«Ο Σπινόζα και η δημοκρατία» το νέο βιβλίο του πρόεδρου του Κ.Θ.Β.Ε., Άρη Στυλιανού.

763 Views
«Ο Σπινόζα και η δημοκρατία» το νέο βιβλίο του πρόεδρου του Κ.Θ.Β.Ε., Άρη Στυλιανού. «Ο Σπινόζα και η δημοκρατία» το νέο βιβλίο του πρόεδρου του Κ.Θ.Β.Ε., Άρη Στυλιανού.

«Ο Σπινόζα και η δημοκρατία» το νέο βιβλίο του πρόεδρου του Κ.Θ.Β.Ε., Άρη Στυλιανού.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται συνοπτικά η πολιτική θεωρία του Σπινόζα, με έμφαση στην πρωτότυπη σπινοζική σύλληψη της δημοκρατίας και του προτεινόμενου εκδημοκρατισμού κάθε μορφής πολιτεύματος. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

Επιπροσθέτως, επιχειρείται μια κριτική εξέταση ορισμένων καίριων προβλημάτων της σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας, καθώς και της σημερινής συζήτησης περί δημοκρατίας, κυρίως ως προς την έμπνευσή τους από συγκεκριμένες ιδέες και έννοιες σπινοζικής προέλευσης. Έτσι, αναλύονται δύο ιδιαίτερες ερμηνείες της σπινοζικής θεωρίας για την πολιτική και τη δημοκρατία: του Αντόνιο Νέγκρι και του Ετιέν Μπαλιμπάρ.

Η πολιτική διάσταση της φιλοσοφίας του Σπινόζα παραγνωρίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προς όφελος της διάσημης και γοητευτικής μεταφυσικής του. Εντούτοις, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η σπινοζική πολιτική θεωρία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της έρευνας, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό και τη σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία.

***
Ο Άρης Στυλιανού γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και στα Πανεπιστήμια Paris-IV και Paris-I της Σορβόννης, στη Γαλλία. Τα τελευταία 21 χρόνια διδάσκει φιλοσοφία στο Α.Π.Θ. Μεταφράζει και επιμελείται φιλοσοφικά κείμενα από τα λατινικά και τα γαλλικά.

Έχει γράψει το βιβλίο Θεωρίες κοινωνικού συμβολαίου. Από τον Γκρότιους στον Ρουσσώ (εκδόσεις Πόλις, 2006). Στις μεταφράσεις του περιλαμβάνονται η Πολιτική πραγματεία και μέρος της Θεολογικοπολιτικής πραγματείας του Σπινόζα, η επιμέλεια του Λόγου περί επιστημών και τεχνών του Ρουσσώ, καθώς και βιβλία των Ετιέν Μπαλιμπάρ, Ζιλ Ντελέζ, Λουί Αλτουσέρ, Ζακ Ντερριντά, Πωλ Ρικέρ, Αλαίν Ρενώ, Μπερτράν Μπινός.

Είναι επίκουρος καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., ενώ από τον Αύγουστο του 2015 είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη