Μυστικό μακροζωίας τα βιβλία!

701 Views
Μυστικό μακροζωίας τα βιβλία! Μυστικό μακροζωίας τα βιβλία!

 Μυστικό μακροζωίας τα βιβλία!

Η συστηματική ανάγνωση, κυρίως βιβλίων και δευτερευόντως περιοδικών και εφημερίδων, συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο και καλύτερη ποιότητα ζωής, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Από τα αριστουργήματα του Τολστόι έως πιο «ελαφριά» αναγνώσματα όπως οι ιστορίες του Χάρι Πότερ, μισή ώρα ανάγνωσης την ημέρα φαίνεται πως συμβάλλει στη μακροζωία, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Social Science and Medicine, οι «βιβλιοφάγοι» απολαμβάνουν κατά μέσο όρο δύο επιπλέον χρόνια ζωής σε σύγκριση με άτομα που δεν διαβάζουν, με τα οφέλη να παρατηρούνται ακόμη και με μισή ώρα διαβάσματος την ημέρα. Όσοι αφιερώνουν περισσότερες από 3,5 ώρες την εβδομάδα στο διάβασμα φάνηκε να έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε διάστημα 12 ετών, έδειξαν τα νέα στοιχεία, τα οποία αφορούσαν 3.635 άτομα 50 ετών και άνω.

Η συσχέτιση μεταξύ διαβάσματος και μακροζωίας αφορούσε κυρίως τα βιβλία, επισημαίνουν οι ερευνητές, ωστόσο και η ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών ενδέχεται να επιδρά θετικά αλλά σε μικρότερο βαθμό.

«Όσοι διαβάζουν ένα βιβλίο ακόμη και για μισή ώρα την ημέρα φαίνεται πως έχουν σημαντικό πλεονέκτημα ως προς την επιβίωσή τους σε σχέση με όσους δεν διαβάζουν καθόλου» αναφέρει σχολιάζοντας τα ευρήματα η καθηγήτρια Μπέκα Λέβι, μία εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης. Μάλιστα, όπως προσθέτει η ίδια, το πλεονέκτημα αυτό παραμένει ακόμη κι αν συνυπολογίσει κανείς και άλλες σημαντικές μεταβλητές, όπως η οικονομική κατάσταση, το επίπεδο μόρφωσης και η γνωστική ικανότητα.

Παρόλο που οι ερευνητές δεν αναζήτησαν τις πιθανές αιτίες που καθοδηγούν τη σχέση μεταξύ διαβάσματος και μακροζωίας, η μείωση του στρες, η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και η εξάσκηση του μυαλού είναι μερικοί από τους παράγοντες που μάλλον δρουν μεσολαβητικά στην περίπτωση αυτή.


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Βιβλίοπληροφορίεςνέα

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη