Με ένα κλικ βρες το βιβλίο που θέλεις να διαβάσεις κάνοντας κράτηση. Δημόσιος Κατάλογος Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

485 Views
Με ένα κλικ βρες το βιβλίο που θέλεις να διαβάσεις κάνοντας κράτηση. Δημόσιος Κατάλογος Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Με ένα κλικ βρες το βιβλίο που θέλεις να διαβάσεις κάνοντας κράτηση. Δημόσιος Κατάλογος Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Με ένα κλικ βρες το βιβλίο που θέλεις να διαβάσεις κάνοντας κράτηση. Δημόσιος Κατάλογος Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
θηκών
Διεύθυνση Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, 546 21 Θεσσαλονίκη, 2310 374800, fax 2310 221066 email: library@thessaloniki.gr

Δημόσιος Κατάλογος του δικτύου βιβλιοθηκών

Οργάνωση

Η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι υπεύθυνη για την λειτουργία ενός δικτύου 16 βιβλιοθηκών και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης διαθέτει το πυκνότερο ελληνικό δίκτυο βιβλιοθηκών, το οποίο αποτελείται από την Κεντρική Βιβλιοθήκη, 7 Περιφερειακές Βιβλιοθήκες, 6 Παιδικές Βιβλιοθήκες, την Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη, την Παιδαγωγική Βιβλιοθήκη και προσφέρει τις υπηρεσίες της στο σύνολο των κατοίκων της πόλης.

Οι βασικές λειτουργίες του δικτύου είναι οργανωμένες σε τέσσερα τμήματα:

  1. Κεντρικής Βιβλιοθήκης
  2. Περιφερειακών Βιβλιοθηκών (υπεύθυνο για τη λειτουργία των επτά Παραρτημάτων),
  3. Παιδικών Βιβλιοθηκών (υπεύθυνο για την λειτουργία των έξι παιδικών βιβλιοθηκών, της Πρότυπης Σχολικής Βιβλιοθήκης και της Κινητής Βιβλιοθήκης) και
  4. Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Η δραστηριότητα της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών υποστηρίζεται από τα Τμήματα Επιλογής - Ταξινόμησης και Γραμματείας, που είναι υπεύθυνα για όλη την αθέατη δουλειά, από την επιλογή και αγορά υλικού και εξοπλισμού μέχρι την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την πληρωμή των συνεργατών της βιβλιοθήκης. Ακόμα πιο πίσω, εντελώς αόρατες σε αυτές τις αναφορές αλλά εξίσου απαραίτητες, βρίσκονται οι Διευθύνσεις του Δήμου που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και την συντήρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, μεταφορές υλικών, κ.λ.π.

Οι προσανατολισμοί της βιβλιοθήκης

Μόρφωση, ψυχαγωγία, ενημέρωση και πληροφόρηση αποτελούν τους κύριους τομείς δράσης της βιβλιοθήκης. Βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, τα παραδοσιακά έντυπα μέσα, αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο του υλικού, οι νέες τεχνολογίες και δυνατότητες όμως είναι σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης και προόδου.

Μια ποικιλία εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, στους ίδιους βασικούς άξονες, πλαισιώνει την παραδοσιακή λειτουργία της βιβλιοθήκης: εκθέσεις βιβλίου, συναυλίες, διαλέξεις, συνέδρια, συναντήσεις με συγγραφείς, εκθέσεις ζωγραφικής, εργαστήρια, εκδόσεις.

Μια συνοπτική εικόνα των εξελίξεων προσφέρει το χρονολόγιο που ακολουθεί:

1956 Ίδρυση Κεντρικού Δανειστικού Τμήματος
1957 Παράρτημα Κάτω Τούμπας
1959 Παράρτημα Πάνω Πόλης
1963 Κινητή βιβλιοθήκη
1978 Παράρτημα Σαράντα Εκκλησιών
1980 Παράρτημα Ξηροκρήνης
1984 Παιδικές βιβλιοθήκες Ξηροκρήνης, Ορέστου, Πάνω Πόλης, Καλλιθέας
1986 Παιδικές Βιβλιοθήκες Πλατείας Μηνά Πατρικίου (σήμερα Δελφών) και Σιδηροδρομικού Σταθμού
1989 Παιδική Βιβλιοθήκη Σαράντα Εκκλησιών.
1990 Παράρτημα Κωνσταντινουπόλεως
1994 Παράρτημα Χαριλάου, Πρότυπη Σχολική Βιβλιοθήκη
2000 Μεταφορά στο νέο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης
2004 Παράρτημα Άνω Τούμπας


Φωτογραφικό υλικό






Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη