.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει αισθανθεί ποτέ ότι έχει πιάσει πάτο. Ότι όλη του η ζωή έχει μακελευτεί και ο ίδιος είναι σαν ένας ναυαγός που ψάχνει από κάπου να πιαστεί, μέσα στη φουρτούνα και την απελπισία. Δυστυχώς, κάποιοι συνάνθρωποι μας το ζουν καθημερινά, είτε μεταφορικά, είτε κυριολεκτικά!
Διωγμένοι από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την ανασφάλεια, καταλήγουν σε σαπιοκάραβα διακινητών, παλεύοντας για τη ζωή τους, σε θάλασσες και στεριές άγνωστες και εχθρικές. Τα ξέρουμε όλα αυτά, όπως ξέρουμε και πολλές ζωές που ναυάγησαν στη …στεριά, όπως έλεγε ένα παλιό τραγούδι. Ζωές όπως του βασικού ήρωα του βιβλίου, του Ιορδάνη, του φίλου του, του Λουκά και της Ίρβας. Το θέμα, όμως, είναι το πώς διαλέγεις να αντιμετωπίσεις την τραγωδία σου, από που διαλέγεις να πιαστείς και πόσο ευάλωτος μπορείς να γίνεις στις διαθέσεις και τους σκοπούς ατόμων πονηρών και φαύλων. Αν θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος μέσα από τη δοκιμασία σου ή θα χάσεις εντελώς τον εαυτό σου και την ανθρωπιά σου. Θα αφήσεις, τέλος, τη δοκιμασία σου να σε γονατίσει ή θα τη μετατρέψεις σε κάτι καλό, ωφέλιμο και διδακτικό για τους συνανθρώπους σου;
Η υπόθεση: Ο δωδεκάχρονος Ιορδάνης χάνει τους γονείς του σε ένα φοβερό τροχαίο και ο ίδιος τραυματίζεται σοβαρά. Όταν συνέρχεται, φεύγει από την Αθήνα για το νησί του παππού του, που αναλαμβάνει την επιμέλεια του… Οι πληγές στο σώμα έχουν θεραπευτεί, αλλά οι πληγές στην ψυχή είναι μεγάλες και αγιάτρευτες. Πόσο πόνο μπορεί ν’ αντέξει ένα παιδί! Φίλος του καλός γίνεται ο Λουκάς, ένα αγόρι που υποφέρει κι αυτό πολύ, με έναν πατέρα απόντα και μια άρρωστη μητέρα. Κοντά τους, κινείται μια ολόκληρη παρέα παιδιών και ένα ολόκληρο χωριό, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και επηρεάζουν τις ζωές των διπλανών τους, με καλό ή κακό τρόπο.
Η ζωή στο νησί κυλάει ήρεμα, ώσπου η εμφάνιση του πατέρα του Λουκά και το ναυάγιο ενός σκάφους που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες, ταράζουν τα νερά! Οι ζωές όλων θα αλλάξουν για πάντα, η μικρή πρόσφυγας Ίρβα θα μπει στη ζωή του Ιορδάνη, όπως και το Κακό στην ψυχή κάποιων ανθρώπων που τους θεωρούν ανεπιθύμητους. Η σύγκρουση θα είναι τρομακτική και οι συνέπειες της θ’ αλλάξουν τη ζωές τους για πάντα…
Τι μου άρεσε: η συγγραφέας Τζίνα Μιτάκη καταφέρνει να μας δώσει μια ρεαλιστική, αλλά και βαθιά ανθρώπινη εικόνα της νεοελληνικής κοινωνίας, εντελώς επίκαιρη και απόλυτα αληθοφανή. Η υπόθεση εξελίσσεται στο σήμερα, στο τώρα και τα πρόσωπα θα μπορούσαν να είναι πραγματικά. Τίποτα δεν είναι επιτηδευμένο και ψεύτικο, ούτε οι χαρακτήρες, ούτε τα συναισθήματα.
Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι το μήνυμα που περνά η συγγραφέας, τόσο στις ευαίσθητες παιδικές και εφηβικές ψυχές, τόσο και σε μας ως γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικοί ή φίλοι. Πόσο εύκολο είναι κάποιοι να τις εκμεταλλευτούν και να φτάσουν στα άκρα. Πόσο εύκολο είναι κάποιοι να παρασυρθούν, προσπαθώντας να βρουν νόημα και παρηγοριά στη ζωή τους. Τέλος, πόσο σημαντικό είναι να καταλάβουμε όλοι πως «αγαπώ την πατρίδα μου» δε σημαίνει πως μισώ τις πατρίδες των άλλων, όπως τονίζει και η συγγραφέας. Οι άλλοι άνθρωποι, οι «ξένοι», οι διαφορετικοί, ίσως μας επηρεάσουν με τρόπους αφάνταστους και καθοριστικούς!
Όλα τα παραπάνω, μας παρουσιάζονται εντελώς παραστατικά, με γλώσσα απλή και καθημερινή, που μας βάζει μέσα στην ιστορία, που θα μπορούσε να είναι κάλλιστα αληθινή. Μπορεί και να είναι!
Τι δε μου άρεσε: στο βιβλίο κυριαρχεί η δράση και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές! Θα ήθελα, όμως λίγες περιγραφές, ώστε να βάλω τη φαντασία μου να δουλέψει! Ωστόσο, το στοιχείο αυτό καθιστά το βιβλίο ιδανικό για πιο νεανικό αναγνωστικό κοινό, που ίσως θα έβρισκε το φρενάρισμα στη δράση εκνευριστικό και βαρετό!
Βαθμολογία:
4/5
-k-
Δείτε & αυτά:
–Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.