Επιχείρηση Κιμάς – Πραγματικότητα ή Μυθοπλασία; Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

625 Views
Επιχείρηση Κιμάς – Πραγματικότητα ή Μυθοπλασία; Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη. Επιχείρηση Κιμάς – Πραγματικότητα ή Μυθοπλασία; Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Επιχείρηση Κιμάς – Πραγματικότητα ή Μυθοπλασία; Από την ιστορικό τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Ορμώμενος από την επιτυχημένη επιχείρηση παραπλάνησης (επιχείρηση Κιμάς)  των Ναζί από τη Βρετανική Μυστική Υπηρεσία ΜΙ 5, κατά τη διάρκεια του ΄Β Παγκοσμίου πολέμου, ο Χρήστος Βενέτης δημιούργησε την εγκατάστασή του με τίτλο: Operation Mincemeat (Επιχείρηση Κιμάς).  Σκοπός της επιχείρησης ήταν να τοποθετηθούν παραπλανητικά έγγραφα περί απόβασης στην Ελλάδα σ’ ένα πτώμα που θα ξεβραζόταν σε ακτή της Ισπανίας, ώστε να συγκαλυφθεί η πραγματική απόβαση στη Σικελία.

Αφού βρέθηκε το κατάλληλο πτώμα, κατασκευάστηκε μια ψεύτικη ταυτότητα για τον νεκρό: ονομάστηκε «ταγματάρχης Ουίλιαμ Μάρτιν του Σώματος των Βασιλικών Πεζοναυτών». Για να γίνει πιο πιστευτή η ιστορία, επινοήθηκε μια μνηστή για τον ταγματάρχη, η Παμ, φωτογραφίες της οποίας καθώς και ερωτικές επιστολές θα συνόδευαν τον «νεκρό». Του “δόθηκαν” επίσης μια αρμαθιά κλειδιά, ένα χρησιμοποιημένο εισιτήριο για θεατρικό έργο πρόσφατα ανεβασμένο, ένα δικαιολογητικό διαμονής σε Λονδρέζικη Λέσχη, σπίρτα και άλλα μικροαντικείμενα.

Ο καλλιτέχνης κινείται μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, προσδίδοντας  στη σειρά των έργων του, τη δική  του προσωπική αφήγηση. Το φαντασιακό στοιχείο του έργου επιτείνεται από τη μεταφορά φωτογραφικών εικόνων σε σχέδια, εξαιρετικής δεξιοτεχνίας του καλλιτέχνη, με μολύβι. Παράλληλα, εκτίθενται  μικροαντικείμενα (επιστολές, σημειωματάρια, φωτογραφίες) σχετικά με το θέμα της έκθεσης.  Έτσι, στον συλλογικό και αντικειμενικό χαρακτήρα του αρχείου υπεισέρχεται μια προσωπική ανάγνωση και ερμηνεία, δημιουργώντας μια ζωντανή αφήγηση. Η σχεδιαστική καταγραφή του πραγματικού γεγονότος αυτού με μία πιο προσωπική χροιά από την πλευρά του Βενέτη,  προσδίδει δραματικότητα στην αφήγησή του.

Είναι μία ενδιαφέρουσα έκθεση που καλύπτει με ιδιαίτερο τρόπο το ιστορικό αυτό γεγονός.

Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ – Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.
Διάρκεια: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015
Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 288.036, fax: 2310 226.460


Φωτογραφικό υλικό





Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» περιοδεύει την Ελλάδα (πρόγραμμα παραστάσεων)
«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» περιοδεύει την Ελλάδα (πρόγραμμα παραστάσεων)
με 0 Σχόλια 2766 Views

 Ο Δημήτρης Αδάμης, ο αγαπημένος σκηνοθέτης των παιδιών παρουσιάζει το πολυαγαπημένο οικολογικό, παραμυθένιο έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Σέλμα Λάγκερλεφ!


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη