Από την Ιωάννα Δούνδη.
Όσο μεγαλώνεις τόσο πιο πολύ χρόνο περνάς σε χώρους αναμονής ιατρείων. Είτε για δικά σου θέματα, είτε συνοδεύοντας ανθρώπους που πλέον έχουν περισσότερο την δική σου ανάγκη, από ότι εσύ την δική τους.
Για αυτήν την εμπειρία που λέγεται δημόσια υγεία, χρειάζεται να γραφούν τόμοι, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ελληνική πραγματικότητα. Για αυτό θα κάνω σε όλους μας την χάρη και θα συντομέψω την διαδικασία, μένοντας στα ιδιωτικά ιατρεία.
Ένας ασφαλής τρόπος να γκρεμίσεις το νευρικό σου σύστημα, και να χαλάσεις την καλή σου διάθεση, είναι να πας σε προγραμματισμένο ραντεβού σε γιατρό, και να περιμένεις την σειρά σου. Πόσα μπορεί να συμβούν για να σε εκνευρίσουν ενώ κάθεσαι άνετα στο καναπεδάκι του σαλονιού του; Άκου λέει!
Για δες…
1. Δίωρη καθυστέρηση του ραντεβού σου.
Ο πιο κλασσικός τρόπος να χάσεις την ψυχραιμία σου, ακόμη κι αν πας ψυλλιασμένος και προετοιμασμένος για αυτό, είναι να έχεις ραντεβού, και παρόλα αυτά, να περιμένεις μια δυο ώρες παραπάνω απ΄ έξω, μέχρι να τελειώσει ο γιατρός με τα προηγούμενα ραντεβού του, τα οποία καθυστέρησε. Και αναρωτιέσαι: αφού ξέρει ότι κάθε ραντεβού τον απασχολεί για πάνω από μισή ώρα, γιατί επιμένει να κλείνει δύο την ώρα, και τόσο πολλά μέσα στην μέρα; Η απάντηση είναι προφανής… Παρόλα αυτά, αν είσαι εκεί από τις έξι, έχει πάει οκτώ και στην ερώτηση, ποιός είναι ο επόμενος, δεις να χώνεται μέσα το ραντεβού των οκτώ, είσαι έτοιμος να τον φας ζωντανό αν κάνει ένα βήμα παραπάνω. Εκεί μας φτάσανε.
2. Στραβοκρεμασμένοι πίνακες.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν μπεις σε σαλόνι ιατρείου και όλοι οι κρεμασμένοι πίνακες είναι ίσιοι, κάποιος άλλος ψυχαναγκαστικός πριν από εσένα έχει επιμεληθεί του θέματος. Το μεγαλύτερο ρίσκο βέβαια για διακόσμηση, είναι αυτά τα τρίπτυχα, που είναι ή ζωγραφισμένα από «καλλιτέχνη» συγγενή του γιατρού, ή απλά δώρο για τα εγκαίνια του ιατρείου. Ποτέ μα ποτέ, δεν συνεχίζεται ακριβώς στο διπλανό κομμάτι, το θέμα του πίνακα, ως όφειλε, και βλέπεις ένα κοτσάνι να συνεχίζει απευθείας στο άνθος, εκεί που έπρεπε να είναι το φύλλο. Τι να κάνεις; Δεν σώζεται αυτή η κατάσταση ακόμη κι αν κουβαλάς μαζί τις μπογιές σου, απλά προσπαθείς να μην το κοιτάς.
3. Απότιστα και νεκρά φυτά σε γλάστρες.
Αφού δεν το θες, δεν το αγαπάς, ξεχνάς κι ο ίδιος να πιείς νερό καμιά φορά για ολόκληρη μέρα, γιατί το πήρες το έρμο να αφήσει μέσα σε χώρο περίθαλψης την τελευταία του πνοή; Δεν είναι τραγική ειρωνεία; Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν απομακρύνεις και το πτώμα. Στο φέρανε στα εγκαίνια; Ε θα έχει επάνω τις ρημαδοοδηγίες για πότισμα. Στο έφερε η μαμά σου η περήφανη για τον γιο – κόρη γιατρό; Να έρχεται να το ποτίζει η ίδια τότε. Αυτό το θέαμα της νεκρής χλωρίδας, δεν το χρειαζόμαστε, και μας κάνει να θέλουμε να κουβαλάμε μαζί ένα μπουκαλάκι νερό κάθε φορά που ερχόμαστε, μήπως και αναστήσουμε τον ημιθανή σας αιχμάλωτο.
4. Περιοδικά από τότε που η Μενεγάκη έβαλε το πρώτο στεφάνι.
Αν όταν ήσουν μαθητής ήσουν και συνδρομητής στο αφισόραμα, δεν χρειάζεται να το ξέρουμε. Τα περιοδικά προορίζονται για να προσφέρουν ψυχαγωγία και ενημέρωση. Αν εγώ μάθω σήμερα ότι η Χρηστίδου και ο Μαραντίνης παντρεύτηκαν, ενώ αυτοί τώρα υπογράφουν το διαζύγιο, είναι κάπως κρίμα, δεν νομίζεις; Ποιά ψυχαγωγία, και ποιά ενημέρωση; Υπάρχουν περιοδικά που κοστίζουν δύο ευρώ, όταν μου ζητάς ογδόντα λοιπόν για μια δεκάλεπτη διάγνωση, περιμένω να έχεις όχι μόνο περιοδικό του μήνα που διανύουμε, ή της εβδομάδας, αλλά και το κραγιόν που είχε μέσα δώρο. Ευχαριστώ.

5. Τηλεόραση μονίμως ανοιχτή στο ίδιο κανάλι.
Αν περιμένεις παρέα με άλλους ασθενείς ή συνοδούς, θα έχεις προσέξει ότι ενώ κανένας δεν παρακολουθεί αυτό που παίζει, (πιθανόν κανένα τουρκικό σήριαλ που το είχε βάλει μια μεσήλικη ασθενής νωρίτερα, για να μην χάσει την συνέχεια) δεν παίρνει και κανένας την πρωτοβουλία να το αλλάξει. Από ντροπή; Από σεβασμό στους υπόλοιπους; Από σιχαμάρα για το πόσα μικρόβια θα έχει πάνω; Δεν ξέρω… αλλά αν δεν ρισκάρεις και λίγο, τι νόημα έχει και η ζωή. Άσε που η αλλαγή του καναλιού μπορεί να πυροδοτήσει αμέσως κουβέντα με τους παραβρισκόμενους και να περάσει γρηγορότερα η ώρα σου. Αν έχει όμως άτομα άνω των 70 ετών, απέφυγε να βάλεις ειδήσεις. Θα με θυμηθείς.

6. Σιγότερα καλή μου, ακούγεστε…
Πολλές φορές οι χώροι αναμονής με τα εξεταστήρια είναι μια ανάσα μακριά, και συχνά χωρίζονται από γυψοσανίδες ή άλλα υλικά που θα ορκιζόσουν πως δεν ξεπερνούν σε πάχος μια Α4. Επίσης ένα σαλόνι μπορεί να είναι κοινό για γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων που μοιράζονται τον ίδιο όροφο. Και πείτε μου τώρα ότι δεν έχει τύχει ποτέ να ακούσετε ολόκληρη την συνεδρία, ή την εξέταση προηγούμενου ασθενή, και δεν αισθανθήκατε λίγο άβολα όταν ακούγατε για τα κονδυλώματα της ξένης κυρίας, ταυτόχρονα με τον κύριο που περίμενε να εξεταστεί για την καρδιά του. Αυτά καλό είναι να μην γίνονται.
7. Μουσική ύπνου.
Εδώ, και ανάλογα με τα γούστα προφανώς, είμαστε κάπου στα άκρα. Δηλαδή μπορεί η μουσική που παίζει στο σαλόνι να είναι και το μόνο καλό πράγμα εκεί μέσα, αλλά μπορεί και να θες να σηκωθείς και να ψάξεις σαν να είσαι σε escape room που είναι τα ηχεία για να τα ξηλώσεις ένα ένα. Γενικά όμως οι περισσότερες πιθανότητες που έχεις, και το ξέρεις καλά, είναι να ακούγεται κλασσική μουσική ή χαλαρωτικοί ήχοι, τύπου ρυάκια που κυλούν και πουλάκια που κελαηδούν ευτυχισμένα. Οπότε καλό είναι να μην είσαι πολύ κουρασμένος όταν πας στο ραντεβού, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κοιμηθείς στον δερμάτινο καναπέ. Δεν νομίζω να θες να χάσεις τη σειρά σου, έτσι;
Πέρα από όλα αυτά όμως, που μπορεί να γίνονται και ενοχλητικά λόγω του άγχους, ή της στεναχώριας που μπορεί να κουβαλάει ο καθένας μας όταν φτάνει μέχρι εκεί, το ουσιαστικότερο είναι να φεύγει με καλά νέα. Υπομονή, ελπίδα, και δύναμη σε όλους όσους βρίσκονται σε τέτοια θέση λοιπόν, και ας είναι μόνο ο στραβός πίνακας που θα μας ενοχλεί, και που είστε; Ποτίστε και εκείνο το γλαστράκι που λέγαμε…
Δείτε & αυτά:
/
–Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
–Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
–Κερδίστε προσκλήσεις – Βιβλία – ΕΔΩ
.
–Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ
.
Φωτογραφικό υλικό