Συνομιλεί (και γράφει) η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα.
Με αφορμή την ιστορική επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, την Πέμπτη 29 Μαΐου 2025, θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ του GRDiscovery, «Η Συντήρηση της Ρωμιοσύνης: Η Ιστορία δύο πολιτισμών», στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη), στις 21:30.
Το ντοκιμαντέρ, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, παρουσιάζει τη συγκινητική ιστορία δύο Ελλήνων, της Βαΐας Α. Καραγιάννη και του Βενιζέλου Γ. Γαβριλάκη, οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα, για να εγκατασταθούν μόνιμα στην Τουρκία. Μέσα από το έργο τους στη συντήρηση έργων τέχνης, ζωγραφίζουν την ιστορία δύο πολιτισμών, μια ιστορία που ξεκινάει από το τελευταίο βράδυ της Άλωσης της Πόλης, το 1453, και φτάνει στο μέλλον μέσω της προφητείας του Αγίου Παϊσίου.
Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν σπουδαίες προσωπικότητες της Κωνσταντινούπολης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Προδρόμος Κοφσανίδης, τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, ενώ τη μουσική, τους στίχους και την ενορχήστρωση υπογράφει ο καταξιωμένος συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης. Η προβολή του ντοκιμαντέρ στο Αθήναιον θα διαρκέσει έως και τις 4 Ιουνίου 2025, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν προβολές και στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Πρόδρομος Κοφσανίδης, σκηνοθέτης-μοντέρ του εξαιρετικού αυτού ιστορικού και καλλιτεχνικού εγχειρήματος και πρόεδρος του GRDiscovery Channel, μας παρουσιάζει τα στάδια και τους παράγοντες της δημιουργίας και συγκέντρωσης του υλικού του, τις πηγές του και τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτό. Αισθάνεται υπερήφανος τόσο για το υλικό που προβάλλεται στο εν λόγω ωριαίο «οδοιπορικό ντοκιμαντέρ» όσο και για τη συνεργασία του με τον εξαίρετο συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη. Να σημειωθεί πως στο ντοκιμαντέρ συνυπάρχουν η ελληνική και τουρκική εκδοχή με μικρές διαφοροποιήσεις και αξίζει κάποιος να τις παρακολουθήσει και να τις συγκρίνει.
Μας παρουσιάζει επίσης το τηλεοπτικό του κανάλι και τις νέες του εγκαταστάσεις, καθώς και τις συνεργασίες του με άλλα κανάλια, και θέτει ψηλά τον πήχυ της τηλεοπτικής του πορείας. Άλλωστε, είναι υπεύθυνος για το μοναδικό κανάλι που εκπέμπει από την πόλη μας διαδικτυακά και τηλεοπτικά μέσω άλλων καναλιών, και μας ενημερώνει με αξιοπιστία κι αντικειμενικότητα, δίχως να εξαρτάται οικονομικά και πολιτικά από κανέναν, χωρίς κατ΄ επέκταση να λογοκρίνεται ή να περιορίζεται. Το κανάλι προσφέρεται για βιβλιοπαρουσιάσεις και βιντεοσκοπήσεις, για γυρίσματα ακαδημαϊκών -και όχι μόνο- projects, για ηχογραφήσεις και για διαφημίσεις, τροφοδοτώντας με τηλεοπτικό υλικό άλλα κανάλια. Είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε επιθυμεί να το επισκεφτεί και να περιηγηθεί στις τεχνικά άρτιες εγκαταστάσεις του και την πολύ αξιόλογη βιβλιοθήκη του.
Ο Πρόδρομος Κοφσανίδης αγαπάει την έρευνα και το ντοκιμαντέρ και τα έχει προβάλλει έως σήμερα με πολύ αγώνα και πολλές θυσίες για το καλύτερο. Στο πλαίσιο του νέου ντοκιμαντέρ «Η Συντήρηση της Ρωμιοσύνης: Η ιστορία δύο πολιτισμών» ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Ξεκινώντας την αναζήτηση μέσα από τις ιστορικές καταγραφές του 1453 και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, διατρέξαμε την πορεία της ιστορίας της Ελλάδας και της Ευρώπης έως τις μέρες μας, ταξιδεύοντας στην Πόλη των Πόλεων. Μείναμε στη Βασιλεύουσα και αφουγκραστήκαμε τις μυρωδιές, τους ήχους και την ενέργεια των πολιτισμών της.
Καταγράψαμε την ιστορία δύο Ελλήνων, της Βαΐας Α. Καραγιάννη και του Βενιζέλου Γ. Γαβριλάκη, οι οποίοι άφησαν πίσω τους την Ελλάδα για να ζήσουν μόνιμα στην Τουρκία. Μέσα από τη συντήρηση έργων τέχνης, ενώνουν δύο πολιτισμούς και κρατούν ζωντανή τη Ρωμιοσύνη. Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στην ιστορία, τον πολιτισμό και στους ανθρώπους που αφήνουν καθημερινά το στίγμα τους σε αυτήν τη γη.
Στη διαδρομή αυτής της αναζήτησης, συναντήσαμε σημαντικές προσωπικότητες, που μοιράστηκαν τη δική τους οπτική:
κ. Λάκης Βίγκας, Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ.κ. Δημήτριος, Μητροπολίτης Κυδωνιών κ.κ. Αθηναγόρας, Καθηγήτρια Eva Alexandrou Sarlak, βυζαντινολόγος, Timurlenk Doğan, Τούρκος συλλέκτης έργων τέχνης, Banu Hodo, νομικός και απόγονος του τελευταίου Οθωμανού Σουλτάνου Mehmed Resad Ευγενία Κούκουρα, ξεναγός και ιστορικός.
Η αναζήτησή μας έφτασε μέχρι το μέλλον, μέσα από τις προφητείες του Αγίου Παϊσίου για την Πόλη των Πόλεων. Ταξίδεψε κι εσύ μαζί μας στα μονοπάτια της ιστορίας, των θρύλων και των μύθων μέσα από μουσική, στίχους και ενορχήστρωση του Σταμάτη Σπανουδάκη». Πρόδρομος Κοφσανίδης
Πρεμιέρα: Πέμπτη 29 Μαΐου
Κινηματοθέατρο Αθήναιον, Βασιλίσσης Όλγας 35
Προβολές Από Πέμπτη 29/05 έως και Τετάρτη 4 Ιουνίου στις 21:30
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία/Μοντάζ: Πρόδρομος Κοφσανίδης. Μουσική/Στίχοι/Ενορχήστρωση: Σταμάτης Σπανουδάκης Αφήγηση: Όλια Παναγιωτοπούλου Οργάνωση Παραγωγής: Τατιάνα Μαραγκουδάκη Έρευνα: Κατερίνα Τσεκλίδου Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Θεοδωράκη Εικονοληψία: Πρόδρομος Κοφσανίδης, Αλεξάνδρα Θεοδωράκη, Κώστας Πισσάς Ηχοληψία: Αθανάσιος Τσούλος, Χάρης Μυστεγνιώτης, Γιάννης Σαΐτης Ενδυματολογία: Νόνη Ελίδου Παραγωγή: GRDiscovery
Παρακολουθήστε τη συνέντευξή μας στο κανάλι της Σωφέρ:
Βιντεοσκόπηση και μοντάζ συνέντευξης: Τάσος Πέππας
Τρέιλερ εισαγωγής: Πρόδρομος Κοφσανίδης
Για δελτία τύπου, ραντεβού συνεντεύξεων επικοινωνείτε: zozotav@gmail.com