Συλληπτήρια για το θάνατο της Άννας Συνοδινού από Παυλόπουλο, Τσίπρα, κόμματα, φορείς και καλλιτέχνες.

495 Views
Συλληπτήρια για το θάνατο της Άννας Συνοδινού από Παυλόπουλο, Τσίπρα, κόμματα, φορείς και καλλιτέχνες. Συλληπτήρια για το θάνατο της Άννας Συνοδινού από Παυλόπουλο, Τσίπρα, κόμματα, φορείς και καλλιτέχνες.

Συλληπτήρια για το θάνατο της Άννας Συνοδινού από Παυλόπουλο, Τσίπρα, κόμματα, φορείς και καλλιτέχνες.

Τη θλίψη τους για το θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού Αννας Συνοδινού εκφράζουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, τα πολιτικά κόμματα, πολιτικοί και φορείς.

Η Αννα Συνοδινού πέθανε το πρωί της Πέμπτης σε ηλικία 88 ετών, έχοντας αφήσει πίσω της τεράστιο καλλιτεχνικό έργο και μεγάλη προσφορά στη δημόσια ζωή του τόπου.

Παυλόπουλος: Τηλεφωνικά τα συλλυπητήρια στους οικείους της

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους οικείους της 'Αννας Συνοδινού και τους εξέφρασε τα βαθειά του συλλυπητήρια για την απώλεια της.

Τσίπρας: Ποίησε ήθος τόσο στην Τέχνη της όσο και στην πολιτική

«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για το θάνατο της μεγάλης τραγωδού Άννας Συνοδινού. Η Άννα Συνοδινού τίμησε το ελληνικό θέατρο με κορυφαίες ερμηνείες και συνέπεια ποιώντας ήθος τόσο στην τέχνη της όσο και στην πολιτική. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και στους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Συλλυπήρια από Παυλόπουλο, Τσίπρα, κόμματα και φορείς για το θάνατο της Αννας Συνοδινού

Μπαλτάς: Δημοσία δαπάνη η κηδεία της

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την είδηση του θανάτου της Άννας Συνοδινού: «Η Άννα Συνοδινού υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς. Συνέδεσε το όνομά της προπάντων με το αρχαίο δράμα. Διέπρεψε όμως με την επιβλητική της τεχνική και σε ρόλους του νεότερου και σύγχρονου ρεπερτορίου, ενώ θα μπορούμε πάντα να τη θαυμάζουμε σε κινηματογραφικές ταινίες όπως “Ο άνθρωπος του τραίνου”. Στην πολιτική της δράση, η Άννα Συνοδινού κόσμησε τη Βουλή των Ελλήνων και την πολιτική ζωή του τόπου με την ουσιαστική παρουσία της και το δημοκρατικό της ήθος. Για την απώλειά της εκφράζω στους οικείους της τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Η κηδεία της Άννας Συνοδινού θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Πλακιωτάκης: Προσέφερε πολλά στην Ελλάδα

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια της Άννας Συνοδινού εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης. «Της Ελληνίδας που τίμησε τον πολιτισμό, αγωνίστηκε για τη δημοκρατία, υπηρέτησε την παράταξή μας και πρόσφερε πολλά στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι η Άννα Συνοδινού ήταν μία Ελληνδία που δίδαξε με το ήθος και το έργο της, που τιμήθηκε από την πολιτεία και τίμησε την πατρίδα μας, με την εξαίρετη προσφορά της. «Οι Έλληνες την ευγνωμονούμε για όσα πρόσφερε και θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη της», τόνισε.

Μεϊμαράκης: Μια μεγάλη Ελληνίδα έφυγε από κοντά μας

«Μία μεγάλη Ελληνίδα, η Άννα Συνοδινού, έφυγε από κοντά μας», αναφέρει στη δήλωσή του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για την απώλεια της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η Άννα Συνοδινού διακρίθηκε όχι μόνο στη θεατρική, αλλά και την πολιτική σκηνή, όπου άφησε τεράστια κοινωνική προσφορά.

«Τίμησε την παράταξή μας ως βουλευτής και υφυπουργός των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εισηγήθηκε προτάσεις για τους αδύναμους, την προστασία της τρίτης ηλικίας, της μητρότητας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τιμήθηκε με παράσημα της ελληνικής πολιτείας αλλά και ξένων κρατών.Η Άννα Συνοδινού υπηρέτησε τους αγώνες για τη δημοκρατία, την πατρίδα μας, την ελληνική κοινωνία. Η μνήμη της θα είναι αθάνατη», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπηρέτησε με ξεχωριστό πάθος, συνέπεια και ήθος την τέχνη και τον πολιτισμό

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Άννας Συνοδινού εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μεγάλη Ελληνίδα τραγωδός υπηρέτησε με ξεχωριστό πάθος, συνέπεια και ήθος την τέχνη και τον πολιτισμό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι το ελληνικό θέατρο σήμερα θρηνεί μια χαρισματική προσωπικότητα και σπουδαία γυναίκα, την οποία ο ίδιος είχε τη χαρά να τη γνωρίσει μικρός και να αισθανθεί το μεγαλείο της.

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο και η Νέα Δημοκρατία σήμερα θυμούνται επίσης την μεγάλη προσφορά της Άννας Συνοδινού στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας. Εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1974, διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, αλλά πρωτίστως άφησε πίσω της μια τεράστια πολιτική και κοινωνική παρακαταθήκη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της», επισήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Θλίψη «για την απώλεια της μεγάλης κυρίας του ελληνικού θεάτρου και της πολιτικού»

Την βαθιά του θλίψη «για την απώλεια της μεγάλης κυρίας του ελληνικού θεάτρου και της πολιτικού που κόσμησε με την παρουσία και το ήθος της τη Βουλή των Ελλήνων», εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο της Άννας Συνοδινού.

«Πλήρης ημερών και μετά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας, απεβίωσε σήμερα η Άννα Συνοδινού, μία από τις λαμπρότερες εκπροσώπους μιας σπουδαίας γενιάς του ελληνικού θεάτρου. Γεννημένη στο Λουτράκι το 1927, η άννα Συνοδινού φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (τότε Βασιλικού) Θεάτρου. Η πορεία της στο θέατρο συνδέθηκε κατά κύριο λόγο με το αρχαίο δράμα χαρίζοντάς της δίκαια τον τίτλο της «μεγάλης τραγωδού». Μεταξύ των σημαντικότερων ερμηνειών της υπήρξαν οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις τραγωδίες Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Ιφιγένεια, Ελένη, καθώς και στην αριστοφανική κωμωδία Λυσιστράτη. Παράλληλα διακρίθηκε σε πολλούς ρόλους τόσο του κλασικού, όσο και του σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς και στον κινηματογράφο. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (τότε Βασιλικού), καθώς και ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού, του οποίου την άδεια ανακάλεσε η Χούντα, αφαιρώντας και από την ίδια το διαβατήριό της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το σπάνιο μέταλλο της φωνής της, η χαρισματική και δυναμική προσωπικότητα και το ήθος της δεν της εξασφάλισαν μόνο μια σπουδαία πορεία στο χώρο της υποκριτικής τέχνης. Την οδήγησαν και στο πεδίο της πολιτικής. Εξελέγη βουλεύτρια με τη Νέα Δημοκρατία από το 1974 μέχρι το 1989, ενώ διατέλεσε και υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) καθώς και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων (1987-1989). Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα το 1990 κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Έκτοτε δεν ασχολήθηκε ξανά με την ενεργό πολιτική», προσθέτει στην ανακοίνωση το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: Τεράστια και δυσαναπλήρωτη απώλεια

Από τον Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, για το θάνατο της Άννας Συνοδινού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Η απώλεια της Άννας Συνοδινού είναι τεράστια και δυσαναπλήρωτη. Όχι μόνο για τον χώρο του θεάτρου, όπου υπήρξε μία από τις κορυφαίες τραγωδούς του εικοστού αιώνα, αλλά και για αυτόν της πολιτικής την οποία υπηρέτησε για δεκαετίες με ήθος που σπανίζει στις μέρες μας. Η Άννα Συνοδινού θα παραμείνει για πάντα ζωντανή στις μνήμες μας.

ΚΚΕ: Εξαιρετική ηθοποιός, άνθρωπος τίμιος και καθαρός

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού, τονίζοντας, «εξαιρετική ηθοποιός που βάθαινε στους ρόλους της, άνθρωπος τίμιος και καθαρός στις σχέσεις με τους συναδέλφους της».

Οι πρωταγωνιστικοί της ρόλοι σε αρχαίες τραγωδίες, αλλά και σε κλασικά και σύγχρονα έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, την καθιέρωσαν και της επιφύλαξαν σημαντικά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος προσθέτοντας ότι η Άννα Συνοδινού συνεργάστηκε με θρυλικές μορφές του ελληνικού θεάτρου, όπως η Μ. Κοτοπούλη, η Κ. Παξινού, ο Αλ. Μινωτής, ο Δ. Ροντήρης, ο Δ. Μυράτ και πολλοί άλλοι.

Με την επιβολή της δικτατορίας το 1967, διέκοψε τη θεατρική της δραστηριότητα, καθώς η Χούντα ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του Θεάτρου του Λυκαβηττού, ενώ της αφαίρεσε και το διαβατήριο, ματαιώνοντας περιοδεία της στο εξωτερικό. Το ίδιο διάστημα, η Άννα Συνοδινού, βοήθησε με τη στάση της έμπρακτα συναδέλφους της από τον καλλιτεχνικό χώρο, που διώκονταν από τη Χούντα.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγει αναφέροντας πως η Άννα Συνοδινού, συμμετείχε στους αγώνες των εργαζομένων τους κλάδου της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα «η στάση που κράτησε και η συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο, ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του το '93-'94.»

Ποτάμι: Η Άννα Συνοδινού μας άφησε για τη θυμέλη του ουρανού…

«Η Άννα Συνοδινού «έφυγε» σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω της ιστορικής σπουδαιότητας καλλιτεχνικό έργο. Ήταν από τις ηθοποιούς που σφράγισαν τα πρώτα χρόνια των Επιδαυρίων, ενώ οι ερμηνείες της στο χώρο του αρχαίου δράματος συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα. Η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου υπήρξε ασυμβίβαστη και ως πολίτης. Από τη σκόπιμη αποχή της από την τέχνη την περίοδο της δικτατορίας, μέχρι την ενεργή εμπλοκή της στην πολιτική αλλά και την αποχώρησή της απ’ αυτή λόγω της υποβάθμισης του Κοινοβουλίου, η Άννα Συνοδινού έδειξε ξεχωριστό ήθος και σεβασμό για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ό,τι κόμισε στην τέχνη και την πολιτική θα μείνει εδώ τώρα που έφυγε. «Καμία εποχή δεν έμεινε γυμνή από ήρωες» είχε δηλώσει η ίδια σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις σημειώνοντας: «ξέρετε τι έχει σημασία σήμερα; Να βλέπουν οι νέοι πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να κρατάνε το λόγο της τιμής τους. Για να υπάρχουν προοπτικές». Σε μια εποχή που ψάχνουμε διακαώς για ήρωες, αυτή είναι η κληρονομιά της Άννας Συνοδινού, καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

ΑΝΕΛ: Φτωχότερο το θέατρο και όχι μόνο

«Η απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού Άννας Συνοδινού κάνει αναμφισβήτητα φτωχότερο το ελληνικό θέατρο, και όχι μόνο», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη η οποία προσθέτει: «Η Άννα Συνοδινού ήταν από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, μια κορυφαία τραγωδός, μια Μεγάλη Κυρία του Θεάτρου, που υπηρέτησε με απαράμιλλη συνέπεια και ήθος το θεατρικό σανίδι και διέγραψε μια καλλιτεχνική πορεία, η οποία ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα».

«Με την παρουσία της», υπογραμμίζει η κ. Χρυσοβελώνη, «κόσμησε τις θεατρικές σκηνές, αλλά και το ελληνικό Κοινοβούλιο μετά την εκλογή της το 1974. Ήταν μια προσωπικότητα βαθιά φιλελεύθερη και με κοινωνικές ευαισθησίες, καθώς τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη νομοθετική προστασία των γερόντων, της μητρότητας, των παιδιών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες».

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ καταλήγει στη δήλωσή της εκφράζοντας τα πιο θερμά συλλυπητήρια του κόμματος στους οικείους τής Άννας Συνοδινού.

Κουρουμπλής: Το ύφος και το ήθος της θα παραμείνουν μνημεία

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδας και πολιτικού.

«Σήμερα ο Πολιτισμός και η Τέχνη ζουν την απουσία της Άννας Συνοδινού. Το ύφος και το ήθος της καλλιτέχνιδας αλλά και της πολιτικού θα παραμένουν μνημεία προς μίμηση σε καιρούς κατά τους οποίους εκφυλίζονται οι αξίες που αφορούν και τους δύο αυτούς σημαντικούς χώρους».

Απ. Κακλαμάνης: Θα παραμείνει ζωντανή στην μνήμη μας

Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου της, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ακόλουθη δήλωση: «Η Άννα Συνοδινού, προικισμένη με θεία δώρα, αξιοποιώντας τα, προσέφερε ως Ιέρεια της Τέχνης και ενεργός πολίτης και πολιτικός τα μείζονα σε όλους μας. Αγωνίστρια, περήφανη και γλυκύτατη ως προσωπικότητα, θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη μας».

ΔΗΜΑΡ: Φτωχότερο το θέατρο

«Το ελληνικό θέατρο είναι από σήμερα φτωχότερο. Μια από τις σημαντικότερες γυναικείες παρουσίες, η ηθοποιός Άννα Συνοδινού δε βρίσκεται πια μαζί μας. Οι ερμηνείες της στις τραγωδίες άφησαν εποχή. Ηθοποιός με χαρισματική προσωπικότητα, υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το θέατρο, διανύοντας μια καλλιτεχνική πορεία με επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις. Η επιβλητική της παρουσία ξεχώρισε τόσο στην τηλεόραση όσο και τον κινηματογράφο. Μέσα από τη δραστηριότητά της στην πολιτική προσέφερε στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Το ελληνικό θέατρο θρηνεί την  απώλεια ενός ξεχωριστού πνευματικού ανθρώπου που έγραψε τη δική του ιστορία.  Καλό της ταξίδι…» καταλήγει η συλλυπητήρια επιστολή του τομέα Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ.

ΛΑΕ: Σημάδεψε με την παρουσία της θέατρο και πολιτική

Τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της Άννας Συνοδινού, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα, και προσθέτει:

«Η Άννα Συνοδινού σημάδεψε με την παρουσία της τόσο το θεατρικό σανίδι, όσο και το πολιτικό πεδίο στην μεταπολεμική και μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Ο θάνατός της συνιστά μια μεγάλη απώλεια σε όλα τα πεδία που δραστηριοποιήθηκε με πάθος και συνέπεια».

ΓΓ Ισότητας: Λιγόστεψε το καλλιτεχνικό στερέωμα

«Λιγόστεψε το καλλιτεχνικό στερέωμα με τον θάνατο της πολυτάλαντης προσωπικότητας και ηθοποιού Άννας Συνοδινού», σημειώνει σε ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Η ΓΓΙ κάνει αναφορά και στην πολιτική ενασχόληση της εκλιπούσας «το 1974 εξελέγη βουλευτής, την περίοδο 1977-1981 διετέλεσε Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών και στο διάστημα 1987-1989 δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό "Νέα Εποχή"».

Μέσω του πολιτικού στίβου, προστίθεται στην ανακοίνωση, αγωνίστηκε εισηγούμενη προτάσεις και έργα νομοθετικού περιεχομένου γύρω από ζητήματα μητρότητας, ισότητας των δύο φύλων, οικογενειακού δικαίου, προστασίας των ηλικιωμένων, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, θέματα του απόδημου ελληνισμού, ενώ έδωσε μάχη και για τα εργασιακά και ασφαλιστικά των καλλιτεχνών.

Κόρινθος: Θρηνούμε την απώλεια της συμπατριώτισσας μας

Θρηνούμε την απώλεια της συμπατριώτισσας μας, Άννας Συνοδινού, σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο αντπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης και υπογραμμίζει την προσφορά της στον πολιτισμό και την πολιτική.

Ειδικότερα, ο Πελοπίδας Καλλίρης αναφέρει ότι «η Κορινθία θρηνεί την απώλεια της συμπατριώτισσας μας Άννας Συνοδινού, η οποία υπήρξε μια αγωνίστρια με κοινωνικές ευαισθησίες και μεγάλη προσφορά, τόσο στον πολιτισμό, όσο και στον πολιτικό χώρο. Από τη πλευρά μου θα ήθελα να υποβάλλω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Για τη μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, τη διεθνούς φήμης τραγωδό που υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το σανίδι, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ηθοποιοί και σκηνοθέτες που την γνώριζαν και είχαν συνεργαστεί μαζί της. Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο νεκροταφείο του Βύρωνα.

Γιώργος Κιμούλης: Εκπροσωπούσε την οφειλή που έχουμε όλοι εμείς στη νεότερη γενιά

Σκηνοθέτες και ηθοποιοί λένε το δικό τους «αντίο» στην Αννα Συνοδινού

«Η Άννα Συνοδινού εκπροσωπούσε την οφειλή που έχουμε όλοι εμείς στη νεότερη γενιά. Το πάθος , η αυταπάρνηση και η αφοσίωση που έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται από το λεξιλόγιο της ζωής μας ήταν η σημαία της γενιάς της Άννας. Πολύ φοβάμαι πως χάνεται πλέον σιγά σιγά η γενιά που δεν λάτρευε μόνο ό,τι είναι χρηστικό. Η Άννα Συνοδινού πίστευε με πάθος πως η υποκριτική είναι προϊόν υψηλής πνευματικής νοημοσύνης. Ήταν από τις ελάχιστες ερμηνεύτριες που είχε τα απαραίτητα εργαλεία προσέγγισης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Εγώ προσωπικά της οφείλω πολλά και ως δασκάλας μου και ως φίλης μου».

Λυδία Κονιόρδου: Ήταν ένα σημείο αναφοράς

«Ήταν μια πολύ σπουδαία ηθοποιός, η οποία ανήκει σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία των τραγωδών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο αρχαίο δράμα. Υπάρχουν πολύ λίγοι εν ζωή τέτοιοι ηθοποιοί που μας έχουν δείξει ένα δρόμο, ίσως, από όσο μπορώ να ξέρω, μόνο η Ασπασία Παπαθανασίου πλέον διατηρεί αυτό το προνόμιο. Ήταν ένας γενναιόδωρος άνθρωπος, πολυτάλαντος, πληθωρικός, είχε διαμορφώσει μια δική της εξέλιξη σχολής πάνω στο αρχαίο δράμα. Δεν είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί της, αλλά μιλούσαμε, είχαμε διάφορες συναντήσεις και διαλόγους. Την έχω παρακολουθήσει, έχω δει τη δουλειά της, γιατί ήταν μια πολύ μεγάλη μαστόρισσα του λόγου. Χειριζόταν το λόγο με ένα μοναδικό τρόπο και μόνο να την παρακολουθεί κανείς πώς μιλούσε ήταν ένα μάθημα», δήλωσε η κ. Κονιόρδου.

Και προσέθεσε: «Χρειάζεται τους ανθρώπους αυτούς να μη τους θυμόμαστε μόνο όταν φεύγουν, αλλά με κάποιο τρόπο να μεταλαμπαδεύουν στα νέα παιδιά την ουσία της δουλειάς τους, γιατί δείχνουν έναν δρόμο για το πώς μπορεί κανείς να ασχολείται ουσιαστικά με το αντικείμενό του, είτε αυτό είναι θέατρο είτε τέχνη ή οτιδήποτε. Η αφοσίωση, το πάθος και η άρνηση οποιασδήποτε έκπτωσης σε αυτό που κάνει κανείς είναι κάτι το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να πραγματώσει κάτι σημαντικό. Όταν κανείς εύκολα το φτιάχνει, εύκολα αυτό ξεχνιέται, εύκολα εκποιείται. Μόνο όταν κανείς προσφέρει και αφοσιώνεται σε κάτι, αυτό αποτιμάται και μένει, εγγράφεται στην κοινή συνείδηση. Η Άννα Συνοδινού ήταν μια τέτοια περίπτωση, την γνώριζαν ακόμα και άνθρωποι που δεν την είχαν δει ποτέ να παίζει. Ήταν ένα σημείο αναφοράς».

Κώστας Καζάκος: Άφησε βαθύ χνάρι στο πέρασμά της από τη θεατρική ζωή του τόπου

«Λυπήθηκα πολύ πραγματικά που το έμαθα, γιατί βασανίστηκε στο τέλος και δεν της άξιζε. Ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα, μια αληθινή και γνήσια εκπρόσωπος της σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Είχα την τύχη πριν από 50 χρόνια ακριβώς, το 1965, όταν δημιούργησε το Θέατρο του Λυκαβηττού, εκ του μη όντος, να δουλέψω μαζί της εκείνο το καλοκαίρι στην "Αντιγόνη" και στις "Εκκλησιάζουσες". Ήταν μια σπουδαία εμπειρία για μένα, που ερχόμουν από μια άλλη σχολή, από τη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κουν και πραγματικά το θυμάμαι με πολλή συγκίνηση και πολλή αγάπη», σημείωσε, και συμπλήρωσε:

«Είχαμε σχέσεις, την αγαπούσα την Άννα, ήταν δυνατή προσωπικότητα, με ισχυρή θέληση και καλλιέργεια. Είναι μια μεγάλη απώλεια. Άφησε βαθύ χνάρι στο πέρασμά της από τη θεατρική ζωή του τόπου μας. Ήταν εξαιρετικός άνθρωπος και καθαρός, ντόμπρος. Είχε πολλές αρετές. Ήταν άνθρωπος που χρειαζόταν να τον μελετάς. Έφυγε πλήρης ημερών, γνώρισε και τη δόξα και την αγάπη του κόσμου και τιμήθηκε από το επάγγελμα».

Μιμή Ντενίση: Δεν υπάρχουν πια τραγωδοί σαν την Άννα

«Λυπήθηκα πάρα πολύ, παρότι ήξερα ότι ήταν πολύ άρρωστη, γιατί είχα πάει και την είχα δει πέρσι στο σπίτι της. Είχα συνεργαστεί δυο χρόνια μαζί της στους "Φρουρούς της Αχαΐας". Τη θεωρώ ένα πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού θεάτρου, ήταν ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος, πολύ παθιασμένος με την Ελλάδα και με τη δουλειά μας και σίγουρα αφήνει ένα μεγάλο κενό, αυτό που αφήνουν οι πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες όταν φεύγουν», ανέφερε η κ. Ντενίση και συνέχισε:

«Έχω περάσει υπέροχα με την Άννα, έπαιζε τη γιαγιά μου στους "Φρουρούς της Αχαΐας", μου είχε κάνει εντύπωση η ευγλωττία της και η μνήμη της για την ηλικία της και τότε. Θυμάμαι μια φορά που είχαμε μια σκηνή οι δυο μας και είχε ένα μικρό μονολογάκι κι εγώ είχα ένα μικρό μονολογάκι. Δεν της φάνηκε ότι ήταν ολοκληρωμένη η σκηνή και άρχισε και μιλούσε, έκανε ένα μονόλογο δικό της, έτσι πρίμα βίστα, καταπληκτικό, και της απάντησα. Της είπα κι εγώ κάτι δικά μου. Και όταν τελείωσε η σκηνή μου είπε "μπράβο παιδί μου, αφού μπόρεσες να με αντιμετωπίσεις σε όλα αυτά που είπα μόνη μου, θα τα πάμε πολύ καλά". Αυτοσχεδίαζε, ήταν τρομερή ηθοποιός. Στην τραγωδία ειδικά δεν νομίζω ότι έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα τέτοια, δεν υπάρχουν πια τραγωδοί σαν την Άννα».

Θανάσης Παπαγεωργίου: Είχαμε πολύ καλή συνεργασία στο Ωδείο Αθηνών

«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου, καθώς υπήρξε για ένα διάστημα φίλη μου και συνεργάτιδα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία στη Σχολή, ως διευθυντής της εγώ και ως καθηγήτρια της υποκριτικής εκείνη, που διήρκεσε δυο χρόνια».

Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Ήταν μιας ειδικής ανατροφής ηθοποιός

«Ήταν μια πολύ μεγάλη ηθοποιός. Έχει υπηρετήσει το ελληνικό θέατρο και γενικότερα την ελληνική τραγωδία με ιδιαίτερο τρόπο. Ήταν μιας ειδικής ανατροφής ηθοποιός, με την οποία είχα την ευτυχία να συνεργαστώ στην "Αντιγόνη" και στις "Εκκλησιάζουσες" στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Μακάρι να είναι παράδειγμα για όλους τους σύγχρονους ηθοποιούς και οι νεότεροι να μπορούν να μιλούν τα ελληνικά που μιλούσε η Άννα».

Εθνικό θέατρο: Οδύνη για την κορυφαία πρωταγωνίστρια

Την οδύνη τους για την απώλεια της Άννας Συνοδινού εκφράζουν στην ανακοίνωση τους ο πρόεδρος Θανάσης Παπαγεωργίου, το ΔΣ, καθώς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής Στάθης Λιβαθινός.

«Η Άννα Συνοδινού αποτελούσε μία από τις πλέον εξέχουσες μορφές του ελληνικού θεάτρου, μια μεγάλη Κυρία και κορυφαία πρωταγωνίστρια του Εθνικού. Στο θέατρο που από σήμερα είναι φτωχότερο, αφήνει κληρονομιά τους εκατοντάδες ρόλους και ερμηνείες της. Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΚΘΒΕ: Κορυφαία πρωταγωνίστρια της Επιδαύρου

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Άννας Συνοδινού, της μεγάλης τραγωδού που υπηρέτησε με απαράμιλλο ήθος και συνέπεια το ελληνικό θέατρο, ενσαρκώνοντας τις περισσότερες από τις ηρωίδες της ελληνικής τραγωδίας και αναδείχτηκε ως η κορυφαία πρωταγωνίστρια της Επιδαύρου.

 

Δύο αλλά εμβληματικές συνεργασίες της Άννας Συνοδινού με το ΚΘΒΕ ήταν: ο ομώνυμος ρόλος στην τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη το καλοκαίρι του 1975 και ο ομώνυμος ρόλος στο έργο του Άγγελου Σικελιανού «Σίβυλλα» σε σκηνοθεσία του Σωκράτη Καραντινού, το 1962.

 

«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από το ΚΘΒΕ. Δόθηκαν συνολικά 37 παραστάσεις

Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (02/08/1975 - 03/08/1975)

Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο (09/08/1975 - 10/08/1975)

Δίον, Αρχαίο Θέατρο (16/08/1975 - 17/08/1975)

Σοβιετική Ένωση (15/10/1975 - 01/11/1975)

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (08/11/1975 - 07/12/1975)

Κύπρος, Λευκωσία, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ' (Σχολή τυφλών) (24/06/1976)

Κύπρος, Λεμεσός, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου (26/06/1976)

Αθήνα, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (28/07/1976 - 01/08/1976)

 

«Σίβυλλα» του Άγγελου Σικελιανού. Δόθηκαν συνολικά 21 παραστάσεις

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή (26/10/1962 - 11/11/1962)

Αθήνα, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (08/09/1965 - 12/09/1965)

Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους (18/09/1965 - 19/09/1965)

Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (13/08/1966)


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή