.»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Νταβίντ Λελαί-Ελό (David Lelait-Helo) είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος, έχει γράψει μυθιστορήματα, φιλοσοφικά διηγήματα και βιογραφίες γυναικών του καλλιτεχνικού στερεώματος (Εβίτα Περόν, Μαρία Κάλλας, Μπαρμπαρά, Δαλιδά, Ρόμυ Σνάιντερ…)
Η βιογραφία της Μαρίας Κάλλας με τίτλο «Μαρία Κάλλας-Έζησα με τέχνη έζησα με έρωτα» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε άλλες χώρες.
Με τη Νάνα Μούσχουρη διατηρούν στενή φιλική σχέση, επικοινωνούν καθημερινά, βλέπονται συχνά στο Παρίσι, στη Γενεύη ή στην Αθήνα, και συνεργάζονται συστηματικά.

Από τη Γαλλία στην Ελλάδα
Το «Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη» παρουσιάστηκε το 2019 στη Γαλλία, στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, με εξαιρετική επιτυχία και, από τον Οκτώβριο 2023, θα παιχτεί στο Παρίσι.

Στην Ελλάδα ξεκινάει την πορεία του από το Φεστιβάλ Θεατρικού Μονολόγου Ερμιόνης στις 8 Ιουλίου και στις 14 Ιουλίου θα κάνει αθηναϊκή πρεμιέρα στο Θέατρο Βράχων «Άννα Συνοδινού» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» 2023 των δήμων Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού, ενώ θ’ ακολουθήσουν κι αλλες στάσεις σε καλοκαιρινά φεστιβάλ, που θα ανακοινωθούν. Από τις αρχές Οκτωβρίου θα ανεβεί στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, στο Μεταξουργείο, για τη σαιζόν 2023-24

Η ελληνική παραγωγή πραγματοποιείται από τη Θεατρική Εταιρεία «Ξανθίας» ΑΜΚΕ με τη συγχρηματοδότηση των: Έλενας Γιαννακού-Fèvre, Άριας Βλάχου, Νίκου Βουλουμάνου & Μαρίας Δανέζη
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/greece/karatzo-mousxourh-49927/feed/
<![CDATA[Ο Αλεξάντερ Πέιν στην έναρξη του 2ου Evia Film Project]]> https://kulturosupa.gr:443/greece/-evia-film-project-49926/ https://kulturosupa.gr:443/greece/-evia-film-project-49926/#comments +Tue, 30 May 2023 21:37:00 +0300 44 https://kulturosupa.gr:443/greece/-evia-film-project-49926/  Ο Αλεξάντερ Πέιν στην έναρξη του 2ου Evia Film Project

 
Ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, κάτοχος δύο βραβείων Όσκαρ, θα βρεθεί στο 2o Evia FilmProject  (20-24 Ιουνίου 2023), την πράσινη δράση που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για να παρουσιάσει στο κοινό την ταινία του, Μικρόκοσμος, μια σουρεαλιστική κοινωνική σάτιρα που σχολιάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του υπερπληθυσμού του πλανήτη.
 
Λίγο πριν την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης νέας του ταινίας, με τίτλο The Holdovers και πρωταγωνιστή τον Πολ Τζιαμάτι, ο αγαπημένος δημιουργός και φίλος του Φεστιβάλ, ο οποίος μας έχει χαρίσει πολυβραβευμένες ταινίες όπως το Πλαγίως, η Nerbraskaκ αι Οι απόγονοι, θα βρεθεί στην Εύβοια για την τελετή έναρξης του 2ου Evia Film Project. Η ταινία Μικρόκοσμος θα προβληθεί στον κινηματογράφο Απόλλων, ο οποίος ανακαινίστηκε πέρυσι από το Φεστιβάλ και τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Μετά την προβολή, ο Αλεξάντερ Πέιν θα συνομιλήσει με το κοινό.
 
Παρών στην προβολή θα είναι και ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας, ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Φαίδων Παπαμιχαήλ, ο οποίος ανέλαβε την διεύθυνση φωτογραφίας στην ταινία Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο δίσκος του πεπρωμένου που προβλήθηκε και χειροκροτήθηκε στις Κάννες, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στους κινηματογράφους.
 
Ο Μικρόκοσμος προτείνει ένα απίθανο σενάριο ως αντίδοτο στην πληθυσμιακή έκρηξη του πλανήτη: τι θα συνέβαινε αν κάποιοι Νορβηγοί επιστήμονες έβρισκαν τρόπο να συρρικνώσουν τις διαστάσεις ενός μέσου ανθρώπου. Ο μάστορας των «μικρών» αφηγήσεων Αλεξάντερ Πέιν επικεντρώνεται στην ιστορία ενός ζευγαριού (τους ερμηνεύουν ο Ματ Ντέιμον και η ΚρίστενΓουίγκ) που θέλει να ενταχτεί σε μια κοινότητα μικροσκοπικών ανθρώπων, οι οποίοι επιθυμούν να ζήσουν σε μικρές κοινότητες, φιλικές προς το περιβάλλον. Η ταινία διατυπώνει ένα δαιμόνιο σχόλιο για τις ουτοπίες που ονειρεύονται οι κοινοί θνητοί και την καταστροφική πίεση που ασκούν στο περιβάλλον. Ο Μικρόκοσμος τοποθετεί την κλιματική αλλαγή, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα, κάτω από το μικροσκόπιο, εξερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση.
 
Το Evia Film Project είναι ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. Στόχος του είναι η ανάδειξη της Βόρειας Εύβοιας, μιας περιοχής που έχει πληγεί βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, σε παγκόσμιο κέντρο για το greencinema.
 
Το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια καιτο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά.
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/greece/-evia-film-project-49926/feed/
<![CDATA[Στάθης Λιβαθινός - Καζανόβα / Δον Ζουάν - Ερωτική περιπλάνηση | ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260]]> https://kulturosupa.gr:443/greece/livathinos-49894/ https://kulturosupa.gr:443/greece/livathinos-49894/#comments +Fri, 26 May 2023 21:46:00 +0300 44 https://kulturosupa.gr:443/greece/livathinos-49894/  

Ποιος είμαι; Τίποτα. Ποιος ήμουν; Τα πάντα!

Καζανόβας
 
Με την πολυαναμενόμενη παράσταση «Καζανόβα / Δον Ζουάν – Ερωτική περιπλάνηση», που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 (14 έως 18 Ιουνίου), ο Στάθης Λιβαθινός επιστρέφει φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, έχοντας στο πλευρό του τη σταθερή ομάδα των ηθοποιών και συνεργατών του.
 
Δέκα χρόνια μετά την «Ιλιάδα», από τις κορυφαίες θεατρικές στιγμές του Φεστιβάλ, ο Στάθης Λιβαθινός θα αναμετρηθεί  με δυο κλασικά λογοτεχνικά έργα, που περιστρέφονται γύρω από τη μυθική μορφή του Δον Ζουάν και την ιστορική προσωπικότητα του Καζανόβα. Πρόκειται για τον «Δον Ζουάν» του Λόρδου Μπάιρον και το «Τέλος του Καζανόβα» της Μαρίνα Τσβετάγεβα.
 
«Είναι δύο πολύ ιδιαίτερα κείμενα που παρουσιάζονται πρώτη φορά στα ελληνικά σε έμμετρο ομοιοκατάληκτο στίχο. Το ένα μιλάει για τη νιότη, την ερωτική αρχή. Το άλλο για τον απολογισμό του έρωτα και της ζωής» λέει ο Στάθης Λιβαθινός.
 
Το ρομαντικό πνεύμα του Λόρδου Μπάιρον συναντά την ξεχωριστή γραφή της Μαρίνα Τσβετάγεβα  σε έναν ποιητικό παραλληλισμό, στον οποίο ο σκηνοθέτης βασίζει το καλλιτεχνικό του εγχείρημα, προκειμένου να συνθέσει ένα σκηνικό έργο για τον έρωτα, τον χρόνο την εξορία και την περιπλάνηση.
 
Τα δύο κείμενα αν και γράφτηκαν σε διαφορετικές εποχές και με έναν αιώνα διαφορά, «ακούγονται ακόμη και σήμερα ζωντανά και σύγχρονα».
 
 
Λίγα λόγια για τα έργα
 
Ο Μπάιρον άρχισε να γράφει τον «Δον Ζουάν» αυτοεξόριστος στην Ιταλία το 1818 και τον εγκατέλειψε ημιτελή το 1823, καθώς αναμειγνυόταν ολοένα πιο ενεργά πρώτα στο επαναστατικό κίνημα των Καρμπονάρων κι έπειτα στην Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για ένα έργο 16.000 στίχων, στο οποίο ο Άγγλος ποιητής προσεγγίζει τον μυθικό ήρωα με έναν εντελώς καινούριο τρόπο.
 
Η Ρωσίδα ποιήτρια Μαρίνα Τσβετάγεβα περίπου εκατό χρόνια μετά, στη θυελλώδη εποχή που ακολούθησε την Οκτωβριανή Επανάσταση, συνθέτει στη Μόσχα το «Τέλος του Καζανόβα», τελευταίο μέρος του θεατρικού της «Φοίνικα», λίγο πριν φύγει αυτοεξόριστη για το Βερολίνο.
 
 
Και τα δυο κείμενα γεννιούνται σε ταραγμένους καιρούς και η αίσθηση πως κάτι τελειώνει εγγράφεται στον πυρήνα τους.
 
Στην παράσταση «Καζανόβα / Δον Ζουάν – Ερωτική περιπλάνηση» ο Στάθης Λιβαθινός συμπράττει με τη δραματολόγο και μεταφράστρια Έλσα Ανδριανού
για τη μετάφραση του έργου της Τσβετάγεβα και τον ποιητή και μεταφραστή Γιώργο Κοροπούλη για το έργο του Μπάιρον.
 
 
«τι γιορτή
απατηλή τα νιάτα! Είναι - σαν ν΄ ανοίγει
κάποιος τη φλέβα της ζωής – κι ας ξοδευτεί
όλος!
 
Λίγα λόγια για την παράσταση
 
Στην παράσταση οι φωνές των δύο μεγάλων ποιητών συναντούν η μία την άλλη, φωτίζοντας την ερωτική περιπλάνηση και τον διαρκή απολογισμό για τον χρόνο που περνά και χάνεται. Μιλούν ταυτόχρονα και για το θέμα της εξορίας, την άλλη όψη της περιπλάνησης
 
Ο Στάθης Λιβαθινός επιλέγει να εμφανίσει τους δύο ήρωες όχι ως ακαταμάχητους και μοιραίους καρδιοκατακτητές, αλλά ως δύο μορφές στον κύκλο της ζωής, που ενσαρκώνουν την αρχή και το τέλος του έρωτα.
 
«Δεν είναι ο κλασικός Δον Ζουάν του Μολιέρου, ούτε ο Καζανόβα ο κατακτητής. Στην παράσταση ανατρέπονται οι ρόλοι. Είναι το ξεκίνημα της ερωτικής περιπέτειας και το τέλος της» τονίζει ο σκηνοθέτης. «Ο ήρωας
 
ανδρώνεται μέσα από τις ερωτικές του περιπλανήσεις και ταυτόχρονα κοιτάζει κατάματα τον χρόνο που περνά».
 
Ο Στάθης Λιβαθινός έχει δίπλα του μια δυναμική ομάδα συνεργατών, που αποτελείται ουσιαστικά από 3 γενιές ηθοποιών. Στο έργο μάλιστα «παρόντες» είναι και οι ποιητές, που περιφέρονται ως θεατρικές μορφές, ενώ και ο ίδιος ο Στάθης Λιβαθινός υποδύεται έναν μικρό ρόλο στην παράσταση.
*
 
Μετάφραση Έλσα Ανδριανού (Το τέλος του Καζανόβα της Μαρίνας Τσβετάγεβα), Γιώργος Κοροπούλης (Δον Ζουάν του Λόρδου Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον)
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά – Κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική Θοδωρής Αμπαζής
Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου
Σύμβουλος κίνησης Σταύρος Λίτινας
Ηχοληψία Κωστής Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη Ερατώ Πίσση
Βοηθός σκηνογράφου Έμιλυ Κουκουτσάκη
Τεχνικός συντονιστής παραγωγής Νίκος Χαραλαμπίδης
 
Παίζουν (αλφαβητικά) Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Ειρήνη Λαφαζάνη, Λίλλυ Μελεμέ, Πολυξένη
Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σαββίδου, Θεόβη Στύλλου, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Φιλιππίδης
 
 
Εκτέλεση παραγωγής Polyplanity Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου, Βίκυ Στρατάκη
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260  - ΧΩΡΟΣ Δ
14/06 έως 16/06/2023 στις 21:00
17/06 έως 18/06/2023 στις 20:00
 

 
Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/ 
Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr  
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ: Πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων)| Δε-Πα 10:00-18:00 - ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: +30 2118008181 | Δε-Πα 10:00-18:00 - ΑΜΕΑ: +30 210 3221 897 | Δε-Πα 10:00-17:00
]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/greece/livathinos-49894/feed/
<![CDATA[Άννε-Ζοφί Μούτερ: Η βασίλισσα του βιολιού στο Ηρώδειο]]> https://kulturosupa.gr:443/greece/Anne-Sophie Mutter-49853/ https://kulturosupa.gr:443/greece/Anne-Sophie Mutter-49853/#comments +Sun, 21 May 2023 11:47:00 +0300 44 https://kulturosupa.gr:443/greece/Anne-Sophie Mutter-49853/  Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο λαμπερά ονόματα της κλασικής μουσικής παγκοσμίως, στο Ηρώδειο 


]]>
 12 Ιουνίου 

 
Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο λαμπερά ονόματα της κλασικής μουσικής παγκοσμίως, η Άννε-Ζοφί Μούτερ θα βρεθεί για μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο στις 12 Ιουνίου.
 
Η εμφάνιση της διασημότερης Γερμανίδας βιολονίστριας με τη μυθική καριέρα 40 και πλέον ετών και τα τέσσερα βραβεία Grammy αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το φετινό φεστιβαλικό καλοκαίρι.
 
Μάλιστα η Άννε-Ζοφί Μούτερ θα βρίσκεται στη σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου όλη τη βραδιά παίζοντας 3 κοντσέρτα – φαινόμενο σπάνιο για σολίστ τέτοιου μεγέθους – ενώ θα διευθύνει και τους Mutter’s Virtuosi, σύνολο εγχόρδων που απαρτίζεται από υπότροφους του ιδρύματός της καθώς και άλλους επίλεκτους νέους μουσικούς.
 


Η λαμπερή διαδρομή της Μούτερ
 
Κορυφαία μουσικός, μέντορας και οραματίστρια η Άννε-Ζοφί Μούτερ έχει χαρακτηριστεί ως «φαινόμενο» και ως «η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του βιολιού».
 
Η καλλιτεχνική της πορεία ξεκίνησε από την ηλικία των 5 ετών. Η Μούτερ χαρακτηρίστηκε πολύ γρήγορα παιδί-θαύμα και κατάφερε να ξεχωρίσει με την υποστήριξη του περίφημου μαέστρου Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Η αγάπη της για τη μουσική και η απαράμιλλη δεξιοτεχνία της στο βιολί, της προσέφεραν γρήγορα την αναγνώριση των ομοτέχνων της αλλά και του κοινού.
 
Έχει εμφανιστεί σε όλες τις μεγάλες αίθουσες του κόσμου και παράλληλα με τις συναυλίες της έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ηχογραφήσεις με πρώτη αυτή του 1978 σε κοντσέρτα του Μότσαρτ με τη συνοδεία της θρυλικής Φιλαρμονικής του Βερολίνου.
 
Μερικοί από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους μουσικούς, ανάμεσα στους οποίους ο Αντρέ Πρεβέν και ο Τζον Ουίλιαμς, έχουν συνθέσει περισσότερα από 30 έργα ειδικά για την Άννε-Ζοφί Μούτερ, που τα έχει παρουσιάσει η ίδια σε παγκόσμιες πρεμιέρες.
 
Το πολύπλευρο έργο της Μούτερ
 
Εχει εδώ και δεκαετίες αφήσει το δικό της στίγμα στη μουσική, παράλληλα όμως έχει αναγνωριστεί διεθνώς και για τη συνολική προσφορά της στις τέχνες, τον πολιτισμό και σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Με τη διοργάνωση συναυλιών η Μούτερ έχει συμβάλει στη συγκέντρωση μεγάλων ποσών για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ιδιαιτέρως για την καταπολέμηση των σοβαρών ασθενειών της σύγχρονης εποχής.
 
Επίσης η Γερμανίδα βιολονίστρια πέρα από την προσωπική της πορεία στη μουσική, αντιλαμβάνεται ως μέρος του έργου της τη μεταλαμπάδευση του δικού της οράματος στις νεότερες γενιές. Μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές της στην τέχνη είναι η ίδρυση το 2008 του Ιδρύματος Anne-Sophie Mutter, το οποίο δίνει υποτροφίες σε ταλαντούχους νέους σολίστ εγχόρδων για να εξελίξουν τις σπουδές τους σε υψηλό επίπεδο.
 
Από το ίδρυμα προέρχονται και οι περισσότεροι μουσικοί από τους Βιρτουόζους της Μούτερ, που από το 2011 τη συνοδεύουν στις συναυλίες της.
 
Τι θα ακούσουμε
 
Στο Ηρώδειο η Άννε-Ζοφί Μούτερ θα παίξει σόλο σε τρία κοντσέρτα Μπαχ, Βιβάλντι και Ζοζέφ Μπολόν ντε Σαιντ Ζορζ – του πρώτου Ευρωπαίου συνθέτη με αφρικανική καταγωγή, ο οποίος έφερε το προσωνύμιο «Ιππότης του Αγίου Γεωργίου. Ο Μπολόν, που ήταν γιος ενός Γάλλου κτηματία και μιας μαύρης σκλάβας από τη Σενεγάλη, διακρίθηκε για τη δεξιοτεχνία του στο βιολί αλλά και στη ξιφομαχία και έμεινε γνωστός ως «Βολταίρος της Μουσικής».
 
Η Άννε-ΖοφίΜούτερ θα ερμηνεύσει επίσης και το αφιερωμένο στην ίδια Νονέτο (έργο μουσικής δωματίου για εννέα όργανα) του Αντρέ Πρεβέν, που υπήρξε σύντροφός της, το οποίο και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
 
Η κορυφαία βιολονίστρια υπόσχεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της κλασικής μουσικής σε μια μοναδική συναυλία!
 
Βιολί & Καλλιτεχνική Διεύθυνση Anne-Sophie Mutter

Πληροφορίες εισιτηρίων

]]>
0 https://kulturosupa.gr:443/greece/Anne-Sophie Mutter-49853/feed/