Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων, ο θεσμός που ανέδειξε τα τοπικά βιβλιοπωλεία ως ζωντανούς πυρήνες πολιτισμού, επιστρέφει από τις 25 έως τις 30 Μαΐου 2026 για να γιορτάσει την πέμπτη επέτειό της.
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 130 βιβλιοπωλείων σε όλη την Ελλάδα, η φετινή διοργάνωση υπόσχεται να ενώσει τη βιβλιοφιλική κοινότητα με τρόπο πρωτόγνωρο.
Θεματική 2026: Bookstores in Action – Ενεργά Βιβλιοπωλεία
Φέτος, η γιορτή ξεπερνά τα όρια της ανάγνωσης και εστιάζει στην κοινωνική δράση. Τα μικρά βιβλιοπωλεία μετατρέπονται σε φορείς αλλαγής, αποδεικνύοντας ότι το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την αλληλεγγύη.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε:
-
Κοινωνικές συζητήσεις: Πάνελ για φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.
-
Δράσεις συμπερίληψης: Αναγνώσεις σε ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες.
-
Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση: Καμπάνιες για την προστασία του οικοσυστήματος.
-
Προσφορά στη γειτονιά: Συλλογή βιβλίων και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και ανοιχτές συνελεύσεις γειτονιάς.
Ο ρόλος του μικρού βιβλιοπωλείου
Ιστορικά, τα μικρά βιβλιοπωλεία δεν ήταν ποτέ απλώς εμπορικά καταστήματα. Λειτουργούσαν ως εστίες φροντίδας και ελπίδας, κινητοποιώντας τους αναγνώστες προς πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων. Η φετινή θεματική υπογραμμίζει ακριβώς αυτόν τον ζωτικό, “ενεργό” ρόλο τους στην καρδιά της κάθε κοινότητας.
Πληροφορίες Συμμετοχής:
-
Ημερομηνίες: 25 – 30 Μαΐου 2026
-
Τοποθεσία: Μικρά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα
-
Εικαστικά: Κώστας Μαρκόπουλος (εικονογράφος)
Είσαι ιδιοκτήτης μικρού βιβλιοπωλείου; Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στη μεγάλη γιορτή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.
Αν και το πλήρες πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων ανά βιβλιοπωλείο οριστικοποιείται συνήθως όσο πλησιάζουμε στον Μάιο, με βάση τα στοιχεία της διοργάνωσης και τις συμμετοχές των προηγούμενων ετών, τα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης που παραδοσιακά πρωτοστατούν είναι:
Συμμετέχοντα Βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη
-
Ακυβέρνητες Πολιτείες (Αλεξάνδρου Σβώλου 28): Ένα συνεργατικό βιβλιοπωλείο-καφέ που αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για την Εβδομάδα, με έντονο κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο στις δράσεις του.
-
Οκτάνα (Ισαύρων 8): Γνωστό για την ιδιαίτερη αισθητική του και τις συχνές παρουσιάσεις νέων δημιουργών.
-
Πράσινο Σύννεφο (Πασαλίδη 24, Καλαμαριά): Ένας χώρος που δίνει έμφαση στο παιδικό βιβλίο και τις δημιουργικές δράσεις για μικρούς αναγνώστες.
-
Βινιέτα (Μ. Αλεξάνδρου 3, Νέα Παραλία): Με σταθερή παρουσία σε όλες τις μεγάλες βιβλιοφιλικές γιορτές.
-
Γιάφκα (Ι. Δέλλιου 4): Ένα βιβλιοπωλείο που λειτουργεί ως ενεργός πυρήνας στη γειτονιά του, διοργανώνοντας από λέσχες ανάγνωσης μέχρι μουσικές βραδιές.
Tags: #Kulturosupa #ΕβδομάδαΜικρώνΒιβλιοπωλείων #BookstoresInAction #Βιβλίο #Πολιτισμός #Ελλάδα #Αλληλεγγύη #ReadingCommunity
Σύνοψη: Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων κλείνει 5 χρόνια και από τις 25 έως τις 30 Μαΐου μετατρέπει τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σε κέντρα κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.




