Γράφει η Νεφέλη Κομματά.
Ξημέρωσε Χριστούγεννα και φυσικά δεν μπορούμε παρά να ακολουθήσουμε πιστά την λίστα με τις παραδόσεις: εκπληκτικό φαγητό, κουτιά από μελομακάρονα, ανταλλαγή δώρων και για κλείσιμο, all time classic χριστουγεννιάτικες ταινίες. Μαραθώνιος από ταινίες κι αν σέβεσαι έστω και λίγο τη μαγεία των γιορτών δεν θα αντισταθείς και θα δεις για ακόμη μια χρονιά το ένα, το μοναδικό, το ασυναγώνιστο “Home Alone”. Αναρωτιέμαι, ποιος είναι τελικά ο βασιλιάς των Χριστουγέννων; Ο Άγιος Βασίλης ή ο μικρός ξανθόψειρας;
Δέχομαι πως ξέρεις κάθε ατάκα απ’ έξω. Ξέρω πως ακόμη ανατριχιάζεις με την ταραντούλα και πως πάντα σου περνάει από το μυαλό η ιδέα να δοκιμάσεις στην πράξη το κόλπο με την πίτσα. Παρ’ όλα αυτά ίσως υπάρχουν μυστικά της ταινίας που ακόμη και 27 χρόνια μετά σου έχουν ξεφύγει. Διάβασε παρακάτω κι αν όντως τα γνώριζες όλα, είσαι πράγματι ο πιο πιστός φαν του «Μόνος στο σπίτι». Αλλιώς ευκαιρία να το παίξεις έξυπνος το βράδυ που θα μαζευτείτε να δείτε ( για χιλιοστή φορά) την ταινία.
1. Η όλη ιδέα για το “Home alone” προήλθε από μία μόνο σκηνή της ταινίας «Ο θείος Μπακ» με πρωταγωνιστή και πάλι τον Μακόλεϊ Κάλκιν. Εκεί, ο μικρός υποτίθεται πως ανακρίνει μια επίδοξη baby-sitter μέσα από ένα γραμματοκιβώτιο, ενώ στην αντίστοιχη σκηνή του «Μόνος στο σπίτι» (που φυσικά έπρεπε να την αναδημιουργήσουν με κάποιο τρόπο) ο Κέβιν εξασκεί τις ικανότητές του στον στόχο, στο κεφάλι του ληστή.
2. Όταν το “Home Alone” κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες, παρέμεινε περισσότερο καιρό κι από τις ταινίες του Παπακαλιάτη. Για την ακρίβεια, σε μερικούς κινηματογράφους έπαιζε μέχρι και την άνοιξη της επόμενης χρονιάς! Τις πρώτες 12 εβδομάδες κυκλοφορίας ήταν νο1 στο box office, μπήκε στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες και απέσπασε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 533.000.000 δολαρίων παγκοσμίως. Φαντάσου που έχει φτάσει 27 χρόνια μετά.
3. Ο ρόλος του Κέβιν ήταν γραμμένος ακριβώς για τον μικρό Μακόλεϊ (ε αφού το είπαμε, από αυτόν εμπνεύστηκαν κι όλη την ταινία). Παρ’ όλα αυτά, για το δίκαιο του θέματος και για να βεβαιωθούν πως έχουν βρει το κατάλληλο σπιρτόζο και χαριτωμένο παιδάκι, πέρασαν από οντισιόν άλλα 200. Τζάμπα κόπος, πάλι στον Μακόλεϊ καταλήξανε (και πολύ καλά κάνανε).
4. Η χαρακτηριστική γκανγκστερική ταινία «Οι άγγελοι με τις βρώμικες ψυχές» που παίζει στο background και εξασφαλίζει με μοναδικό τρόπο δωρεάν πίτσες, δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της ταινίας. Κι έλεγα κι εγώ τόσα χρόνια πως κατάφεραν να βρουν τόσο ταιριαστούς διαλόγους.
5. Ο κασκαντέρ του μικρού Μακόλεϊ δεν είναι και τόσο μικρός… Αλλά 30 χρονών! Φυσικά, δεν επρόκειτο να αφήσουν ένα εννιάχρονο αγόρι να πηδάει από παράθυρα και να σκαρφαλώνει σε ράφια που στην τελική πέφτουν και πάνω του. Αλλά 30 χρονών; Κι όμως, ο Λάρι Νίκολας είχε τις κατάλληλες αναλογίες για να ντουμπλάρει το αγόρι σε όλες τις επικίνδυνες σκηνές. Κοίτα να δεις.
6. Κι αν κάθε φορά σε εκνεύριζε το κενό στο σενάριο με το τηλέφωνο, φέτος θα ηρεμίσεις. Τι εννοώ; Να, που ενώ η μαμά του Κέβιν δεν μπορεί να τον πάρει τηλέφωνο από το Παρίσι γιατί η γραμμή είναι κατεστραμμένη, ο ίδιος ο Κέβιν τηλεφωνεί άνετα και στη πιτσαρία και στην αστυνομία. Ε λοιπόν, η Huffington Post σε μια έρευνα του 2015 αποκάλυψε πως το τηλεφωνικό σύστημα του 1990 επέτρεπε να γίνονται τοπικές κλήσεις ακόμη και σε κατεστραμμένες γραμμές. Τώρα για ποιο λόγο ασχολήθηκε ολόκληρη Huffington με το θέμα δεν γνωρίζω, μάλλον θα είχαν ξεμείνει από χριστουγεννιάτικες ιδέες.
7. Οι γωνίες της κάμερας μπορούν να κάνουν θαύματα! Στην αρχή της ταινίας, ο μικρός Κέβιν είναι φοβισμένος, γκρινιάρης, αβοήθητος απέναντι στις προσβολές της οικογένειας του. Καθώς η ταινία προχωράει, γίνεται δυνατός, φροντίζει μόνος του τον εαυτό του, βρίσκει κουράγιο και αντιμετωπίζει τους πιο περιβόητους κλέφτες της γειτονιάς. Κι όλη αυτή η αλλαγή υποστηρίζεται έντονα από τις οπτικές γωνίες της κάμερας· στην αρχή όλα τα πλάνα είναι τραβηγμένα από ψηλά, δείχνοντάς τον μικρό κι ευάλωτο, ενώ στη συνέχεια είναι στο ύψος του κι ακόμη χαμηλότερα, κι ο ίδιος δείχνει πλέον δυνατός, ψηλός και ικανός να τα βγάλει πέρα. Τι μπορεί να κάνει μια απλή αλλαγή οπτικής γωνίας!
8. Ο σκηνοθέτης, Κρις Κολόμπους, έχει αναλάβει κι άλλες εξαιρετικά αγαπημένες ταινίες όπως την κυρία Νταπφαϊρ και τα πρώτα δύο Χάρι Πότερ. Μιλάει στην καρδία μου ο κύριος.
9. Ο γλυκούλης παύλα κοψοχολιαστικός γεράκος, γείτονας του Κέβιν, δεν υπήρχε στο αρχικό σενάριο. Προστέθηκε μετά για να υπάρξει μια συγκινητική νότα στην ιστορία και για να διδαχτεί ο μικρός Κέβιν την αξία της οικογένειας και της συγχώρεσης. Ευτυχώς να λέμε, γιατί το φτυάρι για τα χιόνια μπορεί να σώσει ζωές.
10. Το εκπληκτικό σπίτι των ΜακΚάλιστερς είναι πραγματικό κτήριο κι όχι ένα ακόμη κινηματογραφικό πλατό. Βρίσκεται στο Ιλινόις του Σικάγο, στον αριθμό 671 της Λίλνολν Στριτ κι αποτελεί πλέον τουριστικό αξιοθέατο. Το 2015 πουλήθηκε για περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Το χάρισαν το σπιτάκι.
10 +1. Πλέον στην αμερικανική ορολογία του Hollywood υπάρχει το ρήμα «Home aloned” που σημαίνει πως η οικονομική επιτυχία άλλων ταινιών καταστράφηκε από την τεράστια του «Home alone». Χαντάκωσε κόσμο το «Μόνος στο σπίτι» κι επρόκειτο να συνεχίσει να στοιχειώνει τα Χριστούγεννα μέχρι να εξαφανιστεί παντελώς το ανθρώπινο είδος.
Μην ακούτε που γκρινιάζω. Είναι η αγαπημένη μου με διαφορά!
Merry Christmas ya filthy animals!
Φωτογραφικό υλικό