Ο Θεοτοκόπουλος και οι «Χάρτινες Εικόνες» του Αγίου Όρους στη Casa Bianca.

883 Views
Ο Θεοτοκόπουλος και οι «Χάρτινες Εικόνες» του Αγίου Όρους στη Casa Bianca. Ο Θεοτοκόπουλος και οι «Χάρτινες Εικόνες» του Αγίου Όρους στη Casa Bianca.

Ο Θεοτοκόπουλος και οι «Χάρτινες Εικόνες» του Αγίου Όρους στη Casa Bianca.

04/10/2014 | 10:00 - 15/11/2014 | 18:00

Μια ευτυχής και σπάνια συμπαράθεση παρουσιάζεται στην Casa Bianca στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων: στο επίκεντρο βρίσκεται η μοναδική εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), που φυλάσσεται στο Πνευματικό Αρτοφόριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμούπολης Σύρου.

Η σημαντικότατη εικόνα του μεγάλου καλλιτέχνη πλαισιώνεται από τις «Χάρτινες Εικόνες» του 18ου-19ου αιώνα, που προέρχονται από την Πινακοθήκη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Πρόκειται για χαρακτικά, κυρίως χαλκογραφίες, που τυπώθηκαν στον Άθω, αποτύπωναν απόψεις μονών και αναπαραστάσεις εικόνων και κειμηλίων και τις έφεραν οι προσκυνητές μαζί τους ως λατρευτικά αναμνηστικά.

Πρόσφυγες προσκυνητές από τα Ψαρά μετέφεραν και την ύψιστης εθνικής και θρησκευτικής αξίας εικόνα του El Greco, όταν φεύγοντας από τα καταστραμμένα Ψαρά εγκαταστάθηκαν στην Ερμούπολη, όπου έχτισαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον οποίο και αφιέρωσαν το πρώιμο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος τιμάται φέτος τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ισπανία, με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του (Χάνδακας 1541 - Τολέδο 7 Απριλίου 1614). Η εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου», σπάνιο δείγμα των πρώιμων έργων του, φιλοτεχνήθηκε όσο αυτός βρισκόταν ακόμη στην Κρήτη, γύρω στο 1562-156. Πρόκειται για σημαντικότατη εικόνα, γιατί αφ’ ενός μεν διαφαίνονται οι βυζαντινές καταβολές του, αλλά και οι δυτικότροπες επιρροές που διαμόρφωσαν αργότερα την καλλιτεχνική του ταυτότητα.

Η εικόνα ανακαλύφθηκε τυχαία το 1983 στη Σύρο, όπου φυλασσόταν στο πνευματικό Αρτοφόριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, «των Ψαριανών», περίπου από το 1850. Φέτος ταξίδεψε μέχρι το Τολέδο της Ισπανίας, για να παρουσιαστεί στην έκθεση «Ο Έλληνας του Τολέδου» που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Foundation El Greco 2014».

Διάρκεια έκθεσης: 4 Οκτωβρίου – 15 Νοεμβρίου

Εγκαίνια: 9 Οκτωβρίου, 20:00

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10:00 – 18:00, (Δευτέρα: κλειστά)

Συνεργασία: Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων, Τμήμα Πινακοθήκης & Εικαστικών Δραστηριοτήτων


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αποστολία Γκούτη: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
Αποστολία Γκούτη: Τα Καλύτερα Νέα Πρόσωπα των Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης | Σωφέρ Θεάτρου
με 0 Σχόλια 2247 Views

Έχει προταθεί για τον ρόλο της στην παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ, η βασίλισσα του ρεμπέτικου» του Παναγιώτη Μεντή στο Θέατρο Σοφούλη.Γράφει η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη