Το Μουσείο, που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στην Έδεσσα, στεγάζεται σε ένα διατηρητέο αρχιτεκτονικό στολίδι του 1936, οικογενειακό κτήριο του κ. Γέσιου
Η πόλη της Έδεσσας αποκτά έναν νέο, σημαντικό χώρο μνήμης και ιστορικής τεκμηρίωσης με την ίδρυση του Μουσείου Γέσιου «Ο Μακεδονικός Αγώνας και η Έδεσσα», το οποίο δημιουργήθηκε με αγάπη και γενναιοδωρία από τον δωρητή και ιδρυτή Χρίστο Ι. Γέσιο.
Το Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στην Έδεσσα, στεγάζεται σε ένα διατηρητέο αρχιτεκτονικό στολίδι του 1936, οικογενειακό κτήριο του κ. Γέσιου, το οποίο αναπαλαιώθηκε με σεβασμό στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του ταυτότητα, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία του
Είναι αφιερωμένο στον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), αναδεικνύοντας τη συμβολή της Έδεσσας και των «Αόρατων Αγωνιστών» της στην έκβαση του αγώνα. Μέσα από μια τεκμηριωμένη ιστορική αφήγηση και τη χρήση σύγχρονων μουσειολογικών μεθόδων, το Μουσείο επιδιώκει να φωτίσει τη δράση εκείνων που, με θάρρος και αυταπάρνηση, συνέβαλαν στην υπεράσπιση της ελληνικής ταυτότητας στη Μακεδονία.
Ο Σκοπός και το Όραμα του Μουσείου
Η δημιουργία του Μουσείου προέκυψε από μια βαθιά προσωπική αναζήτηση του κ. Γέσιου, ο οποίος αποφάσισε να δωρίσει το οικογενειακό του κτήριο στην πόλη της Έδεσσας, μετατρέποντάς το σε έναν χώρο αφιερωμένο στην ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα.
Το Μουσείο Γέσιου φιλοδοξεί να αποτελέσει ντοκουμέντο της πρόσφατης ιστορίας της Μακεδονίας και της Έδεσσας, συμβάλλοντας στην πνευματική και κοινωνική ζωή της πόλης. Στόχος του είναι η διατήρηση και διάδοση της εθνικής και τοπικής ιστορικής μνήμης, καθώς και η ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αποστολής, το Μουσείο προσφέρει σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τη διεξαγωγή εκθέσεων, ομιλιών, προβολών και συνεδρίων. Παράλληλα, το Μουσείο προσδοκά να αποτελέσει έναν δυναμικό, πολιτιστικό φορέα, ο οποίος θα συνεχίσει να μεταδίδει την αξία και τη σημασία του Μακεδονικού Αγώνα, μέσα από επιμορφωτικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενθαρρύνοντας επιπλέον και την προσφορά κειμηλίων και προσωπικών αντικειμένων που ενισχύουν τη συλλογή του.
Ο ιδρυτής του, Χρίστος Ι. Γέσιος, δηλώνει χαρακτηριστικά:
«Το τεπελίκι της γιαγιάς μου Πελαγίας Γέσιου παραχωρώ ως οικογενειακή υπογραφή μιας εποχής που ζήσανε. Μαζί με τον παππού γεννήθηκαν Οθωμανοί υπήκοοι και απεβίωσαν Έλληνες. Στο ενδιάμεσο δίδαξαν στα οκτώ παιδιά τους ελληνικά πατριωτικά εμβατήρια και τα έστελναν στις σλαβικές γειτονιές να τα τραγουδούν. Ας γίνει αυτό το Μουσείο μνημείο γι’ αυτούς και όλους τους άλλους Εδεσσαίους εκείνης της περιόδου».
Τι κάνει το Μουσείο Γέσιου ξεχωριστό
Πρόκειται για ένα διατηρητέο αρχιτεκτονικό στολίδι, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1936 στο κέντρο της Έδεσσας. Αναπαλαιώθηκε με σεβασμό στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του ταυτότητα, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία του.
Διαθέτει σύγχρονη τεχνολογία και αποτελεί βιωματική εμπειρία. Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει video με χρήση AI, tablets για την ακρόαση παραδοσιακών τραγουδιών και πολυμέσα για την προβολή ιστορικού υλικού, προσφέροντας μια διαδραστική και καθηλωτική εμπειρία στους επισκέπτες.
Το Μουσείο Γέσιου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους «Αόρατους Αγωνιστές» της πόλης, με μια ξεχωριστή ενότητα στη συμβολή των κατοίκων της Έδεσσας και στον Μακεδονικό Αγώνα, με προσωπικά αντικείμενα, σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ιστορικά τεκμήρια. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ονόματα προγόνων τους μεταξύ των κρυφών ηρώων της Έδεσσας, γεγονός που δημιουργεί συγκίνηση και υπερηφάνεια.
Συμμετοχή του Μουσείου Γέσιου στο 11ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του ΙΑΚΕ
Το Μουσείο Γέσιου συμμετείχε στο 11ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, με την επιστημονική εισήγηση:
«Μαθαίνω στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα», από την κα Μαρία Κικίδου και τον κ. Φίλιππο Γκιούρο.
Στο πλαίσιο της εισήγησης παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, με έμφαση στη διερεύνηση και την αποτύπωση των παιδαγωγικών μεθόδων και προσεγγίσεων που εφαρμόζονται, ειδικά για μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Γέσιου υλοποιούνται σε ένα πολυαισθητηριακό και διαδραστικό περιβάλλον, εντός των αιθουσών του Μουσείου.
Αξιοποιούνται σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, όπως τα Νέα Μέσα και τα εργαλεία Web 2.0, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή, η βιωματική εμπλοκή και η καλλιέργεια των πολιτισμικών δεξιοτήτων των παιδιών και εφήβων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 4 έως 17 ετών (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) και εστιάζει στην επαφή των παιδιών με την τοπική ιστορία, τα εκθέματα του Μουσείου και την πολιτισμική τους ερμηνεία, ενισχύοντας τον παιδαγωγικό ρόλο του Μουσείου ως ανοιχτού πεδίου μάθησης και δημιουργικής έκφρασης.
Η συμμετοχή στο Συνέδριο αποτελεί αναγνώριση της δουλειάς που πραγματοποιείται στο Μουσείο Γέσιου στον τομέα της μουσειακής εκπαίδευσης, και ενδυναμώνει τον στόχο για συνεχή ανάπτυξη παιδαγωγικών εργαλείων και συνεργασιών με την Εκπαιδευτική Κοινότητα.
Εκπαιδευτική Στρατηγική και Νέα Προγράμματα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Έδεσσας
Το Μουσείο Γέσιου – Ο Μακεδονικός Αγώνας και η Έδεσσα έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη της τοπικής και εθνικής ιστορίας μέσω της Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει και υλοποιεί μουσειοπαιδαγωγικά εκπαιδευτικά προγράμματα, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και νέες τεχνολογίες για μια πιο διαδραστική και βιωματική προσέγγιση της Ιστορίας.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης – από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο – και συνδέονται με τα αντίστοιχα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών, με στόχο την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και τη βιωματική μάθηση. Μέσα από ένα πολυαισθητηριακό και διαδραστικό περιβάλλον, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν με έναν δημιουργικό τρόπο τα εκθέματα της συλλογής του Μουσείου, τη σημασία του Μακεδονικού Αγώνα, και τη συμβολή του στην τοπική και εθνική Ιστορία.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Έδεσσας συναντήθηκε με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας, κ. Σάββα Ταϊλαχίδη, και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας, Θωμά Μπαχαράκη. Κατά τη συνάντηση, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες των νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η ενσωμάτωσή τους στις δράσεις των σχολικών μονάδων. Οι δύο Διευθυντές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του Μουσείου και διαβεβαίωσαν ότι θα υποστηρίξουν ενεργά την προώθηση και ενσωμάτωσή τους στη μαθητική κοινότητα.
Συμμετοχή στο 3ο Παιδαγωγικό Συνέδριο, στο Κιλκίς
Το Μουσείο Γέσιου «Ο Μακεδονικός Αγώνας και η Έδεσσα», ως φορέας πολιτισμού, μετάδοσης γνώσεων και εμπειριών, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης μουσειακής επιστήμης και μάθησης, παρουσίασε τα νέα του εκπαιδευτικά προγράμματα στο 3ο Παιδαγωγικό Συνέδριο, στο Κιλκίς.
Με την εισήγηση «Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» και εισηγήτρια την Μαρία Κικίδου επιχειρήθηκε η προώθηση της τοπικής ιστορίας στην εκπαιδευτική κοινότητα, η ενίσχυση της μουσειακής μάθησης ως προσωπική εμπειρία και διαμόρφωση στάσεων και απόψεων.
Τα προγράμματα «Η ζωή των αόρατων αγωνιστών», για μαθητές/τριες Νηπιαγωγείων – Δημοτικών Σχολείων (ηλικίας 4-9 ετών) και «Στα ίχνη των Μακεδονομάχων», για μαθητές/ τριες Δημοτικών Σχολείων (ηλικίας 9-12 ετών) -που βασίζονται στις αρχές της μουσειακής μάθησης, της βιωματική μάθησης, της Παιχνιδοκεντρικής προσέγγισης (Εκπαιδευτική παιχνιδοποίηση), των Εducational Escape rooms, Εκπαιδευτικών Δωματίων Απόδρασης- αναδεικνύουν την τοπική ιστορία, τον πολιτισμό και τα εκθέματα της συλλογής του Μουσείου».
Συμμετοχή σε δύο ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέροντα Συνέδρια
Το Μουσείο Γέσιου «Ο Μακεδονικός Αγώνας και η Έδεσσα» ολοκλήρωσε με επιτυχία τη συμμετοχή του σε δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα Συνέδρια:
Στο 1ο Συνέδριο της ΔΔΕ Πρέβεζας με θέμα «Ψηφιακά Μέσα στη Σύγχρονη Εκπαιδευτική Πραγματικότητα» και στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα» στη Σχολή Χιλλ στην Αθήνα.
Συνομιλήσαμε με εκπαιδευτικούς, ερευνητές και πολιτιστικούς φορείς, παρουσιάζοντας το έργο και τις πρακτικές του Μουσείου στον τομέα της μουσειακής εκπαίδευσης, της ιστορικής μνήμης και της καινοτομίας.
Η εμπειρία μας έδωσε νέες ιδέες, πολύτιμες συνεργασίες και έμπνευση για το μέλλον. Συνεχίζουμε να προβάλλουμε τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο του Μουσείου, εκεί όπου η ιστορία γίνεται βίωμα και η μνήμη εργαλείο γνώσης.
Τρεις διακρίσεις για το Μουσείο Γέσιου
Στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2025
Πιο συγκεκριμένα, το Μουσείο Γέσιου διακρίθηκε στις εξής κατηγορίες:
Βραβείο στην κατηγορία “Λογότυπος – Δημόσιοι Φορείς / Πολιτισμός”
Έπαινος στην κατηγορία “Πρόσκληση / Flyer / Ευχετήρια Κάρτα”
Έπαινος στην κατηγορία “Γραφικά Χώρου / Σήμανση”
Οι διακρίσεις αυτές αποτελούν αναγνώριση της διαρκούς προσήλωσης στην ποιότητα, την αισθητική και τη δημιουργική ταυτότητα του Μουσείου, ενισχύοντας το σύγχρονο πολιτιστικό του χαρακτήρα.
Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, με έμφαση στην ψηφιακή Τεχνολογία και τη διαδραστική Εκπαίδευση, περιλαμβάνουν:
1. «Η ζωή των αόρατων αγωνιστών» (4-9 ετών) – Μέσα από βιωματικές δράσεις, δραματοποίηση και δημιουργικές δραστηριότητες, οι μαθητές γνωρίζουν τη ζωή των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα και ανακαλύπτουν την καθημερινότητά τους.
2. «Στα ίχνη των Μακεδονομάχων» (9-12 ετών) – Ένα διαδραστικό πρόγραμμα με ψηφιακά δωμάτια απόδρασης (educational escape rooms), δραματοποιήσεις και παιχνίδια γρίφων, που βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία του Μακεδονικού Αγώνα για την περιοχή της Έδεσσας.
3. «Μαθαίνω τον Μακεδονικό Αγώνα» (13-17 ετών) – Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου εκπαιδεύονται μέσω σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, όπως διαδραστικά κουίζ, γρίφοι και ψηφιακές εφαρμογές, κατανοώντας τις ιστορικές διαστάσεις και την αξία του Μακεδονικού Αγώνα.
Με την αξιοποίηση της ψηφιακής Τεχνολογίας και τη δημιουργία σύγχρονων διαδραστικών εμπειριών, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στοχεύει στη διαμόρφωση ενός καινοτόμου, πολυαισθητηριακού περιβάλλοντος μάθησης, στο οποίο οι μαθητές θα βιώνουν την ιστορία μέσα από σύγχρονες και ελκυστικές προσεγγίσεις. Με τη χρήση εκπαιδευτικών παιχνιδιών, βιωματικών δραστηριοτήτων, δραματοποίησης και ψηφιακών μέσων (VR, 3D αναπαραστάσεις, διαδραστικά αρχεία και εκπαιδευτικά escaperooms), το Μουσείο επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία του Μακεδονικού Αγώνα και να φέρει τους νέους πιο κοντά στην Ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Η συνεργασία με τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, καθώς εξασφαλίζει τη βιωματική εμπειρία των μαθητών και την ενσωμάτωση της τοπικής Ιστορίας στη μαθησιακή διαδικασία. Το Μουσείο θα συνεχίσει να αναπτύσσει καινοτόμες πρακτικές που αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών εργαλείων, διευρύνοντας τη διάδραση και την πρόσβαση των μαθητών στο ιστορικό και πολιτιστικό του περιεχόμενο.
Με τον νέο σχεδιασμό, το Μουσείο Γέσιου προχωρά με σταθερά βήματα προς το μέλλον, επιδιώκοντας να διαδραματίσει έναν δυναμικό και ουσιαστικό ρόλο στην εκπαίδευση των νέων και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσα από σύγχρονες, καινοτόμες και βιωματικές δράσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τη συμμετοχή των σχολικών μονάδων, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου ή να επικοινωνήσετε με τη Διοίκηση.
Μουσείο Γέσιου – Ο Μακεδονικός Αγώνας και η Έδεσσα
Τηλέφωνο: +30 2381 020 013
Email: contact@yessiosmuseum.com
Ιστοσελίδα: https://www.yessiosmuseum.com/