Ο κινηματογράφος και η λογοκρισία στη χώρα μας, έχουν δυστυχώς αρκετές φορές συναντηθεί. Μια από αυτές, ήταν το 1984, όταν ελληνική ταινία που προβλήθηκε από το κανάλι της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ2, συγκέντρωσε τα πυρά των τηλεθεατών που τηλεφωνούσαν στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ απαιτώντας να σταματήσει η προβολή της. Λέγεται μάλιστα ότι συνολικά 2.000 άτομα πήραν τηλέφωνο γι’ αυτό το λόγο, ακόμα και σε αστυνομικά τμήματα.
Πρόκειται για την ταινία του 1978 με τίτλο «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι και ο τραυματισμένος καλλιτέχνης αναστενάζει…» σε σκηνοθεσία και σενάριο του Νίκου Αλευρά. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο σκηνοθέτης, η Λίτσα Γεράρδου και η Μαρία Νικολαΐδη. Η ταινία πράγματι διακόπηκε και για τα επόμενα 45 λεπτά οι τηλεθεατές έβλεπαν «μαύρο» στις οθόνες τους.
Το περιεχόμενο της ταινίας ήταν εκείνο που εξόργισε τους Έλληνες τηλεθεατές, καθώς θεωρήθηκε «ανήθικο». Στην ταινία ο πρωταγωνιστής – και σκηνοθέτης – υποδυόταν το μωρό που έχει συγκαεί και δέχεται τη φροντίδα μιας γυναίκας, η οποία του ρίχνει ταλκ στην ευαίσθητη περιοχή. Στην επόμενη σκηνή, ο άνδρας φορώντας πάνα, θηλάζει στην αγκαλιά της γυναίκας.
Μόλις οι δύο αυτές σκηνές προβλήθηκαν και αφού οι τεχνικοί διαπίστωσαν ότι εμφανίζεται στη συνέχεια γυμνό γυναικείο στήθος, έριξαν το «μαύρο» για 45 λεπτά. Μετά τη διακοπή, μια ανακοίνωση βγήκε στον αέρα, ενημερώνοντας τους τηλεθεατές ότι «λόγω βλάβης του υποσταθμού της ΔΕΗ, υπήρξε διακοπή στο πρόγραμμα και η ελληνική ταινία δεν θα συνεχιστεί».
Στον ΕΡΤ φτάνουν τα μεσάνυχτα ο Υπουργός Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης Αναστάσιος Πεπονής και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Σούλης Αποστολόπουλος. Παράλληλα προκαλείται πανικός από τους υπεύθυνους της ΔΕΗ καθώς όπως εύλογα υποστηρίζουν, δεν υπάρχει καμία βλάβη
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ 2 παραιτείται και στελέχη σε σημαντικές θέσεις απομακρύνονται. Η επόμενη ημέρα, θα μείνει για πάντα μέσα από τους τίτλους των εφημερίδων της εποχής. «Ντροπή», «Αίσχος» και «Πέφτουν κεφάλια σαν το χαλάζι» έγραφε ο Τύπος.
Ο σκηνοθέτης Νίκος Αλευράς δήλωσε πως είχε λάβει την έγκριση από τον πρόεδρο για την προβολή, αν και τον ενημέρωσε πως η υπηρεσία τεχνικού ελέγχου προειδοποίησε για την ακαταλληλότητα της ταινίας. Ο Πρόεδρος πάλι, ανέλαβε την ευθύνη για την διακοπή, όχι όμως και για την προβολή της ταινίας. Έριξε την ευθύνη στα στελέχη που είναι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα.
Το περιστατικό πυροδότησε εξωφρενικές αντιδράσεις, καθώς η είδηση για την «κομμένη ταινία στην Ελλάδα» δημοσιεύθηκε και σε εφημερίδες του εξωτερικού. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών κατακεραύνωσαν την διοίκηση της ΕΡΤ κάνοντας λόγο για περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασης.
Μετά την διακοπή της από την ΕΡΤ2, έγινε εκ νέου διανομή και μόνο την πρώτη ημέρα προβολής σε μία αίθουσα την είδαν και την χειροκρότησαν 1500 άνθρωποι.