Ο Μάρτιν Σκορσέζε θεωρείται ευρέως ένας από τους σπουδαιότερους κινηματογραφιστές εν ζωή, με μία από τις πιο εντυπωσιακές φιλμογραφίες στο Χόλιγουντ.
Παρόλο που το όνομα του έχει συνδεθεί στενά με γκανγκστερικες ταινίες, όπως το “Καλά Παιδιά” και το “Καζίνο”, έχει κάνει επίσης και κωμωδίες (Μετά τα Μεσάνυχτα, ο Βασιλιάς της Κωμωδίας), θρίλερ (Το Ακρωτήρι του Φόβου, Το Νήσι των Καταραμένων), ταινίες εποχής (Τα Χρόνια της Αθωότητας), μιούζικαλ (New York, New York), ακόμη και μια οικογενειακή ταινία (Hugo). Βασικά, δεν υπάρχει τίποτα που ο Σκορσέζε δεν μπορεί να κάνει, και πάντα το κάνει εξαιρετικά καλά.
Είναι ένας άνθρωπος που δεν τα παρατάει εύκολα, δεδομένου ότι συνεχίζει να αναπτύσσει projects για δεκαετίες, όπως το “Silence” και το “The Irishman”, ωστόσο, οι δυσκολίες που έχει συναντήσει σε «εμπορικό» επίπεδο είχαν ως αποτέλεσμα την άτυπη δημιουργία μιας μεγάλης λίστας ανολοκλήρωτων project. Κάθε σκηνοθέτης έρχεται αντιμέτωπος με project που ανακαλούνται την τελευταία στιγμή, αλλά η τάση του Σκορσέζε να σνομπάρει εμπορικές ευκαιρίες για χάρη περισσότερο “εσωτερικών” ταινιών, τον καθιστά επιρρεπή σε τέτοιες “άδοξες” καταλήξεις.
Αν και αυτή η λίστα περιλαμβάνει φιλμ τα οποία ο Αμερικανός κινηματογραφιστής δεν πραγματοποίησε στο χρονικό διάστημα που ο ίδιος επιθυμούσε, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν έγιναν ποτέ.
Ακολουθεί η λίστα με πέντε ενδιαφέρουσες “ανολοκλήρωτες” ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε, οι οποίες θα μπορούσαν να καταταγούν στα πιο αξιομνημόνευτα έργα του.
“Sinatra”
Για αρκετά χρόνια ο Σκορσέζε ήθελε να κάνει μία βιογραφική ταινία για τον Φρανκ Σινάτρα, στην οποία θα πρωταγωνιστούσε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ως ο θρυλικός τραγουδιστής και ηθοποιός. Δυστυχώς, η οικογένεια και οι κληρονόμοι του Σινάτρα, δεν έμοιαζαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι απέναντι στην προοπτική μιας ταινίας που θα αποκάλυπτε την πιο σκοτεινή πλευρά και τις λιγότερο κολακευτικές πτυχές της ζωής του διάσημου ηθοποιού και τραγουδιστή, κάτι που αναμφίβολα θα έκανε ο Σκορσέζε.
“Δεν μπορούμε να το κάνουμε! Νομίζω ότι έχει τελειώσει οριστικά. Τα μέλη της οικογένειας του Σινάτρα δεν θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Βάλτε το πάλι μπροστά κι εγώ είμαι μέσα!”, παραδέχτηκε ο σκηνοθέτης σε συνέντευξη του το 2017.
“Dino”
Εκτός από τον Φρανκ Σινάντρα, ο Σκορσέζε είχε εστιάσει την προσοχή του σε ακόμα ένα μέλος των Rat Pack, τον Ντιν Μάρτιν. Ο σκηνοθέτης ήθελε να κάνει μια βιογραφική ταινία με τον τίτλο “Dino” στα τέλη της δεκαετίας του ’90, με τον σεναριογράφο των “Καλών Παιδιών”, Νίκολας Πιλέγκι, να υπογράφει ένα προσχέδιο του σεναρίου. Το project τελικά ακυρώθηκε μετά από μια μακρά διαδικασία ανάπτυξης, με τον Σκορσέζε στρέφει την προσοχή του στις “Συμμορίες της Νέας Υόρκης”.
“Jerusalem, Jerusalem”
Προτού στρέψει την προσοχή του στους “Κακόφημους Δρόμους”, ο Σκορσέζε προσπάθησε να σκηνοθετήσει το “Jerusalem, Jerusalem”, ένα θρησκευτικό δράμα τοποθετημένο στη Νέα Υόρκη με τον Χάρβεϊ Καϊτέλ να επαναλαμβάνει τον ρόλο του από την ταινία “Ποιος μου χτυπά την πόρτα;”. Το project, το οποίο θα λάμβανε χώρα σε ένα σεμινάριο των Ιησουιτών, δεν προχώρησε επειδή οι παραγωγοί θεώρησαν το θέμα αρκετά θρησκευτικό.
Ο Σκορσέζε μίλησε για την ταινία αυτή σε μια συνέντευξη του στο Relevant Magazine το 2017, εξηγώντας ότι θα ήταν επηρεασμένη από την καθολική του ανατροφή και τις ιδέες του για τη δυαδικότητα του ανθρώπου.
“Jesus in New York”
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Commonweal, ο Σκορσέζε περιέγραψε πως κάποτε είχε τη φιλοδοξία να γυρίσει μια ταινία με ήρωα τον Ιησού να περιπλανιέται σε μια σύγχρονη Νέα Υόρκη, αλλά και γιατί αποφάσισε τελικά ο ίδιος να εγκαταλείψει το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό project.
“Η πιο δημοφιλής απεικόνιση του Ιησού στο μυαλό του μέσου θεατή προερχόταν από τον Σεσίλ Μπ. ΝτεΜιλ. Πάνω κάτω όλες οι ταινίες που είχαν φτιαχτεί πάνω σε θρησκευτικά ζητήματα ήταν βιβλικά έπη. Και το καλύτερο όλων, φυσικά, ήταν το “Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο” του Παζολίνι. Η δική μου πρωτότυπη ιδέα σχηματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Είχα συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε κανείς να ξεκινήσει να γυρίζει ταινίες με ασπρόμαυρο φιλμ 16 χιλιοστών, όπως έκανε ο Τζον Κασσαβέτης με τις “Σκιές”, και είχα το όνειρο ότι ίσως μια μέρα θα μπορούσα να κάνω μια ταινία. Και αμέσως σκέφτηκα να κάνω ένα φιλμ βασισμένο στο Ευαγγέλιο, αλλά που θα εκτυλίσσεται στο Lower East Side, στα συγκροτήματα κατοικιών, με σύγχρονο φόντο. Και η σταύρωση θα γινόταν στις αποβάθρες του West Side, σε ασπρόμαυρο”.
Σύμφωνα με τον Σκορσέζε, όμως, ο πήχης βρισκόταν ήδη πολύ ψηλά για να αποτολμήσει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να αλλάξει γνώμη και να εγκαταλείψει την ιδέα. “Μετά είδα το ‘Ευαγγέλιο’ του Παζολίνι, και είπα ‘Οχι, δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω’”.
“Ramones”
Οι Ramones είναι ένα από τα πιο εμβληματικά rock n’ roll συγκροτήματα όλων των εποχών, γεννώντας νέα υποείδη ροκ μουσικής και επηρεάζοντας τους μουσικούς ακόμα και σήμερα. Το 2014 είχαν γίνει συζητήσεις ώστε ο Σκορσέζε να σκηνοθετήσει μια ταινία για το συγκρότημα, ωστόσο, το σενάριο δεν γράφτηκε ποτέ και ο σκηνοθέτης έστρεψε την προσοχή του στο “Silence”. Από τότε δεν ακούστηκε κάποια πληροφορία σχετικά με το αν η παραγωγή θα δρομολογηθεί, οπότε η ταινία Ramones του Σκορσέζε προφανώς δεν ήταν γραφτό να γίνει.