O πιο στενός μας φίλος; Οι ψηφιακές συσκευές.

579 Views
O πιο στενός μας φίλος; Οι ψηφιακές συσκευές. O πιο στενός μας φίλος; Οι ψηφιακές συσκευές.

O πιο στενός μας φίλος; Οι ψηφιακές συσκευές.

Έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International δείχνει ότι η σχέση μεταξύ των χρηστών και των ψηφιακών συσκευών τους είναι συχνά πιο στενή ακόμη κι από τη σχέση με τους καλύτερους τους φίλους. Μεταξύ άλλων ευρημάτων, η έρευνα έδειξε ότι το 30% παίρνει μαζί του τις συσκευές στο μπάνιο, ενώ το 25% «μοιράζεται» με τη συσκευή του μυστικά που δεν θέλει να τα ξέρει κανείς άλλος. Ωστόσο, αυτή η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να θέσει τους χρήστες σε κίνδυνο, καθώς οι συσκευές μπορεί να παραβιαστούν και οι ιδιωτικές τους πληροφορίες να βρεθούν εκτεθειμένες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων (88%) αποθηκεύει σημαντικές, εμπιστευτικές και μερικές φορές αναντικατάστατες πληροφορίες στα smartphone τους, όπως κωδικοί πρόσβασης, μηνύματα, φωτογραφίες, επαφές, αρχεία κ.α. Ακόμη, ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους δηλώνει ότι στη συσκευή του υπάρχουν ευαίσθητες πληροφορίες που δεν θα ήθελε κανείς άλλος να δει.

Επιπλέον, οι συσκευές αυτές μεταφέρονται και χρησιμοποιούνται παντού, σε μέρη όπως ο χώρος εργασίας (50%), το αυτοκίνητο (38%), τα μέσα μαζικής μεταφοράς (45%), το κρεβάτι (55%), ακόμη και στο μπάνιο (30%).

Εκτός σπιτιού, οι συσκευές αυτές αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως βλάβη, απώλεια, κλοπή και παραβίαση από ψηφιακούς εγκληματίες, οι οποίοι επιδιώκουν να υποκλέψουν δεδομένα ή ακόμα να κατασκοπεύσουν τους χρήστες. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται σε ανοικτά δίκτυα Wi-Fi είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε επιθέσεις. Ωστόσο, λίγοι είναι οι χρήστες που λαμβάνουν δράση για να ελαττώσουν τους κινδύνους. Η έρευνα της εταιρείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόλις το 18% των Ευρωπαίων χρηστών προσαρμόζει τη διαδικτυακή του δραστηριότητα, όταν βρίσκεται σε ένα επισφαλές δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, παρά το γεγονός ότι οι χάκερς μπορούν εύκολα να υποκλέψουν δεδομένα και κωδικούς πρόσβασης. Μόνο οι μισοί περίπου (45%) αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που προσφέρουν οι συσκευές, όπως η εξ αποστάσεως φραγή ή δυνατότητα εντοπισμού της συσκευής.

Οι συνέπειες της μη προστασίας των συσκευών που κουβαλάμε μαζί μας μπορεί να είναι εκτεταμένες. Σύμφωνα με την έρευνα, το ένα τέταρτο όσων η συσκευή είχε χαθεί ή κλαπεί, ανακάλυψε ότι προσωπικά δεδομένα ή απόρρητες πληροφορίες είχαν διαρρεύσει.
Αυτό, όμως, δε συνεπάγεται ότι οι χρήστες είναι αυτομάτως πιο ασφαλείς, όταν βρίσκονται σπίτι τους. Εκεί, αντιμετωπίζουν διαφορετικούς και κάποιες φορές σημαντικότερους κινδύνους, ειδικά σε ιδιαίτερα προσωπικούς χώρους, όπως η κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο, όπου οι χάκερς μπορούν εύκολα να στρέψουν την webcam προς τους χρήστες.

Όπως δήλωσε ο Peter Aleshkin, Head of Consumer Marketing της Kaspersky Lab για τις Αναδυόμενες Αγορές,

“Η σχέση εμπιστοσύνης που έχουν αναπτύξει οι χρήστες προς τις συσκευές τους, μπορεί να τους οδηγήσει σε αμέλεια του θέματος της ασφάλειας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάτι που κουβαλάμε μαζί μας ανά πάσα στιγμή και απευθυνόμαστε σε αυτό για τα πάντα, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή. Δυστυχώς όμως, αυτό μπορεί να συμβεί – και πράγματι συμβαίνει. Ένας «ψηφιακός φίλος» μπορεί να γίνει «ψηφιακός εχθρός». Μια αποτυχία στην εκτίμηση των πιθανών κινδύνων και στην προστασία των συσκευών και των πληροφοριών αντιστοίχως, θα μπορούσε να σημάνει την απώλεια εμπιστευτικών πληροφοριών, χρημάτων, ακόμη και των ταυτοτήτων μας. Η κάμερα της συσκευής που χρησιμοποιούμε για να απαθανατίσουμε το έξω κόσμο, μπορεί εν τέλει να παραβιαστεί και να χρησιμοποιηθεί για να δει κάποιος κάτι από το δικό μας κόσμο. Η ασφάλεια δεν είναι απλά ένα προαιρετικό επιπλέον χαρακτηριστικό που μπορούμε να αγνοούμε”

Για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες μιας παραβίασης, η Kaspersky Lab συνιστά τη χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης σε συσκευές και online λογαριασμούς, την εγκατάσταση μιας αξιόπιστης λύσης ασφάλειας, καθώς και ιδιαίτερη προσοχή κατά την πρόσβαση σε ιστοσελίδες και τη λήψη εφαρμογών, ιδιαίτερα όταν οι χρήστες είναι συνδεδεμένοι σε επισφαλή δίκτυα Wi-Fi.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
In TempoThess με τις υπέροχες Fortissimo | Interview
με 0 Σχόλια 2198 Views

Μετρούν αναρίθμητες εμφανίσεις και χαίρουν μεγάλης δημοφιλίας. Η χαρισματική σκηνική τους παρουσία, καθώς και η μοναδική τους ικανότητα να συνδυάζουν ετερόκλητα μουσικά ακούσματα διαμορφώνουν επί σκηνής ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα! Οι Fortissimo μιλούν στο TempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα. 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο