Ένα εύπεπτο σαπούνι με ερασιτεχνικές ερμηνείες «Η γη της ελιάς». Είδαμε & Σχολιάζουμε.

9688 Views
Ένα εύπεπτο σαπούνι με ερασιτεχνικές ερμηνείες «Η γη της ελιάς». Είδαμε & Σχολιάζουμε. Ένα εύπεπτο σαπούνι με ερασιτεχνικές ερμηνείες «Η γη της ελιάς». Είδαμε & Σχολιάζουμε.

 


 Από τη στήλη Τηλεοπτικά Μαντάτα #21 του Γιώργου Μπαστουνά για την Κουλτουρόσουπα.


Μετά βαΐων και κλάδων (και κυριολεκτικά και μεταφορικά) έκανε πρεμιέρα η νέα σειρά του MEGA, «Η γη της ελιάς». Ο περιζήτητος από όλα τα κανάλια Ανδρέας Γεωργίουμε την Βάνα Δημητρίου και τον Κούλη Νικολάουπριν ακόμα τελειώσει η προβολή των «8 λέξεων» στον ΣΚΑΪ είχαν υπογράψει με το Μεγάλο Κανάλι το επόμενο τηλεοπτικό εγχείρημα, κάνοντας περατζάδα από όλα τα κανάλια της δύσμοιρης ελληνικής TV. Οι προσδοκίες μεγάλες και από τους τηλεθεατές και από το κανάλι… που τελικά έπεσαν στο κενό.


 
Γιατί;
 
Ήταν μία από τα ίδια. Σενάριο προβλέψιμο με διαλόγους, οι οποίοι ακροβατούν στη συναισθηματική υπερβολή και στην καλτ διάθεση. Ερωτικό δράμα, βεντέτες, μίση, πάθη… και που και που λίγη πλάκα να σπάει η μουντίλα… Το σενάριο δεν δείχνει καμία προσπάθεια να πάει παρακάτω με την Βάνα Δημητρίου να επαναλαμβάνει τη συνταγή του «Μπρούσκο», του «Τατουάζ» και των «8 λέξεων»… Κι αν η συνταγή αυτή μία φορά πέτυχε, τώρα είναι κουρασμένη και άνοστη
 
Σκηνοθεσία, που πετυχαίνει στις πανοραμικές λήψεις των τοπίων, αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί τους ηθοποιούς. Όλα μοιάζουν να έχουν γίνει βιαστικά για να βγει το επεισόδιο. Οι ηλικιακές διαφορές των πρωταγωνιστών είναι μικρές, άλλο αν σκηνοθετικά μοιάζουν μεγάλες. Επιλέγεται ένα μέρος της Ελλάδας και μαζί με αυτό κουβαλάμε όλα τα στερεότυπα, που το συνοδεύουνΒεντέτες και διάλεκτος υφίστανται εδώ ολικό ξεχείλωμα.
 

 
Ακόμα και η επιλογή των ηθοποιών είναι κλασική, ακολουθώντας την πεπατημένη. Δύο νέοι πρωταγωνιστές και γύρω τους μία πλειάδα έμπειρων ηθοποιών. Ο πρωταγωνιστής Liam Ireland μοιάζει αδύναμος να σηκώσει το βάρος ενός πρωταγωνιστικού ρόλου. Υπερβολική ερμηνεία, πολλές φορές στα όρια του κωμικού.. Μελοδραματικές σκηνές με ανούσια ξεσπάσματα. Η συμπρωταγωνίστρια Αφροδίτη Λιάντου είναι αντίστοιχα άγουρη για το συγκεκριμένο ρόλο, με την σκηνοθεσία να τη ρίχνει στα βαθιά χωρίς μία σανίδα σωτηρίας. Οι δεύτεροι ρόλοι ακολουθούν εξίσου την μετριότητα
 

 
Οι λοιποί έμπειροι πρωταγωνιστές, που όπως μας ενημέρωσε ο σκηνοθέτης Ανδρέας Γεωργίου δέχθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη με την ανάγνωση του «ευφάνταστου» σεναρίου να συμμετάσχουν στη σειρά, κινούνται σε ορθή κατεύθυνση παρά την εντελώς λανθασμένη πορεία, που ακολουθείται στο σύνολο της σειράς. Οι ίδιοι παρά τις αξιόλογες προσπάθειες μοιάζουν έρμαια ενός σεναρίου, που τους κρατάει πίσω και μίας σκηνοθεσίας, που τους εκθέτει.
 

 
Αναλυτικότερα:
-         Ο Πασχάλης Τσαρούχας, ο οποίος είχε λείψει από την τηλεόραση (έκανε πέρσι ένα δυνατό γκεστ στην «Τούρτα της μαμάς») δίνει υπόσταση στον δραματικό ρόλο, που έχει αναλάβει.
-         Η Άντζελα Γκερέκου, η οποία απείχε ένα πολύ μεγάλο διάστημα, επέστεψε για να μαγνητίσει με την εμφάνισή της… Γράφει πολύ ωραία στον φακό.
-         Ο Νίκος Γαλανός, ο οποίος είναι πάντα ρωμαλέος καλείται να δώσει έναν τόνο ποιότητας στη σειρά, δοκιμασμένος και σε άλλες σαπουνόπερες (βλ. «Κλεμμένα Όνειρα», «9 Μήνες»).
-         Και η μεγάλη έκπληξη (και για την εμφάνιση, αλλά και για την αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης)… η Λυδία Κονιόρδου, η οποία απογείωσε τον ρόλο, που της δόθηκε με τη μεστή της ερμηνεία, αποδεικνύοντας πόσο πολύ λείπει από την τηλεόραση!
 
Στα θετικά της σειράς οι μουσικές επιλογές, οι οποίες πάντα στις σειρές του Γεωργίου, είναι προσεγμένες. Ακούμε ελληνικά τραγούδια, που τόσο έχουν λείψει από τις σειρές σε ένα συρφετό ξένων. Εξαιρετική επιλογή για τους τίτλους το τραγούδι «Τα ύστερα του κόσμου» με την φωνάρα Ασπασία Στρατηγού, σε στίχους της έμπειρης Ελένης Ζιώγα και μουσική του Χρίστου Στυλιανού.
 
Επίσης, άξια αναφοράς η φωτογραφία, η οποία μας ταξίδεψε στα όμορφα μέρη της Μάνης.
 

Ας ελπίσουμε η σειρά να βελτιωθεί, γιατί μπορεί όσο παίζει μόνη της να σκίζει, αλλά φέτος ο ανταγωνισμός είναι πολύ δυναμικός και ακόμα δεν έχει δείξει τα δόντια του. Ελπίζουμε να γίνει αντιληπτό από τα κανάλια, πως το κοινό του 2005 είναι διαφορετικό από εκείνο του 2021. Και οι σύγχρονες Φωσκολιάδες μάλλον φυλλορροούν…

Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

Γιώργος Μπαστουνάς
Γιώργος Μπαστουνάς

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2198 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο