27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου –ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

818 Views
27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου –ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου –ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου –ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

TO ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ
GEORGE OVASHVILI “CORN ISLAND”
Tην Κυριακή 26 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. στον κατάμεστο κινηματογράφο Όπερα, το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κατέβασε την αυλαία του με την απονομή των ειδικών βραβείων του φεστιβάλ, καθώς και εκείνων του διαγωνιστικού τμήματος, στα οποία θριάμβευσε η ταινία του Γεωργιανού George Ovashvili, “CornIsland”. Στη συνέχεια, προβλήθηκε σε avant-premiere, η πολυαναμενόμενη ταινία του Ken Loach“Jimmy’s Hall”, την οποία προλόγισε ο σεναριογράφος της, Paul Laverty.
 
Η τελετή λήξης του φετινού 27ου Πανοράματος πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων του κινηματογραφικού, καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού κόσμου, αλλά και απλών σινεφίλ. Εκτός των βραβευόμενων προσωπικοτήτων, τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Πολιτισμού κα Άντζελα Γκερέκου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) Πέτρος Μάρκαρης, ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος ως εκπρόσωπος της ΝΕΡΙΤ, οι σκηνοθέτες Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Βασίλης Μαζωμένος, Μανούσος Μανουσάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τάκης Παπαγιαννίδης, Βαγγέλης Σεϊτανίδης, και Άρης Φωτιάδης, οι ηθοποιοί Μισέλ Βάλεϊ, Εύα Κοταμανίδου, Νεφέλη Κουρή, Στέλιος Μάινας, Κωνσταντίνος Τζούμας, και Κερασία Σαμαρά, ο διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Πλάτανος, και οι συγγραφείς Μάρω Δούκα και Ζυράννα Ζατέλη. Την τελετή παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.
 
Ο κ. Μικελίδης αναφέρθηκε επιγραμματικά στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και στις πρωτόγνωρα αντίξοες οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες αυτό πραγματοποιήθηκε και φέτος, ευχαριστώντας όσους βοήθησαν στην υλοποίησή του (υποστηρικτές, χορηγούς επικοινωνίας, εταιρίες διανομής, κινηματογράφους)
 
Η Τελετή Λήξης ξεκίνησε με τις απονομές βραβείων των ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος. Το Βραβείο Κοινού, η πενταμελής κριτική επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα» ξεχωρίζοντας ανάμεσα στις 8 ταινίες που διαγωνίστηκαν φέτος, το “CornIsland» του George Ovashvili, «για τον λιτό, αυθεντικό, ανθρώπινο τρόπο που πραγματεύεται την αγωνία του ανθρώπου ενάντια στη φύση αλλά και τον αέναο κύκλο της φθοράς και της δημιουργίας όπως τόσο εύστοχα καλλιτεχνικά δόθηκε μέσα από την ιστορία του ηλικιωμένου πρωταγωνιστή και της νεαρής εγγονής του.» Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του σκηνοθέτη, η σύμβουλος της Πρεσβείας της Γεωργίας σε θέματα πολιτισμού, κα Εκατερίνε Λορτκιπανίτζε.
 
Στη συνέχεια απονεμήθηκε το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI), το οποίο ονομάζεται πλέον «βραβείο στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου», αφιερωμένο στην προσφορά του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη. Την τριμελή επιτροπή αποτελούσαν, ο Κροάτης, Dragan Jurak (κριτικός στο HR3Radio και στο εβδομαδιαίο περιοδικό Novosti), ο Ισραηλινός, Shy K. Shegev (κριτικός στο Megaron News και το Telecinema Channel1 TV) και ο Έλληνας, Κωνσταντίνος Μπλάθρας (κριτικός στο μηνιαίο περιοδικό ΡΗΞΗ). Σε μια σπάνια περίπτωση ομοφωνίας κοινού και κριτικών, το βραβείο της Fipresci δόθηκε και αυτό στην ταινία “CornIsland” του George Ovashvili, «για την όμορφη, εντυπωσιακή και πολύχρωμη κινηματογράφηση, το θαυμάσιο casting και τις σχολαστικές ερμηνείες, όπως αυτά φαίνονται μέσα από τις εικόνες του φυσικού, του καλού και του αθώου, εν μέσω του χάους του πολέμου, των καταστροφών και κάθε τι αφύσικου». Το βραβείο έδωσε η Φοίβη Αγγελόπουλου, και παρέλαβε η σύμβουλος της Πρεσβείας της Γεωργίας σε θέματα πολιτισμού, κα Εκατερίνε Λορτκιπανίτζε. Το “CornIsland”, η επίσημη πρόταση της Γεωργίας για τα επερχόμενα Όσκαρ, έχει ήδη ανά χείρας το Βραβείο Crystal Globe, αλλά και εκείνο της οικουμενικής επιτροπής του φεστιβάλ Karlovy Vary. 
 
Με την ολοκλήρωση των απονομών των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος, ήρθε η ώρα για τις τιμητικές βραβεύσεις προσωπικοτήτων για τη συνεισφορά τους στην κινηματογραφική τέχνη. Ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης παρέλαβε το βραβείο του από τον εκπρόσωπο της ΝΕΡΙΤ, Δημήτρη Σοφιανόπουλο, ενώ το βραβείο του Σταύρου Τσιώλη παρέλαβε εκπρόσωπός του, καθώς ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ασθένειας. Το βραβείο του Βρετανού σεναριογράφου και μόνιμου συνεργάτη του Ken Loach, Paul Laverty, απένειμε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) Πέτρος Μάρκαρης. Ο Paul Laverty δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι βαθιά τιμή μου να παίρνω αυτό το βραβείο σε αυτή την πόλη. Έκανα σήμερα μια βόλτα στην Ακρόπολη και δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ τον Ευριπίδη. Είχε συναίσθηση των ευάλωτων. Αναρωτήθηκα τι έργα θα έγραφε ο Ευριπίδης σήμερα». Παράλληλα αναφέρθηκε στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες και συνάντησε κατά την επίσκεψή του, ενώ μετέφερε και τις θέσεις του Ken Loach, o οποίος παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην ελληνική πραγματικότητα.
 
Το βραβείο στον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη, ηθοποιό και καθηγητή Elia Suleiman, απένειμε η Υφυπουργός Πολιτισμού, κα Άντζελα Γκερέκου. Ο Elia Suleiman δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα ένιωσε σαν στο σπίτι του, αποκαλύπτοντας πώς σύντομα εκείνος και η σύζυγός του θα έρθουν να ζήσουν στη χώρα μας. Η Υφυπουργός τόνισε πώς στόχος της παρούσας ηγεσίας του Υπουργείου είναι η στήριξη του Ελληνικού Κινηματογράφου και η προσέλκυση διεθνών παραγωγών στην Ελλάδα για την τέλεση των γυρισμάτων.
 
Ο κ. Μικελίδης έκλεισε την τελετή ευχαριστώντας τους παριστάμενους και ευχόμενος να ανανεωθεί το ραντεβού με το κοινό του χρόνου, στο 28ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου.
 
Μετά την τελετή λήξης, οι θεατές παρακολούθησαν σε avant-premiere την πολυαναμενόμενη ταινία “Jimmys Hall” σε σκηνοθεσία Ken Loach. Την ταινία προλόγισε ο σεναριογράφος της, Paul Laverty. Η προβολή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία διανομής Feelgood Entertainment. Η ταινία θα κυκλοφορήσει επισήμως στις αίθουσες στις 4 Δεκεμβρίου.
 
Η βραδιά έκλεισε στο Bartesera, με την ευγενική χορηγία των Οίνων Semeli, όπου η εορταστική διάθεση από καλεσμένους και διοργανωτές, ήταν κυρίαρχη.
 
Στις 14 ημέρες της διάρκειας του 27ου Πανοράματος, 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία παρουσιάστηκαν στους κινηματογράφους Ααβόρα από 16 έως και 22/10 και Άστυ από 16 έως και 29/10. (από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος)
 
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε masterclass από τον καταξιωμένο σεναριογράφο του Ken Loach, Paul Laverty. ΣτοΒιβλιοπωλείο Ιανόςπαρέδωσεmasterclass o πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός, Elia Suleiman, ενώ πραγματοποιήθηκε και Ανοιχτή Συζήτηση με Θέμα: Ο Kινηματογράφος της Κρίσης – Ο Κινηματογράφος σε Κρίση», σε συνδιοργάνωση με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και την FIPRESCI.
 
Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διοργανώθηκε για 27η χρονιά, ανανεώνοντας μια υπόσχεση με το κοινό, που αφορά στην ανάδειξη του ευρωπαϊκού, μαζί και του ελληνικού κινηματογράφου, χωρίς να παραγνωρίζονται κινηματογραφίες από τον υπόλοιπο κόσμο.

Φωτογραφικό υλικό





Με ετικέτα: σινεμά φεστιβάλ

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή