Από την Ιωάννα Δούνδη
.
Οι Εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει επίσημα από τις 14 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, αν επιβιώσουν οι πωλητές, και αν μείνει κανένα ευρώ στην τσέπη για να μπορεί να ξοδευτεί βέβαια.
Ας θεωρήσουμε λοιπόν πως στην παρούσα φάση λεφτά υπάρχουν, και μαζί -δεν- τα φάγαμε, οπότε αποφασίζεις να πας μία βόλτα στην αγορά, είτε για να πάρεις κάτι που σου χρειάζεται, είτε αν είσαι γυναίκα πιο πιθανό, γιατί θα βρεις όλο και κάτι που σου χρειάζεται να πάρεις.
Τα ψώνια για άλλους είναι μια υπέροχη εμπειρία, και για άλλους μια συνθήκη που πρέπει να υπομείνουν για να μην βγαίνουν γυμνοί στους δρόμους. Σε κάθε περίπτωση, δεν την γλιτώνεις, θα ψωνίσεις όπως και αν έχει κάποια στιγμή. Δυο τρία tips θα σου δώσω όμως, βιωματικά πάντα, ώστε να μπορείς να γλιτώνεις αφενός χρόνο και αφετέρου να μην γυρίζεις σπίτι φορτωμένος με τα μικρόβια του κάθε βρωμύλου που σκέφτηκε, καλή μέρα η σημερινή που κλείνω άπλυτος-η δέκα μέρες για να δοκιμάσω ότι ρούχο βρεθεί στον διάβα μου.
1. Καλό το layering αλλά άστο για άλλη μέρα.
Μπορεί να είναι Χειμώνας, να κρυώνεις, να είναι στην μόδα το layering, αλλά δεν είναι σήμερα που πας για ψώνια, η κατάλληλη μέρα να φορέσεις t-shirt, πουκάμισο, ζακέτα, παλτό, κασκόλ, σκουφί και ότι άλλο βρεις στην ντουλάπα σου λες και ταξιδεύεις με την Ryanair, μόνο με χειραποσκευή. Αρχικά γιατί θα βγάλεις την μπέμπελη στα καταστήματα που έχουν 38 βαθμούς σταθερά, και αφετέρου κανένας δεν έχει την διάθεση να σε περιμένει, είτε φίλος σου που σε συνοδεύει, είτε επόμενος πελάτης, όσο θα βγάζεις εκατό στρώματα, λες και είσαι μπάμπουσκα. Για να μην πω ότι στενό παντελόνι σε ιδρωμένο μπούτι δεν ανεβαίνει ποτέ όμως…
2. Και αυτό μας φέρνει στο επόμενο tip, βάλε το πολύ τρία κομμάτια επάνω σου.
Μπλούζα-παντελόνι-πανωφόρι, ή φούστα – μπλούζα – πανωφόρι. Τέλος. Αυτά είναι παιδιά, φτάνουν! Και χρόνο θα κερδίζεις, και τα νεύρα των υπολοίπων δεν θα σπας με την χρονοτριβή σου, και δεν θα αρρωσταίνεις από την εναλλαγή της θερμοκρασίας αν μπαινοβγαίνεις στα μαγαζιά.
3. Μην επιλέξεις να φορέσεις φόρεμα εκείνη την ημέρα.
Και σου εξηγώ αμέσως για ποιους δύο λόγους. Αρχικά γιατί είτε επιλέξεις να δοκιμάσεις παντελόνι, είτε μπλούζα, πρέπει να γδυθείς εντελώς. Άρα ή θα είσαι γυμνή από την μέση και πάνω δοκιμάζοντας παντελόνι, ή το ανάποδο, δοκιμάζοντας μπλούζα. Και δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη μαγαζιά που δεν έχουν καθρέφτη μέσα στο δοκιμαστήριο, και όταν διαπιστώσεις ότι δεν μπορείς να δεις τον εαυτό σου αν δεν βγεις ημίγυμνη έξω από αυτό, θα είναι πια αργά.
Ο άλλος λόγος είναι θέμα ασφαλείας. Σου κάνει εντύπωση, αλλά θα καταλάβεις αμέσως. Υπάρχει πιθανότητα να γίνει διακοπή ρεύματος (μου έχει συμβεί) και επειδή απενεργοποιείται για λίγο ο συναγερμός και τα αντικλεπτικά συστήματα, εκκενώνουν άρον άρον τα δοκιμαστήρια ώστε να μην μπορεί να κλαπεί κάτι από αυτά που πέρασαν μέσα. Επίσης μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε άλλη έκτακτη κατάσταση (σεισμός, φωτιά, κλπ.) και να πρέπει και πάλι να απομακρυνθείτε κυριολεκτικά όπως είστε. Άρα καλό είναι αν δεν είστε ολόκληροι ντυμένοι, να φοράτε τουλάχιστον ένα κομμάτι επάνω σας. Να θυμάστε να φοράτε τα παπούτσια σας αν τα έχετε αφαιρέσει, όσο νωρίτερα είναι εφικτό, για τους ίδιους λόγους.
4. Κεφάλαιο εσώρουχα.
Το ξέρουμε ότι έχεις και τα στρινγκ σου, και τα τάγκα σου, και τα δαντελωτά τα σετ σου για να τα βλέπει ο Μήτσος σου, δεν έχεις την αποκλειστικότητα. Δεν χρειάζεται και να βλέπουμε όμως τον κώλο σου από την μισάνοιχτη κουρτίνα, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι το 70 % αυτών δεν κλείνει ποτέ εντελώς, και κυρίως, είναι θέμα υγείας ρε παιδιά! Δοκιμάζεις ένα παντελόνι που το έχει βάλει κι άλλη πριν από εσένα και πιθανόν να το βάλει και επόμενη. Ε μην ακουμπάς εκείνα τα σημεία σου γυμνά, εκτίθεσαι σε μικρόβια και εκθέτεις και τους άλλους.
5. Παπούτσια και κάλτσες.
Όχι στις μπότες, πάνω από το γόνατο, κάτω από το γόνατο, γύρω από το γόνατο, κλπ. κλπ. Είναι ένα σφιχτό υπόδημα που θέλει ισορροπία και χρόνο για να μπει και να βγει, που μπορεί εσείς να είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε, αλλά όλοι οι άλλοι που περιμένουμε την σειρά μας στα δοκιμαστήρια, όχι. Εννοείται πως τα αρβυλάκια και τα παπούτσια με πολλά κορδόνια είναι ότι χειρότερο. Δεν οφείλει κανένας (γιατί τα βλέπουμε τα πόδια σας κάτω από την κουρτίνα του δοκιμαστηρίου), να κάθεται και να υπομένει εσάς, να χαλαρώνετε ένα ένα τα κορδονάκια μέχρι να φτάσετε επάνω, να διαπιστώσετε ότι δεν βγαίνει τελικά, και πάλι το ίδιο.
Βάλτε μια μπαλαρίνα, ή καλύτερα ένα αθλητικό παπούτσι. Ξέρετε τώρα, από αυτά που τα δένεις τόσο σφιχτά ώστε να μην σου φεύγουν στο περπάτημα, αλλά και αρκετά χαλαρά ώστε να μπορείς να τα βγάλεις χωρίς να χρησιμοποιήσεις καν τα χέρια σου.
6. Κάλτσες, κάλτσες, κάλτσες.
Κανένα θέμα δεν έχουμε με τις τρύπιες καλτσούλες. Συμβαίνει. Είναι λίγο αμήχανο όταν θες να δοκιμάσεις μπροστά σε κόσμο παπούτσια βέβαια, να διαπιστώσεις ότι φοράς τρύπια κάλτσα και καλό είναι να το έχεις προσέξει πριν φύγεις από το σπίτι, αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Με τις βρώμικες κάλτσες όμως ναι. Έχουμε και παραέχουμε θέμα κύριε και κυρία μου! Και γιατί δεν σέβεσαι τον πωλητή-πωλήτρια, που πολλές φορές θα σκύψει να σε βοηθήσει να φορέσεις τα παπούτσια που δοκιμάζεις, αλλά και για θέμα υγιεινής. Γιατί δηλαδή θα πρέπει να δοκιμάσει ο επόμενος κι άλλοι εκατό, το ίδιο παπούτσι που έβαλες το πόδι σου που μύριζε; Γιατί να αποχωρήσω με μύκητες ενώ έφυγα από το σπίτι μου άνευ;
7. Καλύτερα η τσάντα αγκώνα να μείνει σπίτι την μέρα των αγορών, να ξεκουραστεί.
Ναι, κι εμένα αυτές που κρατιούνται στο χέρι ή στον αγκώνα, αυτές μου αρέσουν, δεν λέω, είναι οι πιο κομψές, όμως να λέμε αλήθειες… Δεν γίνεται να κρατάς την τσάντα και να ψάχνεις τα ρούχα στις κρεμάστρες, Δεν είναι βολικό, δεν έχεις ελεύθερο χέρι και σε περιορίζει πολύ. Καλύτερα πάρε μια ώμου, ή μια που φοριέται χιαστί, ώστε να έχεις ελευθερία κινήσεων και να την ελέγχεις και πιο πολύ για λόγους ασφαλείας. Για τον ίδιο λόγο δεν βολεύει και το backpack. Προσπάθησε όμως να μην είναι η πιο τεράστια που έχεις στην συλλογή σου και κουβαλάς περιττό βάρος. Θα ψωνίσουμε λέμε! Θα έχεις βάρος μετά να κουβαλάς! Όρεξη να έχεις!
8. Την ομπρέλα και τα μάτια μας.
Αν βρέχει και πρέπει να περπατάμε με ανοιχτή ομπρέλα αλλά θέλουμε να πηγαίνουμε και αργά για να βλέπουμε βιτρίνες, ας έχουμε τον νου μας λίγο παραπάνω στους υπόλοιπους περαστικούς. Δεν θέλουμε ούτε να μας βγάλουν ούτε να βγάλουμε κάποιο μάτι , ή να τραυματίσουμε κάποιον άλλον με τέτοιον τρόπο. Αν μπεις πάλι στο κατάστημα ενώ κρατάς βρεγμένη ομπρέλα, άφησέ την στις ειδικές θήκες που έχουν στην είσοδο για να μην τα λερώσεις όλα με νερά. Αν και πλέον πολλές αλυσίδες καταστημάτων, σου δίνουν μια ειδική πλαστική θήκη, έτσι ώστε να την βάλεις μέσα και να την έχεις μαζί σου στα ψώνια, για να μειώσουν και τα ενδεχόμενα να κλαπεί.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αγένεια να κάνεις μούσκεμα όλους τους γύρω με την ομπρέλα σου, βρες και διάλεξε εσύ με ποιόν τρόπο δεν θα γίνει.
Είμαι σίγουρη πως όλο και κάτι ξεχνάω, πως όλοι έχετε προσωπικές δυσάρεστες εμπειρίες από την συμπεριφορά άλλων καταναλωτών, αν έχετε κάποιο tip για την αποφυγή τους, μοιραστείτε το. Και που είστε, παιδιά; Σεβασμός στους πωλητές και τις πωλήτριες (εφόσον μας σέβονται και εκείνοι). Δεν είναι εύκολη δουλειά, και η περίοδος των εκπτώσεων την κάνει ακόμη δυσκολότερη, μην τους τρέχετε άδικα τους ανθρώπους αν ξέρετε πως δεν έχετε πρόθεση εξ΄ αρχής να πάρετε ένα προϊόν.
Καλά ψώνια!
Φωτογραφικό υλικό