«Πάμε για Επανάσταση;»: Από 1η Μαΐου θα γίνει της Βαστίλης...

462 Views
«Πάμε για Επανάσταση;»: Από 1η Μαΐου θα γίνει της Βαστίλης... «Πάμε για Επανάσταση;»: Από 1η Μαΐου θα γίνει της Βαστίλης...

«Πάμε για Επανάσταση;»: Από 1η Μαΐου θα γίνει της Βαστίλης...

Η ξεκαρδιστική κινηματογραφική επιτυχία που μετρά ήδη περίπου 1,5 εκατομμύρια εισιτήρια στη Γαλλία, έρχεται στις ελληνικές αίθουσες για να μας θυμίσει πως πρέπει να διασκεδάζουμε, ακόμη και με τα πιο σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας…

Εγκλωβισμένοι κάπου στους ατελείωτους διαδρόμους της Ιστορίας, σ’ ένα τρελό ταξίδι στον χρόνο, ο Γκοντφρουά ντε Μονμιράιγ και ο πιστός υπηρέτης του, Ζακούιγ, ξεβράζονται σε μια περίοδο συγκλονιστικών πολιτικών εξελίξεων και κοινωνικών ανακατατάξεων: τη Γαλλική Επανάσταση και πιο συγκεκριμένα, κατά την φοβερά επικίνδυνη περίοδο της Μεγάλης Τρομοκρατίας.
 
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι απόγονοι του Ζακούιγ, φανατικοί επαναστάτες, καταλαμβάνουν το κάστρο και όλα τα περιουσιακά στοιχεία των απογόνων του Γκοντφρουά, αλαζόνων αριστοκρατών που τρέπονται σε φυγή με τη ζωή τους να κρέμεται από μία κλωστή!
 
Ετοιμαστείτε για ακόμη ένα ξεκαρδιστικό ταξίδι στην Ιστορία παρέα με το αγαπημένο μας δίδυμο των Ζαν Ρενό και Κριστιάν Κλαβιέ. Θα γίνει της Βαστίλης…
 
Λίγα λόγια για την ταινία
Όλα ξεκίνησαν με ένα αεροπορικό ταξίδι, που έκαναν μαζί ο σκηνοθέτης Ζαν-Μαρί Πουαρέ και ο πρωταγωνιστής Κριστιάν Κλαβιέ. Παρά τα αρκετά χρόνια που πέρασαν από το τελευταίο θεότρελο κινηματογραφικό ταξίδι στο χρόνο, οι δύο τους  δεν είχαν σκεφτεί το ενδεχόμενο να πουν ακόμη μία ιστορία ώσπου άρχισαν αυθόρμητα να ρίχνουν ιδέες. «Τα franchises», εξηγεί ο Πουαρέ, «πάντα έχουν μια εμπορική πλευρά αλλά δεν μας ενδιέφερε να κάνουμε μια συνέχεια με αυτόν ως μοναδικό στόχο. Καταρχάς, αποφασίσαμε ότι θα το κάναμε μόνο αν βρίσκαμε μια ιδέα τελείως διαφορετική. Έναν τρόπο να διευρύνουμε το σύμπαν των ηρώων, να πάμε σε μια εποχή που δεν είχαμε αγγίξει. Η περίοδος της Τρομοκρατίας ήταν ό,τι έπρεπε: είχε άφθονη δράση, σασπένς, ανατροπές. Και η μεγαλύτερη ανατροπή όλων ήταν φυσικά οι κοινωνικές ανακατατάξεις, που φέρνουν τα πάνω-κάτω και στην σχέση των δύο πρωταγωνιστών, του αφέντη και του υπηρέτη».
 
«Ήταν απολύτως απαραίτητο να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό», συμπληρώνει ο Κριστιάν Κλαβιέ. «Θέλαμε να δουλέψουμε μαζί αλλά δεν θα το κάναμε αν δεν βρίσκαμε κάτι ουσιαστικό να πούμε. Κι έτσι επιλέξαμε την περίοδο της Τρομοκρατίας, την πιο δύσκολη και απρόβλεπτη περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Με την απόφαση αυτή, πραγματικά είχαμε στα χέρια μας την ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά καλό, με άφθονο υλικό για την ιστορία και νέους χαρακτήρες. Είναι και μια εποχή όπου η κοινωνία αλλάζει: οι έχοντες γίνονται όλο και πιο αδύναμοι και ο καταπιεσμένος λαός διεκδικεί τα όσα έχει στερηθεί, η σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα αλλάζει και ούτε καθεξής. Η Γαλλία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και προσωπικά λατρεύω την Ιστορία – μας μαθαίνει τόσα για το παρόν μας. Και ήταν φυσικά διασκεδαστικό να πούμε μια ιστορία τοποθετημένη στην εποχή αυτή αλλά από το πρίσμα μιας ξεκαρδιστικής κωμωδίας!».
 
Εκείνο που ενθουσίασε περισσότερο τον βετεράνο Γάλλο κωμικό ήταν η ευκαιρία να υποδυθεί δύο εντελώς διαφορετικούς ρόλους μέσα στην ίδια ιστορία, την οποία και βλέπει ως το μεγαλύτερο γεγονός στην καριέρα του. «Ήταν οι μεγαλύτερές μου επιτυχίες, τους χρωστώ τα πάντα. Μου άλλαξαν την καριέρα, μου έδωσαν πολλές ευκαιρίες. Όλοι οι καλλιτέχνες λειτουργούμε με το ένστικτο, την επιθυμία να αφηγηθούμε μια ιστορία ή να αναλάβουμε έναν χαρακτήρα. Έτσι κι εγώ με αυτήν εδώ την ιστορία».
 
Ο Πουαρέ και ο Κλαβιέ δεν δυσκολεύτηκαν να πείσουν τον Ζαν Ρενό να πει το ναι και να τους συνοδεύσει το ταξίδι. «Στην πραγματικότητα, ήταν πολύ εύκολο να δεχθώ! Είναι μια καινούρια ιστορία, σε μια φοβερή χρονική περίοδο.  Στον Ζαν-Μαρί βρήκα όλη την ευκολία στο γύρισμα και στον Κριστιάν βρήκα την χημεία που μοιραστήκαμε πριν χρόνια. Η συγκεκριμένη ιστορική περίοδος είναι φοβερά πλούσια – ο κόσμος δεν ήταν ο ίδιος μετά τη λήξη της και αυτό φυσικά βοήθησε το χιούμορ της δικής μας ιστορίας. Αλλά μου άρεσε ιδιαίτερα το ότι δούλεψα με τόσο ταλαντούχους ηθοποιούς, κυρίως της νεότερης γενιάς. Είναι υπέροχο! Η ταινία είχε ανάγκη από αυτήν την ποικιλία  ηλικιών και εμπειριών. Έλεγα συνέχεια σε όλους ότι είναι καταπληκτικοί και ότι ήμουν ευτυχισμένος που δούλευα μαζί τους, το είδα σαν ένα μεγάλο δώρο».
 
Παρόλο που πρόκειται για συνέχεια μιας ήδη υπάρχουσας ιστορίας, ο Πουαρέ διευκρινίζει ότι μπορεί να την απολαύσει κανείς και χωρίς να έχει τις προηγούμενες. «Μας πήρε πολύ χρόνο το σενάριο ακριβώς επειδή αυτός ήταν ο στόχος, να μοιάζει δηλαδή αυθύπαρκτη σαν ιστορία, παρόλο που πιάνουμε το νήμα της ιστορίας όπως το είχαμε αφήσει. Είναι πολύ πιο πρωτότυπη ταινία σε σχέση με τις άλλες δύο, μας μεταφέρει σε ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν».
 
Όλοι οι βασικοί συντελεστές μιλούν για ένα απολαυστικό γύρισμα με οικογενειακή ατμόσφαιρα, που έχουν άλλωστε χτίσει με τα χρόνια. «Όταν έφτασα για την πρώτη δοκιμή του μακιγιάζ και των κοστουμιών», εξομολογείται ο Πουαρέ, « και είδα τον Κριστιάν και τον Ζαν ντυμένους ως οι ήρωες που υποδύονται, ένιωσα σαν να έβλεπα δύο παλιούς φίλους! Ήταν φοβερά συγκινητικό».

1 Μαΐου στους κινηματογράφους

Σκηνοθεσία
Ζαν-Μαρί Πουαρέ
Σενάριο
Ζαν-Μαρί Πουαρέ Κριστιάν Κλαβιέ
Παραγωγή
Ζαν-Μαρί Πουαρέ
Κριστιάν Κλαβιέ
Σιντονί Ντιμά
Ηθοποιοί
Κριστιάν Κλαβιέ Ζαν Ρενό Φρανκ Ντιμπός Καρίν Βιάρ 
Σιλβί Τεστού  Μαρί-Αν ΣαζέλΑρί Αμπιτάν Άλεξ Λουτς
Φωτογραφία
Στεφάν λε Παρκ
Μοντάζ
Φιλίπ Μπουργκέγ
Σχεδιασμός παραγωγής
Μαρκ Βαντέ
Μουσική
Ερίκ Λεβί
Διάρκεια
110’
Διανομή
Odeon

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Ιωάννης Τσιρόγλου
Ιωάννης Τσιρόγλου
Διευθυντής Kulturosupa.gr - e-mail: kulturosupa2@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο