Μια μικρή ιστορία αγάπης το βιβλίο «Το τανγκό των Χριστουγέννων» του Γιάννη Ξανθούλη. Ξανα-διαβάσαμε, σχολιάζουμε και προτείνουμε.

3516 Views
Μια μικρή ιστορία αγάπης το βιβλίο «Το τανγκό των Χριστουγέννων» του Γιάννη Ξανθούλη. Ξανα-διαβάσαμε, σχολιάζουμε και προτείνουμε. Μια μικρή ιστορία αγάπης το βιβλίο «Το τανγκό των Χριστουγέννων» του Γιάννη Ξανθούλη. Ξανα-διαβάσαμε, σχολιάζουμε και προτείνουμε.

Μια μικρή ιστορία αγάπης το βιβλίο «Το τανγκό των Χριστουγέννων» του Γιάννη Ξανθούλη.

Ξανα-διαβάσαμε και σχολιάζουμε...

Έβρος 1970. Χριστούγεννα. Σ’ ένα στρατόπεδο κοντά στα σύνορα ο υπολοχαγός Καραμανίδης μαθαίνει τα βήματα του τανγκό. Δάσκαλος του ένας στρατιώτης ονόματι Λάζαρος Λαζάρου. Μέσα σε λίγες μέρες πρέπει να έχει μάθει να χορεύει προκειμένου στο Χριστουγεννιάτικο χορό να μπορέσει να χορέψει με τη γυναίκα του συνταγματάρχη Λόγγου. Εντατικές πρόβες γίνονται κάθε βράδυ στο στρατόπεδο, ενώ το πρωί όλα κυλούν στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Κι φτάνει η πολυπόθητη μέρα.
Ο υπολοχαγός έχει την ευκαιρία να χορέψει ένα τανγκό με την κυρία Λόγγου. Η απόλυτη γι’ αυτόν ευτυχία, αφού είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Είναι η μοναδική ευκαιρία για να της εξομολογηθεί τον έρωτά του. Και την αρπάζει. Εκείνη βέβαια εκπλήσσεται. Δεν περιμένει ο σοβαρός, ως ένα βαθμό στριφνός, υπολοχαγός να τρέφει τόσο γλυκά αισθήματα για εκείνη.
Αθήνα 2002. Παραμονή Χριστουγέννων. Ο Λάζαρος Λαζάρου καθώς πηγαίνει στο φαρμακείο για ν’ αγοράσει φάρμακα συναντά το σωσία του υπολοχαγού Καραμανίδη. Ξαφνικά τον πλημμυρίζουν όλες εκείνες οι αναμνήσεις από τη στρατιωτική του ζωή. Τι όμορφα που ήταν τότε. Δύσκολα βέβαια αλλά τώρα που τα ξανασκέφτεται του φαντάζουν γλυκά. Κι αυτός ο νέος που τόσο μοιάζει στον υπολοχαγό… Πρέπει να του μιλήσει.
Θα βρει άραγε το κουράγιο να μιλήσει στον άγνωστο ο Λάζαρος Λαζάρου; Κι έπειτα τι θα του πει;
Η συνέχεια στις σελίδες του βιβλίου…
Ο Γιάννης Ξανθούλης αφηγείται μια απλή ιστορία αγάπης. Αφηγητής των γεγονότων είναι ένας μεσήλικας, τότε νέος φαντάρος. Ο Λάζαρος Λαζάρου έπειτα από μια τυχαία συνάντηση επαναφέρει στη μνήμη του μια ιστορία που κόντευε να ξεχάσει. Μια γλυκόπικρη ιστορία, στην οποία εκείνος αποκτά ρόλο δασκάλου. Τα βράδια λοιπόν δίνει εκείνος εντολές στον υπολοχαγό Καραμανίδη ενώ το πρωί του τις δίνει εκείνος. Το μυστικό του τανγκό πρέπει να το κρατήσει επτασφράγιστο. Αλλιώς φυλακή, άρα όχι έξοδος. Όταν φτάνει λοιπόν η ημέρα του χορού των στρατιωτικών στο στρατόπεδο κι ο υπολοχαγός αρχίζει να χορεύει με τη γυναίκα του συνταγματάρχη νιώθει χαρά και απορία με το πάθος που κρύβει ο μονοκόμματος κατά τ’ άλλα υπολοχαγός.
Ένα μεγάλο κενό μεσολαβεί στις ζωές των ηρώων πλην του Λαζάρου. Η τυχαία όμως συνάντηση της παραμονής των Χριστουγέννων έρχεται για να λύσει τα πιθανά ερωτήματα του αναγνώστη. Μοιάζει τόσο εξωπραγματική, σχεδόν απίστευτη. Σαν ένα αποκύημα της φαντασίας του κυρίου Λαζάρου. Οι αλήθειες που αποκαλύπτονται όμως, τόσο πιστευτές. Τα κομμάτια του πάζλ μπαίνουν όλα στη θέση τους.
Ο έρωτας λοιπόν στην πιο αγνή του μορφή.
Ένας έρωτας πλατωνικός, βαθιά αληθινός από πλευράς του υπολοχαγού Καραμανίδη. Αντιφατικός βέβαια με τη σκληροτράχηλη προσωπικότητα του υπολοχαγού. Από την άλλη η κυρία Λόγγου περιγράφεται ως μια γυναίκα που αν κι έχει τα πάντα ( σύζυγο, κόρη) μοιάζει κάτι να ψάχνει. Ίσως την αγάπη, που δε μπορεί να της προσφέρει ο συνταγματάρχης. Όχι γιατί δε μπορεί, αλλά γιατί εκείνης δεν της αρκεί. Τέλος ο συνταγματάρχης Λόγγος. Ένας άνθρωπος που περιμένει στωικά να μετατεθεί από τον Έβρο. Που ποθεί τη γυναίκα του. Τη λατρεύει και τη ζηλεύει ταυτοχρόνως.
Τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες που οι ζωές τους ενώνονται με έναν τρόπο παράξενο.
Δύο άτομα που αναζητούν την αγάπη.
Που θα έκαναν τα πάντα για να τη βρουν. Και που δε θα την άφηναν για τίποτα στον κόσμο. Κι ο στρατιώτης Λαζάρου απλός παρατηρητής των γεγονότων. Γιατί οι ιστορίες αγάπης χρειάζονται πάντα έναν τρίτο να τις αφηγηθεί.
«Το τανγκό των Χριστουγέννων»- Γιάννης Ξανθούλης
Εκδόσεις Καστανιώτη

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη