Game of Thrones και τρίχες. Μια ιστορία περουκών, τρέσας και εξτένσιον.

3117 Views
Game of Thrones και τρίχες. Μια ιστορία περουκών, τρέσας και εξτένσιον. Game of Thrones και τρίχες. Μια ιστορία περουκών, τρέσας και εξτένσιον.


Aπό την Ιωάννα Δούνδη.

ToGame o fThrones θα ανήκει σύντομα στην ιστορία, αυτήν των σειρών που μας δώσανε τις δυνατότερες συναισθηματικά στιγμές της τηλεοπτικής μυθοπλασίας. Εντάξει, σε κάποιους με τον τελευταίο κύκλο, και τις στιγμές μεγαλύτερου εκνευρισμού και θυμού απέναντι σε σεναριογράφους, αλλά δεν θα επεκταθώ γιατί θέλω να κρατήσω ψυχραιμία για να βγει το υπόλοιπο άρθρο εντός θέματος.
 
Το ότι πρόκειται για μία πανάκριβη και πολύ προσεγμένη παραγωγή το ξέρουμε. Δεν κατάφεραν να μας κλονίσουν ούτε οι εικόνες του ξεχασμένου ποτηριού με τον καφέ ως προς αυτό. Και σίγουρα οι λεπτομέρειες, είναι που κάνουν και την διαφορά από όλες τις σειρές του είδους της.
 
 
Η περούκα πήγε και ήρθε. Για την ακρίβεια η ίδια η Σόφι Τέρνερ, έχει πει ότι όλοι σχεδόν όσοι παίξανε κάποιον ρόλο, φορούσαν και μία. Μόνο οι λύκοι και οι δράκοι την γλίτωσαν.
 
Ο Kevin Alexander, που θα τον μείωνα αν τον έλεγα απλά κομμωτή, γιατί είναι κάτι πολύ περισσότερο, ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής του team που ήταν υπεύθυνο για τα μαλλιά των ηθοποιών, τα έχει ξεράσει όλα σε συνεντεύξεις που έχει δώσει επι του θέματος, έτσι ξέρουμε πολλές πληροφορίες από πρώτο χέρι.
 
Όπως για παράδειγμα ότι υπήρχαν περούκες που στοίχιζαν και 7.000 δολάρια. Και φυσικά είχαν και την ανάλογη περιποίηση, συντήρηση και προστασία από καιρικές συνθήκες και μεταφορές. Όταν δεν χρησιμοποιούνταν, τοποθετούνταν επάνω σε μία ειδικά φτιαγμένη θήκη στο σχήμα του κρανίου του ηθοποιού που την φορούσε, και τυλίγονταν με ειδικό χαρτί για να προστατευτούν, πριν μπουν σε κουτιά.
 
Οι επιλογές των κομμώσεων και οι αλλαγές τους δεν είναι τυχαίες. Τα χρώματα και τα χτενίσματα προσαρμόζονται σε κάθε κύκλο, στην ηλικία και την εξέλιξη των ρόλων, και ακολουθούν την ροή του σεναρίου.
 
Και θα αναρωτιέσαι, (αν δεν έχεις πιο σημαντικά πράγματα, όπως και εμείς, να κάνεις) γιατί δεν έμειναν πιστοί στις περιγραφές του Μάρτιν για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών; Δηλαδή πόσο δύσκολο να ήταν ας πούμε, αφού βάλανε που βάλανε περούκα στην Daenerys, να την κάνουνε και Ασημόχρυση όπως περιγράφεται στο βιβλίο;
 
Τα μαλλιά δεν είναι το μόνο που δεν είναι πιστή μεταφορά στην σειρά, από τα βιβλία, αλλά και πολλά άλλα χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών, όπως π.χ. οι ηλικίες κλπ. Για τα υπόλοιπα δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά, αλλά ήδη το θέμα των μαλλιών της Καλίσι έχει πολυσυζητηθεί και απαντηθεί.
 
Και έτσι ξέρουμε ότι μετά από δυόμιση μήνες χρωματικών δοκιμών, στους οποίους είχαν άποψη όλοι, παραγωγός, σεναριογράφοι, κλπ. κατέληξαν σε αυτόν τον τόνο ξανθού γιατί ήταν ο πιο κολακευτικός για το χρώμα του δέρματός της. Ούτε πολύ ασημένιος για να μην δείχνει γκρι, ούτε πολύ χρυσός για να κιτρινίζει. Επιστήμη παιδί μου!
 
Χρειάστηκαν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές περούκες (που είχαν και ονόματα… Dany, Diva, Candice και Blondie) για τα γυρίσματα, καθώς λόγω συνθηκών λερώνονταν πολύ εύκολα και κινδύνευαν να δείχνουν γκρι στο τέλος. Το να βάψουν τα πραγματικά μαλλιά της Emilia Clarke δεν είναι ότι δεν έπεσε στο τραπέζι, ή καλύτερα το να τα ξεβάψουν… όμως από τα τόσα ντεκαπαζ, μετά την πρώτη σεζόν απλά δεν θα της μένανε καθόλου μαλλιά.
 
Sansa Stark. Η εκνευριστική, για πολλούς θεατές κορασίδα, δεν είναι φυσική κοκκινομάλλα όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά ξανθιά. Όταν τα γυρίσματα ξεκίνησαν, η Sophie Turner, ήταν μόλις 14 ετών, οπότε χρησιμοποιούσαν μόνο φυτικές κόκκινες βαφές στα μαλλιά της, τις οποίες και «φρέσκαραν» κάθε εβδομάδα, γιατί ως γνωστόν το κόκκινο κορίτσια, ξεθωριάζει πολύ γρήγορα, το λέει συνέχεια η Σίσσυ Χρηστίδου.
 
Cersei Lannister. Η βασίλισσα δεν μπορεί να φοράει απλά μια τυχαία περούκα. Αυτή που φορούσε η Lena Heady (που είναι στην πραγματικότητα μελαχρινή)  και την υποδύονταν, ήταν φτιαγμένη μόνο από αληθινά μαλλιά. Και επειδή δεν ήθελαν να τα υποβάλλουν σε καμία επεξεργασία, για να βγάλουν ακριβώς την ξανθιά απόχρωση που έπρεπε, περάσανε τρίχα τρίχα, πολλά διαφορετικά χρώματα, επάνω στην βάση. Μιλάμε για ψιλοδουλειά εδώ… όχι αστεία.
 
Για την περιβόητη σκηνή του “Shame, shame…” και ότι προηγήθηκε, χρειάστηκε να δημιουργηθούν δέκα περούκες, (πέντε για εκείνη και πέντε για την κοπέλα που την ντούμπλαρε) με μαλλιά σε διαφορετικά μήκη, για τα στάδια που της τα κόβανε μέχρι να καταλήξουν στο πολύ κοντό μαλλί.
 
Jon Snow: το αγόρι αυτό μπορεί να υστερεί σε ύψος, (ο Kit Harrington, που τον υποδύεται τουλάχιστον) αλλά από μαλλί έχει για να δώσει κι αλλού. Στον πρώτο κύκλο που ήταν ακόμη κοντά τα μαλλιά του Kit, χρησιμοποιήθηκαν πρόσθετες τούφες, αργότερα μάκρυναν τα δικά του, όμως μια βαφή τα είχαν περάσει, έτσι να μην έχουν παράπονο.
Φυσικά το να μην κόψει τα φυσικά του μαλλιά ήταν δεσμευτικός από το συμβόλαιο, όρος. Αυτό που σίγουρα αλλάζουν οι μπούκλες του, όσο ο Jon μεγαλώνει, είναι χτένισμα, με κατάληξη το πιάσιμο των μισών επάνω στους τελευταίους κύκλους, λόγω και του υποτιθέμενου (μην τ΄ ανοίξω τώρα), μαχητικού πλέον προφίλ του.
 
Arya και Missandei, την γλίτωσαν με τα φυσικά τους μαλλιά. Φυσικά η Maisie Williams προσάρμοζε τα κουρέματά της στις ανάγκες του ρόλου. Εξάλλου τι να τις κάνει τις μπούκλες; Αφού ποτέ δεν ήθελε να είναι Lady ούτως ή άλλως…
 
Τα χρώματα των μαλλιών είναι χαρακτηριστικά και της οικογένειας που ανήκει ο καθένας, οπότε ο Tyri onως Λάνιστερ είναι χρυσόξανθος. Αν προσέξουμε όμως, και αυτός και o αδερφός του ο Jaime, σκουραίνουν με το πέρασμα των χρόνων. Δεν υπάρχει μια σίγουρη θεωρία για αυτό, αλλά πολλές πιθανές. Πάντως πρόκειται για τα πραγματικά μαλλιά των ηθοποιών, που προσαρμόζονται στις ανάγκες των ρόλων.
 
Khal Drogo. Ο κακούργος ο Μάρτιν μας το έφαγε πολύ νωρίς το παλικάρι, αλλά η κόμη του υπάρχει ακόμη στις μνήμες μας (και όχι μόνο αυτή…). Τα μαλλιά του Drogo έπρεπε να είναι μέχρι τον πισινό του, και δεν το λέω εγώ, αλλά το σενάριο. Οπότε μπήκαν πρόσθετα ώστε να δημιουργηθεί αυτή η πλούσια κοτσίδα, δείγμα του ότι ήταν ανίκητος σε μάχη.
 
Οι άνδρες της Νυχτερινής Φρουράς, τα λεγόμενα «κοράκια», δεν είχαν πολλές επιλογές. Όλοι περάστηκαν με την ίδια μαύρη βαφή στα μαλλιά τους, και το μυστικό για την εμφάνιση της τόσο… μπλιαχ, κόμης τους, ήταν ότι ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε χτένα. Τα περνούσαν οι κομμωτές τόσο όσο για να τα ξεμπερδέψουν, με τα δάχτυλα.
 
Η μοίρα των Dothraki, προδιαγεγραμμένη και κοινή. Το τι τρέσα, εξτένσιον, βαφή, και περούκα χρησιμοποιήθηκε, δεν λέγεται. Μάλλον έτσι ανέβηκε και το budget και άσε να τα χρεώνουν στους δράκους.
Ένας ήταν αυτός που δεν έπρεπε να βάλει, αλλά να βγάλει. Και αντί να του ξυρίσουν το κεφάλι, του βάλανε μια ψεύτικη φαλάκρα, μην με ρωτήσετε γιατί, δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη. Η ουσία είναι ότι ο Conleth Hill έχει μπόλικα λευκά μαλλιά, και δεν θα το φανταζόμασταν ποτέ βλέποντάς τον να υποδύεται ,υπέροχα, τον Varys.
 
Και θα κλείσω με τα πολύ καλά λόγια που είπε ο Alexander για όλους τους ηθοποιούς. Ούτε βεντετιλίκια, ούτε να ζητάνε ιδιαίτερη μεταχείριση και προσωπικούς τους κομμωτές, ούτε τίποτα. Σεμνοί και συνεργάσιμοι όλοι. Βέβαια… μιλάμε και για το Game of Thrones! Άλλοι θα ξύριζαν εθελοντικά τα κεφάλια τους, και όχι μόνο… για να συμμετέχουν!

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Ιωάννα ΔούνδηGame of Thrones

Αρθρογραφος

Ιωάννα Δούνδη
Ιωάννα Δούνδη
Γεννήθηκα στις 30/3/1984 στην Θεσσαλονίκη, έτσι και να θέλω μελλοντικά να κρύψω την ηλικία μου, θα μπορείτε πλέον να με ξεμπροστιάσετε. Πιστεύω στην φράση του Μπέρναρντ Σω " Όταν κάτι είναι αστείο, ψάξτο προσεκτικά για μια κρυμμένη αλήθεια" , και ταυτόχρονα το γκουγκλάρω για να δω πόσο αλήθεια είναι ότι το είπε αυτός, γιατί τέτοιος άνθρωπος είμαι. Αν χαμογελάσεις με κάτι που έγραψα, αν μάθεις κάτι που δεν ήξερες, αν βρεις μια άποψη που θα σε κάνει να ταυτιστείς στα κείμενά μου, θα έχω πετύχει τον στόχο μου. Αν δεν συμβεί τίποτα απο αυτά, ή δεν σου άρεσε ότι διάβασες, δεν πειράζει. Αν άρεσα σε όλους, θα ήμουν η Μόνικα Μπελούτσι, τηγανητή πατάτα ή παγωτό. Email επικοινωνίας : ioanna.doun@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αποστολία Γκούτη: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
Αποστολία Γκούτη: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
με 0 Σχόλια 2247 Views

Έχει προταθεί για τον ρόλο της στην παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του ρεμπέτικου» του Παναγιώτη Μεντή στο Θέατρο Σοφούλη.Γράφει η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη