Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί online από τις 19 έως τις 28 Μαΐου 2020, συμπληρώνει το πρόγραμμά του με μία σειρά ανοιχτών συζητήσεων που θα μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά το κοινό στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube.
Οι ανοιχτές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του Φεστιβάλ και οι θεατές θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες.
Live συζήτηση με τον Ρόμπερτ Φισκ και τον Γιούνγκ Τσανγκ
Πέμπτη 21 Μαΐου, 21:00
Ο Βρετανός Ρόμπερτ Φισκ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο σημαντικότερος πολεμικός ανταποκριτής από τη Μέση Ανατολή, από το 1976 ως τώρα αδιαλείπτως, ο άνθρωπος που πήρε τρεις φορές συνέντευξη από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ This Is Not a Movie του Γιούνγκ Τσανγκ. Ο Ρόμπερτ Φισκ και ο Γιούνγκ Τσανγκ θα συμμετάσχουν σε μια ανοιχτή συζήτηση για το κοινό του Φεστιβάλ. Τη συζήτηση συντονίζει η Γκέλυ Μαδεμλή.
Αφιέρωμα «Ανθρωπόκαινος»: Ανοιχτή συζήτηση
Κυριακή 24 Μαΐου, 20:00
Γιατί το Φεστιβάλ διοργανώνει ένα αφιέρωμα στην Ανθρωπόκαινο – όταν δεν ξέρουμε καν τι σημαίνει η λέξη; Η ανθρώπινη παρουσία στη Γη ανατρέπει τις ισορροπίες και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του πλανήτη μας. Γι’ αυτό και το αφιέρωμα στην Ανθρωπόκαινο πλαισιώνεται από μια συζήτηση που προσεγγίζει το ζήτημα κινηματογραφικά, αλλά και φιλοσοφικά, επιστημονικά και φυσιολατρικά, διατυπώνοντας ανοιχτά ερωτήματα κι αναζητώντας απαντήσεις. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης / Γιάννης Μπουτάρης, πρόεδρος και ιδρυτής Arcturos/ Κώστας Στασινόπουλος, επιμελητής και ιστορικός τέχνης, Serpentine Galleries, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)/ Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ / Βανέσα Αρχοντίδου, αλπινίστρια / Χρυσόστομος Σταμούλης, καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ.
Οι ταινίες του αφιερώματος θα είναι διαθέσιμες για onlineπροβολή. Παράλληλα, το Φεστιβάλ παρουσιάζει μια δίγλωσση ειδική έκδοση 120 σελίδων με τίτλο «Ανθρωπόκαινος», όπου επιστήμονες, ιστορικοί του κινηματογράφου και των τεχνών και φιλόσοφοι προσπαθούν να απαντήσουν στα πολλά ερωτήματα που δημιουργεί η νέα αυτή πραγματικότητα. Η έκδοση είναι διαθέσιμη στο eshop του Φεστιβάλ.
Αφιέρωμα «Memes»: Ανοιχτή συζήτηση
Τετάρτη 27 Μαΐου, 20:00
Memes. Προφέρεται μιμς. Προέρχεται από τη «μίμηση». Τα μιμίδια είναι δημοφιλή και είναι παντού. Είναι από τις πιο γνωστές και χρησιμοποιημένες λέξεις, για τις οποίες, όμως, γνωρίζουμε ελάχιστα. Διοργανώνοντας ένα πρωτότυπο, πρωτοποριακό και προκλητικό κινηματογραφικό αφιέρωμα στα memes, το Φεστιβάλ προσκαλεί σε μια συζήτηση τον Ματίας Φριτς, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ The Story of the Technoviking, τον Γιάννη Ιωαννίδη, αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τους The Real Ancient Memes που διερευνούν το φαινόμενο αλλά και τις συνέπειες των memes, από την καθημερινή μας δόση γέλιου, ως τα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παραβίασή τους. Τη συζήτηση συντονίζει o Γιάννης Παλαβός.
Website: www.filmfestival.gr
.
ΠΩΣ ΒΛΕΠΩ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ;
*Από τις 19 Μαΐου μπαίνετε στο www.filmfestival.gr και ακολουθείτε το σύνδεσμο TDF22 ONLINE.
*Δημιουργείτε ένα λογαριασμό επιλέγοντας “Create account” στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης.
*Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε. Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε τα διαθέσιμα ντοκιμαντέρ.
*Βρείτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε είτε μέσω αναζήτησης, είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρείτε στο κεντρικό μενού.
*Επιλέξτε το ντοκιμαντέρ που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε. Θα λάβετε ένα email επιβεβαίωσης.
*Πατήστε “Play Now” ώστε να ξεκινήσει η προβολή.
*Έχετε 24 ώρες να δείτε την ταινία.
*Σε περίπτωση που δεν την δείτε, η θέση σας ακυρώνεται.
Φωτογραφικό υλικό