.
Κείμενο – φωτογραφίες: Ιωάννα Δούνδη
Θα έλεγα το κλασσικό «στους ρυθμούς του φεστιβάλ βιβλίου κινείται αυτές τις ημέρες η Θεσσαλονίκη», αλλά η Θεσσαλονίκη θα γελούσε, γιατί η Θεσσαλονίκη ξέρει…
Είναι τόσο χαλαρή που αν δεν την ζεις, μπορεί να την περάσεις και για ακίνητη. Οπότε, θα ταίριαζε καλύτερα να αρχίσω κάπως έτσι:

Στους κλασσικούς της ρυθμούς, η Θεσσαλονίκη δεν μοιάζει να ταράζεται με τα λευκά περιπτεράκια που στήθηκαν κατά μήκος της παραλίας της. Εξάλλου τα βλέπει κάθε χρόνο εδώ και 38 χρόνια. Ή καλύτερα, τα συγκεκριμένα που είναι λευκά, λίγο λιγότερα χρόνια. Το Φεστιβάλ Βιβλίου ξεκίνησε φέτος στις 7 Ιουνίου, και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Ιουνίου. Καθημερινά και τα Σάββατα λειτουργεί 18:30 με 23:00 και Κυριακές, 11:00 -14:00 και 18:30-23:00 .
Δεν θα πας μόνο μια φορά, και το ξέρω. Εδώ πήγαινες βόλτα στην παραλία χωρίς να έχεις τέτοια δικαιολογία, δεν θα πας τώρα στο νταβαντούρι; Εντάξει, θα τα χαζέψεις και τα βιβλία, θα πάρεις και κάνα δυο ενώ δεν το είχες σκοπό, και θα τα βάλεις μαζί με τα υπόλοιπα που παίρνεις κάθε χρόνο και γράφεις στο εσώφυλλο την χρονιά.
Όμως εκτός από τα κοιτάς τα βιβλία, ή τα δρώμενα που συμβαίνουν δίπλα στην εξέδρα, στα πλαίσια της έκθεσης, μπορείς να κάνεις και άλλα, λιγότερο ή περισσότερο ενδιαφέροντα πράγματα.
1. Να φας.
Μαλλί της γριάς, ξηρούς καρπούς, βραστά και ψητά καλαμπόκια. Να πάρεις ενέργεια βρε κουτό για το διάβασμα! Τόσα βιβλία πήρες! Θα κάτσεις εκεί στα γρασίδια και στα πεζούλια, θα στριμωχτείς λίγο γιατί χίλιοι καλοί χωράνε, και θα κουτσομπολεύεις τους περαστικούς τρώγοντας. Ζωάρα!

Θα μαζέψεις όμως και ότι σαβούρα δεν μπήκε στο στομάχι, και θα τα πας δίπλα στους κάδους, ναι; Έχει και ανακύκλωσης. Άντε καλό μου, γιατί θέλουν να κάτσουν και άλλοι, και μόνο πάνω στα μικρόβια που υπάρχουν εκεί ήδη, και όχι πάνω και στα σκουπίδια που θα αφήσεις. Μην διψάσεις μόνο, γιατί σε βλέπω να μπαίνεις καραβάκι να κάνεις μα ωρίτσα βόλτα για να πιείς ένα μπουκαλάκι νερό…
2. Να αναρωτηθείς με τον Μέγα τον Αλέξανδρο.
Το άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου, που βρίσκεται περίπου στα μισά της έκθεσης όπως αυτή έχει στηθεί, και πίσω από την εξέδρα των εκδηλώσεων, μπορεί να αποτελέσει θέμα συζήτησης. Για την ακρίβεια, τα πόδια του αλόγου του. Είθισται να ισχύει ότι:
Το άγαλμα ενός ανθρώπου πάνω σε άλογο όπου το άλογο έχει και τα δυο μπροστινά του πόδια στον αέρα, σημαίνει πως αυτός πέθανε στη μάχη.

Εάν το άλογο έχει το ένα μπροστινό πόδι στον αέρα, τότε ο άνθρωπος πέθανε από τραύματα που υπέστη στην μάχη.
Εάν το άλογο έχει και τα 4 πόδια στη γη , τότε το άτομο είχε φυσικό θάνατο.
Και τα τέσσερα στον αέρα για πρακτικούς λόγους δεν γίνεται…
Ο Μέγας Αλέξανδρος όπως είναι γνωστό, δεν πέθανε στην μάχη, άρα γιατί να έχει σηκωμένα πόδια ο Βουκεφάλας οέο; Το 1973 που φιλοτέχνησε το, 6 μέτρων και 4 τόνων, μπρούτζινο άγαλμα ο Ευάγγελος Μουστάκας, τι του κρύψανε; Μήπως κάτι άλλο ήθελε να δηλώσει ο καλλιτέχνης με την επιλογή του αυτήν; Καθίστε κάτω από αυτό να το σκεφτείτε και να το φιλοσοφήσετε, όσο νεαροί δίπλα σας θα κάνουν skateboard χωρίς κράνη και προστατευτικά στην πλειοψηφία τους, και προσπαθήστε να μην δείχνετε την αγωνία σας σε κάθε επικίνδυνο ελιγμό τους, απλά θαυμάστε τους.
Α και όσο θα είστε εκεί, ρίξτε μια ματιά στις ασπίδες και τις σάρισες που το πλαισιώνουν, και προσέξτε την ασπίδα που διαφέρει στο χρώμα από τις υπόλοιπες…ναι…ναι…είναι αυτή που είχε εξαφανιστεί το 2005 και την «ψαρέψανε» μετά από τον Θερμαϊκό που την πέταξε όποιος ανενόχλητος την βανδάλισε… και έτσι για την ιστορία, κάπου θα υπάρχει πλέον και ακόμη μία ολόιδια που έφτιαξε ο κ. Μουστάκας, για να αντικατασταθεί η χαμένη, όσο ακόμη εκείνη δεν είχε βρεθεί.
3. Να χαζέψεις την χλωρίδα, την πανίδα, και την σκατίδα του Θερμαϊκού.
Αρκεί να μην έχει προηγηθεί το νούμερο ένα, γιατί μετά…εεε σε πιάνει μια αηδία! Δεν έφτανε η βρώμα που αναδύεται πια μόνιμα από εκεί και οι υπεύθυνοι , ακόμη και αν κάνουν κάτι για αυτό, σίγουρα δεν κάνουν αρκετά, αλλά τώρα ανάμεσα σε όλες τις άλλες βρωμιές που επιπλέουν, έχουμε και τους νεκρούς αρουραίους. Ε εντάξει! Λίγο αυτό με τις αρμοδιότητες να δούμε, για να ξέρουμε προς τα που θα βρίζουμε για να είμαστε δίκαιοι.

Φήμες που θέλανε να δημιουργήθηκε ο Σπλίντερ των χελωνονιντζακίων όταν κάποιος έριξε αρουραίο στον Θερμαϊκό, έχουν πια αποδειχθεί hoaxes. Δεν θα πάρουμε απόχες σαν τα pool boys να καθαρίζουμε ημίγυμνοι. Το θέμα πρέπει να λυθεί σε μόνιμη βάση και να μην μας εκθέτει και σε τουρίστες πέρα από το κομμάτι της υγιεινής.
4. Να νιώσεις ευτυχής για το ότι έχεις νερό σπίτι.
Με τα μόνιμα υψηλά ποσοστά υγρασίας στην πόλη, ίσως έχεις μάθει να ζεις με αυτήν. Να έχεις μάθει να ταλαιπωρείσαι αν έχεις αλλεργίες ή ρευματολογικά προβλήματα. Αλλά μια βόλτα στην έκθεση βιβλίου της παραλίας θα δώσει άλλη διάσταση στην φράση «να ΄ναι καλά η ΕΥΑΘ». Όταν θα κολλάς από την ζέστη και την υγρασία, όταν θα νομίζεις ότι τα ρούχα σου είναι υγρά ενώ δεν είναι, όταν θα μπορεί να κρατηθεί κέρμα στο δέρμα του χεριού σου χωρίς να πέφτει αν το κουνήσεις… τότε θα εκτιμήσεις ότι η ιδέα και μόνο να κάνεις ένα δροσερό ντους όταν επιστρέψεις σπίτι δεν συγκρίνεται με τίποτα. Μετά από μία ώρα παραμονής, θα νιώσεις έντονη την ανάγκη να πέσεις μέσα στην θάλασσα που είναι δίπλα, αλλά προσοχή! Και να βγάλεις λέπια, γοργόνα δεν γίνεσαι. Πέρνα στωικά το μαρτύριό σου, και περίμενε να λυτρωθείς όταν γυρίσεις σπίτι, στον μικρό παράδεισο που ονομάζεται η ντουζιέρα σου, και εκεί το 70% υγρασία, δεν σε αγγίζει πια.
5. Να ενημερωθείς για το πως και που μπορείς να μάθεις πρώτες βοήθειες.
Στο τρίτο περίπτερο από το τέλος, θα βρεις τους εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Κάποιοι θα είναι σταθερά εκεί για να σε ενημερώνουν πως μπορείς να μάθεις βασικές πρώτες βοήθειες σε δώδεκα ώρες, ή να εξειδικευτείς περισσότερο και να γίνεις εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού σε πιο μόνιμη βάση, με μεγαλύτερης διάρκειας και πιο εξειδικευμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Κάποιοι άλλοι θα κυκλοφορούν στον χώρο της έκθεσης, φροντίζοντας όποιον επισκέπτη βρεθεί σε ανάγκη παροχής πρώτων βοηθειών.

Και όχι… το ¨πάρτε μου λίγο την πίεση, έτσι για να ξέρω¨ δεν είναι στις αρμοδιότητές τους. Χρησιμοποιείστε τους σοφά, σε πραγματική ανάγκη και πάντα με εκτίμηση για αυτό που προσφέρουν αφιλοκερδώς.
Επιδιώξτε να μάθετε πρώτες βοήθειες, είναι γνώσεις απαραίτητες, που αφού δεν φροντίζει να μας τις παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, πρέπει να αναζητήσουμε μόνοι τον δρόμο προς τα εκεί, και να εκμεταλλευτούμε όποια ευκαιρία μας δίνεται σε αυτό.
Θα τις χρειαστώ, θα τις χρειαστείς, θα τις χρειαστεί…
Και κλείνοντας να σας πω και κάτι; Ομπρέλα να μην πάρετε! Γιατί δεν θα βρέξει! Αλλά αν είστε τυχεροί και πετύχετε το φεστιβάλ βιβλίου υπο βροχή, θα έχετε μια όμορφη εμπειρία να θυμάστε και να αφηγείστε, και όχι απλά μια ατάκα που έχει γίνει το καθιερωμένο αστείο που συνοδεύει την έκθεση βιβλίου. Ιούνιος είναι! Όλα είναι στο πρόγραμμα!
.
Δείτε & αυτά:
/
–Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
–Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
–Κερδίστε προσκλήσεις – Βιβλία – ΕΔΩ
.
–Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό