Είδαμε τη τηλεοπτική σειρά ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ του Νίκου Τριανταφυλλίδη και σχολιάζουμε

980 Views
Είδαμε τη τηλεοπτική σειρά ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ του Νίκου Τριανταφυλλίδη και σχολιάζουμε Είδαμε τη τηλεοπτική σειρά ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ του Νίκου Τριανταφυλλίδη και σχολιάζουμε

Είδαμε τη τηλεοπτική σειρά ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ του Νίκου Τριανταφυλλίδη και σχολιάζουμε.

   Μία σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη – Η νέα σειρά ντοκυμαντέρ της ΝΕΡΙΤ για τις ιστορίες της πόλης. Μια καταγραφή της μνήμης του αστικού τοπίου μέσα από ουσιαστικές αναφορές στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και τη μουσική – συγκοινωνούντα δοχεία του αγοραίου πολιτισμού μας.

Γράφει η τηλεοπτική μας συντάκτρια Κατερίνα Κομιώτη

   Η ΝΕΡΙΤ αυτές τις μέρες ξεκίνησε την προβολή του καινούριου προγράμματος της το οποίο αποτελείται από 16 νέες εκπομπές που ξεκίνησαν σταδιακά να προβάλλονται και θα ολοκληρωθούν οι πρεμιέρες τους μέσα στις ερχόμενες μέρες καθώς και από ενημερωτικές εκπομπές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές κάθε Τρίτη. Ο νέος φορέας ξεκινά να λειτουργεί όμως με αρκετά προβλήματα, αφού δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους οι πρόνοιες που η ίδια η ΝΕΡΙΤ είχε θέσει στην προκήρυξή της, ενώ υπάρχουν ακόμα ανοιχτές πληγές από το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ τον περασμένο Ιούνιο.
   Μια από τις εκπομπές που ξεχώρισε είναι η εκπομπή «Τα στέκια». Αντικείμενο αυτής της σειράς-ντοκιμαντέρ είναι οι ιστορίες της πόλης μέσα στον αδιάσπαστο χώρο και χρόνο των τόπων μαζικής εστίασης.
    Η σειρά επιχειρεί μια καταγραφή της μνήμης του αστικού τοπίου μέσα από ουσιαστικές αναφορές στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και τη μουσική – συγκοινωνούντα δοχεία του αγοραίου πολιτισμού μας.
Το Au Revoir Μπαρ, η Παράγκα του Σίμου, το Βίντεοκλαμπ, το Γήπεδο, το Φιλολογικό Καφενείο, η Ντισκοτέκ, η Ταβέρνα, το Κουρείο, το Μπαρ Κονσομασιόν, η Φωκίωνος Νέγρη, η Εισβολή του Ροκ Εν Ρολ στη Αθήνα του ’50 είναι τα Στέκια που αναμένεται να επισκεφθεί η κάμερα της εκπομπής.
   Το πρώτο επεισόδιο της σειράς που προβλήθηκε στις 09/05 και είχε διάρκεια 50 λεπτών, είχε ως θέμα τα βίντεο-κλαμπς, που αποτελούσαν σήμα κατατεθέν των περασμένων δεκαετιών.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην κορύφωση της χρυσής εποχής της βιντεοκασσέτας υπάρχουν 3500 βιντεοκλάμπ σε όλη την ελλάδα, ενώ δραστηριοπιούνται πάνω από 193 εταιρείες βιντεοπαραγωγής. Η επιτυχία των πρώτων ελληνικών βιντεοταινιών όπως "Η Γυναικάρα με τα Πράσινα" και το "Ο Απατών... ελληΝΙΚΑ", καθώς και οι τεχνικές ευκολίες που παρέχει το νέο μέσο, πυροδοτούν ένα σαρωτικό κύμα ελληνκών ταινιών που γυρίζονται μέσα σε λίγες ημέρες, με υποτυπώδη σενάρια, αναβιώνουν παλιούς κινηματογραφικούς σταρ, αναδεικνύουν νέους και μέσα σε ένα μήνα το πολύ από τη μέρα της σύλληψής τους, παίρνουν τη θέση τους στο ράφι του βίντεοκλάμπ. Ο τρόπος που βλέπουμε ταινίες θα αλλάξει για πάντα.

Όταν Πέφτει το Σκοτάδι... ΒΙΝΤΕΟΚΛΑΜΠ : Για να μην πλήξετε το βράδυ...

Διαφημιστικό σλόγκαν δεκαετίας `80

   Το φαινόμενο αυτό και τις πολλές- συχνά αντικρουόμενες- πλευρές του έρχονται να φωτίσουν με τη μαρτυρία τους στη σειρά οι άνθρωποι που το έζησαν από πρώτο χέρι: ο Γιάννης Σάρρας (Videosonic),ο Ζήνος Παναγιωτίδης (Rosebud/Odeon), ο Τάκης Τσακαλάκης (Master Video), ο Νίκος Γουδέβενος (Video City International), ο Παύλος Βόζας (Διευθυντής Πωλήσεων Audiovisual), οι ιδιοκτήτες βίντεοκλαμπ Αντώνης και Νίκος Λαγουρός και Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, φανατικοί συλλέκτες VHS όπως ο Νίκος Καρακίζης, κριτικοί κινηματογράφου όπως ο Άκης Καπράνος και ο Δημήτρης Κολιοδήμος και ο σκηνοθέτης και διευθυντής του Φεστιβάλ Cult Ελληνικού Κινηματογράφου Νίκος Τριανταφυλλίδης.    

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη