Είδε ο Γιώργος Τοκμακίδης και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα
Η δεύτερη ταινία της σειράς ταινιών Άκουαμαν και η δέκατη έκτη του κινηματογραφικού σύμπαντος του DC EU (ταινίες με σούπερ ήρωες που ανήκουν στην εταιρεία κόμικ DC, Detective Comics) εξήλθε από τις αίθουσες και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για αυτή. Τι συνέβη με αυτή την ταινία; Τι συνέβη σε αυτή την ταινία; Το κινηματογραφικό σύμπαν που οραματίστηκε ο Ζακ Σνάιντερ κλείνει βιαστικά και πρόχειρα ή με εκκωφαντικό κρότο;
Πάμε να δούμε!!!
Υπόσχεση:
Το πράσινο φως για τη δεύτερη ταινία του υπέρ ήρωα Άκουαμαν δόθηκε ήδη από το πρώτο διάστημα της κυκλοφορίας της πρώτης του ταινίας. Η έκπληξη και ο ενθουσιασμός για την πρώτη ταινία υπήρξε εξαιρετικά ένθερμος και ζωηρός. Η εταιρεία παραγωγής Warner Brothers διατήρησε το καθεστώς της δημιουργικής ελευθερίας στον σκηνοθέτη, Τζέϊμς Γουάν. Ακολούθησε η πανδημία στα τέλη του 2019, με άμεσο αποτέλεσμα να γίνει κράτει στις κινηματογραφικές παραγωγές.
Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν πολύ καλά για τη διεύθυνση της Warner Brothers, με τους φανατικούς οπαδούς των ταινιών, και δε του οράματος του Ζακ Σνάιντερ, να χάνουν πλήρως την εμπιστοσύνη τους σε αυτή. Το χάσταγκ #ReleaseTheSnyderCut μεσουρανούσε παντού και η πίεση που ασκήθηκε δικαίωσε κοινό και δημιουργό. Η κυκλοφορία της τετράωρης εκδοχής της ταινίας: «Λεγεώνα των Υπερηρώων (Justice League, 2021) και η σχεδόν καθολική αποδοχή της από το κοινό, πρόσθεσε κι άλλο βάρος στην εταιρεία. Οι γραφειοκράτες γνώριζαν ότι οι οπαδοί έχουν δύναμη και τα μέσα να διεκδικήσουν αυτό που επιθυμούν. Αυτό τους έκανε να ακολουθήσουν μια στάση, κάπως υποτακτική και να μη λαμβάνουν ρίσκα ή αν το κάνουν, να το σκέφτονται πολύ καλά πριν το πράξουν. Τα διαθέσιμα υπέρογκα κεφάλαια στις ταινίες τους ήταν άλλος ένας λόγος που τους απέτρεψε από το να προχωρήσουν στη λήψη γενναίων αποφάσεων.
Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Το 2022 έχουμε και τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους Τζόνυ Ντεπ και Άμπερ Χέρντ. Πώς αυτή η δίκη συνδέεται με το μέλλον της ταινίας μας; Η Άμπερ Χέρντ πρωταγωνιστούσε στην πρώτη ταινία και από την έκβαση της δίκης θα γινόταν το πιο αρεστό ή μισητό πρόσωπο στα μάτια του κοινού. Η ΆμπερΧέρντ έχασε τη δίκη και οι οπαδοί απαίτησαν την απομάκρυνση της από την ταινία ή την αντικατάσταση της από άλλη ηθοποιό, όπως την Εμίλια Κλάρκ (είχε πρωταγωνιστήσει εξάλλου πλάι στον Τζέισον Μομόα στη σειρά Παιχνίδια του Στέμματος, «Game of Thrones»). Αυτό ανάγκασε την εταιρεία παραγωγής να προχωρήσει σε εκτεταμένα εκ νέου γυρίσματα, όπου ο χαρακτήρας της λείπει από πληθώρα σκηνών.
Η αλλαγή της διεύθυνσης στα κεντρικά της WarnerBrothers θεώρησε πως θα ήταν καλή ιδέα να φέρουν κι άλλους ήρωες στην ταινία για να την κάνουν ακόμα πιο μεγάλη σε κλίμακα. Αυτό σήμαινε κι άλλα γυρίσματα. Από ένα σημείο και μετά δεν γνώριζαν αν ο χαρακτήρας του Μπάτμαν, θα ενσαρκωθεί από τον Μπέν Άφλεκ (ο ηθοποιός υποδυόταν τον ρόλο για λογαριασμό του DCEU) ή από τον Μάικλ Κίτον (ο ηθοποιός υποδυόταν τον ρόλο για λογαριασμό της διλογίας του Τιμ Μπάρτον). Μια εξωφρενικά χαώδης κατάσταση που οδήγησε στην εγκατάλειψη πλήρως του πλάνου του Ζακ Σνάιντερ. Τι απέγινε όμως η δεύτερη ταινία του Άκουαμαν;
Λόγος:
Οι αρμόδιοι για τη νέα πορεία του πολύπαθου κινηματογραφικού σύμπαντος θεώρησαν ορθό να ακυρώσουν όλες τις παραγωγές που βρίσκονταν στα σκαριά και να κυκλοφορήσουν μόνο τις «έτοιμες δουλειές». Βέβαια, στην περίπτωση της ταινίας: «Batgirl», αν και έτοιμη η ταινία κλειδώθηκε στο συρτάρι επ αόριστον. Το 2023 η WarnerBrothers κυκλοφόρησε τέσσερις ταινίες του DCEU για να τελειώσει με αυτή τη σειρά και να ασχοληθεί με τη νέα της πορεία. Αυτό είχε ως συνέπεια να μην διαφημιστούν επαρκώς και να μην αποφέρουν κέρδη, ενισχύοντας μεταξύ άλλων και το ρεύμα της αλλαγής που χρειάζεται η εταιρεία. Η ταινία: «Άκουαμαν και το χαμένο βασίλειο» ήταν η τέταρτη στη σειρά. Το παράδοξο όμως είναι ότι ήταν η μοναδική από τις τέσσερις ταινίες που ευχαρίστησε σε γενικές γραμμές το κοινό ή τουλάχιστον δεν το δυσαρέστησε, όπως οι προηγούμενες τρεις, που σε βαθμό μισήθηκαν έντονα από τους οπαδούς.
Πλοκή:
Ο Άκουαμαν, μέσα στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από την προηγούμενη του περιπέτεια, έγινε βασιλιάς της Ατλαντίδας και πατέρας δημιουργώντας τη δική του οικογένεια. Ο αδελφός του Όρμ, ανταγωνιστής της πρώτης ταινίας βρίσκεται στη φυλακή, ενώ ο Μπλακ Μάντα, ο δεύτερος ανταγωνιστής από την πρώτη ταινία αναζητάει τρόπους να τον εκδικηθεί. Καταφέρνει να βρει την Μαύρη Τρίαινα, ένα όπλο που ανοίγει ένα κανάλι επικοινωνίας με τον βασιλιά του Χαμένου Βασιλείου. Αυτός ο στοιχειωμένος βασιλιάς δίνει γνώση και δύναμη στον Μπλακ Μάντα να καταφέρει τον σκοπό του και να πάρει εκδίκηση από τον Άκουαμαν. Ζητάει ωστόσο ως αντάλλαγμα μέσα από την καύση του ορυκτού ορύχαλκου, να προκαλέσει το λιώσιμο των πάγων για να δραπετεύσει από την παγωμένη του φυλακή. Ο Άκουαμαν θα κληθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον τριπλό ρόλο που έχει αναλάβει, βασιλιάς- ήρωας- πατέρας. Θα χρειαστεί για να σώσει τον κόσμο, να σταματήσει τον νέο πανίσχυρο με αρχαία μαγεία εχθρό του, και να συνάψει αμφίβολες συμμαχίες…
Σκηνοθεσία:
Ο Τζέϊμς Γουάν είναι ο ίδιος σκηνοθέτης- οραματιστής που ήταν πίσω, το 2018. Οι συνθήκες όμως που γυρίζει την ταινία του έχουν αλλάξει άρδην. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για έναν σκηνοθέτη, για έναν καλλιτέχνη από το να αναγκαστεί να γυρίσει πίσω σε κάτι που δημιούργησε και να το «κόψει». Ένα έργο για να δουλέψει πρέπει να διαθέτει οργανική συνοχή, και οι διαρκείς επεμβάσεις πάνω του εργάζονται για το ακριβώς αντίθετο. Η προσωπική του σφραγίδα με δυσκολία διακρίνεται, ενώ η προσέγγιση του είναι αποστειρωμένη και ασφαλής. Οι πειραματισμοί που δούλεψαν στην προηγούμενη του ταινία, σε βαθμό παρέμειναν εκεί. Η κάμερα δεν πρωταγωνιστεί, αλλά καλύπτει και κινηματογραφεί. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν είναι ταινία του δημιουργού της, απλώς απέχει πολύ, όχι τόσο από την αισθητική, αλλά από την παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα της πρώτης.
Η οικοδόμηση του κόσμου της Ατλαντίδας συνεχίζεται, αν και κάποια σκηνικά ανακυκλώνονται για χάρη της δεύτερης ταινίας. Η χρήση των ψηφιακών εφέ συνεχίζεται, και ακόμα και αν σε ορισμένα σημεία φαίνεται, δε μειώνει τη ψυχαγωγία που προσφέρουν, με απολαυστικές μάχες και συγκρούσεις. Αυτό που διατηρείται και ενισχύεται είναι οι σεκάνς «τρόμου». Ο Τζέϊμς Γουάν προερχόμενος από τον χώρο ταινιών τρόμου, αισθάνεται πως έχει τη δυνατότητα να προσθέσει το κάτι παραπάνω σε αυτό το κομμάτι. Ο στοιχειωμένος βασιλιάς Kordax, του βασιλείου Necrus(αυτό είναι που αποκαλώ ευφάνταστο όνομα!) είναι εγγενώς τρομακτικός, όπως και οι ακόλουθοι του που μοιάζουν με παγωμένα σκελετωμένα κουφάρια, μπολιασμένα με μαύρη μαγεία (ακριβής περιγραφή!).
Ο Τζέϊμς Γουάν θέλει να ασχοληθεί και το αποπειράται διαρκώς. Δεν είναι από τους σκηνοθέτες που δε θα πάρουν προσωπικά τη δουλειά τους. Είναι εντούτοις από τους σκηνοθέτες που θα υπακούσουν στα σημειώματα και τα υπομνήματα του στούντιο και με διπλωματία θα δοκιμάσει να κάνει το δικό του. Η αρχική του επιλογή να μη συμπεριλάβει στο καστ την Άμπερ Χέρντ τον δικαίωσε εκ των υστέρων, αλλά ήταν πολύ αργά για να διορθώσει τη ζημιά που του προκάλεσε. Έξυπνα όμως μετατόπισε το βάρος της ταινίας από την σχέση του Άκουαμαν με την γυναίκα του στη σχέση του με τον αδελφό του.
Ερμηνείες:
Ο Τζέισον Μομόα ως Άκουαμαν διατηρεί αυτό που μας σύστησε στην πρώτη ταινία. Σε αυτή την ταινία μάλιστα, ο Τζέισον Μομόα φαίνεται να παίζει τον εαυτό του, που δεν έχει πολλές διαφορές στο τέλος της ημέρας με τον χαρακτήρα του. Δεν έχει την ίδια ενέργεια και είναι φυσιολογικό, όχι λόγω των χρόνων, αλλά λόγω των εκτεταμένων γυρισμάτων που αναγκάστηκε να κάνει. Η σχέση του με την κάμερα δεν είναι ίδια, αφού άλλαξε η προσέγγιση, αλλά διατηρεί το κωμικό του στοιχείο, όχι αχαλίνωτο, αλλά συγκρατημένο. Αυτό ήταν κάτι καινούργιο που προσμετράται στα θετικά της ταινίας.
Ο Πάτρικ Γουίλσον ως Ορμ ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Αρχίζει νευρικός και οργισμένος για να καταλήξει να έχει τις δικές του αστείες στιγμές, ενώ το ταξίδι του χαρακτήρα του συνεχίζεται ακάθεκτο. Η στολή του δεν είναι τόσο πομπώδης, αλλά έχει ορισμένες σκηνές που σου μένουν από την ένταση του.
Ο Γιαγια Αμπντούλ Ματίν Β’ ως Μπακ Μάντα βρίσκεται εκεί, αλλά το σενάριο δεν εκμεταλλεύεται την παρουσία του. Έχει κάτι από το μίσος του χαρακτήρα του από την πρώτη ταινία, αλλά χειραγωγείται από τον στοιχειωμένο βασιλιά Kordax. Ο ηθοποιός δεν έχει πολλά πράγματα για να δουλέψει και όταν φοράει την στολή του(μεγάλο διάστημα της ταινίας) θυμίζει το ενδιαφέρον σχέδιο από τις σελίδες των κόμικ τόσο στην εμφάνιση, όσο και στο περιεχόμενο.
Η Άμπερ Χέρντ ως Μέρα έχει πολύ μικρό ρόλο. Εμφανίζεται στην αρχή και στο τέλος της ταινίας, με την απουσία του χαρακτήρα της αν και δικαιολογημένη, εντόνως αισθητή. Είναι κρίμα που τα προσωπικά του/της εκάστοτε ηθοποιού επηρεάζουν σε αυτό το βαθμό τους ρόλους τους.
Οι Νικόλ Κίντμαν, Τεμουέρα Μόρισον και Ντόλφ Λούντγκρεν επιστρέφουν στους περιορισμένους τους ρόλους με τον Γουίλεμ Νταφόε να λείπει. Ο ΓουίλεμΝταφόε όχι δεν είχε δίκη που εκκρεμούσε στο όνομα του, απλώς δεν είχε χρόνο να επιστρέψει λόγω του φόρτου του προγράμματος του. Αν η παραγωγή της ταινίας ήταν πιο ομαλή, ίσως να κατάφερνε να συμμετάσχει. Η δικαιολογία εξόδου του από την ταινία είναι το λιγότερο βολική.
Τεχνικό κομμάτι:
Το τεχνικό κομμάτι της ταινίας συνεχίζει να εργάζεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα ψηφιακά εφέ, όπως αναφέρθηκε ήδη είναι πιο έντονα, οπότε λογικό να μη φέρουν τον ίδιο βαθμό προσοχής. Νέοι χώροι μας συστήνονται, όπως το εσωτερικό του υποβρυχίου του Μπλακ Μάντα,η «Βυθισμένη Ακρόπολη» και το Χαμένο Βασίλειο. Είναι προσθήκες που εμπλουτίζουν τον κόσμο αποτίνοντας τους δικούς τους φόρους τιμής στα έργα του Ιουλίου Βερν.
Τα κουστούμια των πρωταγωνιστών δεν αλλάζουν πολύ. Ο Άκουαμαν παίρνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα νέο κουστούμι, βασισμένο στα κόμικ. Αυτή τη φορά όμως δεν πετυχαίνουν πλήρως να το μεταφέρουν από τη σελίδα στην οθόνη. Αρκούνται στις ιδιότητες του, και αυτές είναι να κάνουν αόρατο αυτόν που το φοράει. Το κουστούμι του Μπλακ Μάντα εξελίσσεται και θυμίζει ακόμη περισσότερο το αντίστοιχο των κόμικς. Ο στοιχειωμένος βασιλιάς και οι υπήκοοι του έχουν ενδιαφέρον σχεδιασμό, αλλά χάνονται μέσα στο γενικότερο ψηφιακό πλαίσιο. Κλείνοντας, η μουσική δεν κάνει κάτι καινούργιο, είναι αυτή που ήταν, ενώ τα μεμονωμένα θέματα διατηρούνται για τις χαρακτήρες ξεχωριστά. Τα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία είναι κοινότυπα μεν, διασκεδαστικά δε.
Αποτίμηση:
«Ο Άκουαμαν και το χαμένο βασίλειο» είναι δυστυχώς μια χαμένη ευκαιρία. Μέρος των συντελεστών που βρίσκονταν στα γυρίσματα ήθελε να πετύχει αυτή η ταινία. Οι άλλοι μισοί που διαβουλεύονταν σε κάποιο μακρινό γραφείο, είδαν την κυκλοφορία της ταινίας ως χαμένος χρόνος και χρήματα. Για να πετύχει το γλυκό, αυτοί οι δύο πρέπει να επικοινωνούν και να συμφωνούν.
Πράγματι, η ταινία σου αφήνει γλυκόπικρη γεύση. Γλυκιά, καθώς αποτελεί παλιομοδίτικη δράση, ακολουθώντας την πεπατημένη φόρμα του υπερηρωικού είδους. Πικρή, καθώς κλείνει ο κύκλος, ακουσίως, και οι χαρακτήρες αυτοί θα αντικατασταθούν και δε θα τους δούμε ξανά στην οθόνη.
Θα έβαζα με ταπεινότητα όπως πάντα ένα 7,1 για την τίμια προσπάθεια μέσα σε ένα άδικο και άτιμο κλίμα.
Άκουαμαν, (Aquaman, 2023) εγχρ.
Διάρκεια: 2 ώρες και 4 λεπτά Είδος: Επιστημονική φαντασία/περιπέτεια
Σκηνοθεσία: ΤζέϊμςΓουάν Πρωταγωνιστές: Τζέισον Μομόα, Πάτρικ Γουίλσον, ΓιάγιαΑμπντούλΜατίν Β’, ΆμπερΧέρντ, ΤεμουέραΜόρισον, Νικόλ Κίντμαν, ΝτόλφΛούντγκρεν