Μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις παγκοσμίως, το Animasyros επιστρέφει, παρουσιάζοντας για 12η χρονιά ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, διαγωνιστικά τμήματα, μοναδικά αφιερώματα, εκθέσεις, εργαστήρια αλλά και πάρτι για μικρούς και μεγάλους.
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ οι πλούσιες δράσεις λαμβάνουν χώρα σε επιλεγμένα μέρη της Σύρου, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει και να «ταξιδέψει» στον συναρπαστικό κόσμο του animation.
Τη φετινή χρονιά, οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πάνω από 250 ταινίες από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, τόσο καταξιωμένων επαγγελματιών όσο και της νέας γενιάς animator.
Στο επίκεντρο της θεματολογίας φιγουράρουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα τόσο για τα παιδιά όσο και τους ενήλικες όπως το μεταναστευτικό, τα εγκλήματα πολέμου και η παιδική δουλεία, δοσμένα μέσα από την τέχνη της εμψύχωσης. Οι προβολές πραγματοποιούνται στο θέατρο Απόλλων και στον κινηματογράφο Παλλάς ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι υπαίθριες προβολές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε επίλεκτα σημεία της Σύρου όπως η Πλατεία Μιαούλη και η πλατεία του Φοίνικα.
Ταινίες – Βραβεία – Κριτικές Επιτροπές
Το Βραβείο Κοινού διεκδικούν οκτώ ταινίες για μικρούς και μεγάλους, μεταξύ των οποίων το πρόσφατα βραβευμένο στο φεστιβάλ του Αννεσί «Away» του Gints Zilbalodis, το animated ντοκιμαντέρ «Zero Impunity» των Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies και Denis Lambert, παρουσία του σκηνοθέτη Stephane Blies, η ιταλική παιδική ταινία «Iqbal, a Tale of a Fearless Child» των Michel Fuzellier και Babak Payami, βασισμένη στη δημοφιλή παιδική σειρά βιβλίων, αλλά και το «The Girl without Hands» του Sébastien Laudenbach, εμπνευσμένη από το ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Γκριμ, η οποία διαγωνίστηκε μάλιστα στο φεστιβάλ Καννών.
To «Zero Impunity»
Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Animasyros 12 έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 22 ταινίες, ενώ σε αυτές που ξεχωρίζουν είναι η ελληνική «Violent Equations» του Αντώνη Ντούσια, εμπνευσμένη από το έργο του ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου, το πολυβραβευμένο «Selfies» του Claudius Gentinetta, η νέα ταινία – διαμαρτυρία «Gun Shop» του καταξιωμένου animator Patrick Smith, το «Sister» της Siqi Song με συμμετοχές σε Αννεσί και Σάντανς, καθώς και το «Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves», η νέα ταινία της Chintis Lundgren.
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Elise Jalladeau (γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης), Ricardo Blanco (animator, μέλος των CINANIMA – Espinho International Animation Festival, ICA – Portuguese Institute of Cinema and Audiovisual), και Carolina Sandvik, (καλλιτέχνης και animator), ενώ η ίδια κριτική επιτροπή καλείται να επιλέξει και την καλύτερη ταινία στην κατηγορία «Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες».
«The Tower»
Τέλος, ανερχόμενοι animators από όλον τον κόσμο παρουσιάζουν 24 ταινίες – κωμικές, κοινωνικές, πειραματικές, οικολογικές – από όλα τα σημεία της γης με το ανταγωνιστικό Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα του Animasyros 12 να ξεδιπλώνει το μέλλον του animation μέσα από τα πιο αξιόλογα δείγματά του. Το βραβείο θα επιλέξει η κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους Παναγιώτη Ιωσηφέλη (σεναριογράφος, αναπληρωτής καθηγητής), Λευτέρη Φυλακτό (σκηνοθέτης) και ο Πασχάλη Πασχάλη (αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Design & Multimedia από το 2014 & πρόεδρος της ASIFA Κύπρου.
Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU
Κατά τη διάρκεια του φετινού Animasyros θα απονεμηθεί ακόμη ένα βραβείο, για πρώτη φορά, από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, που είναι και συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ, σε μία ταινία που θα επιλεγεί από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή μεταξύ οκτώ ταινιών που διακρίνονται για την προώθηση των ιδρυτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λόγος για το βραβείο #ThisIsEU, το οποίο διεκδικούν ταινίες που αντανακλούν τις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Shuffled»
Η Ελλάδα στο επίκεντρο του Φεστιβάλ
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Animasyros δίνει ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμά του για τους Έλληνες δημιουργούς. Μέσα από το Ελληνικό Πανόραμα και 22 ταινίες αναδεικνύεται μια σκηνή, πλήρως εναρμονισμένη με τις διεθνείς προδιαγραφές, ενώ οι ταινίες αυτές θα διαγωνιστούν για το χρηματικό Βραβείο της Καλύτερης Ελληνόφωνης ταινίας που αθλοθετεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Ακόμα μια ιδιαίτερη ενότητα που φιλοξενεί φέτος ο θεσμός «Animasyros», για τέταρτη φορά στην ιστορία του, είναι το «AnimaGreen», το οποίο θα έχει ως κύρια θεματική του το περιβάλλον και την προστασία του. Σε αυτό θα προβληθούν 16 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, ενώ στην πλειοψηφία τους θα κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα.
Ακολουθεί η σειρά LGBTQI+ ταινιών, που αποτελεί μια ενότητα η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Athens Pride και θεωρείται ως η φυσική συνέχεια της συνεργασίας του Φεστιβάλ με τον θεσμό, για τέταρτη χρονιά. Το πρόγραμμα Animapride IV, λοιπόν, αποτελείται από μια σειρά πρωτοποριακών ταινιών μικρού μήκους με μια ευρεία θεματολογία όπως ο φεμινισμός, η πολυγαμικότητα, η τεκνοθεσία, το στίγμα του HIV, ο τρανς γάμος κ.ά.
Από το πλούσιο πρόγραμμα του Animasyros δεν θα μπορούσαν να λείπουν, φυσικά, οι παράλληλες δράσεις. Μεταξύ αυτών, έξι εκπαιδευτικά εργαστήρια animation, που αναμένεται να απασχολήσουν δημιουργικά άτομα τρίτης ηλικίας, ΑμεΑ, ενηλίκους, παιδιά, εφήβους καθώς και όλη την οικογένεια, υπό το συντονισμό διακεκριμένων animators – εκπαιδευτικών κινουμένων σχεδίων τόσο από την Ελλάδα όσο και από όλον τον κόσμο.
INFO
Animasyros
12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων
18 – 22 Σεπτεμβρίου 2019 Ερμούπολη / Άνω Σύρος /
Ποσειδωνία / Φοίνικας, Σύρος
Πρόσθετες πληροφορίες: http://www.animasyros.gr
Φωτογραφικό υλικό