Μόλις κυκλοφόρησαν
Αμerikα Νίκος Κ. Βαβδινούδης,
Η πολύβουη Νέα Υόρκη μέσα από ένα must read κοινωνικό μυθιστόρημα!
Σαράντα χρόνια, παρά ένα, µιας οικογένειας ασήµαντων ανθρώπων που πέρασαν τον ωκεανό µε την ελπίδα να κοιµούνται χορτάτοι. Ένας άνδρας και µια γυναίκα πατάνε πόδι στο Μεγάλο Μήλο το 1913, συνηθισµένοι σε γρήγορους ύπνους δίχως όνειρα. Το υπεσχηµένο Αµερικάνικο Όνειρο αργεί πολύ να τους επισκεφθεί. Κι όταν καταφτάνει, κρατά λίγο.
Ερωτεύονται άγαρµπα, παντρεύονται βιαστικά. Γεννούν παιδιά. Η απογοήτευση έρχεται στο σπίτι ή ξεκινά από αυτό. Έχουν µια ιδιότυπη αγάπη, στέρεη από συνήθεια και φόβο. Σαν να µην περισσεύει για τα παιδιά τους.
Ο γιος, βετεράνος του Ειρηνικού, ζωγράφος από µαταιόδοξο ταλέντο και µπογιατζής για βιοπορισµό, γράφει την ιστορία τους όσο ζει τη δική του. Τους κουβαλά ως µνήµες, προίκα και κατάρα.
Άνθρωποι από το παρελθόν εµφανίζονται γυρεύοντας τόκους που οι γονείς δεν πρόλαβαν να ξοφλήσουν.
Ένα νεο-νουάρ µυθιστόρηµα, πασπαλισµένο µε νατουραλισµό και ηθογραφία της παρακµής. Σε µια µακαρθική Νέα Υόρκη, όπου ο καθένας δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο πέραν του εαυτού του, κανείς δεν µπορεί να ισχυριστεί πως είναι αθώος.
Το Κτήνος, Mανώλης Συλλιγάρδος
Το Βατικανό υπό τη σκιά ενός μυστηρίου, σ’ ένα καθηλωτικό βιβλίο που προκαλεί δέος!
Βρισκόμαστε στο Βατικανό και η εκλογή του καρδινάλιου Λεονάρντο ως Ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αναπτερώνει τις ελπίδες των πιστών της Αγίας Έδρας για την κάθαρσή της από τους επίορκους καρδινάλιους. Ο καρδινάλιος Τζιοβάνι, ένας νέος και γοητευτικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, αναλαμβάνει αυτοβούλως να επιφέρει την κάθαρση δολοφονώντας, μέσα από την κάλυψη που του προσφέρει η επισκοπική του ενδυμασία, αυτούς που ταλανίζουν την Αγία Έδρα. Και ο ίδιος μπλεγμένος στην αμαρτία, ζητά να εξιλεωθεί μέσα από τις απεχθείς δολοφονίες που με μαεστρία διαπράττει, χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Η διπλή του προσωπικότητα και τα βασανισμένα παιδικά του χρόνια, που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του, του προκαλούν αβάσταχτες ενοχές, χωρίς να μπορεί να απαλλαγεί από αυτές. Η γνωριμία του με την Ντιάνα, μια εκπαιδεύτρια αλόγων, φαίνεται να καταλαγιάζει τις συνεχείς αντιφάσεις του χαρακτήρα του, που καθοδηγούν τις πράξεις του και τον φέρνουν συχνά σε αδιέξοδο, και ταυτόχρονα να δίνουν ένα τέλος στον αμφίφυλο ερωτισμό του. Ο έρωτάς τους θα καταφέρει να τον απομακρύνει από την παιδεραστία, την παιδοφιλία και τον βάναυσο εαυτό του ή θα γράψει άλλη μια τραγωδία στην πολυτάραχη ζωή του;
Ο αγώνας ενός καρδιναλίου ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, σε συνδυασμό με τα επτασφράγιστα μυστικά πίσω από τις επιβλητικές πόρτες του Βατικανού, «γεννούν» ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, γεμάτο ανατροπές και δυνατές συγκινήσεις.
Τρία «αμαρτωλά» διηγήματα του Γεώργιου Βιζυηνού, Δημήτρης Φιλελές
Με την τριλογία των «αμαρτωλών» διηγημάτων του, Το αμάρτημα της μητρός μου, Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου και Ο Μοσκώβ Σελήμ, ο Γεώργιος Βιζυηνός χαράζει μια βαθιά τομή στη νεοελληνική λογοτεχνία. Όχι μόνο επειδή εισάγει την ηθογραφία, που θα ορίσει το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά κυρίως επειδή πρωτοτυπεί με την ψυχολογική σκιαγράφηση και την ενδοσκόπηση των χαρακτήρων του. Οι ήρωες των διηγημάτων του είναι υπαρκτοί όσο και τα παθήματά τους.
Τα αφηγήματά του είναι αληθινές ιστορίες, στις οποίες συμμετέχει και ο ίδιος, κατορθώνοντας ταυτόχρονα να διατηρεί τις αποστάσεις που του επιτρέπουν να βλέπει καθαρά την πραγματικότητα, αλλά και να διεισδύει στην άλλη όψη της, την οποία οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι βιώνουν. Η τραγική μορφή της μητέρας του αδυνατεί να ξεπεράσει τον εξ αμελείας θάνατο της κόρης της, ο άκακος Κιαμήλ καταδικάζεται να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του στην παράνοια και ο κακότυχος Σελήμ βρίσκει τη λύτρωση μόνο με την έλευση του θανάτου. Ο Βιζυηνός αξιοποιεί στο έπακρο τις επιστημονικές ψυχολογικές του γνώσεις για να δώσει στους αναγνώστες του μια τρισδιάστατη εικόνα της διπλής όψης της πραγματικότητας και να αποτυπώσει με τρόπο ανεπανάληπτο την αλήθεια της ζωής, που κατά πολύ ξεπερνά τα όρια της μυθοπλασίας. Τρία από τα σπουδαιότερα ελληνικά διηγήματα προσφέρονται στο σύγχρονο αναγνωστικό κοινό για πρώτη φορά σε μεταγραφή στη νεοελληνική γλώσσα!
Σκοτεινή Χίμαιρα, Βασίλης Γιαρεντζίδης
Ένα συνταρακτικό αστυνομικό βιβλίο βγαλμένο από τα έγκατα των θρύλων της ελληνικής επαρχίας!
Σκοτεινά Πιερίας
Ένα ανήλιο, έρηµο χωριό κρυµµένο στη σκιά του Ολύµπου, µε την ιστορία του να βρίθει από θρύλους, φαντάσµατα, οπτασίες, στοιχειώµατα και φοβικά φαινόµενα. Οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν στα µέσα της δεκαετίας του ’60 οµαδικά και βεβιασµένα, για να αναζητήσουν το φως και τη γαλήνη των ψυχών τους.
Μια πλούσια οικογένεια –πλέον µοναδικοί κάτοικοι του χωριού– σε ένα παλιό, πέτρινο αρχοντικό σπίτι, που κρύβει φρικτά κι ανοµολόγητα µυστικά κι ένα παράξενο και αινιγµατικό κορίτσι ξεχασµένο και φυλακισµένο στα βρόµικα µπουντρούµια του.
Ένας εµµονικός δολοφόνος που αποκεφαλίζει τα θύµατά του στην ύπαιθρο της Πιερίας µε άγνωστα κίνητρα.
Ο νέος διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, Αλέξανδρος Αυγέρης, βλέπει την καθηµερινότητά του να ανατρέπεται µε καταιγιστικό ρυθµό, καθώς εµπλέκεται, µια βροχερή νύχτα, στον ιστό ενός τροµακτικού µυστηρίου από το παρελθόν, που το ακολουθούν ειδεχθείς δολοφονίες, κανιβαλισµοί πτωµάτων κι ανεξήγητα φαινόµενα µέσα στη σφαίρα του παραφυσικού.
Ενώ µια µαύρη σκιά αποκρουστικών φόνων ρίχνει τα πέπλα της στην ευρύτερη περιοχή, βυθίζοντάς τη στο χάος και σε ποταµούς αίµατος, ο ίδιος, συνεπικουρούµενος από µελετητές του υπερφυσικού, θα αποδεχθεί ότι η πρωτόγνωρη αυτή εγκληµατική λαίλαπα δεν µπορεί να αντιµετωπιστεί µε συµβατικά υπηρεσιακά µέσα, παρά µόνο ακολουθώντας τα υπερβατικά µονοπάτια της παραψυχολογίας και του αποκρυφισµού.
Θα καταφέρει ο διοικητής ασφαλείας να εγκαταλείψει τον ορθολογικό και στερεότυπο τρόπο σκέψης και
Το Σφυρί των Μαγισσών – Malleus Maleficarum, Heinrich Kramer (Εκδόσεις Δαιδάλεος)
Το αυθεντικό εγχειρίδιο των Ιεροεξεταστών κατά της μαγείας που κυκλοφόρησε το 1486 και οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες γυναίκες.
Μεσαίωνας και μάγισσες σ’ ένα βιβλίο κειμήλιο της παγκόσμιας λογοτεχνίας!
Το Malleus Maleficarum, γνωστό και ως Το Σφυρί των Μαγισσών, που έγραψαν οι ιεροεξεταστές Heinrich Kramer και Jacob Sprenger τον 15ο αιώνα, παραμένει μέχρι σήμερα ως ένα από τα διασημότερα βιβλία για την μαγεία παγκοσμίως. Το βιβλίο περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες, ενώ απευθύνεται σε κυνηγούς μαγισσών όπως και σε κοινούς ανθρώπους της εποχής. Η πρώτη ενότητα εξετάζει, μέσα από σύντομα ερωτήματα και απαντήσεις, το κατά πόσο οι μάγισσες είναι υπαρκτές ή αποκύημα φαντασίας, καταλήγοντας πως υφίστανται πέρα από κάθε αμφιβολία, όπως άλλωστε και ο Διάβολος, από τον οποίο αντλούν τις δυνάμεις τους. Στη δεύτερη ενότητα, οι συγγραφείς παρουσιάζουν μέσα από περιστατικά τους τρόπους δράσεις των μαγισσών, όπως και μεθόδους με τις οποίες κάποιος μπορεί να προφυλαχτεί από εκείνες. Στη τρίτη ενότητα, οι ιεροεξεταστές εξηγούν τους βασανισμούς και τις δοκιμασίες που πρέπει να υποστούν οι κατηγορούμενοι για μαγεία ώστε να αναγνωριστεί η ενοχή τους, όπως και κάθε άλλο μέτρο που πρέπει να τηρηθεί στο πόλεμο της Εκκλησίας κατά των Σκοτεινών Τεχνών. Το κείμενο χρησιμοποιήθηκε για αιώνες από τους Χριστιανούς ως πηγή αναφοράς σε θέματα δαιμονολογίας, αν και δεν χρησιμοποιήθηκε άμεσα από την Ιερά Εξέταση, η οποία έγινε διαβόητη για τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες της. Μετά τη δημοσίευσή του, η μαγεία έγινε ευρύτερα αποδεκτή ως πραγματικό και επικίνδυνο φαινόμενο. Η Εκκλησία θα χαρακτήριζε τελικά τη μαγεία ως το μεγαλύτερο από τα εγκλήματα και τις αμαρτίες που υπάρχουν και θα την ανήγαγε στο επίπεδο της αίρεσης – ως αποτέλεσμα, οι διώξεις και οι ποινές έγιναν περισσότερο βάναυσες.
«Αν ο Θεός, μέσω ενός αγγέλου, δεν αναγκάσει τον Σατανά να αρνηθεί τη βοήθειά του στη μάγισσα, αυτή θα είναι τόσο αναίσθητη στους πόνους των βασανιστηρίων, που θα προτιμήσει να της ξεριζώσουν τα χέρια και τα πόδια παρά να ομολογήσει την αλήθεια!»
Πληροφορίες για τις εκδόσεις Πηγή, ΕΔΩ, Δαιδάλεος ΕΔΩ