Σινεμά και video στα 50στά Δημήτρια.

601 Views
Σινεμά και video στα 50στά Δημήτρια. Σινεμά και video στα 50στά Δημήτρια.

Σινεμά και video στα 50στά Δημήτρια.

50α ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2015 - ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: KULTUROSUPA.GR

-Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ

Τολμηρά, νεωτερικά, κοσμοπολίτικα και μετατρέποντας την γκρι φθινοπωρινή Θεσσαλονίκη σε πολύχρωμο εργοτάξιο πολιτισμού και θεάματος, τα φετινά 50στά Δημήτρια φέρνουν στην πόλη μερικές σπουδαίες προβολές που θα συζητηθούν.

7 ΟΚΤ - ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
DADA ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ


Τρία από τα πλέον ξεχωριστά ντουέτα της ελληνικής εναλλακτικής πειραματικής μουσικής σκηνής, οι Silent Move, Sancho 003 και Underwater Chess, συνθέτουν και παρουσιάζουν ζωντανά το soundtrack για ευρωπαϊκές κινηματογραφικές ταινίες της αβαν-γκάρντ του Μεσοπολέμου και του κινήματος Dada. Ποιοι είναι;

Έχοντας επενδύοντας μουσικά το κλασικό “Nosferatu” του Friedrich Murnau το 2009, οι Silent Move διαθέτουν εμπειρία και εξοικείωση με το εγχείρημα, ενώ οι συνθετικές τους καταβολές στον αυτοσχεδιασμό, τον ηλεκτρικό ήχο και τα εφέ δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα μιας πρότασης εναλλακτικής μουσικής ανάγνωσης σε ταινίες βωβού κινηματογράφου. Το γκρουπ απαρτίζουν οι Γιάννης Παξεβάνης (κιθάρα, loops, tapes) και Βασίλης Τζαβάρας (πιάνο, κιθάρα, loops, tapes).

Με δύο άλμπουμ μεγάλης κριτικής αποδοχής στη δισκογραφία τους και ένα πλούσιο παλμαρέ συναυλιών, οι Sancho 003 είναι το πειραματικό ηλεκτρο-ακουστικό και «σινεματικό» γκρουπ του Φώτη Σιώτα και του Κώστα Παντέλη. Με την τεχνική του λουπαρίσματος, πάνω στην οποία βασίζονται και όλες τους οι συνθέσεις, δημιουργώντας ονειρικά soundscapes με οργιώδη ξεσπάσματα και αιθέριες μελωδίες που αποκτούν ξεχωριστή χροιά, χάρη στη δεσπόζουσα θέση του βιολιού στο σχήμα.

Το μουσικό «καστ» της υπόκρουσης των ταινιών συμπληρώνουν οι Underwater Chess, αποτελούμενοι από τους Πάνο Παπάζογλου και Μιχάλη Βρέττα. Μουσικές εξερευνήσεις με κιθάρα, βιολί και φωνή, ambient πειραματισμοί και αυτοσχεδιασμοί έχουν ως αποτέλεσμα ήχους που κινούνται, σε μια εύθραυστη ισορροπία, ανάμεσα στη μελωδία και σε ιδιαίτερες ηχητικές αναζητήσεις.
Στο ειδικό αφιέρωμα θα προβληθούν ταινίες των Man Ray, Rene Clair, Viking Eggeling, Fernard Leger, Hans Richter.

ΧΩΡΟΣ
Black Box, 21:00
Είσοδος: 10€, 8€ (μειωμένο)


9-13 OKT.
THESSALONIKI INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL

Γεννήθηκε πριν από 9 χρόνια από τον Γιάννη Ζαχόπουλο, γκουρού της σινεφίλ Θεσσαλονίκης, κι έγινε από την αρχή πόλος έλξης καλλιτεχνών, οι οποίοι σε μικρής διάρκειας φιλμ συμπυκνώνουν και καταγράφουν την ξέφρενη πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό.

Το TISFF δίνει βήμα σε νέους κινηματογραφιστές από ολόκληρο τον κόσμο, προβάλλοντας και προωθώντας νέες ιδέες και νέες τάσεις στον κινηματογράφο. Νέοι δημιουργοί, καθώς και βραβευμένοι κινηματογραφιστές φέρνουν στη Θεσσαλονίκη προβολές από τον κόσμο του
μέλλοντος. Το TISFF  δίνει φωνή σε ανθρώπους που ίσως μια μέρα αλλάξουν το τοπίο του σινεμά.


ΧΩΡΟΣ
Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος
Ώρες προβολών: 17:00 – 20:00 & 21:00 – 00:00
Είσοδος: 5€


13-14 OKT. - ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, VIDEO ART
SCREENINGS: ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 50Α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Η Λένα Αθανασοπούλου, ο Μπάμπης Αλεξιάδης, ο Κωνσταντίνος Ιορδάνου και ο Ορέστης Μαυρουδής αποτυπώνουν αθέατες όψεις της Θεσσαλονίκης μέσα σε εικαστικά βίντεο μικρής διάρκειας, καθώς και σε οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις.
Δεδομένου του φεστιβαλικού χαρακτήρα των Δημητρίων, την εικαστική έκθεση αντικαθιστά η ανάθεση νέων οπτικοακουστικών παραγωγών, αποκλειστικά για τα Δημήτρια, σε νέους και ανερχόμενους εικαστικούς. Φιλοδοξία του θεσμού είναι να επεκταθεί η πρακτική των νέων παραγωγών, που αναζωογονούν το καλλιτεχνικό πεδίο, αλλά και τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στον πυρήνα των σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων.

Στην «Κλοπή», η Λένα Αθανασοπούλου παρουσιάζει την πράξη και το αποτέλεσμα μιας φανταστικής ληστείας. Με πρωταγωνιστές έναν άνδρα και μια γυναίκα, η ταινία συνδέει το φυσικό τοπίο του παρόντος με την ιστορία και το παρελθόν της Θεσσαλονίκης, θέτοντας κάποια ερωτήματα. Τι είναι αυτό που ορίζει την ταυτότητά μας και μας προκαλεί να επαναπροσδιορίσουμε το ποιοι είμαστε και το τι θέλουμε να γίνουμε; Τι μας φέρνει πιο κοντά και τι μας απομακρύνει;
Μέσα από τεχνικές παραδοσιακού animation, στο φιλμ «Vice versa, 00:00:01, ενός δευτερολέπτου στιγμή», ο animator Μπάμπης Αλεξιάδης προσπαθεί να αποδομήσει στιγμές από την εγκλωβισμένη ταυτότητα της πόλης και να τις ζωντανέψει ξανά. Η ταχύτητα των στατικών εικόνων δημιουργεί την ψευδαίσθηση της κίνησης δίνοντάς μα τη δυνατότητα να δούμε την κίνηση, τον ήχο και τις πολιτιστικές αναφορές μιας στιγμής, αποτυπωμένα σε μια φωτογραφία.

Στα «Χλωμά Πρόσωπα» ο Κωνσταντίνος Ιορδάνου επικεντρώνεται σε αγάλματα της πόλης που επέλεξε για αισθητικούς λόγους και μόνο. Απαρατήρητα στην καθημερινότητά μας, αλλά εκεί μονίμως. Με βλέμμα συνεχώς στο ίδιο. «Δεν βλέπω γύρω μου. Κοιτάω συνεχώς το ίδιο σημείο. Ό,τι και να γίνει, είμαι ακίνητος, όπως ακριβώς με είχες φανταστεί. Κι ας μη με βλέπεις, και ας είμαστε ο ένας για τον άλλον απαρατήρητοι».

Το βίντεο του Ορέστη Μαυρουδή, “Passages”, καταγράφει «ανοίγµατα» (παράθυρα, τρύπες, σχισµές) κτιρίων της πόλης. Ο Άγιος Δημήτριος, το Δηµαρχείο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, το Αστυνοµικό και ∆ικαστικό Μέγαρο στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτουν την ευάλωτη αρχιτεκτονική τους φύση. Από τη µία, τα δηµόσια κτίρια οφείλουν να είναι ανοιχτά στην κοινωνία και να εγγυώνται τη διαφάνεια των διαδικασιών στο εσωτερικό τους. Απ’ την άλλη, η κλειστή και συµπαγής δοµή τους αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και του αδιάβλητου χαρακτήρα τους, προστατεύοντας παράλληλα την οµαλή και δίκαιη λειτουργία τους. Το βίντεο εστιάζει στα σηµεία όπου η αντίθεση αυτή λαµβάνει χώρα, αναδεικνύοντας τους θεσµούς ως εν τέλει διαπερατά σώµατα.
Με ποιητικότητα, υπαινικτικότητα και το βλέμμα των καλλιτεχνών στραμμένο σ’ αυτό που συχνά διαφεύγει, η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε καμβά νέων εικαστικών αφηγήσεων, που ακροβατούν μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.

Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου
Λένα Αθανασοπούλου, «Η Κλοπή» (εικαστικό βίντεο, HDV)
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Λένα Αθανασοπούλου

Μπάμπης Αλεξιάδης, “Vice versa, 00:00:01, ενός δευτερολέπτου στιγμή” (Εγκατάσταση, κινούμενη εικόνα)
Αnimation assistant: Τατιάνα Εικοσιδυού

Κώστας Ιορδάνου, «Χλωμά Πρόσωπα» (HD Video, Colour/Sound Stereo)
Σκηνοθεσία: Κώστας Ιορδάνου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Γιαγκουνίδης
Σχεδιασμός Ήχου: Οδυσσέας Γκάλλιος

Ορέστης Μαυρουδής, “Passages” (HD video, Colour-mute, Loop)
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αυρήλιος Καρακώστας
Colour correction: Χρήστος Γιαννακόπουλος

ΧΩΡΟΣ
Maison Crystal, 21:00-23:00
Α΄ προβολή/Εγκαίνια: 13 Οκτ, 21:00
Είσοδος ελεύθερη


14-15 OKT. - ΧΟΡΟΣ, VIDEODANCE
ATHENS VIDEO DANCE PROJECTΜια δράση με κινηματογραφικές videodance προβολές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν έως και 30 σύντομα έργα videodance και δύο μικρού μήκους από την ελληνική και διεθνή σκηνή, τρεις συνεντεύξεις από καταξιωμένους χορογράφους (Akram Khan, David Zambrano, Michael Kliλn) και ένα ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος promenade, ένας περίπατος-περιπλάνηση του κοινού, ανάμεσα σε δεκαπέντε επαγγελματίες χορευτές, performers, ηθοποιούς, μουσικούς και εικαστικούς, που αρθρώνουν σύντομες κινητικές, εικαστικές, μουσικές και οπτικοακουστικές ιδέες.

ΧΩΡΟΣ
Σφαγεία
Ώρες προβολών: 21:00-23:00
Promenade: 14 Οκτ, 22:15
Είσοδος ελεύθερη


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
12α ΘΒΘ 2023: Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
12α ΘΒΘ 2023: Η σπουδαία Καλλιόπη Ευαγγελίδου σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής Βραβείων.
με 0 Σχόλια 1635 Views
Mια σπουδαία καλλιτέχνις με τόλμη, με όραμα, με πάθος για την τέχνη της και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος «γεμάτος» από εμπειρίες, κατασταλαγμένος και ώριμος καλλιτεχνικά σκηνοθετεί τη Τελετή Απονομής των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη