|
.
Είδε η Ιωάννα Δούνδη και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.
Νωρίς θα λύσω την απορία για όσους δεν ανήκουν στα, πάνω από, 63 εκ. θεατές παγκοσμίως, που το έχουν ήδη δει, ή δεν έχουν καταλάβει από το άπειρο σχετικό ποστάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τι πρόκειται.
Το ¨παιχνίδι του καλαμαριού¨ όπως είναι ο ελληνικός τίτλος (Squid Game στα Αγγλικά), είναι μια Νοτιοκορεάτικη σειρά 9 επεισοδίων, που μπορεί να δει κάποιος στην πλατφόρμα του Netflix, και που από όταν έγινε διαθέσιμη στους συνδρομητές της, δηλαδή σχεδόν δύο εβδομάδες πριν, βρίσκεται σταθερά στο top10 των προτιμήσεών τους και εξελίσσεται σε παγκόσμιο φαινόμενο.

Η σειρά που χαρακτηρίζεται από το Netflix ως τηλεοπτικό θρίλερ – δράμα – με σασπενς, και έχει προειδοποίηση περιεχομένου με βία, σκηνές σεξ, και σκηνές αυτοκτονίας, σε πολλούς θεατές θύμισε κάτι από διαφορετικές επιτυχημένες σειρές και ταινίες του παρελθόντος, (όπως το Saw, το Hunger Games, το La Casa de papel ως προς το ντύσιμο κλπ) χωρίς όμως αυτό να μειώνει το ενδιαφέρον του, καθώς πρόκειται όντως για μια πολύ καλή παραγωγή, και μην ξεχνάμε πως ότι θυμίζει, δεν σημαίνει πως είναι κιόλας.
Στην υπόθεση, παρακολουθούμε 456 ανθρώπους, καθένας τους απελπισμένος και χρεωμένος, οι οποίοι με την θέλησή τους συμμετέχουν σε ένα αγώνα αγνώστου δημιουργού, με καλυμμένους φρουρούς να επιτηρούν και να επιβάλλουν την τήρηση των κανονισμών. Το έπαθλο, είναι 45,6 εκ γουόν. Ένα, δελεαστικά μεγάλο ποσό που υπόσχεται να λύσει όλα τα προβλήματα των συμμετεχόντων. Ο τελικός νικητής θα προκύψει από όσους καταφέρουν να κερδίσουν 6 διαφορετικά παιχνίδια, βασισμένα σε γνωστά τέτοια, από τα παιδικά τους χρόνια.
Αυτό που δεν γνωρίζουν και μαθαίνουν όταν ήδη συμμετέχουν στο πρώτο, είναι ότι όποιος χάνει σε κάθε γύρο, σκοτώνεται.
O τίτλος της σειράς, έχει προκύψει από το όνομα του τελευταίου παιχνιδιού που παίζουν οι συμμετέχοντες, το παιχνίδι του καλαμαριού, ενώ εκείνος που είχε αρχικά επιλεγεί αλλά τελικά αντικαταστάθηκε, ήταν “Round six” .
Την σειρά έγραψε και σκηνοθέτησε ο Hwang Dong – hyuk, ο οποίος έχει αναφέρει ότι η έμπνευση του ήρθε διαβάζοντας κόμικς όπως τα «Battle Royale» και «Liar Game» και σκεπτόμενος τον εαυτό του να συμμετέχει σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Υπάρχει αυτή η ειρωνεία, λέει, στο πως οι πιο όμορφες και αθώες αναμνήσεις μας, μετατρέπονται στην πιο τρομακτική πραγματικότητα.
Tο όλο εγχείρημα ο Dong-hyu το ξεκίνησε 13 χρόνια πριν, και το προόριζε για ταινία. Χρειάστηκε καμιά δεκαετία όμως ώστε να βρει το χρηματοδότη (δηλαδή, το Netflix) και να καταλήξει στο καστ.

Αν και η σειρά αφήνει τον θεατή με ερωτήματα και υπόνοιες για νέα σεζόν, ακόμη δεν ανακοινωθεί επίσημα κάτι τέτοιο, ενώ ο ίδιος ο δημιουργός είπε ότι αν γίνει, που δεν είναι στα άμεσα σχέδια, σίγουρα θα πάρει βοήθεια αυτήν τη φορά από ομάδα συγγραφέων και σκηνοθετών.
Το βασικό καστ αποτελούν οι : Lee Jung-Jae, Park Hae-Soo, Oh Young-Soo, JungHo-Yeon, Heo Sung-Tae, Kim Joo-Ryung, Tripathi Anupam.
Η σειρά δημιουργεί στον θεατή γκάμα συναισθημάτων μέσα στα οποία η αγωνία, ο θυμός και συγκίνηση. Για όσους είναι πιο ¨ευάλωτοι¨ στον κοινωνικό προβληματισμό, μπορεί να τους παρέχει αφορμές για μπόλικο και από αυτόν, όπως άλλωστε και όλες οι σειρές τέτοιου περιεχομένου.
Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα, ή η συνεργασία είναι τελικά μόνο το μέσο για να μας πάει ένα βήμα πιο κοντά στον προσωπικό μας στόχο και ουσιαστική εκμετάλλευση του άλλου;
Οι άλλοι είναι εχθροί και υπαίτιοι των δεινών μας, ή συνοδοιπόροι με παράλληλα βιώματα στον αγώνα της ζωής;
Και κατά πόσο η προσωπικότητά και η ηθική μας μπορεί να μείνουν ακέραιες και ανεπηρέαστες, αν κάποιος μας αλλάξει τις εξωτερικές συνθήκες διαβίωσης;
Και για αυτούς που προσέχουν τις λεπτομέρειες και τους αρέσουν οι έξτρα πληροφορίες…
Στους τοίχους του χώρου όπου διαμένουν οι συμμετέχοντες, υπάρχουν σχέδια με αναφορές στα παιχνίδια τα οποία θα παίξουν οι συμμετέχοντες.
Η γιγαντιαία κούκλα που εμφανίζεται στο πρώτο παιχνίδι, υπάρχει πραγματικά σε ένα μουσείο μιας περιοχής τρεις ώρες περίπου από την Σεούλ, και την δανείστηκαν για τα γυρίσματα.
Το νούμερο του τηλεφώνου που φαίνεται πάνω στην κάρτα που δίνεται στους υποψήφιους συμμετέχοντες, είναι, δυστυχώς για τον ιδιοκτήτη του, που δέχεται από τότε χιλιάδες τηλεφωνήματα, αληθινός αριθμός τηλεφώνου.
Μια σειρά που αξίζει να ξοδέψεις τις, περίπου 8 ώρες, που απαιτεί, για να την δεις.
Φωτογραφικό υλικό