Τζάκσον Πόλοκ : Η κρυφή ζωή των καλλιτεχνών (part 7). Από την Ελένη Μπουντουρέλη.
Δεν έζησαν όλοι οι καλλιτέχνες μαρτυρικούς και άστατους βίους, μεγάλα πάθη και δεν έζησαν πονεμένες στιγμές μοναξιάς και απομόνωσης στα εργαστήριά τους… Πολλοί έζησαν συνετά, μετρημένα ενώ άλλοι πέρασαν μεγάλες κρίσεις…
Σε αυτή τη στήλη, θα ανακαλύπτουμε σταδιακά ανεκδοτολογικά στοιχεία για τη ζωή διάσημων καλλιτεχνών, που λίγοι ξέρουν…
Ο Ρέμπραντ έχασε όλα τα χρήματα του…ο Νταβίντ κόντεψε να χάσει το κεφάλι του… ο Γουόρχολ κόντεψε να χάσει τη ζωή του, όταν πυροβολήθηκε από μια φεμινίστρια… άλλοι είχαν σοβαρούς εθισμούς ενώ πολλοί λερωμένο ποινικό μητρώο ή τραυματικές οικογενειακές ιστορίες…
Σήμερα το μενού έχει για κυρίως τον Τζάκσον Πόλοκ! Έναν Αμερικάνο καλλιτέχνη του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό έργο του οποίου βρίσκετε σε ιδιωτικές συλλογές.
Ο Τζάκσον λοιπόν είπε κάποια στιγμή στη ζωή του πως ‘’ ο καλλιτέχνης είναι ο άνθρωπος που φτιάχνει πράγματα – όλα είναι ένα μεγάλο παιχνίδι κατασκευής, άλλοι το κάνουν με πινέλο, άλλοι με φτυάρι, άλλοι με πείνα ’’.
Στο παιχνίδι αυτό, ο Τζάκσον στην αρχή δεν τα κατάφερνε και πολύ καλά, ανυπόμονος, με δυσκολία στην αυτοσυγκέντρωση, κατά τα φοιτητικά του χρόνια δεν μπορούσε να τραβήξει ούτε μια ίσια γραμμή, παρά την περιφρόνηση και τα σχόλια των άλλων όμως, δεν τα παράτησε, γιατί απλά, είχε κάτι να πει.
Σπούδασε στην Ένωση Σπουδαστών Καλών Τεχνών αλλά εκτός από τις δυσκολίες του στο σχέδιο είχε και τα θεματάκια του με το αλκοόλ. Έπινε πολύ, πιανόταν στα χέρια με άγνωστους, προκαλούσε τα αμάξια που περνούσαν από τα μπαρ της Νέας Υόρκης που σύχναζε. Η οικογένειά του, κάποια στιγμή τον έβαλε σε ιδιωτικό ψυχιατρείο, αλλά ο ίδιος αρνιόταν πεισματικά να δεχθεί το πρόβλημά του.
Επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη, άρχισε να λαμβάνει μέρος σε διάφορες εκθέσεις, σε μια από αυτές γνώρισε την επίσης ζωγράφο Λι Κράσνερ, η οποία με την αγάπη και την φροντίδα της κατάφερε να τον κάνει να ξεκόψει από το ποτό, παραμερίζοντας όμως την δική της παραγωγή.
Σταδιακά ο Πόλοκ, κέρδιζε έδαφος στην καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης και το 1942 η Πέγκυ Γκουγκενχάιμ, πρότεινε να τον συντηρεί οικονομικά, αν ζωγράφιζε μόνο για την γκαλερί της και έφτιαχνε μια τοιχογραφία για το διαμέρισμά της.
Για να σταματήσει το ποτό, η Κράσνερ απαίτησε στεφάνι, κατόπιν βρήκαν ένα απομονωμένο σπίτι για να αποσυρθούν στην εξοχή. Η ηρεμία της περιοχής και η Κράσνερ επέδρασσαν θετικά στον Πόλοκ και άρχισε να διαμορφώνει μια παλιά αποθήκη σιταριού σε στούντιο, εκεί και λόγω περιορισμένου χώρου, γεννήθηκε το περίφημο dripping του, δηλαδή η τεχνική του σταλαγμένου χρώματος από ψηλά. Η αντίδραση σε αυτή την τεχνική από τους κριτικούς, αρχικά ήταν συγκρατημένη και διστακτική, αλλά σε λίγα χρόνια οι κριτικοί άρχισαν να του πλέκουν το εγκώμιο.
Φτάνοντας στο 1951, ο Πόλοκ άρχισε να ξανά πίνει, ασκώντας συναισθηματική πίεση στη γυναίκα του και με βίαιες εξάρσεις εναντίον της, η Λι άρχισε να αντιδρά έντονα, η απάντηση του Πόλοκ ήρθε με την εύρεση ερωμένης (Κλιγκμαν)… Η Κράσνερ του είπε το απλό ‘’ σταματάς το ποτό, τη διώχνεις, μπαίνεις σε κλινική αλλιώς φεύγω’’ και ο Πόλοκ απλά απάντησε ‘’φύγε’’ και αυτό έκανε.
Το ειδύλλιο του κράτησε δυο βδομάδες η ερωμένη έφυγε για την Ευρώπη και ο Πόλοκ έμεινε μόνος. Όταν εκείνη ξανά γύρισε μετά από μια βδομάδα και πηγαίνοντας με μια φίλη σε πάρτυ με τον Πόλοκ μεθυσμένο στο τιμόνι, το μοιραίο δεν άργησε να έρθει, σε μια στροφή έχασε τον έλεγχο χτύπησε σε ένα δέντρο, στροβιλίστηκε και ανατράπηκε. Ο Πόλοκ και η φίλη τους (Μετζγκερ) σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ η Κλιγκμαν πετάχτηκε έξω από το αμάξι και έζησε.
Η επιρροή του Πόλοκ, υπήρξε τεράστια στον καλλιτεχνικό κόσμο. Μαζί με τον Ρόθκο και τον Ντε Κούνινγκ αποτελούν τους πατέρες του αμερικάνικου εξπρεσιονισμού, που υπήρξε και η κύρια προσφορά της Αμερικής στον μοντερνισμό εν γένει και συνέβαλε στο να κλέψει η Νέα Υόρκη από το Παρίσι τον τίτλο της καλλιτεχνικής πρωτεύουσας του κόσμου.
#elenibountoureli, #ελένημπουντουρέλη,#goustavklimt, #art, #arthistory, #tehniVIVLIO, #τέχνηΒιβλίο, #famousartists, #τζάκσονπολοκ, #αφηρημένοςεξπρεσιονισμός, #secretlifeofartists, #κρυφηΖωηΚαλλιτεχνων, #μυστικάΚαλλιτεχνών, #Κουλτουροσουπα, #Kulturosupa, #ΕλενηΜπουντουρελη
Φωτογραφικό υλικό