Facebook: Θα διαγράφονται αυτομάτως χρήστες που δεν σέβονται και δεν τηρούν την πολιτική ασφαλείας μας

1377 Views
Facebook: Θα διαγράφονται αυτομάτως χρήστες που δεν σέβονται και δεν τηρούν την πολιτική ασφαλείας μας Facebook: Θα διαγράφονται αυτομάτως χρήστες που δεν σέβονται και δεν τηρούν την πολιτική ασφαλείας μας

Με την παραδοχή ότι αποτελεί προτεραιότητα για όλους η προστασία από την πειρατεία στο διαδίκτυο, έκλεισε η ημερίδα με τίτλο «Προσβολή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας Στο Διαδίκτυο. Εξελίξεις σε Ελλάδα & Ευρωπαϊκή Ένωση» την οποία διοργάνωσαν την Πέμπτη η Google και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, στην Αίγλη Ζαππείου. Στην ημερίδα συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Στην ημερίδα μίλησαν νομικοί, εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, καλλιτέχνες, και οι εκπρόσωποι δύο εκ των μεγαθηρίων του διαδικτύου αυτή τη στιγμή, Google και Facebook.

Αφού έγινε αναφορά στα αμέτρητα περιστατικά πειρατείας στο διαδίκτυο, τα οποία αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό παγκοσμίως, οι περισσότεροι ομιλητές εστίασαν στο τι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα.

Η εκπρόσωπος της Google σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις της εταιρείας στρέφονται στην καταπολέμηση της πειρατείας, παρουσιάζοντας προϊόντα της εταιρείας, τα οποία, όπως ανέφερε η κα Μπερνάλ (J. Bernal), θα παρέχουν προσβάσιμες λύσεις στο κοινό. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Google θα αφαιρεί πάραυτα ό,τι σχετίζεται με πειρατικό - παράνομο υλικό από τη μηχανή αναζήτησής της. Μιλώντας για το εταιρικό της «αδερφάκι» το YouTube στο οποίο κάθε λεπτό «ανεβαίνουν» 400 ώρες υλικού, η εκπρόσωπος της Google σημείωσε ότι παρά τον τεράστιο όγκο των δεδομένων που πρέπει να αναλυθούν, και εκεί η πολιτική της εταιρείας είναι αμείλικτη όσον αφορά παράνομο περιεχόμενο, με αποτέλεσμα να κλείνουν ακόμα και ολόκληρα κανάλια μετάδοσης σε περίπτωση που αυτά δεν έχουν την απαραίτητη άδεια.

Προτεραιότητα αποτελεί και για το Facebook η καταπολέμηση του παράνομου υλικού με στόχο την ασφάλεια των χρηστών του, σημείωσε η εκπρόσωπος του μέσου. Όσον αφορά τον περίφημο αλγόριθμο, ο οποίος φέρνει στους χρήστες αποκλειστικά υλικό που τους ενδιαφέρει, η κα Μπονοντσίνι (L. Bononcini), σημείωσε ότι αυτό αποτελεί πολιτική ασφαλείας της εταιρείας για να διαφυλάξει τους χρήστες της, τονίζοντας ωστόσο και αυτή ότι χρήστες που δεν σέβονται και δεν τηρούν την πολιτική ασφαλείας του Facebook θα διαγράφονται αυτομάτως.

Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία της ΕΕ η οποία ισχύει από το 2014, υπάρχει ρύθμιση για πολυεδαφικές άδειες για τις online χρήσεις. Η οδηγία ωστόσο αφορά μόνο νόμιμα αδειοδοτημένα μουσικά έργα εξαιρουμένων των συγγενικών δικαιωμάτων. Σε έναν χώρο όπου το διαδίκτυο καταλαμβάνει πλέον τα πάντα, είναι σαφές ότι ανάλογες οδηγίες πρέπει να ληφθούν για το σύνολο της πνευματικής ιδιοκτησίας. Εκεί πάνω εστιάστηκαν οι περισσότερες παρεμβάσεις του τρίτου και τελευταίου πάνελ της ημερίδας, στο οποίο καλλιτέχνες, εκδότες και νομικοί εκπρόσωποι εταιρειών παρόχων περιεχομένου μίλησαν για την απαίτηση ενός θεσμικού πλαισίου από την Πολιτεία το οποίο θα διαφυλάττει την πνευματική περιουσία.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη κουλτούρα και Παιδεία ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί περιουσιακό στοιχείο, σημείωσε ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ανδρέου ενώ και η γνωστή τραγουδοποιός Χαρούλα Αλεξίου ανέφερε ότι η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να κοιτάξει το πρόβλημα το οποίο χρειάζεται απλά κοινό νου για να καταπολεμηθεί. Η κα Αλεξίου εξέφρασε και μια άλλη φωνή, σημειώνοντας ότι Google και Facebook κάνουν γνωστό το έργο καλλιτεχνών, κερδίζοντας αυτοί από διαφήμιση, με τον δημιουργό του έργου να μη λαμβάνει ποτέ αμοιβή για το έργο του.
«Η απόφαση για μπλοκάρισμα των πειρατών πρέπει να είναι δυναμική για να είναι αποτελεσματική» σημείωσε στο πρώτο πάνελ ο Geerart Bourlon ο οποίος εκπροσωπούσε την Ένωση Εταιρειών Κινηματογράφου Αμερικής για να υπερθεματίσει πάνω σε αυτό ο νομικός εκπρόσωπος της Forthnet/NOVA Β. Πατσιαντός. Ο εκπρόσωπος της NOVA χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την προστασία γενικότερα της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο λέγοντας ότι η εταιρεία του ως πάροχος περιεχομένου θα συμπορευθεί με όλους τους φορείς για την πάταξη της πειρατείας. Στην Ελλάδα η πειρατεία στο διαδίκτυο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις με αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια εσόδων για το Δημόσιο μέσω της φορολογίας, σημείωσε η νομική εκπρόσωπος της OTE TV κα Β. Αλευρίδου, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οπτικοακουστική παραγωγή της χώρας, την Παιδεία κλπ.

Τέλος, στο κλείσιμο της ημερίδας ακούστηκαν φωνές από συγγραφείς και δημοσιογράφους οι οποίοι υπογράμμισαν ότι εκτός από την οπτικοακουστική πειρατεία, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το λεγόμενο clopy paste, με αναπαραγωγή κλεμμένης δουλειάς άλλων, κάτι για το οποίο πρέπει να ληφθεί αντίστοιχη μέριμνα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Προσεχώς «Ο Μικρός Αδερφός»: Η σκιαγράφηση μιας οικογένειας μεταναστών αλλά και της Ευρώπης
Προσεχώς «Ο Μικρός Αδερφός»: Η σκιαγράφηση μιας οικογένειας μεταναστών αλλά και της Ευρώπης
με 0 Σχόλια 1327 Views

Eνα πορτρέτο μιας αληθινά ελεύθερης γυναίκας που παλεύει για την οικογένειά της, αλλά και για τη δικιά της χειραφέτηση σε μια νέα πατρίδα 

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή