Κινηματογραφική Ανασκόπηση 2017: Ένα έγκλημα, πολλά εισιτήρια.

1970 Views
Κινηματογραφική Ανασκόπηση 2017: Ένα έγκλημα, πολλά εισιτήρια. Κινηματογραφική Ανασκόπηση 2017: Ένα έγκλημα, πολλά εισιτήρια.

Ακούγεται πραγματικά απίστευτο, όμως η εμπορικότερη ταινία της εφετινής χρονιάς, σύμφωνα με τα νούμερα της εταιρείας διανομής της Odeon, είναι το αστυνομικό θρίλερ εποχής του Κένεθ Μπράνα «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές», που μέχρι στιγμής έχει κόψει 330.000 εισιτήρια σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, δε, είναι το ότι η ταινία άνοιξε μόλις πριν από έναν ενάμιση μήνα, στις 9 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Βήμα η πέμπτη ταινία της κινηματογραφικής σειράς «Πειρατές της Καραϊβικής» κατέχει τη δεύτερη θέση της κορυφής στις πιο εμπορικές ταινίες της χρονιάς που φεύγει. Και δεν είναι η μόνη συνέχεια που συνάντησε επιτυχία. Στις υψηλές θέσεις βρίσκεται ο τρίτος «Απαισιότατος», αλλά και το όγδοο «Fast and furious»! Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία του κοινού χαίρεται την «ασφάλεια» των ήδη γνωστών θεμάτων που επανέρχονται ως επί το πλείστον με τον ίδιο, γνωστό τρόπο στη μεγάλη οθόνη. 

Φυσικά υπάρχουν οι ευχάριστες εξαιρέσεις, αν και εκεί μιλάμε περισσότερο για ταινίες - γεγονότα, οι οποίες είτε αφορούν άμεσα το ελληνικό κοινό, όπως το «Τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη και ο «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή, είτε όχι. Η «Δουνκέρκη», για παράδειγμα, του Κρίστοφερ Νόλαν ξεπέρασε τα 200.000 εισιτήρια έχοντας ανοίξει στις αίθουσες τέλος Αυγούστου. 

Σεξουαλική κακοποίηση

Τα σεξουαλικά σκάνδαλα που ξέσπασαν σαν καταιγίδα από το περασμένο φθινόπωρο στο αμερικανικό κινηματογραφικό τοπίο αναπόφευκτα αφήνουν πίσω τους μια δυσάρεστη γεύση για τη χρονιά που φεύγει. Το πρώτο κρούσμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν ο παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν, ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλια (και κεφάλαια) του αμερικανικού κινηματογράφου της τελευταίας 25ετίας και ο άνθρωπος που με την εταιρεία Miramax στήριξε, τη δεκαετία του 1990, περισσότερο από κάθε άλλον το ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά της Δυτικής Ακτής. 

Σκηνοθέτες όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Κέβιν Σμιθ και ο Στίβεν Σόντερμπεργκ οφείλουν στον Γουάινστιν πολλά για την καριέρα τους και ταινίες όπως οι «Pulp Fiction», «Αγγλος ασθενής», «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» και «Η ζωή είναι ωραία» δρομολογήθηκαν και απέκτησαν τη φήμη που όλοι γνωρίζουμε χάρη στον εγκέφαλο Χάρβεϊ Γουάινστιν. Το όνομα του Γουάινστιν ως παραγωγού ή διευθυντή παραγωγής (executive producer) αναγράφεται στους τίτλους παραπάνω από 300 ταινιών, αν και όλα αυτά ανήκουν πια στο μακρινό παρελθόν μετά τη βροχή κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση με τις οποίες ο πρώην αυτοκράτορας έχει λουστεί. 

Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, της οποίας τα μέλη τον έχουν τιμήσει ουκ ολίγες φορές - τουλάχιστον 20 ταινίες στην παραγωγή των οποίων ο Γουάινστιν έχει αναμειχθεί έχουν προταθεί για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας και ο «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» το έχει κερδίσει - τον διέγραψε από μέλος της. «Η Ακαδημία δεν είναι μέρος για ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τη θέση τους, τη δύναμη ή την επιρροή τους με τρόπο που παραβιάζει τις αρχές της αξιοπρέπειας» ανάφερε η ανακοίνωσή της.


in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2198 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο