Regional Growth Conference: Οι προκλήσεις για τα περιφερειακά ΜΜΕ

905 Views
Regional Growth Conference: Οι προκλήσεις για τα περιφερειακά ΜΜΕ Regional Growth Conference: Οι προκλήσεις για τα περιφερειακά ΜΜΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας


Κατά τη διάρκεια του 11ου Regional Growth Conference, το οποίο πραγματοποιείται φέτος στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 16 μέχρι τις 18 Μαρτίου, έλαβε χώρα μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο «Η επόμενη μέρα στα Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Η πρόκληση της προσέλκυσης της συμμετοχής των νέων στα ΜΜΕ».  

Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφέρθηκε στη δυναμική των περιφερειακών ΜΜΕ, τα οποία με την παρουσία τους ενισχύουν την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημοκρατία. Στη συνέχεια, επισήμανε τις τεράστιες αλλαγές που έχουν επιφέρει στα περιφερειακά ΜΜΕ οι νέες τεχνολογίες, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που αυτές φέρνουν μαζί τους, όπως για παράδειγμα η πτώση της αξιολόγησης των πηγών και κατ’ επέκταση της αξιοπιστίας, εξαιτίας της ταχύτητας διάχυσης της πληροφορίας μέσω των κοινωνικών δικτύων, τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος, ιδίως στην ενημέρωση των μικρότερων ηλικιακών ομάδων. Τέλος, προανήγγειλε ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας στα ελληνικά σχολεία, ίσως και στο επόμενο σχολικό έτος, το οποίο στόχο έχει να εξοικειώσει τους μαθητές με τον δημοσιογραφικό λόγο, αλλά και να οξύνει την κριτική τους σκέψη. 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής κ. Παναγιώτου, αναφέρθηκε στη σχέση της νέας γενιάς με τη δημοσιογραφία, τονίζοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης των νέων στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ενημερωτική «στροφή» της νέας γενιάς προς τα κοινωνικά δίκτυα. Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως τα περιφερειακά ΜΜΕ έχουν καταφέρει να κρατήσουν μια πιο σταθερή σχέση με τους ακροατές/τηλεθεατές/αναγνώστες σε σχέση με τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία συχνά κατηγορούνται για διαπλοκή και απόπειρα χειραγώγησης των πολιτών. Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ δημοσιογράφων και δημοσιολογούντων, προκειμένου να προασπιστεί η δημοσιογραφία.  

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Θεόδωρος Λουλούδης, εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις με τις οποίες καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι των περιφερειακών μέσων. Παράλληλα, σκιαγράφησε τη βεντάλια των περιφερειακών μέσων (τηλεοπτικοί/ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες, ιστοσελίδες), καταδεικνύοντας με αριθμούς τη δυναμική των περιφερειακών μέσων, τα οποία βρίσκονται σταθερά σε μια φθίνουσα πορεία. Κλείνοντας, υποστήριξε πως η ενημέρωση ως αγαθό δεν φαίνεται να βρίσκεται σε κίνδυνο και επεσήμανε τις ραγδαίες αλλαγές που έχει επιφέρει η παγκοσμιοποίηση στη διάχυση της πληροφορίας με ταχύτητα σε όλον τον κόσμο.  
 
Συντονιστής: 
Θεόδωρος Λουλούδης, Εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» 

Ομιλητές:  
Δημήτρης Γαλαμάτης, Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης 
Νίκος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Regional Growth Conference

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2196 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο