Σχεδόν μισό αιώνα μετά το πρώτο του ανέβασμα στην Ελλάδα, το εμβληματικό έργο του Brian Friel επιστρέφει στην ίδια σκηνή, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Εμπνευσμένο από τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής (Bloody Sunday) στο Derry της Ιρλανδίας το 1972, το έργο αποτελεί μια ωμή και καυστική ματιά πάνω στη βία της εξουσίας και την κατασκευή «ενόχων». Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Κώστα Καζάκου, τιμώντας την πίστη του στη δύναμη του ανθρώπου.
Η σύγκρουση ανάμεσα στην ανθρώπινη αλήθεια και την πολιτική αφήγηση βρίσκεται στον πυρήνα του έργου. Τρεις καθημερινοί άνθρωποι, που βρίσκονται κατά λάθος παγιδευμένοι στο Δημαρχείο μετά από μια αιματηρή διαδήλωση, μοιράζονται φόβους και εξομολογήσεις. Ενώ οι ίδιοι βιώνουν μια βαθιά ανθρώπινη στιγμή, ο κρατικός μηχανισμός σπεύδει να τους ονομάσει τρομοκράτες, αναδεικνύοντας τον κυνισμό της εξουσίας.

Το έργο παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, λειτουργώντας ως καθρέφτης του σήμερα. Μέσα από την ιστορική τραγωδία της Ιρλανδίας, φωτίζονται οι σύγχρονες κοινωνικές ανισότητες και η βολική κατασκευή ενόχων για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η σκηνοθεσία της Τζένης Κόλλια εστιάζει στην ανθρώπινη κραυγή για δικαιοσύνη ως τη μόνη ουσιαστική πράξη αντίστασης.
Η επιστροφή της παράστασης στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, 50 χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση, αποτελεί μια αιχμηρή υπενθύμιση για το δικαίωμα στην ελευθερία. Είναι μια παράσταση που χτυπά στην καρδιά του πολιτικού κυνισμού, μετατρέποντας τη σκηνή σε ένα πεδίο διαμαρτυρίας και αναζήτησης της καθαρής αλήθειας πίσω από τα επίσημα αφηγήματα.
Μετάφραση: Μιχάλης Σιώνας, Δραματουργική επεξεργασία: Τζένη Κόλλια, Μιχάλης Σιώνας, Σκηνοθεσία: Τζένη Κόλλια, Συνεργάτης-σκηνοθέτης: Μιχάλης Σιώνας, Σκηνικά – Κοστούμια: Πάρης Μέξης, Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, Μουσική: Αλέξανδρος Καζάκος, Τραγούδια παράστασης: BAILDSA, Sound design: Ανδρέας Μιχόπουλος, Video: Χάρης Πάλλας, Graphic design: Γιώργος Γούσης, Φωτογραφία: Αμαλία Κωβαίου, Social: Minor 6 Media, Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble, Παραγωγή: Midnight Sun Productions. Παίζουν: Χρήστος Σαπουντζής, Βασιλική Διαλυνά, Γιάννης Λατουσάκης, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αργύρης Λάμπρου, Τίτος Μακρυγιάννης.
Θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3, Αθήνα), Έναρξη: 7 Μαΐου 2026, Πέμπτη-Σάββατο 21:00 & Κυριακή 19:00, Διάρκεια: 75’, Εισιτήρια: «πολίτες β’ κατηγορίας» | Εισιτήρια εδώ!



