Μία έκθεση που σε ταξιδεύει στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά στο Μουσείο Γουναρόπουλου. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

719 Views
Μία έκθεση  που σε ταξιδεύει   στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά στο Μουσείο Γουναρόπουλου. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη. Μία έκθεση που σε ταξιδεύει στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά στο Μουσείο Γουναρόπουλου. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Μία έκθεση  που σε ταξιδεύει στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά στο Μουσείο Γουναρόπουλου. Πήγαμε, είδαμε, σχολιάζουμε.

Γράφει η συντάκτρια μας ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.
Στην Αθήνα μπορεί να επισκεφθεί κάποιος την ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο: Από τη Φρουτοπία στο νησί των πυροτεχνημάτων που φιλοξενεί το Μουσείο Γουναρόπουλου. Πρόκειται για μία έκθεση που σε ταξιδεύει   στους μαγικούς κόσμους των παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά. Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών βγαίνουν από τις σελίδες των παραμυθιών του ευρηματικού συγγραφέα και ζωντανεύουν μέσα στο χώρο του Μουσείου.   Σ’ αυτή την έκθεση παίρνουν μέρος ταλαντούχοι ζωγράφοι, εικονογράφοι, γλύπτες, χαράκτες, ενδυματολόγοι, ηθοποιοί, τραγουδοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι με το δικό τους ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο δίνουν ζωή στα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά. Η διαφορετική ιδιότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν δημιουργικά στην έκθεση συντελεί στη διαφορετική απόδοση των παραμυθιών. Κάποιοι από αυτούς παρουσιάζουν ζωγραφικούς πίνακες, ενώ κάποιοι άλλοι  εγκαταστάσεις, κατασκευές, παιχνίδια για τα παιδιά που θα επισκεφθούν το Μουσείο, μαριονέτες, εμπνευσμένα όλα από τα βιβλία και τους ήρωες του αγαπημένου σε μικρούς και μεγάλους παραμυθά.

Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν αρκετές από τις μαγικές χώρες που έχει ταξιδέψει και έχει ζήσει ο συγγραφέας όπως η Ισπεπονία, η Βαραδουάη, η Αββησυνία, το Αβγατηγανιστάν, το Κουτσουλιστάν και άλλοι σπάνιοι τόποι από τους περίπου 484 που έχει ανακαλύψει στα ταξίδια του ο συγγραφέας,  όπου επίσης έχουν ζήσει και υπάρξει εξίσου σπάνια πλάσματα και υπάρξεις. Πλάσματα όπως η μάγισσα Φρικαντέλα, ο Τουρτούρης ο χιονάνθρωπος, ο Ρούνι-Ρούνι το ύπουλο, κακό γουρούνι, το Γκουντούν και η Χαρά, η τελευταία μαύρη γάτα κ.α.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και φιλοξενείται στο νέο κτίριο δίπλα στο παλαιό διατηρητέο ατελιέ του ζωγράφου Γουναρόπουλου, το οποίο λειτουργεί ως Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού και το οποίο συμπληρώνει την λειτουργία του κυρίως Μουσείου.   Είναι ένας όμορφος  χώρος, ζεστός και φιλικός  στους μικρούς σε ηλικία  αλλά και στους μεγαλύτερους επισκέπτες του μουσείου. Είναι πολύ αξιόλογη η προσπάθεια του δυναμικού του Μουσείου που διοργανώνει συνεχώς νέες δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά. Σε μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων γνωστοί ηθοποιοί, τραγουδιστές, συνθέτες, δημοσιογράφοι και εμψυχωτές, διασκεδάζουν τα παιδιά διαβάζοντας ιστορίες από βιβλία του. Οι εκδηλώσεις αυτές του μουσείου έχουν ως στόχο να διασκεδάσουν τα παιδιά, να διεγείρουν τη φαντασία τους και να τα επιμορφώσουν. Πολλά άλλωστε από τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά  πραγματεύονται με χιουμοριστικό και φανταστικό τρόπο τις έννοιες του καλού και του κακού, έχουν δηλαδή ένα διδακτικό χαρακτήρα.

Άποψη του αγαπημένου και προσιτού στο κοινό παραμυθά-καθηγητή εγκληματολογίας του Λονδίνου είναι η εξής: η γνώση περιορίζεται σε αυτό που καταλαβαίνουμε μία ιστορική στιγμή, ενώ η φαντασία αγκαλιάζει όλα αυτά που θα κατανοήσουμε στο μέλλον. Στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος δεν πρέπει να είναι τόσο η μετάδοση γνώσεων, όσο η καλλιέργεια της φαντασίας, όπως ο ίδιος σημειώνει. Την ίδια άποψη υιοθετεί και το Μουσείο αυτό. Τα παιδιά μέσα από αυτές τις δραστηριότητες αποκτούν ικανότητες συνεργασίας, διευρύνουν τη φαντασία τους. Τους δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτή τη δραστηριότητα   να συνειδητοποιήσουν ότι όλα είναι δυνατά αρκεί να μην πάψουν να ελπίζουν και να ονειρεύονται. Άλλωστε το κύριο συστατικό των παραμυθιών είναι η φαντασία η οποία είναι απεριόριστη. Δεν απαιτείται ούτε προηγμένη τεχνολογία ούτε γνώσεις εξειδικευμένες για να επιστρατεύσει κάποιος τη φαντασία του.

Η έκθεση αυτή αποτελεί μία ωραία επιλογή για όλη την οικογένεια που αξίζει να δείτε. Διαρκεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη