Τον ιδρυτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη τιμά το φεστιβάλ

1720 Views
Τον ιδρυτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη τιμά το φεστιβάλ Τον ιδρυτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη τιμά το φεστιβάλ

Δ.Τ.
Με μία σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τον Δημήτρη Εϊπίδη, τον άνθρωπο που υπηρέτησε πιστά επί σειρά ετών τον κινηματογράφο, τον ιδρυτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντή του οργανισμού, έναν οραματιστή που σύστησε στον κόσμο ένα νέο είδος σινεμά και ανακάλυψε μεγάλους δημιουργούς.
 
 
Το τμήμα BerlinaleTalentsτου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θεσμοθέτησαν βραβείο που θα απονεμηθεί σε ένα σενάριο ή μια ιδέα για ντοκιμαντέρ. Η πρώτη απονομή του βραβείου θα γίνει στο πλαίσιο του 71ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου στις 4 Μαρτίου 2021. Παράλληλα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει ένα βιβλίο για τον Δημήτρη Εϊπίδη σε ελληνικά και αγγλικά, με κείμενα σημαντικών ανθρώπων του σινεμά, όπως ο Τζαφάρ Παναχί και ο Μπέλα Ταρ, μεταξύ άλλων. Επίσης, το Φεστιβάλ μετονομάζει το μεγάλο βραβείο του τμήματος Newcomersσε βραβείο «NewcomersΔημήτρης Εϊπίδης» και αυξάνει το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει σε 10.000 ευρώ.
 


Νέο βραβείο στο τμήμα BerlinaleTalents του Φεστιβάλ Βερολίνου
 
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά μια σπουδαία συνεργασία με το τμήμα Berlinale Talents, την ετήσια συνάντηση και πλατφόρμα δικτύωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για ανερχόμενους σκηνοθέτες, απονέμοντας ένα βραβείο σε ένα σενάριο ή σε μία ιδέα για ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο πρόγραμμα Doc Station του τμήματος Berlinale Talents, τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μνήμη και το έργο του Δημήτρη Εϊπίδη.
 
Το βραβείο, μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που αγκάλιασε το BerlinaleTalents, έχει ως στόχο να στηρίξει τους ανερχόμενους δημιουργούς που τόσο πίστευε ο Δημήτρης Εϊπίδης.
 
Το Berlinale Talents αποτελεί μια πλατφόρμα ανάπτυξης ταλέντων που φιλοξενεί εξαιρετικά και φιλόδοξα ταλέντα από ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να μπορούν να δικτυωθούν, να παρουσιάσουν και να εργαστούν πάνω στα μελλοντικά τους πρότζεκτ. Το DocStation, το πρόγραμμα του Berlinale Talents, αφιερωμένο στο ντοκιμαντέρ, στρέφει το βλέμμα στους ντοκιμαντερίστες και στις ταινίες τεκμηρίωσης του αύριο.
 
Τριμελής επιτροπή θα απονείμει φέτος για πρώτη φορά το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, σε ένα από τα δέκα πρότζεκτ που συμμετέχουν στο DocStationτου BerlinaleTalents.
 
Τα τρία μέλη της κριτικής επιτροπής είναι η παραγωγός, διανομέας, salesagent Φίλιπα Κοβάρσκι (Cinephil, Ισραήλ), η σκηνοθέτις Μαριάννα Οικονόμου (Ελλάδα) και ο Μίχαελ Στιτς, υπεύθυνος τμήματος Panorama του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Γερμανία).
 
 
Βιβλίο - αφιέρωμα
 
To Φεστιβάλ ετοιμάζει μία δίγλωσση ειδική έκδοση (σε ελληνικά και αγγλικά) αφιερωμένη στον Δημήτρη Εϊπίδη, η οποία τιμά τη μνήμη του, αποτιμά την προσφορά του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στη διεθνή φεστιβαλική κοινότητα (τόσο στον τομέα του ντοκιμαντέρ, όσο και στο σινεμά μυθοπλασίας) και σκιαγραφεί την προσωπικότητά του και τους σταθμούς της λαμπρής επαγγελματικής του πορείας σε πέντε ηπείρους, από τη δεκαετία του ’60 έως τις μέρες μας.
 
Η έκδοση περιλαμβάνει πρωτότυπα κείμενα γραμμένα από σημαντικούς σκηνοθέτες με τους οποίους σχετίστηκε –και σε πολλές περιπτώσεις έκανε ευρύτερα γνωστούς–, από προσωπικότητες του φεστιβαλικού χώρου στον Καναδά, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, καθώς και από συνεργάτες που μαθήτευσαν στο πλάι του και ανακάλυψαν, χάρη στο ιδιαίτερο βλέμμα και το απαράμιλλο ταλέντο του, έναν διαφορετικό, αδέσμευτο κινηματογράφο.
 
Ο πολυβραβευμένος ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, ο σπουδαίος ούγγρος δημιουργός Μπέλα Ταρ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο Πιρς Χάντλινγκ, ο συν-ιδρυτής (μαζί με τον Εϊπίδη) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ με έμφαση στο νέο κινηματογράφο Κλωντ Σαμπερλάν και η Άλι Ντερκς, ιδρύτρια και πρώην διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ (IDFA) θυμούνται, μεταξύ άλλων, τον Δημήτρη Εϊπίδη και τη συνεισφορά του στο παγκόσμιο σινεμά. Παράλληλα, το Φεστιβάλ είναι σε επικοινωνία με κορυφαίους δημιουργούς που γνώριζαν τον Δημήτρη Εϊπίδη και το έργο του και τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν σύντομα.
 
Η ειδική έκδοση θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του υβριδικού 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου σε φυσικούς χώρους και online, και θα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Θα είναι διαθέσιμη στο e-shopτου Φεστιβάλ, καθώς και στα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη.
 
 
Μετονομασία Newcomers σε βραβείο Δημήτρης Εϊπίδης
 
Τιμώντας την αγάπη του Δημήτρη Εϊπίδη για την ανακάλυψη νέων δημιουργών και ταλέντων του μέλλοντος, το Φεστιβάλ μετονομάζει το βραβείο καλύτερης ταινίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος Newcomers του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε «Βραβείο Newcomers Δημήτρης Εϊπίδης». Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers συμμετέχουν πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών.
 
Επίσης, το Φεστιβάλ αυξάνει το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο από 8.000 σε 10.000 ευρώ, ως μία ελάχιστη αναγνώριση της συνεισφοράς του Δημήτρη Εϊπίδη στο σινεμά και της στήριξης που παρείχε σε πολλές γενιές νέων σκηνοθετών.
 
 
 
 


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή