Κοινωνικό δράμα του 1960
Η βραβευμένη ταινία «Ερόικα» του Μιχάλη Κακογιάννη, κινηματογραφική μεταφορά του εμβληματικού ομώνυμου μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη, διηγείται μια ιστορία για την άγρια ομορφιά της ενηλικίωσης.
Μια παρέα παιδιών σε μια ελληνική επαρχία περνάει από την εφηβεία στην ωριμότητα, μέσα από την οδυνηρή εμπειρία του θανάτου τους Ανδρέα, ενός φίλου τους, και κάτω από την επίδραση της παρουσίας της όμορφης κόρης του Άγγλου πρόξενου.
Οι απόφοιτοι του τοπικού λυκείου, με αρχηγό τον Λοΐζο, οργανώνουν ένα πυροσβεστικό σώμα και διάγουν λιτή ζωή, όπως οι αρχαίοι Έλληνες. Στενοί φίλοι του Λοΐζου είναι ο Αλέκος, ο Δημήτρης και ο Ανδρέας. Όταν ο Νέστωρ, ένας απόφοιτος του καθολικού σχολείου, προκαλεί άθελά του το θάνατο του Ανδρέα, ο Λοΐζος αρχίζει να σκέφτεται με ποιο τρόπο θα τον εκδικηθεί.
Στο μεταξύ, όλοι τους γοητεύονται από τη γλυκιά Μόνικα, την όμορφη κόρη του άγγλου πρόξενου, ιδιαίτερα δε ο Αλέκος. Στον χορό μεταμφιεσμένων που δίνεται στο σπίτι της, ο Αλέκος γίνεται φίλος με τον παράξενο αδελφό της, τον Σεμπάστιαν, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι στη Μόνικα αρέσει ο Λοΐζος κι υπόσχεται να βοηθήσει στο να τα «φτιάξουν» μεταξύ τους. Ο Λοΐζος που πληροφορείται ότι ο Σεμπάστιαν είναι γιος ενός πλούσιου διπλωμάτη που υπήρξε εραστής της μακαρίτισσας μητέρας του, φεύγει από το νησί, ακολουθώντας μια ώριμη τραγουδίστρια της επιθεώρησης. Τώρα, ο Αλέκος γίνεται ο αρχηγός της παρέας, αλλά είναι τόσο άπειρος ώστε βάζει κατά λάθος φωτιά στο σπίτι του Νέστορα κι αναγκάζει τη Μόνικα να κάνει έρωτα μαζί του. Στη συνέχεια, παριστάνει την «αδέσποτη γάτα» και σκοτώνεται από τα πυρά του Σεμπάστιαν.
Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη.
Το Ερόικα γυρίστηκε στ’ αγγλικά, μια λεπτομέρεια που ενόχλησε κάπως το κοινό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι ξένοι τίτλοι της ταινίας είναι: Our last spring (διεθνής), Der letzte Frühling (Γερμανία).
Τα περισσότερα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε ένα αρχοντικό της Κηφισιάς. Όλοι οι έφηβοι που πρωταγωνιστούν εκτός από τον Νικηφόρο Νανέρη ήταν ερασιτέχνες. Υπάρχουν, όμως, αρκετές αποτυπώσεις άλλων τοποθεσιών όπως η Τρούμπα, το Ναύπλιο, το Τολό, το κάστρο της Ασίνης και ο ναός της Αφαίας στην Αίγινα.
Στην ταινία εμφανίζονται ως κομπάρσοι ο Αμερικανός ποιητής Γκρέγκορι Κόρσο, ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ο Γιάννης Βόγλης (ο οποίος στα γυρίσματα γνώρισε τη σκωτσέζικης καταγωγής μελλοντική του σύζυγο Μιράντα), ο Δήμος Σκουλάκης κ.ά.
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 19 Ιανουαρίου 1962. Κόβοντας 18.968 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 34η θέση ανάμεσα σε 68 ταινίες της ίδιας σεζόν.
Βραβεία / Διακρίσεις: «Ειδική Μνεία» στο Φεστιβάλ Βερολίνου / Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης – Τζέιν Κομπ
Παίζουν: Τζένη Ράσσελ, Πάνος Γκούμας, Νικηφορος Νανέρης, Τασώ Καββαδία, Μαρί Νέι, Τζέιν Κομπ, Ρόμπιν Φάιφ, Πάτρικ Ο’Μπράιαν