Γράφει η Παναγιώτα Τζιοβανάκη
Η βρετανική δυστοπική σειρά Black Mirror τάραξε ακόμα μία φορά το κοινό. Αυτή τη φορά όμως όχι εξαιτίας των τρομοκρατικών σκοτεινών ιστοριών του επικίνδυνου -όπως τον αποκαλούν πολλοί πλέον στα ΜΜΕ - βρετανού δημοσιογράφου, κριτικού, συγγραφέα, σεναριογράφου, παραγωγού και συγγραφέα όλων των επεισοδίων της σειράς Black Mirror, Τσάρλι Μπρουκερ, αλλά εξαιτίας των υπεύθυνων προβολής που πάλι απασχόλησαν κοινό και μέσα με τις πρακτικές διαφήμισεις που εφαρμόζουν.
Στις 14 Φεβρουαρίου ο επίσημος λογαριασμός της σειράς στο Twitter ανακοίνωσε το δώρο της για τους ερωτευμένους, την κατασκευή της ιστοσελίδας, coach.dating, βασισμένης στο σύστημα προσομοίωσης του επεισοδίου “Hangthe DJ” της τέταρτης σεζόν, όπου άνδρες και γυναίκες καλούνται να βρούνε τον ιδανικό τους σύντροφο με τη βοήθεια του ψηφιακού coach. Στο πλαίσιο ενός δοκιμαστικού σύστηματος προσομοίωσης, ο coach προστάζει πόσο χρόνο θα διαρκεί η κάθε σχέση, συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με τις ανάγκες των συντρόφων με στόχο να καταλήξουν με τον τελικό ιδανικό σύντροφο τους με τον οποίο θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.
Με την ίδια λογική, οι υπεύθυνοι προ(σ)καλούν άνδρες και γυναίκες να εμπιστευθούν το σύστημα για να ανακαλύψουν πόσος καιρός θα διαρκέσει η υπάρχουσα σχέση τους. Η λειτουργία της είναι απλή, πλοηγείσαι στην ιστοσελίδα coach.dating όπου εμφανίζεται ο προσωπικός σου ψηφιακός coach. Έπειτα μοιράζεσαι ένα υπερσύνδεσμο με τον σύντροφο σου και αφού ο coach κάνει τους υπολογισμούς του σου αποκαλύπτει πόσος χρόνος σας απομένει σαν ζευγάρι, ώρες, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Φυσικά τα αποτελέσματα είναι τυχαία, αλλά δε μπορούμε παρά να παραδεχθούμε πως η συγκεκριμένη πρακτική διαφήμισης (Marketing Stunt) όσο ανούσια κι αν φαίνεται, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική αφού ο σκοπός αυτών των ενεργειών είναι να προσελκύεις την προσοχή του κοινού. Πράγματι η αλληλεπίδραση του κοινού και των μέσων (τουλάχιστον στο εξωτερικό) ήταν μεγάλη και τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν σημειώθηκαν εξαγριωμένες αντιδράσεις για τις πρακτικές διαφήμισης της σειράς.

Αναφέρομαι φυσικά στις αντιδράσεις για την περίεργη και ίσως παρατραβηγμένη φάρσα που έκαναν οι υπεύθυνοι προβολής στο τουρκικό κοινό τα ξημερώματα της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου λίγες ώρες πριν δημοσιευθούν όλα τα επεισόδια της τέταρτης σεζόν. Όπως αναφέρει το τουρκικό site dailysabah.com τα ξημερώματα εκείνης της μέρας πολλοί χρήστες της τουρκικής πλατφόρμας Ekşi Sözlük που ήταν παράλληλα συνδρομητές του Netflix δέχθηκαν το παρακάτω μήνυμα από τον χρήστη iamwaldo: “Weknowwhatyou’reupto. Watchandseewhatwewilldo”. Όποιος έχει παρακολουθήσει την σειρά καταλαβαίνει πως το όνομα του χρήστη είναι αναφορά στον χαρακτήρα του καρτούν Waldo από το τελευταίο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, “The Waldo Moment”. Όμως όσοι ανυποψίαστοι δεν γνώριζαν για τη σειρά και συνάμα για το συγκεκριμένο επεισόδιο, εύλογα τρομοκρατήθηκαν από αυτό το προσωπικό μήνυμα και επακόλουθα δημιουργήθηκε μεγάλη αντίδραση και θυμός από το κοινό προς την πολυεθνική εταιρεία. Άλλωστε η παράδοξη μέθοδος προβολής σε συνδυασμό με την ταραγμένη πολιτική κατάσταση της Τουρκίας, οδήγησε τους πολίτες να πιστέψουν πραγματικά πως η κυβέρνηση τους παρακολουθεί.
Η δημοσίευση της ιστοσελίδας με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ίσως περιόρισε τις σκοτεινές πρακτικές διαφήμισης της σειράς – βέβαια το να προτείνεις την ημέρα των ερωτευμένων να ελέγξουν πόσος χρόνος τους απομένει από τον χωρισμό είναι κάπως σκοτεινό… - , ωστόσο καλού κακού δείτε τα επεισόδια -αξίζουν- και όσοι είστε συνδρομητές του Netflix, ας βρίσκεστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση που οι διαφημιστές επανέλθουν με πιο σκοτεινές διαθέσεις. Ανακοίνωση για πέμπτη σεζόν δεν έχει βγει στη δημοσιότητα προς το παρόν, όμως αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως οι υπεύθυνοι Μάρκετινγκ θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, εξάλλου η προσέλκυση της προσοχής του κοινού συμβάλει σημαντικά και στην δημοτικότητα της σειράς και συνάμα της Netflix ως εταιρία παραγωγής της.