Ο Ασιατικός Κινηματογράφος όπως δεν ξέρετε στη νέα στήλη της «Κ», «Έι γκα» του Παναγιώτη Κοτζαθανάση. Γνωρίστε την.

1306 Views
Ο Ασιατικός Κινηματογράφος όπως δεν ξέρετε στη νέα στήλη της «Κ», «Έι γκα» του Παναγιώτη Κοτζαθανάση. Γνωρίστε την. Ο Ασιατικός Κινηματογράφος όπως δεν ξέρετε στη νέα στήλη της «Κ», «Έι γκα» του Παναγιώτη Κοτζαθανάση. Γνωρίστε την.

Ο Ασιατικός Κινηματογράφος όπως δεν ξέρετε στη νέα στήλη της «Κ», «Έι γκα» του Παναγιώτη Κοτζαθανάση. Γνωρίστε την.

Διανύουμε μια περίοδο στο χώρο του θεάματος, που ο αμερικάνικος κινηματογράφος, από τον οποίο, κακά τα ψέματα, όλοι σχεδόν αρχίσαμε να αγαπάμε τις ταινίες, βρίσκεται σε παρακμή. Φιλμ όπως τα γκανγκστερικά του Σκορσέζε με τον Ντε Νίρο, τα αστυνομικά με τον Πατσίνο, τα θρίλερ και τα κοινωνικά με τον Τζακ Νίκολσον, η τριλογία του Νονού, η θεματολογία για το Βιετνάμ και ένα σωρό άλλα δεν έχουν βρει τα αντίστοιχά τους στον 21ο αιώνα, με αποτέλεσμα την στροφή των εταιρειών παραγωγής και του κοινού προς τις μαζικές μεταφορές από κόμικ και την τηλεόραση.
 
Το κενό αυτό, ιδιαίτερα στα είδη που προανέφερα, δηλαδή στα αστυνομικά, τις ρεαλιστικές περιπέτειες, τα θρίλερ και τα πολεμικά, έρχονται να καλύψουν στον παγκόσμιο κινηματογράφο ταινίες από την Ασία. Η αρχή έγινε την δεκαετία του '90, με τις παραγωγές πολεμικών τεχνών του Χονγκ Κονγκ, (αποκορύφωμα το Τίγρης και Δράκος) και το ονειρικό σινεμά του Καρ Γουάι Γουόνγκ (Chungking Express, Ερωτική επιθυμία, 2046 κ.α), συνέχισαν τα ιαπωνικά θρίλερ (Τhe ring, Dark water) και τα κοινωνικά (Αναχωρήσεις, που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης το 2009) ενώ τα τελευταία χρόνια την σκυτάλη έχει πάρει η Ν. Κορέα, κυρίως λόγω της τριλογίας του Τσαν Γουκ Παρκ (Συμπάθεια για τον κύριο Εκδίκηση, Old boy, Η εκδίκηση μιας κυρίας) και των φιλμ του Κι Ντουκ Κιμ (Το νησί, Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας... και Άνοιξη, Bad Guy κ.α). Επίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό, στο προσκήνιο έχει αρχίσει να φαίνεται και η Ταϊλάνδη (Ong Bak- Η εκδίκηση του δράκου, 13: Game of death).
 
Αναμενόμενα το Χόλιγουντ δεν μπορούσε να μη λάβει μέρος σε όλο αυτό το πανηγύρι, οπότε οι εταιρείες παραγωγής ξεκίνησαν από το 2000 να γυρίζουν αμερικάνικες εκδόσεις των πιο εμπορικών ασιατικών ταινιών. Με ένα πρόχειρο μέτρημα οι μεταφορές αυτές είναι πάνω από 30, στην πλειονότητα τους βασισμένες σε ιαπωνικές παραγωγές. Ενδεικτικά να αναφέρω τις παρακάτω:
1) Ο πληροφοριοδότης, που βασίζεται στο κινέζικο Σατανικές υποθέσεις και το 2007 κέρδισε τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου.
2) Σήμα κινδύνου, που βασίζεται στο ιαπωνικό Τhe ring.
3) Στοιχειωμένο νερό, που βασίζεται στο ιαπωνικό Dark water.
4) Χορεύετε;, που βασίζεται στο ιαπωνικό Shall we dance?
5) Έρωτας δίχως παρόν, που βασίζεται στο κορεάτικο Il Mare.
6) Η απρόσκλητη, που βασίζεται στο κορεάτικο Η ιστορία δύο αδερφών.
7) 13: Game of death, που βασίζεται στο ομώνυμο ταϊλανδέζικο.
 
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει επίσης στον Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος στην πλειονότητα των ταινιών του, προεξαρχόντως του Kill Bill, έχει ξεσηκώσει ολόκληρες σκηνές του ιαπωνικού κινηματογράφου.    
 
Πολλοί επίσης από τους βασικότερους Ασιάτες συντελεστές είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν καριέρα στο Χόλιγουντ. Ενδεικτικά και πάλι να αναφέρω τους ηθοποιούς Γιούν Φατ Τσόου, Μισέλ Γεό, Ζίγι Γουάνγκ, Λι Γκονγκ (Κίνα), Ταντανόμπου Ασάνο, Χιρογιούκι Σανάντα (Ιαπωνία) και τους σκηνοθέτες Ανγκ Λι (Ταϊβάν), Καρ Γουάι Γουόνγκ (Κίνα), Τζι Γουν Κιμ, Τσαν Γουκ Παρκ και Τζουν Χο Μπονγκ (Ν. Κορέα). Να σημειώσω κλείνοντας, πως τα τελευταία χρόνια, οι ασιατικές παραγωγές βρίσκουν πλέον ευρεία διανομή τόσο στις Η.Π.Α όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
 
Όντας λοιπόν από μικρός, λάτρης των παλιών ιαπωνικών και κινέζικων ταινιών πολεμικών τεχνών και από τη εφηβεία μου και μετά του ευρύτερου ασιατικού κινηματογράφου, θα ήθελα να μοιραστώ την αγάπη μου για αυτές, με όποιον ενδιαφέρεται για λίγο εναλλακτικό κινηματογράφο. Σε αυτήν λοιπόν τη στήλη θα μπορείτε να διαβάζετε παρουσιάσεις και κριτικές των καλύτερων παραγωγών από χώρες της ΝΑ Ασίας καθώς και αναφορές σε ορισμένους από τους σημαντικότερους συντελεστές τους. Και όσοι πιστοί, προσέλθετε.
 
ΥΓ: Για να μην παρεξηγηθώ από την αρχή κιόλας, δεν θέλω να απαξιώσω τον αμερικάνικο κινηματογράφο στο σύνολό του. Αναμφίβολα παραγωγές βγαίνουν ακόμα πολύ καλές, αλλά τουλάχιστον όσον αφορά την γενική τάση (mainstream), έχει επέλθει ο κορεσμός.

Φωτογραφικό υλικό





Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή