5 προτάσεις σειρών από το Netflix για όσο -ακόμα- Μένουμε σπίτι – Γ’ μέρος

8391 Views
5 προτάσεις σειρών από το Netflix για όσο -ακόμα- Μένουμε σπίτι – Γ’ μέρος 5 προτάσεις σειρών από το Netflix για όσο -ακόμα- Μένουμε σπίτι – Γ’ μέρος

 

 

Από τη στήλη «Τηλεοπτικά Μαντάτα» #17
.
 
Με την πανδημία να έχει εξελιχθεί σε μία καθημερινότητα και τις συνέπειες της καραντίνας να είναι πολύ έντονες σε κάθε τομέα της ζωής μας, μία από τις μόνες απολαύσεις, που μας έμειναν, είναι η παρακολούθηση σειρών. Οι συνδρομητικές πλατφόρμες έχουν αλλάξει εντελώς το στυλ, που γίνονται πλέον οι σειρές, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στις οθόνες μας τις περισσότερες φορές ένα πλούσιο περιεχόμενο. Άλλες πάλι φορές μετανιώνουμε για την ώρα και την στιγμή, που επιχειρήσαμε να αρχίσουμε μία σειρά. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα αποτελεί συνέχεια των άλλων δύο και επομένως μπορείτε να πάρετε ιδέες από όλα τα σχετικά άρθρα για την επόμενη επιλογή σας!
 

.
1. The Stranger («Ο ξένος»): Μία σειρά με συνεχείς ανατροπές και πολλαπλά plot twist…
Η συγκεκριμένη μίνι σειρά αποτελεί μία ισχυρή δόση μυστηρίου, σασπένς, πολλών ερωτηματικών και μίας πλοκής, που σίγουρα θα σας κάνει να χάσετε τον ύπνο σας… Ακρογωνιαίος λίθος αυτής είναι το σενάριο του Harlan Coben, το οποί κινείται σε εντυπωσιακά πλαίσια, καθώς κατορθώνει σε πολλές στιγμές να αποπροσανατολίσει και να εντυπωσιάσει. Μπλέκει τις ιστορίες και παρουσιάζει τα γεγονότα με μία συγχέουσα αλληλουχία, κάτι που οδηγεί σε ένα πολύπλευρο αποτέλεσμα, που θίγει τις προσωπικές σχέσεις, την κοινωνική ροή, αλλά και την αλληλεπίδραση συμφερόντων.
 
Η υπόθεση κινείται γύρω από την εμφάνιση μίας μυστηριώδους κοπέλας, η οποία αποκαλύπτει βαθιά κρυμμένα μυστικά, τα οποία αποκαλύπτονται, οδηγώντας σε αλυσιδωτές αντιδράσεις.
 
.
Τα δυνατά στοιχεία της σειράς είναι οι πρωταγωνιστές Richard Armitage και Siobhan Finneran, οι οποίοι κρατούν σε ένα υψηλό επίπεδο τις ερμηνείες. Δυστυχώς, οι υπόλοιπες ερμηνείες κινούνται σε αρκετάμέτρια επίπεδα, με την σκηνοθετική ματιά να αφήνει απροστάτευτους πολλούς ηθοποιούς. Επίσης, κάποιες σεναριακές «τρύπες» θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
 
Ωστόσο, πρόκειται για μία πάρα πολύ καλή προσπάθεια, που αξίζει της προσοχής σας… Έχουν λείψει οι αυθεντικές σειρές μυστηρίου χωρίς τη συνεχή νόθευσή τους, όπως ένα τελευταίο ρεύμα προσπαθεί εδώ και καιρό να μας επιβάλλει.
 
Τρέιλερ εδώ
 
 
2. La Valla («Ο φράχτης»): Μία σειρά κυριολεκτικά μέσα στην εποχή…
Η συγκεκριμένη ισπανική σειρά αρχικά εντυπωσιάζει από το επίκαιρο του θέματός της, καθώς μέσα από ένα δυστοπικό τέχνασμα, μας μεταφέρει σε συνθήκες, που τα πάντα ελέγχονται από μία «χουντική» κυβέρνηση, ενώ παράλληλα η χώρα πλήττεται από τον αντίστοιχο εκεί κορονοϊό.
 
Η σειρά έχει αξιοποιήσει πλήρως την εποχή με τις μάσκες, τα μέτρα προστασίας, την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα εμβόλια και τον τρόπο παρασκευής τους, εντάσσοντας μέσα στον όλο προβληματισμό θεωρίες συνωμοσίας και την κοινωνική κατακραυγή. Αποτελεί μία ευθύτατη κριτική σε όσα συμβαίνουν παγκοσμίως και στην τάση σταδιακής συρρίκνωσης της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων μας.
 
 
Οι ηθοποιοί, άλλοι γνωστοί από άλλες ισπανικές σειρές, άλλοι όχι τόσο, μοιράζονται αποτελεσματικά το βάρος με ένα σενάριο, που κινεί παράλληλα πολλαπλές ιστορίες. Η σκηνοθεσία πλούσια και το καστ πολυπληθές σε ένα αποτέλεσμα, που σίγουρα είναι προσεγμένο.
 
Όμως, δυστυχώς το σενάριο πάσχει από προσπάθεια γεμίσματος των επεισοδίων με σαπουνοπερίστικα στοιχεία. Οι Ισπανοί στις σειρές τους βρίσκουν μία πολύ ενδιαφέρουσα αφετηρία και τη νοθεύουν με ένα ανελέητο σαπούνι, που πέρα από το γεγονός, πως κουράζει τον θεατή, αλλοιώνει και τα βαθύτερα νοήματα. Παρά αυτό το πταίσμα της, που εμφανίζεται έντονο στα μεσαία επεισόδια, εντούτοις αποτελεί μία πολύ καλή προσπάθεια με ένα πολύ έξυπνο, αινιγματικό και κυκλικό τέλος.
 
Τρέιλερ εδώ
 
 
3. When they see us («Όταν μας βλέπουν»): Ένα σκληρό και άρτιο σίριαλ βασισμένο σε αληθινά γεγονότα…
 
 
Η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί ίσως από τις πιο πλήρεις παραγωγές, που υπάρχουν στην πλατφόρμα. Βασισμένη στα γεγονότα της υπόθεσης του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκη, παρουσιάζει με έναν άρτιο καλλιτεχνικά τρόπο ένα γεμάτο οπτικό αποτέλεσμα. Σκηνοθεσία πολύπλευρη, δουλεμένη φωτογραφία, σενάριο με προσεκτικά επιλεγμένους διαλόγους και μία προσπάθεια άσκησης έντονης κριτικής για τη φυλετικές διακρίσεις, μουσική σε γενναίες δόσεις και ένα εξαιρετικό καστ.
 
Η σειρά αποτελεί μία συγκλονιστική απόδοση γεγονότων, που έχει χωρέσει ολόκληρη την ιστορία σε 4 επεισόδια, σαν να βλέπεις μία μεγάλη ταινία. Απέδειξε με τον πιο επάξιο τρόπο, πως δεν χρειάζονται ούτε φιοριτούρες, ούτε εξεζητημένες πρωτοτυπίες, αλλά μία αυθεντικότητα στην αναπαράσταση και πίστη στον κοινωνικά κριτικό στόχο. Η κακοδικία, που βίωσαν τα 5 νεαρά άτομα, η ακραία συγκάλυψη της αστυνομίας, τα κλειστά στόματα, η λανθασμένη εμπιστοσύνη και η επανένταξη στον κοινωνικό χώρο, αποτελούν μερικά από τα στοιχεία ενός δικαστικού και κοινωνικού δράματος. Όσοι δεν την έχετε δει… σπεύστε!
 
Τρέιλερ εδώ
 
 
4. Safe («Ασφαλείς»): Μία σειρά συνεχούς σασπένς…
 
Η τέταρτη σειρά, που τράβηξε τις εντυπώσεις μου, ήταν το«Safe», το οποίο αποτελεί δημιούργημα του Harlan Coben, ο οποίος έδωσε θετικά δείγματα και στο «The Stranger», που αναφέραμε παραπάνω.
 
Μία σειρά, που σεναριακά κινείται σε πάρα πολύ δυναμικά επίπεδα, με αγωνία, πολλές ανατροπές και ένα σενάριο περισσότερο δραματικό.
 
 
Η σειρά έχει ρυθμό, ο οποίος παρουσιάζεται συνεχώς αυξανόμενος, με τις ιστορίες να μπλέκονται με πολύ έξυπνο τρόπο, ώστε οι ανατροπές να έχουν αφορμή και όχι να γίνονται χάριν εντυπωσιασμού. Η σειρά σκηνοθετικά κινείται σε αρκετά καλά επίπεδα, όμως δυστυχώς νοθεύεται από τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της, οι οποίοι με ελάχιστες εξαιρέσεις (βλ. Michael Hall, Amy James - Kelly, Nigel Lindsay) στην πλειοψηφία τους δεν εντυπωσιάζουν και δυστυχώς δεν δένουν. Αν επιλεγόταν ένα διαφορετικό καστ η σειρά σίγουρα θα απογειωνόταν, καθώς είχε εξαιρετικά στέρεες βάσεις για να το πετύχει!
 
Τρέιλερ εδώ
 
5. Lupin («Λουπέν»): Έσπασε ταμεία… μάλλον δικαιολογημένα!
Η συγκεκριμένη σειρά την οποία σχολίασα εκτενώς πριν κάποιες βδομάδες δεν μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα. Οι γνώμες διίστανται με τη μία μερίδα απόψεων να εντυπωσιάζεται και να αδημονεί για την επόμενη σεζόν και την άλλη μερίδα απλώς να την αντιμετωπίζει σαν να πέρασε και να μην ακούμπησε. Η σειρά σίγουρα αποτελεί μία πολύ δυναμική παραγωγή.
 
 
Οι Γάλλοι, οι οποίοι είχαν ιστορία στον κινηματογράφο, με αυτή τη σειρά μπήκαν πολύ ενεργά στο κομμάτι το τηλεοπτικό, παρασκευάζοντας ένα προϊόν, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες παραγωγές. Σκηνοθετικά γρήγορη, οπτικά γεμάτη, με αστυνομικά στοιχεία, που «σπάνε» από κωμικές και δραματικές προεκτάσεις, ρόλοι πολυεπίπεδοι και ένας πρωταγωνιστής, που παίρνει στις πλάτες του μία αρκετά προσωποκεντρική σειρά
 
Η ιστορία είναι βασισμένη στις περιπέτειες του λωποδύτη Αρσέν Λουπέν, που όμως δεν αξιοποιούνται στο έπακρο, αλλά κάπως αλλοιώνονται από μία προσπάθεια να «μπουκώσουν» τα 5 επεισόδια με κάθε ιδέα, που τους έρχεται. Θέλει στρώσιμο… αλλά σίγουρα αξίζει τον χρόνο σας!
 
Τρέιλερ εδώ
 
Καλή θέαση και καλή υπομονή!
.

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

Μπαστουνάς Γιώργος
Μπαστουνάς Γιώργος
Ως απόφοιτος της Νομικής του ΑΠΘ και με πολλαπλές… καλλιτεχνικές ανησυχίες, δοκίμασα την πένα μου, συντάσσοντας τηλεοπτικές κριτικές, ορισμένες συνεντεύξεις και ένα αστυνομικό-ψυχογραφικό μυθιστόρημα, και τη φωνή μου, διενεργώντας μία εκπομπή στο ραδιόφωνο, για να καταλήξω φέτος στην αγαπημένη kulturosupa με στόχο να δοκιμαστώ σε γνωστά (τηλεοπτικά), αλλά και άγνωστα (θεατρικά) λημέρια.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη