“Βρήκαμε το όνομα ‘Υάκινθος’ στις επιγραφές. Μπορούμε να πούμε πιο ξεκάθαρα ότι είναι η κατοικία ενός σημαντικού υπεύθυνου της αυτοκρατορικής περιουσίας”
Ένα ασύλληπτης ομορφιάς ψηφιδωτό, 600 τετραγωνικών μέτρων (με τις ανασκαφές να συνεχίζονται όμως που σημαίνει ότι θα είναι μεγαλύτερο) ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Καππαδοκία. Το ακόμα πιο συναρπαστικό όμως της σπουδαίας ανακάλυψης είναι πως το ψηφιδωτό φέρει ελληνικές και λατινικές επιγραφές.
“Από τις αξιολογήσεις μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο χώρος αυτός χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν και ίχνη που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα και αργότερα. Η υψηλή ποιότητα κατασκευής που χρησιμοποιήθηκε στα ψηφιδωτά του δαπέδου υποδηλώνει ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως πολύ σημαντική έπαυλη κατά την περίοδο του. Υπάρχει λατινική επιγραφή στο μέρος που φαίνεται ως αίθουσα υποδοχής” ανέφερε ο διευθυντής των ανασκαφών Şükrü Dursun και κατέληξε: “Εκτός από αυτό, ανακαλύφθηκαν ελληνικές επιγραφές, ψηφιδωτά και κυρίως γεωμετρικά στολίδια”.
“Πολύτιμα μωσαϊκά δαπέδου”
Ο Λέκτορας του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Nevşehir Hacı Bektaş Veli και επικεφαλής των Ανασκαφών Can Erpek ευχαρίστησε τον Μητροπολιτικό Δήμο Καππαδοκίας για την υποστήριξη του έργου.
“Μπορούμε να πούμε ότι οι εργασίες ανασκαφών, που αρχικά θεωρούσαμε ότι ήταν του 4ου αιώνα, χρονολογούνται στον 3ο αιώνα. Στις μελέτες μας, ενδέχεται να έχουμε πρόσβαση και σε δεδομένα παλαιότερης περιόδου. Σύμφωνα με αρχαιολογικά στοιχεία, έχουμε πληροφορίες ότι το κτίριο που χτίστηκε τον 3ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε και τον 6ο αιώνα.
“Υάκινθος”
Το κτίριο συνέχισε να χρησιμοποιείται κατά τη βυζαντινή περίοδο και μετά την έλευση των Τούρκων στην Ανατολία. Πρόκειται για μια κατοικία υψηλού επιπέδου με περίπου 33 δωμάτια, απλωμένα σε μια πολύ μεγάλη περιοχή και δεν έχουμε φτάσει ακόμη πλήρως στα όρια αυτής της κατοικίας. Έχει πολύτιμα ψηφιδωτά δαπέδου.
Γνωρίζουμε ότι γενικά υπήρχαν αυτοκρατορικές ιδιοκτησίες στην περιοχή της Καππαδοκίας κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο. Και εδώ βρήκαμε το όνομα ‘Υάκινθος’ στις επιγραφές. Θεωρούμε ότι αυτό το όνομα είναι του ιδιοκτήτη. Μπορούμε να πούμε πιο ξεκάθαρα ότι είναι η κατοικία ενός σημαντικού υπεύθυνου της αυτοκρατορικής περιουσίας”.
“Αν είσαι υγιής, μπες”
Μια άλλη, πολύ πιο σύντομη επιγραφή σε ένα μικρότερο, παρακείμενο τετράγωνο δωμάτιο είναι γραμμένη στα ελληνικά και φέρεται να αναγράφει: “Αν είσαι υγιής, μπες”.
Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται είτε στη σωματική υγεία, είτε, αν το κτίριο είχε θρησκευτικό σκοπό, θα μπορούσε να αποτελεί όρο ότι όλοι όσοι είχαν δικαίωμα να εισέλθουν στον χώρο θα ήταν πνευματικά υγιείς.