Συνομιλεί (και γράφει) η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα.
Στο πλαίσιο της 203ης Επετείου Ολοκαυτώματος της Νάουσας, την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025 και ώρα 20:30 στον Πολυχώρο Πολιτισμού “Χρήστος Λαναράς” (ΕΡΙΑ), πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της ταινίας του Βασίλη Τσικάρα «1822 – Το Ολοκαύτωμα της Νάουσας» και του ντοκιμαντέρ “Το Ολοκαύτωμα της Νάουσας”, παραγωγής του Δήμου Νάουσας. Εννοείται πως δεν μπορούσαμε να απουσιάσουμε από ένα τέτοιο γεγονός που τιμά την ιστορία της Νάουσας και της Μακεδονίας.
Το ντοκιμαντέρ «Το Ολοκαύτωμα της Νάουσας» εξιστορεί τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος της πόλης τον Απρίλιο του 1822 και βασίζεται στην έρευνα του αείμνηστου Μανώλη Βαλσαμίδη. Για τα γεγονότα oμιλούν οι κ.κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, Καθηγητής Tμήματος Ιστορίας Α.Π.Θ., Τάκης Μπάιτσης, λαογράφος – ιστορικός ερευνητής, Πέτρος Στοΐδης, Φιλόλογος, Αλέξανδρος Οικονόμου, Αρχιτέκτων – Πρόεδρος Πολιτιστικής Εταιρείας Νάουσας “Αναστάσιος Μιχαήλ ο λόγιος”, Γιώργος Μάλλιος, Αρχαιολόγος – Πρόεδρος Συλλόγου “Φίλοι Ιστορικού Αρχείου Νάουσας”. Θα τους απολαύσετε στην προβολή του ντοκιμαντέρ.
Η ταινία «Το Ολοκαύτωμα της Νάουσας» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών», την «Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης Αρματολοί» και τον «Όμιλο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: Η Αράπιτσα». Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου στη Νάουσα, με επιπλέον σκηνές στη Θεσσαλονίκη και την Όσσα Λαγκαδά. Την προσπάθεια στήριξαν αναβιωτές από τη Βουλγαρία και η θεατρική ομάδα “Άρατος”.
Η υπόθεση:
Μια γυναίκα αφηγείται όσα είδαν τα μάτια της κατά το ολοκαύτωμα της Νάουσας. Οι οπλαρχηγοί της Νάουσας αποφασίζουν τον μεγάλο ξεσηκωμό, αναγκάζοντας τον Εμπού Λουμπούτ να κινηθεί εναντίον της πόλης και να την πολιορκήσει. Στον Πύργο Ζαφειράκη και στην Αράπιτσα θα εκτυλιχτούν οι τελευταίες στιγμές του δράματος. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, ο Γάλλος πρόξενος Φρανσουά Μαρί Μποτί, φαντάζει άτολμος και αδύναμος να βοηθήσει. Τον ρόλο του Ζαφειράκη Θεοδοσίου υποδύεται ο Μανώλης Σαββίδης και η γυναίκα της φωτιάς (όπως αναφέρεται) που αφηγείται την καταστροφή της Νάουσας είναι η Μαρία Παπαγιάννη. Στο ρόλο του Γάλλου προξένου Φρανσουά Μαρί Μποττύ, ο Βασίλης Τσικάρας.
Η ταινία και το ντοκιμαντέρ προβάλλονται στη Νάουσα από την Δευτέρα 28 έως και την Τετάρτη 30 Απριλίου και ώρα 21:00 στον Πολυχώρο Πολιτισμού “Χρήστος Λαναράς” (ΕΡΙΑ). Κάνουν την πρεμιέρα τους στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 5 Μαΐου στις 21:00 στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον.
Ευχαριστούμε θερμά τους ηθοποιούς, Μανώλη Σαββίδη, Μαρία Παπαγιάννη, Γιώργο Τούλη, Μάκη Τάντση, Πόλι Δεμιρτζόγλου, Βαΐα Τάσσιου, Μαρία Βλάχου, και τον σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, που κατέθεσαν στην κάμερα της Σωφέρ τις εντυπώσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για την ταινία. Κι ευχόμαστε καλό ταξίδι τόσο στην ταινία όσο και στο ντοκιμαντέρ που θέτουν ένα γερό θεμέλιο στη μελέτη της ιστορίας μας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σενάριο – σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας Φωτογραφία: Nick Garas Μουσική: Γιάννης Κριβέρης Παραδοσιακές φορεσιές, οπλισμός, σκηνογραφία: Μανώλης Σαββίδης Ενδυματολογία, props: Μαρία Βλάχου Μοντάζ: Nick Garas – Βασίλης Τσικάρας Ηχοληψία: Τάσος Πέππας Βοηθοί σκηνοθέτη: Σάκης Καραπετιάν, Βαλάντης Ναγκολούδης Οπερατέρ: Παναγιώτης Περπερίδης Γραφιστικά – εφέ: Nick Garas Δημοσιογραφική επιμέλεια-συντονισμός-οργάνωση ντοκιμαντέρ: Ζωή Ταυλαρίδου Μοντάζ ντοκιμαντέρ: Χάρης Περπερίδης
Στην ταινία παίζουν: Μανώλης Σαββίδης, Μαρία Παπαγιάννη, Βασίλης Τσικάρας, Γιώργος Τούλης, Nick Garas, Πόλις Δεμιρτζόγλου, Πλάτωνας Τσιπίδης, Γεωργία Παπαδοπούλου, Πάνος Μέγγουλης, Δήμητρα Βουτουρλή, Βαΐα Τάσσιου, Σταύρος Ιωαννίδης, Γιάννης Μπάρλος, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Θεοδόσης Παπαναστασίου, Μάκης Τάντσης, Έλσα Πετικοπούλου, Σπύρος Ξυπολιάς, Γιώργος Φεϊδάντσης, Χρήστος Καϊμάρας, Νίκος Ματινέλης, Παύλος Καλπακίδης, Γεράσιμος Παπαγεωργίου, Βάσω Πλατσούρα, Μαρία Βαγιωνά, Γεωργία Γκαβανούδη, Βενετία Διβινή, Βαλάντης Ναγκολούδης, Νίκος Σχιστοχείλης, Μπία Χαραλαμπίδου και η μικρή Μαρία Ιωαννίδου.
Εμπού Λουμπούτ και φρουρά: Spas Hari Bedrosian, Argir Stoyanov Argirov. Daniel Emilov Karabeliov, Danail Dimitrov.
Όμιλος Αράπιτσα: Ανδρέας Αποστόλου, Μαρία Καρβουνάρη, Χρήστος Λένος, Βασιλική Μπγιάλα, Σμαραγδή Μπλιάτκα, Έλσα Πετικοπούλου, Μαρία Σκεντερίδου, Δέσποινα Τσάκωνα, Αίγλη Ψιρίδου.
Παραγωγή Aratos films ® 2025
Παρακολουθήστε τη συνέντευξή μας στο κανάλι της Σωφέρ:
Βιντεοσκόπηση και μοντάζ: Τάσος Πέππας
Για δελτία τύπου, ραντεβού συνεντεύξεων επικοινωνείτε: zozotav@gmail.com
Ακολουθήστε τη Σωφέρ Θεάτρου στα κοινωνικά δίκτυα: εδώ, εδώ, εδώ & εδώ