.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ
Τα ξημερώματα της Κυριακής (28/10) και έπειτα από 29 χρόνια παρουσίας έπεσε “μαύρο” στο Μega ύστερα από απόφαση του ΣτΕ. Μετά το πρώτο μέρος του αφιερώματος της Kulturosupa, σειρά έχει το δεύτερο μέρος και θα ακολουθήσει το τρίτο και τελευταίο, γιατί όπως και να το κάνουμε τόσα χρόνια τηλεοπτικής πορείας δεν χωράνε σε ένα μόνο άρθρο. Ποιες εκπομπές αγαπήθηκαν, ποιες σημείωσαν υψηλά νούμερα θεαματικότητας, ποιες συζητήθηκαν ή σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως; Από την πρωινή ζώνη μέχρι την απογευματινή και από εκεί στην βραδινή, όλοι οι πρωταγωνιστές παρελαύνουν και εμείς δεν έχουμε παρά να τους ακολουθήσουμε, να τους διαβάσουμε και να ξαναθυμηθούμε παλιές Megalicious στιγμές. Η επιλογή δύσκολη αλλά αναγκαία για χάρη του Mega αφιερώματος. Έχουμε και λέμε:
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ.
Κοινωνία ώρα Μέγκα. Από Δευτέρα έως και Παρασκευή, ο Γιώργος Οικονομέας και ο Δημήτρης Καμπουράκης με την εκπομπή «Κοινωνία ‘Ωρα MEGA» δίνανε το «παρών» στην πρωϊνή ενημερωτική ζώνη. Κάθε πρωί, και για δέκα σεζόν, μας καλημερίζανε και μας μεταφέρανε την κοινωνική, πολιτική και οικονομική επικαιρότητα και φροντίζανε για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των τηλεθεατών, φέρνοντας υψηλά νούμερα στο Μega-λο κανάλι, με μεγάλο αντίπαλο τον Γιώργο Παπαδάκη στον Αντ1.
Μega Σαββατοκύριακο. Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 07:00 έως τις 10:00 το πρωί ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος και ο Δημήτρης Τάκης δίνανε πρωϊνό ραντεβού με την ενημέρωση. Εκτενή ρεπορτάζ, ζωντανές συνδέσεις και συζητήσεις στο στούντιο με τους πρωταγωνιστές των γεγονότων αλλά και ανασκόπηση της ειδησεογραφίας, στην Ελλάδα και τον κόσμο, ήταν αυτά που κάνανε την εκπομπή Μεga Σαββατοκύριακο να αγαπηθεί από το τηλεοπτικό κοινό και να γίνει η πρωϊνή Σαββατοκυριακάτικη συνήθεια τους.
Εμπόλεμη Ζώνη. Από το 2003, η μηνιαία σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ Εμπόλεμη Ζώνη και ο Σωτήρης Δανέζης μεταφέρανε στους τηλεθεατές του Mega στις «θερμές» περιοχές του πλανήτη μέσα από άγνωστες ή λιγότερο γνωστές ιστορίες του κόσμου που ζούμε.
Το 2003, η Εμπόλεμη Ζώνη παρουσίασε την ιστορία των πολέμων στο Βιετνάμ, το 2004, έδειξε τις πρώτες εικόνες στην ελληνική τηλεόραση από τη Σομαλία, τo 2005, μπήκε στη Βόρεια Κορέα, την πιο απομονωμένη χώρα στον κόσμο, ενώ το 2006, παρουσίασε τη φρίκη του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» στο Αφγανιστάν. Οι επιτυχίες του Σωτήρη Δανέζη και των συνεργατών του συνεχίστηκαν μέχρι το 2012, όπου και η εκπομπή ολοκλήρωσε τον κύκλο της έχοντας στο ενεργητικό της πολλά βραβεία, διακρίσεις και το βασικότερο από όλα: την αγάπη του κόσμου.
Πρωταγωνιστές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης πριν πολιτευθεί και φτιάξει δικό του κόμμα με την ονομασία Ποτάμι( αν τα κατάφερε ή αν του βγήκε σε καλό είναι ένα άλλο θέμα και ίσως στενάχωρο για τον ίδιο), πέρασε από τους τηλεοπτικές μας δέκτες έχοντας στην πλάτη του ένα σακίδιο και τους Πρωταγωνιστές του.
Ξεχωριστοί άνθρωποι αφηγούνταν την προσωπική τους ιστορία και δίνανε μαρτυρίες για γεγονότα που απασχόλησαν την κοινωνία και σημάδεψαν τη σύγχρονη εποχή. Άνθρωποι που είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ζωή, και θέματα όπως, τα ναρκωτικά, το Δρομοκαϊτιο, τις φυλακές, τις πιάτσες της πορνείας, το Άγιο Όρος, αλλά και συνεντεύξεις προσωπικοτήτων που συζητήθηκαν ουκ ολίγο ή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, έχρισαν το Σταύρο Θεοδωράκη «πρωταγωνιστή» της κυριακάτικης βραδινής ζώνης από το 2000 έως το 2014.
60 λεπτά χωρίς μοντάζ. Είμαστε στο 1993 και ο Κώστας Χαρδαβέλλας με την Έλενα Κατρίτση παρουσιάζουν την ενημερωτική εκπομπή «60 λεπτά χωρίς μοντάζ», με συνεργάτη του κοινωνικού ρεπορτάζ την Αγγελική Νικολούλη. Αργότερα η Έλενα Κατρίτση θα παρουσιάσει για έξι χρόνια την life style εκπομπή «Prive» πάλι από την συχνότητα του Mega, ενώ η Αγγελική Νικολούλη θα τα «σπάσει» με τον συνεργάτη της Κώστα Χαρδαβέλλα και θα ξεκινήσει το «Ρεπορτάζ στην ομίχλη» και το «Φως στο τούνελ» με μεγάλη επιτυχία. Η εκπομπή «60 λεπτά χωρίς μοντάζ» αναβίωσε το 2003 στο κανάλι ALTER με τον τίτλο “Χωρίς μοντάζ” και παρουσιαστή τον Κώστα Χαρδαβέλλα, χωρίς όμως να κάνει την επιτυχία που είχε κάνει τότε στο Mega.
ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ.
Μπράβο. Η διακοπή του συμβολαίου το 1994 με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, οδήγησε την Ρούλα Κορομηλά σε δικαστική διαμάχη με το κανάλι του Αμαρουσίου για να βρει τηλεοπτική στέγη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Εκεί παρουσιάζει την εκπομπή Μπράβο, ένα εβδομαδιαίο βραδινό φαντασμαγορικό σόου, που διαρκεί έξι χρόνια στο κανάλι και σημειώνει ιδιαίτερα υψηλές τηλεθεάσεις.
Η Ρούλα Κορομηλά χορεύει, τραγουδάει κάνει σκετς, αρραβωνιάζει τον Διονύση Σχοινά με την Καίτη Γαρμπή, ανακαλύπτει νέα ταλέντα (βλέπε Αντώνη Ρέμο, Τριαντάφυλλο, Πλούταρχο, Πέγκυ Ζήνα, Δέποινα Βανδή κ.α) παίρνει συνέντευξη από τις πολλές εγχώριες και ξένες προσωπικότητες, όπως ο Ρίκι Μάρτιν, ο Έρος Ραμαζότι, η Μαντόνα, και κάνει τηλεμαραθώνιους αγάπης με τεράστια επιτυχία. Παράλληλα παρουσιάζει την απογευματινή εκπομπή «Bravissimo» παρέα με τον Σίμο Κεδίκογλου και την Τζένη Μπαλατσινού και το «Ε, ναι λοιπόν» με συνεργάτη τον Βαγγέλη Περρή, αλλά το τηλεοπτικό κοινό δεν δείχνει να συγκινείται ιδιαίτερα και έτσι η εκπομπή ολοκληρώνει τον κύκλο της με χαμηλά νούμερα τηλεθέασης.
Δέκα Μικροί Μήτσοι. Φυλακισμένος, Ανθρωπάκος, Μήτση Καραμήτση, Τζίμης, Τζιμς, Κων/νος Καραμανλή, Μούτσος, Εμανουέλλα Γρουμπουλάκη, Κομμώτρια, Σαλονικιός, Μισέλ, Μήτσος – Ριρίκα, Μήτσος – Ελενίτσα, Μήτσος – Γριά, Δημήτρης – Τζένη, Γύφτος, Μήτσος Φευγουλέας, Χήρα Μήτση. Από το 1993 έως το 2003 όπου και έληξε η συνεργασία του Λάκη Λαζόπουλου με το Mega, οι Δέκα Μικροί Μήτσοι κάνανε τα μηχανάκια της AGB να χτυπάνε κατά-κόκκινο και τους τηλεθεατές να γελάνε, να συγκινούνται και να σιχτιρίζουν μαζί με τον αγαπημένο Λάκη τα κακώς κείμενα της χώρας, εκείνης της εποχής.
Χαρακτηριστικές ήταν οι guest εμφανίσεις πολλών διάσημων ηθοποιών και τραγουδιστών, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Κώστας Χατζηχρήστος, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Τασσώ Καββαδία, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Τζίμης Πανούσης στον ρόλο του τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν, και η Αλίκη Βουγιουκλάκη σε έναν ρόλο έκπληξη…γριάς, που έμεινε στην μνήμη πολλών τηλεθεατών και έκλεισε πολλά στόματα περί αταλαντοσύνη της. Χαρακτηριστικός ήταν και ο ρόλος του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ο φίλος του Τζίμη, ενώ η ατάκα τους «Πάμε πλατεία» είχε γίνει σλόγκαν της εποχής.
Μega Star. Κάθε Σάββατο (στην αρχή ήταν κάθε Κυριακή) στη μία, από το 1990 μέχρι το 2011 και για 22 χρόνια το Μega Star, μας μετέφερε στον κόσμο της μουσικής, των αποκλειστικών συνεντεύξεων της αλλά και τις πρώτες προβολές νέων video clip προτού κυκλοφορήσουν σε άλλα μέσα. Ακόμη μία ιδιαίτερα αγαπημένη στήλη της εκπομπής ήταν το TOP 10 στην οποία το κοινό είχε τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε κάποια μουσικά κομμάτια πιο είναι το αγαπημένο του κάθε εβδομάδα, κατατάσσοντας τα έτσι στην λίστα του TOP 10. Παρουσιάστριες ουκ ολίγες: από την Αριάννα Δημητροπούλου, την Ρίκα Βαγιάννη, την Ναταλία Γερμανού (η οποία άφησε το προσωπικό της στίγμα στην εκπομπή), την Μπέτυ Μαγγίρα, την Εύη Αδάμ, την Ιωάννα Καννελοπούλου και την Κατερίνα Στικούδη. Συμπαρουσιαστές ο Νίκος Διαμανταρίδης, ο Νίκος Αγγελίδης και ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ενώ στην σκηνοθεσία όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο Κώστας Καπετανίδης.
Άλλα Κόλπα. Ο Βλάσης Μπονάτσος με την Ισαβέλλα Βλασιάδου (η αλλιώς Μπονάτσα) και με σκηνοθέτη τον Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλο, δημιούργησαν ένα τηλεοπτικό show όπου τίποτα δεν ήταν αναμενόμενο.
Μέσα σε δύο ώρες κατάφερναν να ανεβάσουν κατακόρυφα την αδρεναλίνη και το κέφι των τηλεθεατών, παρασύροντάς τους στις δικές του ανεξέλεγκτα ροκ καταστάσεις, ενώ οι θρυλικές φράσεις και φάρσες του Βλάση Μπονάτσου έχουν μείνει στην τηλεοπτική ιστορία . Και ποιοι δεν είχαν πέσει θύμα του! Από την Δήμητρα Παπαδοπούλου και τον Λευτέρη Πανταζή, μέχρι την Αννίτα Ναθαναήλ, την Ευρυδίκη, τον Μιχάλη Ασλάνη και την the best of φάρσα που δεν είναι άλλη από την φάρσα στην Μαλβίνα Κάραλη, η οποία εκείνη την περίοδο τραγουδούσε στην Φαντασία και το πειραχτήρι Βλάσσης κατάφερε να την κάνει έξω φρενών.
Συνεχίζεται με το 3ο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στο Mega.
.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Φωτογραφικό υλικό