Mykonos Art Festival

942 Views
Mykonos Art Festival Mykonos Art Festival

 Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Μυκόνου, οργανώνει το 1ο Mykonos Art Festival. Σκοπός  του νέου θεσμού  είναι η δημιουργία μιας ετήσιας πολιτιστικής διοργάνωσης υψηλού επιπέδου και φιλοδοξία των διοργανωτών ο επαναπροσδιορισμός του κοσμοπολίτικου προορισμού, ως σημαντικού κέντρου τεχνών και πολιτισμού.


Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ που αρχίζει το Σάββατο 23 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονται συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικά αναλόγια και γαστρονομικές εκδηλώσεις. Σκοπός  του νέου θεσμού  είναι η δημιουργία μιας ετήσιας πολιτιστικής διοργάνωσης υψηλού επιπέδου και φιλοδοξία των διοργανωτών ο επαναπροσδιορισμός του κοσμοπολίτικου προορισμού, ως σημαντικού κέντρου τεχνών και πολιτισμού.
Σπουδαίοι καλλιτέχνες θα βρεθούν το καλοκαίρι στο νησί των Κυκλάδων και θα παρουσιάσουν έργα τους στο κοινό. Σε όλες τις εκδηλώσεις του Mykonos Art Festival  η είσοδος είναι ελεύθερη. Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα γίνουν το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 20:00 στον Σταθμό της  Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί και το  νέο έργο του Κώστα  Τσόκλη «Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης».

Την Κυριακή 24 Ιουνίου στις 17:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Κυκλαδικά στιγμιότυπα, από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους» που οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών

Το φεστιβάλ δημιουργείται για να αποτελέσει ένα διαφορετικό κίνητρο για να επισκεφτεί κανείς τη Μύκονο και με μέσω μιας τέτοιας πολιτιστικής οργάνωσης να προβληθεί ο τοπικός πολιτισμός και η κουλτούρα του νησιού. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο και το Φεστιβάλ θα συνεργαστεί με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της Μυκόνου: τον Δήμο Μυκόνου, την ΔΕΠΑΜ, την Εφορία Αρχαιοτήτων, το Λαογραφικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, τον Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου, την Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου, τον ΕΡΟΣ, την Χορωδία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΝΝΗΣ, τους ANEMOMYΛΟΥΣ, τον Απολλώνιο Σύλλογο, την Βιβλιοθήκη Κουσαθανά, την Μητρόπολη Σύρου, το CINEMANΤΟ, την Θεατρική Ομάδα Μυκόνου, κ.άΤο Mykonos Art Festival συνεργάζεται και τελεί υπό την αιγίδα: του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης , της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

«Με μεγάλη χαρά οργανώνουμε στις 27-28-29 Ιουλίου το Mykonos is…, ένα φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ, το οποίο φιλοδοξεί να συγκεντρώνει και να παρουσιάζει τις νέες μυκονιάτικες δημιουργικές δυνάμεις από κάθε γωνιά της γης.» σημειώνει ο Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μykonos Art Festival.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις εκθέσεις, τις συναυλίες, τις προβολές και τις παραστάσεις μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.mykonosartfestival.com
 
Ειδικά για το κομμάτι της γαστρονομίας αξίζει να αναφερθεί η δράση Taste of Mykonos (Γεύση από Μύκονο) που ετοιμάζεται από τη Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου. Μια άτυπη ομάδα με πλούσια δράση και παρουσία σε  γαστρονομικά θέματα που έχουν να κάνουν με το νησί της Μυκόνου. Επιλέχθηκαν να κάνουν το κλείσιμο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και γι’ αυτό το λόγο αφιερώνουν ένα τριήμερο από τις 28 ως τις 30 Σεπτεμβρίου στην Τυροβολιά.

«Θα οργανώσουμε  ένα τριήμερο αφιερωμένο στην Τυροβολιά,γιατί πιστεύουμε ότι πέρα από την χρήση της στην παραδοσιακή μαγειρική, είναι ένα τυρί με δυνατότητες να αναδειχθεί περαιτέρω σαν υλικό στην κουζίνα μας» λέει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, μέλος της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου και ένας από τους ανθρώπους που ασχολούνται εντατικά με την καταγραφή και ανάδειξη τοπικών προϊόντων και παραδόσεων στις Κυκλάδες.

«Την επιλέγουμε γιατί την παράγουν οι αγρότες-κτηνοτρόφοι του νησιού μας εδώ και αιώνες και ως τις μέρες μας. Επί πλέον σήμερα έχουμε τη χαρά να παράγεται οργανωμένα και τυποποιημένη στα δυο τυροκομεία της Μυκόνου (Τυροκομείο Μυκόνου και Mykonos Farmers), όπως και από μεμονωμένους αγρότες-κτηνοτρόφους, άρα έχουμε ένα προϊόν δυναμικό, με σοβαρή ποσότητα παραγωγής, το οποίο μπορεί και τυπικά και ουσιαστικά να ταξιδέψει και πέρα από τα όρια του νησιού.Η Τυροβολιά είναι τυρί λευκό, νωπό χωρίς σχήμα και χωρίς αλάτι που προκύπτει από την απλούστερη μορφή τυροκόμησης. Το τυρόπηγμα στραγγίζει σε τσουβάλια, και πιέζεται ώστε να αποβάλει τα παραπανίσια υγρά. Είναι επιτραπέζιο τυρί και στη Μύκονο αποτελεί την βάση για όλες τις παραδοσιακές πίτες: Κρεμμυδόπιτα, Μελόπιτα, ραφιόλια, τσιμπητά κ.ά. Στόχος είναι η ανάδειξή της ώστε να αποκτήσει ευρύτερο ενδιαφέρον εμπορικό και γαστρονομικό καθώς και η διεύρυνση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών για τις γεύσεις του νησιού».

Το τριήμερο περιλαμβάνει Κινηματογραφικό αφιέρωμα «Food in Cinema» που διοργανώνεται σε  συνεργασία με το  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επίσης η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου διοργανώνει: Ανοικτά  μαγειρέματα σε δημόσιους χώρους (Άνω Μερά, δρόμοι της Χώρας), επισκέψεις σε τυροκομεία και μέρη γαστρονομικού ενδιαφέροντος, έκθεση φωτογραφίαςμουσικά-εικαστικά δρώμενα, γευσιγνωσίες, ειδικά δείπνα για τους προσκεκλημένους εκπροσώπους του Τύπου, προβολή ταινίας μικρού μήκους.  Το τριήμερο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου και της ΚΔΕΠΠΑΜ.

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Νησιά ΑιγαίουΜύκονος

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή