Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαρούχας.
Από χθες το βράδυ προσπαθώ να ανασύρω μνήμες πότε και αν έχουμε παρακολουθήσει μια αμιγώς ελληνική ταινία (από πλευράς συντελεστών και παραγωγής) με χαρακτηριστικά b-action movie και μαύρης κωμωδίας. Με εξαίρεση ίσως κάποιων παλαιότερων μεμονωμένων προσπαθειών (“Bank Bang” του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου), το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Δημήτρη Τσιλιφώνη προσφέρει στο απαιτητικό ελληνικό κοινό την ευκαιρία να εντρυφήσει στον κόσμο αυτών των ταινιών η να τις αποδομήσει.
Η ταινία (περιεκτικώς)
Το σκηνικό τοποθετείται το Φεβρουάριο του 2015 στην Αθήνα και βασίζεται εν μέρει σε γεγονότα που καταγράφονται εκείνη την εποχή στα αστυνομικά δελτία και ρεπορτάζ. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος (Κωνσταντίνος Ασπίωτης) βρίσκεται μπλεγμένος σε παιχνίδια δύναμης μεταξύ ενός καθ’ εικόνα ευυπόληπτου επιχειρηματία (Χρήστος Λούλης) και ενός ηγετικού στελέχους της Μαφίας (Θέμης Πάνου). Οι παραπάνω ηθοποιοί συνεπικουρούνται από την Μυρτώ Αλικάκη, τον Μάκη Παπαδημητρίου και τον Αργύρη Ξάφη.
Μια καινοτομία που παρατηρήθηκε ήταν ότι οι σκηνές διαδραματίζονται εξ ολοκλήρου σε κλειστούς χώρους, με τα εξωτερικά γυρίσματα να είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Απότοκος της παραπάνω σκηνοθετικής τεχνοτροπίας είναι η καθήλωση του θεατή στην παρακολούθηση υπό ένα καθεστώς σκέψης ότι τα πάντα μπορεί να ανατραπούν από στιγμή σε στιγμή, καθώς και η αίσθηση που αφήνεται στο κοινό ότι συμμετέχει ενεργά στα τεκταινόμενα που εξελίσσονται μπροστά στα μάτια του.
Πλεονεκτήματα
· Με μια λέξη, ο σκηνοθέτης. Οι ιδέες του είναι ρηξικέλευθες, στο βαθμό που θα δημιουργούσαν ένα κύμα ανανέωσης στην κατηγορία των b-movies στον ελληνικό κινηματογράφο, προσφέροντας έτσι σημαντικές υπηρεσίες στην εξέλιξη της Έβδομης Τέχνης, που τόσο ανάγκη έχει ο χώρος στον τόπο μας. Αξίζει να προστεθεί ότι οι επιρροές του Δημήτρη Τσιλιφώνη φαίνονται έντονα ότι προέρχονται από το είδος των περιπετειών που μεσουρανούσε τη δεκαετία του 1990, με πρωτεργάτες τους Κουέντιν Ταραντίνο και Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, και από μεταγενέστερες σειρές των δύο τελευταίων δεκαετιών (Breaking Bad, Mr. Robot).
·Η φυσικότητα των διαλόγων μαζί με τις αντιδράσεις των εμπλεκομένων στη διάρκεια της ταινίας εξέπληξε ευχάριστα. Δεν είναι αμελητέος ο αριθμός των περιπτώσεων που οι θεατές ενός ανάλογου εγχειρήματος ήταν ευήκοοι μάρτυρες επιτηδευμένων διαλόγων, που μόνο μειδιάματα μπορούσαν να προκαλέσουν. Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός της αισθητικής περασμένων δεκαετιών με τη χρήση όλων των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων φαινομενικά θεμελιώνει μια διαφορετική οπτική στον, αντιδραστικό συνήθως σε αλλαγές, ελληνικό κινηματογράφο.
·Από τους εμπλεκόμενους ηθοποιούς, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης ήταν ιδιαίτερα πειστικός στο ρόλο του «Δαυίδ» ανάμεσα στους 2 «Γολιάθ» του οργανωμένου εγκλήματος. Επαίνους για την παρουσία του πρέπουν και στο Μάκη Παπαδημητρίου, που έχει στο ενεργητικό του δυνατές ερμηνείες τόσο στην μικρή και μεγάλη οθόνη, όσο και στο θεατρικό σανίδι.

Μειονεκτήματα
·Το σενάριο παρουσιάζεται χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές που θα καθηλώσουν το κοινό. Γνώμη της στήλης είναι ότι υπήρχε πρόσφορο έδαφος για να απογειωθεί η ταινία, με δεδομένο ότι μόνο εν μέρει βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και δίνεται η ευκαιρία στο δημιουργό να αυτοσχεδιάσει και να δημιουργήσει μια ιστορία που θα στιγματίσει το μυαλό του κοινού. Δυστυχώς, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν επετεύχθη έστω κάτι παραπλήσιο.
·Η νωχελική παρουσία των υπολοίπων ηθοποιών (Χρήστος Λούλης, Μυρτώ Αλικάκη, Αργύρης Ξάφης). Προς υπεράσπιση τους, το σενάριο δεν βοήθησε στη δομημένη ανάπτυξη των χαρακτήρων τους, αλλά είναι στιγμές που βγαίνει αβίαστα στο κοινό να απαιτήσει το κάτι παραπάνω, με βάση τις παραστάσεις τους στο χώρο.
Και τελικά;
Τελικά, να την δείτε. Στην καλύτερη ίσως γίνεται κοινωνοί μιας ανατάραξης στα λιμνάζοντα ύδατα του ελληνικού κινηματογράφου και, στην χειρότερη, θα περάσετε ένα ευχάριστο δίωρο.
Βαθμολογία:
5,5/10.
.
DIY Κωμωδία, Έγχρ., Διάρκεια: 97'
Παραγωγή: Ελληνική-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιλιφώνης Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μάκης Παπαδημητρίου, Πάνος Κορώνης, Μυρτώ Αλικάκη.
.
.
=================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.

Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
=================================================