ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ και ΔΕΙΠΝΟ στο ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

764 Views
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ και ΔΕΙΠΝΟ στο ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ και ΔΕΙΠΝΟ στο ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

 ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ και ΔΕΙΠΝΟ στο ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

Η προσωπικότητα και το έργο του Κύπριου συλλέκτη έργων τέχνης Αναστάσιου Γ. Λεβέντη αποτελούν το θέμα δύο διαλέξεων που θα γίνουν στο Τελλόγλειο, την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 και ώρα 19.00. Λίγο αργότερα, η βραδιά θα ολοκληρωθεί με δείπνο που θα επιμεληθεί ο σεφ Νίκος Κατσάνης και θα περιλαμβάνει νηστίσιμες δημιουργίες.

 
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Όραμα και δημιουργία: Α.Γ. Λεβέντης και Δυτική Αφρική», που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο Τελλόγλειο, η Φωτεινή Παπαδοπούλου, επίτροπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης θα μιλήσει με θέμα «Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης ως συλλέκτης» και η Λουκία  Λοΐζου – Χατζηγαβριήλ, διευθύντρια  της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λευκωσίας θα αναπτύξει το θέμα «Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και η Δυτική Αφρική».
 
Συγκεκριμένα, η Φωτεινή Παπαδοπούλου θα αναφερθεί  στο ιστορικό της σύστασης των δύο σημαντικών συλλογών που δημιούργησε ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Τη Συλλογή του Παρισιού με έργα Ευρωπαίων ζωγράφων που άρχισε να συγκεντρώνει από την δεκαετία του ‘50 και την Ελληνική Συλλογή που δημιούργησε την δεκαετία του ‘70. Οι προσωπικές μαρτυρίες και  μνήμες της ομιλήτριας (είναι κόρη του Α.Γ. Λεβέντη), θα φωτίσουν άγνωστες πτυχές των συλλογών, ενώ επίσης θα παρουσιαστούν τα σημαντικότερα έργα και των δύο αυτών συλλογών που εκτίθενται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία.
Η ίδρυση   της Πινακοθήκης αυτής αποτελεί και την ολοκλήρωση του οράματος του Αναστασίου Γ. Λεβέντη να προσφέρει στην Κύπρο ένα μουσείο που προβάλλει την ευρωπαϊκή τέχνη και παράλληλα διαδραματίζει σημαντικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο.
 
 Η  Λουκία  Λοΐζου – Χατζηγαβριήλ, διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης   στη διάλεξή της θα παρουσιάσει ως ένα ανοικτό ημερολόγιο την πορεία του Α.Γ. Λεβέντη στη Δυτική Αφρική, όταν στα 19 του χρόνια βρέθηκε να εργάζεται στην Γκάνα. Η κ. Χατζηγαβριήλ  θα σκιαγραφήσει την προσωπική  πορεία και ανέλιξη του Κύπριου επιχειρηματία σε μια περιοχή που βρισκόταν στο μεταίχμιο ιστορικών αλλαγών καθώς στρεφόταν από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία και από την παράδοση στον μοντερνισμό.
 

ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

Με αφορμή τις δύο διαλέξεις ξαναρχίζουν τα δείπνα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Ένα ελκυστικό, ανοιξιάτικο μενού με νηστίσιμες δημιουργίες και γευστικές εκπλήξεις θα παρουσιάσει ο σεφ Νίκος Κατσάνης (Σουσουράδα Αθύτου) σε δείπνο που θα γίνει στο Τελλόγλειο,  την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00.
Οι συμμετέχοντες στο δείπνο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν νωρίτερα τις διαλέξεις και να ξεναγηθούν δωρεάν στην έκθεση «Όραμα και δημιουργία: Α.Γ. Λεβέντης και Δυτική Αφρική».
Τιμή συμμετοχής στο δείπνο 20 ευρώ. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Τηλέφωνα κρατήσεων: 2310 24711, 2310 991610.
 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΡΙΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Είναι κόρη του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη. Ήταν παντρεμένη με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από το 1973 είναι ενεργό μέλος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Με δική της πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το Τμήμα Νέων του Ερυθρού Σταυρού, λίγο πριν την Τουρκική εισβολή του 1974. Από το 2004  είναι  Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.
Είναι Επίτροπος του Ιδρύματος «Α.Γ. Λεβέντης» από την ίδρυσή του το 1978. Ως μέλος του Ιδρύματος συμμετείχε στη δημιουργία από το 1984 του Λεβεντείου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, ενώ επίσης συνέβαλε καθοριστικά και στη δημιουργία της Λεβεντείου Πινακοθήκης.
Για τη συνολική πρόσφορά της στην Κύπρο, της απονεμήθηκε το 2014 από τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας,  Κάρολο Παπούλια, ο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα.
 
ΛΟΥΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ ΧΑΤΖΗΓΑΒΡΙΗΛ
Γεννήθηκε στη Λευκωσία, σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία Τέχνης στο Μονπελιέ και ειδικεύτηκε στη διεύθυνση μουσείων και μουσειολογία στο Smithsonian Institute στην Ουάσιγκτον. Το 1984 ανέλαβε ως έφορος του Λεβεντείου Δημοτικού Μουσείου την οργάνωση  του Μουσείου, που το 1991  απέσπασε το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείο.
 Από το 2007 συντόνιζε  τις εργασίες για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και την οργάνωση της Λεβεντείου Πινακοθήκης, της οποίας είναι διευθύντρια από το 2012.
Είναι παράλληλα σύμβουλος τόσο του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα που αφορούν τη δημιουργία νέων Μουσείων και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Μουσεία και εκθεσιακούς χώρους του Συμβούλιου Ιστορικής Μνήμης του Αγώνα 1955-1960. Έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.  Είναι επίσης Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ Κύπρου.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη