Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «μνημεία» οι κινηματογράφοι «Ιντεάλ» και «Άστορ»

1336 Views
Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «μνημεία» οι κινηματογράφοι «Ιντεάλ» και «Άστορ» Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «μνημεία» οι κινηματογράφοι «Ιντεάλ» και «Άστορ»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Άστορ», διευκρίνισε πως «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία». Κατά συνέπεια, η αρμοδιότητα για την τύχη τους ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακίνητου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρίσει ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου.

Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, "Ιντεάλ" και "Άστορ", δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου.

Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ' αρμοδιότητα».

Σημειώνεται πως η διαδικασία κήρυξης διατηρητέας της χρήσης των κινηματογράφων έχει παγώσει, με συνέπεια να τίθεται εν αμφιβόλω η επιβίωση των δύο αιθουσών της Πανεπιστημίου και της Στοάς Κοραή, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας και της «Ίριδας», όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη