Είδαμε τις 9 υποψήφιες για ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ -σχολιάζουμε και ψηφίζουμε...
Λίγες ώρες πριν την 87η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, και αφού είδαμε και τις 9 Οσκαρικές υποψήφιες ταινίες, σχολιάζουμε τι μας άρεσε και τι δεν μας άρεσε καταλήγοντας σε αυτή που θα δίναμε εμείς το ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ. Συμπληρώσουμε «δικά» μας βραβεία σε βασικές κατηγορίες ευελπιστώντας να συμπέσουν με τις πραγματικές βραβεύσεις. Αν όχι, δεν θα σκάσουμε κιόλας… Κάτι παραπάνω θα ξέρουν αυτοί οι χιλιάδες της Ακαδημίας...
Σημειώστε ότι καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς, ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας, θα μεταδίδουμε ζωντανά βραβεία, νικητές και παραλειπόμενα. Οπότε σας θέλουμε παρέα. Μέχρι τότε όμως, ΑΥΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για ΝΙΚΗΤΕΣ.
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: υποψήφιες ταινίες είναι:
- Ελεύθερος Σκοπευτής (American Sniper)
του Κλιντ Ίστγουντ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Ο αγελαδάρης Μπράντλει Κούπερ έτσι όπως χονδροκομμένα περιφερόταν και συμπεριφερόταν, η ναι μεν αλλά συμβατική σκηνοθεσία του γέρο Κλιντ και ότι η πατριωτική ταινία του βλέπεται σχετικά άνετα χωρίς να την βαριέσαι.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Το θέμα της. Έχουμε χιλιοδεί και πόσες άλλες φορές θα ξαναδούμε καλούς Αμερικάνους στρατιώτες με υψηλό φρόνιμα, Ιράκ, φτώχεια, μιζέρια, σκοτωμούς, Ταλιμπάν και βράσε ρύζι...
- Birdman ή Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας
του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ιναρίτου
ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Σχεδόν τα πάντα. Καταρχήν ένα πυκνό σενάριο υπαρξιακών αναζητήσεων κάποιου ξοφλημένου πρώην σταρ γυρισμένο εξ ολοκλήρου αριστοτεχνικά στα παρασκήνια ενός θεάτρου στο Μπρόντγουεϊ. Η σκηνοθεσία του δεξιοτέχνη Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ιναρίτου, αυτός που πριν χρόνια μας τσάκισε με το «Biutiful» - για να μην αναφέρουμε άλλες-, αρκετές φευγάτες σουρεαλ σκηνές, καθώς και όλες μα όλες οι ερμηνείες μηδέ εξαιρούμενου. Ωστόσο ξεχωρίσαμε κάτι τις παραπάνω: το ωραίο τσουλάκι Έμα Στόουν, ο πάντα εξαίρετα διαστροφικός Έντουαρντ Νόρτον και η κλασατη εμφάνιση της Ναόμι Γουότς. Όχι δεν ξεχάσαμε τον μεταλλαγμένο ποιοτικά Μάικλ Κίτον διότι τέτοια ουαου εμφάνιση δεν έχουμε ξαναδεί και αν δεν πάρει και το Οσκαρ, κομματάκι δύσκολα να του εμπιστευτούν άλλη τέτοια ρολάρα.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Μια μικρή κοιλίτσα που κάνει στα μισά, κανένα άλλο αρνητικό, το φιλμ είναι χάρμα και εμείς του «καλλιτεχνικού» το νιώθουμε δικό μας.
- Μεγαλώνοντας (Boyhood)
του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Λοιπόν αυτή η ταινία είναι η αγαπημένη μας και παρά την 3ωρη διάρκεια μας ξετρέλανε, ενώ εκπρόθεσμα μάθαμε και όλο το παρασκήνιο, ότι δηλαδή γυριζόταν σταδιακά για κάποια χρόνια, ένα θετικό στοιχείο να την δούμε και "αλλιώς". Κάλλιστα κάποιος θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει ταινία – ντοκουμέντο καθώς κανένα «αξεσουάρ» δεν είναι «μεταφερόμενο» λόγω μια αληθοφανούς πραγματικότητας. Ο πιτσιρικάς μεγαλώνει και γύρω του άλλαζε ο κόσμος. Για παράδειγμα δεν υπήρχαν τότε κινητά, ούτε ιντερνέτ, δεν είχε εκλεγεί μαύρος πρόεδρος στην Αμερική, άλλος πόλεμος διεξαγόταν μακριά τους, ο κόσμος έτρεχε με άλλους ρυθμούς, φτάνοντας ως τις μέρες ενηλικίωσης στο σήμερα. Η αξία της ταινίας και η αξία του σκηνοθέτη είναι αξιοθαύμαστη, το ότι διατήρησε στο ακέραιο την κλιμάκωση σαν φυσική εξέλιξη στο διάβα των χρόνων καθότι τα χρόνια όπως είπαμε παίρνουν ο κόσμος άλλαζε ενώ το καστ παρέμεινε ίδιο…. Εξαιρετική σύνθεση ηθοποιών με ώριμη ερμηνευτικά Πατρίτσια Αρκέτ, πολύ καλός το τζόβενο, Ίθαν Χοκ, και τα «αδέλφια», Έλαρ Κολτρέιν και Λόρελεϊ Λινκλέιτερ. Επιπλέον στις ταινίες του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ απολαμβάνουμε πάντα ωραίες μουσικές και τραγούδια.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Δεν αντέχουμε τα πολύωρα έκτος και αν είναι «Όσα παίρνει ο Άνεμος»…
-Ξενοδοχείο Grand Budapest (The Grand Budapest Hotel)
του Γουές Άντερσον
ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Ειδική περίπτωση σκηνοθέτη, που όλες οι ταινίες του εχουν ταυτότητα δημιουργού. Ξεχωριστός, περίεργος, χρωματιστός, μαγικός κόσμος. Βλέπεται μονορούφι καθώς σε συνεπαίρνει η τρέλα του.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Όταν ξεκινά μια ταινία του Άντερσον γνωρίζεις πάνω κάτω τι θα δεις, καθώς είσαι προετοιμασμένος για το διαφορετικό. Ε, αυτό το «διαφορετικό» είναι εν τέλει και αρνητικό καθώς μπορεί να μην ενθουσιάσει.
-Η Θεωρία των Πάντων (The Theory of Everything)
του Τζέιμς Μαρς
ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
H ομοιότητα του πρωταγωνιστή με τον επιστήμονα Χόκινγκ. Περιστασιακά η ερμηνεία του, αρκετά η σύζυγος του και η καπάτσα νοσοκόμα του. Αυτά.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Όλα τα υπόλοιπα. Αδιάφορη σκηνοθεσία αρλεκινίστικο σενάριο τόσο που αναρωτιόμαστε πως αυτή η επιδερμική, επιφανειακή ρομάντζο ταινία, έφτασε να είναι υποψηφία σε τόσες κατηγορίες λαμβάνοντας παράλληλα μεγάλη απήχηση ως σημαντική. Κανένα βάθος στον χαρακτήρα και στην επιστήμη του. Ένα τηλεοπτικό τρεχαλητό να τα προλάβουμε όλα. Την απορρίπτω.
-Το Παιχνίδι Της Μίμησης (The Imitation Game)
του Μόρτεν Τίλντουμ
ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Μεστή και στρατευμένη στους στόχους της να πει και να δείξει το κατόρθωμα του ήρωα. Τιποτα παραπάνω.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Δεν μας άγγιξε αλλά μας πληροφόρησε.
.
- Χωρίς Μέτρο (Whiplash)
του Νταμιέν Σαζέλ
ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Ο πρωταγωνιστής δυνάστης, τα υπέροχα καψώνια που κάνει, το σενάριο, ο πιτσιρικάς μαθητής να υποφέρει... και ο γρήγορος ρυθμός της ταινίας.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Το τέλος της.
- Selma
της Άβα Ντιβερνέ
ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Τίποτα δεν μας άρεσε…
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:
Το ότι κάθε χρόνο χώνει την μούρη της η μέγαιρα Όπρα Γουίνφρεϊ για ευνόητους οικονομικούς λόγους… και με το έτσι θέλω μπαίνει στη οσκαρική διαδικασία. Φέτος όμως δεν είναι «12 χρόνια Σκλάβος»…
.
Και ΑΠΟΝΕΜΟΥΜΕ το ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ :
Στον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για το (Boyhood).
.
Στα λοιπά μεγάλα βραβεία θα χαρούμε αν:
.
- το ΟΣΚΑΡ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ πάει:
στον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για το (Boyhood), [αν όχι στον Αλεχάντρο Γκονζάλες (Birdman)]
Συνυποψήφιοι είναι -Μπένετ Μίλερ (Foxcatcher) -Γουές Αντερσον (Grand Budapest Hotel) -Μόρτεν Τάιλντουμ (The Imitation Game)
.
-το ΟΣΚΑΡ Α΄ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ πάει:
Στον Mάικλ Κίτον για το Birdman,
[αν όχι στον -Μπράντλεϊ Κούπερ για το (Ameircan Sniper)]
Συνυποψήφιοι είναι: -Στιβ Καρέλ (Foxcatcher) -Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Τhe Imitation Game) -Εντι Ρέντμεϊν (Theory of Everyhting)
- το ΟΣΚΑΡ A’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ πάει:
Στην Τζούλιαν Μουρ για το Still Alive,
[αν όχι στην Ρόσαμουντ Πάικ για το (Gone Girl)]
Συνυποψήφιες είναι: -Μαριόν Κοτιγιάρ (Two Days, One night)-Φελίσιτι Τζόουνς (Theory of Everyhting)-Ρις Γουίδερσπουν (Wild)
-το ΟΣΚΑΡ Β' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ πάει:
Στον Έντουαρντ Νόρτον για το Birdman,
[αν όχι στον Τζέι Κέι Σίμονς για το (Whiplash)]
Συνυποψήφιοι είναι: Ρόμπερτ Ντιβάλ (The Judge) -Ίθαν Χοκ (Boyhood) -Έντουαρντ Νόρτον (Birdman) -Μαρκ Ράφαλο (Foxcatcher)
-το ΟΣΚΑΡ Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ πάει:
Στην Πατρίτσια Αρκέτ για το Boyhood
[αν όχι στην Έμα Στόουν για το (Birdman)]
Συνυποψήφιες είναι: -Λόρα Ντερν (Wild) -Κίρα Νάιτλι (The Imitation Game) -Μέριλ Στριπ (Into The Woods)
.
-το ΟΣΚΑΡ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ πάει:
στο Boyhood
Συνυποψήφια είναι:– Foxcatcher - The Grand Budapest Hotel - Nightcrawler
-το ΟΣΚΑΡ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ πάει:
Στο Whiplash
Συνυποψήφια είναι: American Sniper -The Imitation Game - Inherent Vice [δεν είδαμε] - The Theory Of Everything –
-το ΟΣΚΑΡ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ πάει:
Στο Timbuktu (Μαυριτανία),
[αν όχι στο Ida (Πολωνία)].
Συνυποψήφια είναι: -Leviathan (Ρωσία) -Tangerines (Εσθονία) [δεν είδαμε],- (Μαυριτανία) -Wild Tales (Αργεντινή)
.
Αντε να δούμε τι θα δούμε και φέτος… μιλάμε πρωινές ώρες…
-ΟΣΚΑΡ 2015: Όλες οι υποψηφιότητες...ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό